2015/05/30

HETI HÍRMORZSÁK 22.HÉT


Folytatódik az otthon melege program - FRISSÍTETT (új: NFM közlemény)

    Budapest, 2015. május 28., csütörtök (MTI) - Mintegy 12 ezer családnak nyújt anyagi támogatást júliustól energiatakarékos mosógép megvásárlásához a kormány, a folytatódó otthon melege program keretében - mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök délelőtt. Az NFM közleménye szerint bruttó 500 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre a mosógépcserére.

    A háztartások olyan mosógép megvásárlásához kaphatnak támogatást, amelyek víz- és áramfelhasználása is energiatakarékos. Ezzel nemcsak a háztartások tudnak spórolni, hanem a szén-dioxid-kibocsátás is csökken, vagyis a klímapolitika szempontjából is hasznos - emelte ki az államtitkár.
    Szabó Zsolt elmondta: a kiírásra minden felnőtt, magyarországi lakhelyű és ügyfélkapus regisztrációval rendelkező állampolgár jelentkezhet, aki vállalja, hogy mosógépét energiatakarékosra cseréli. A támogatás 50 százalékos, A+ jelzésű mosógépek esetében maximum 25 ezer, A++-nál 40 ezer, A+++ esetében pedig 45 ezer forintot lehet kapni.
    A pályázat júliustól szeptember 30-ig tart. Minden régiónak önálló pályázati kerete van. A kormany.hu oldalon megtalálható, hogy milyen ütemben nyílnak meg a pályázatok - ismertette az államtitkár.
    Szabó Zsolt szerint az első pályázók akár augusztusban, szeptemberben lecserélhetik régi mosógépüket a programnak köszönhetően.
    Az NFM csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az otthon melege program ötödik alprogramjában bruttó 500 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújt új, magas energiahatékonyságú mosógépek beszerzéséhez a minisztérium.
    A forrás elosztása régiónként történik, szükség esetén a tárca fenntartja a jogot a régiók közötti forrás átcsoportosítására - írják.
    A készülékcserével minimum 10 százalékos energiacsökkentést vagy évi 20 kilogrammos szén-dioxid-megtakarítást szükséges elérni - olvasható az NFM közleményében.


Egyre többször lesz perfüggőség a válásból

    Budapest, 2015. május 25., hétfő (MTI) - Egyre többször lesz perfüggőség a válásból: sokszor nem tudják elengedni egymást a válófélben lévő párok, ezért inkább elhúzzák a jogi eljárást - mondta el Szöőr Anna jogász-pszichológus az M1 aktuális csatornán hétfőn este.

    Mint elhangzott, így történhet meg az, hogy akár tíz évig is húzódhatnak az ilyen ügyek. A pszichológus szerint sokakban nem is tudatosul a függőség, ilyenkor pedig egyszerűbb lenne az újrakezdés, mint a folyamatos "játszma".
    Szöőr Anna elmondta: a perfüggőség - amellyel a válásokkal kapcsolatban foglalkozik - azt jelenti, hogy a párok bár elhatározzák, hogy elválnak, mégsem tudnak elszakadni, és ezért keresnek egy színpadot maguknak, leginkább a bíróság színpadát.
    "A jog, a vagyon és leginkább a gyermek a játszma eszköze. Senki nem törődik azzal, hogy mi lesz a gyermek lelkivilágával, eszközként használják fel" - tette hozzá.
    Mint mondta, a magyar igazságszolgáltatás feladata az lenne, hogy inkább a mediációra beszéljék rá a feleket a perek helyett. A mediáció nem kibékülést jelent, hanem azt, hogy esetleg békességben meg tudnak válni egymástól - tette hozzá

Globális érvényre emelné kezdeményezője az ételpazarlást tiltó francia törvényt

    Párizs, 2015. május 26., kedd (MTI) - Globális érvényre emelné a boltok ételpazarlását tiltó, múlt héten elfogadott francia törvényt kezdeményezője, Arash Derambarsh, aki egy párizsi külvárosban kezdett harcolni a még fogyasztható élelmiszerek kidobása ellen.    

    Az önkormányzati tanácsnokként dolgozó Arash Derambarsh szerint "botrányos és abszurd" volt, hogy miközben a hajléktalanok, szegények és munkanélküliek éheztek, a kereskedők pazarolták az élelmiszert, néha még szándékosan is.
    A férfi által kezdeményezett, 200 ezer aláírást összegyűjtő és több híresség támogatását is bíró kampány mindössze négy hónap alatt sikeresen meggyőzte a francia parlamenti képviselők többségét arról, érdemes törvényben megtiltani a kereskedőknek a hamarosan lejáró szavatosságú élelmiszerek kidobását, valamint hogy szándékosan tönkretegyék a kidobott élelmiszert, amely még segíthetne a szeméttárolókban ételt kereső rászorulókon - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.
    Korábban több olyan eset is napvilágot látott Franciaországban, amikor szupermarketek fehérítőszerrel szennyezték be a még ehető élelmet is tartalmazó tárolóikat. A gyakorlat mögött több esetben az állt, hogy a boltok így akarták elkerülni a kukából gyűjtött élelmiszer miatti esetleges ételmérgezéses eseteket.
    A múlt csütörtökön elfogadott törvény szerint a még ehető élelmiszert a boltoknak jótékony célra kell felajánlaniuk, míg az emberi fogyasztásra már nem alkalmas ételt állattakarmányozásra kell fordítani.
    Arash Derambarsh most szeretné meggyőzni az európai országokat, valamint az egész világot is, hogy érdemes követniük Franciaország példáját. "Az étel az életünk alapja, alapvető szükséglete létezésüknek" - hangsúlyozta.
    A férfi elmondta: többször is vádolták azzal, hogy naiv és idealista, de ő azért vált önkormányzati tanácsnokká Courbevoie-ban, mert segíteni akart az embereken.
    "Talán naiv dolog más emberi lények iránt aggódni, de én tudom milyen érzés éhesnek lenni. Amikor jogot tanultam mindössze havi 400 euróból éltem. Miután kifizettem az albérletem, csupán napi egy rendes ételt engedhettem meg magamnak délutánonként. Tésztát ettem vagy krumplit, de nehéz tanulni vagy dolgozni, ha éhes vagy, és folyamatosan arra gondolsz, honnan lesz meg a következő étel" - hangoztatta.
    A kampányát Arash Derambarsh azzal kezdte, hogy összegyűjtötte és szétosztotta a helyi élelmiszerbolt által el nem adott ételt, napi mintegy 100 emberen segítve ezzel, akik mintegy fele hajléktalan, a többiek egyedülálló vagy többgyerekes anyukák, nyugdíjasok, vagy alacsony fizetésből élők voltak.
    A férfi szeretné, ha a problémát megvitatná az ENSZ a szegénység felszámolását célul kitűző millenniumi fejlesztési célok között, valamint ha felmerülne a novemberi törökországi G20 csúcstalálkozón, és decemberben a párizsi ENSZ-klímakonferencián (COP21) is. Mindehhez a Bono ír rockzenész által alapított ONE kampánycsapat segítségét kívánják felhasználni.
    A becslések szerint Franciaországban évente 7,1 millió tonna élelmiszer kerül a szeméttárolókba. A kidobott étel mintegy 67 százaléka a fogyasztókhoz, 15 százalék az éttermekhez, és 11 százalék a boltokhoz köthető. Az Európai Unióban 89 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente, globálisan a szám elérheti az 1,3 milliárd tonnát is.
   
http://www.theguardian.com/world/2015/may/25/french-supermarkets-donate-food-waste-global-law-campaign

A serdülőkori túlsúly növeli a felnőttkori bélrák kockázatát

  London, 2015. május 26., kedd (MTI) - A serdülőkori túlsúly jelentősen megnöveli a felnőttkori bélrák kockázatát egy tanulmány szerint.

    A Harvard Egyetem és a svédországi Orebro Egyetemi Kórház kutatásában mintegy 240 ezer svéd férfi egészségének alakulását követte 35 éven keresztül. Eredményeik szerint a túlsúlyos tinédzsereknél az átlagos testalkatúakhoz képest kétszeres a bélrák kialakulásának esélye. Az elhízott tiniknél még nagyobb a kockázat.
    A bélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus, évente mintegy 1,4 millió új esetet regisztrálnak világszerte. A World Cancer Research Fund nemzetközi rákkutató szervezet markánsnak nevezte a túlsúly és a rák közötti összefüggést. 
    A kutatás kezdetekor a résztvevők 16 és 20 évesek voltak. Többségük normál testalkatú, 6,5 százalékuk elhízott és 1 százalékuk túlsúlyos. A megfigyelés során 855 esetben lépett fel bélrák. Az elhízottaknál 2,38-szor nagyobb eséllyel alakult ki tumor a bélben.
    A Gut című szaklapban bemutatott tanulmány szerint "a késő tinédzserkor a gyerekkor és a felnőttkor közötti átmenet, egyben a fokozott növekedés időszaka, különösen a férfiaknál. Így ez az időszak kritikus szakaszt jelent. Fontos megértenünk, milyen nagy szerepet játszanak a gyerekkori és serdülőkori tényezők a bélrák kialakulásában".
    "Tulajdonképpen a serdülőkori elhízottság és a fiatal-, illetve felnőttkori bélrák kialakulása között megfigyelt markáns összefüggés, valamint az ifjúkori elhízottság elterjedtségének ténye rávilágít a bélrák fiatal felnőttek körében is egyre gyakoribbá válásának hátterére" - olvasható a kutatás összegzésében.
    Rachel Thompson, a World Cancer Research Fund munkatársa szerint "azért érdekes ez a felfedezés, mert arra utal, hogy életmódbeli szokásaink befolyásolják a bélrák kockázatát". Az egyes tényezők, mint a túlsúly és a rákkockázat közötti összefüggések kutatása még mindig gyerekcipőben jár - fogalmazott a szakértő.
   

Szeptemberben jelenik meg A magyar helyesírás szabályai új kiadása

    Budapest, 2015. május 26., kedd (MTI) - Szeptemberben jelenik meg A magyar helyesírás szabályai legújabb, tizenkettedik kiadása, amelynek összeállításáról 2003 novemberében döntöttek - közölte az MTI-vel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kedden.

    Az MTA által kidolgozott, jóváhagyott és kanonizált magyar helyesírási szabályok gyűjteményének első változata 1832-ben jelent meg, legutolsó kiadása pedig 1984-ben látott napvilágot. Az ősz elején könyvesboltokba kerülő új, szótárral kiegészített szabályzatot az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályához tartozó Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság gondozza.
    Az MTA közleménye felidézi: Bessenyei György híres gondolatát - "Minden Nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem" - több mint fél évszázaddal később követte az a kiadvány, amelyet a Széchenyi István által a magyar nyelv ápolására, a tudományok és művészetek magyar nyelven való művelésére 1825-ben alapított Tudós Társaság jelentetett meg 1832-ben.
    Mivel ekkoriban egyszerre több, csupán a szokásjog által szentesített kánon volt érvényben a gazdag kifejezőkészségű és egyre bővülő irodalmú magyar nyelv helyesírásában, nagy szükség volt egy egységes szabályrendszer kidolgozására. A Magyar helyesírás' és szóragasztás' főbb szabályai című, mindössze egy év alatt összeállított kötet mérföldkőnek bizonyult a magyar helyesírás intézményesülésének folyamatában, és tekintélyével megszüntette a nagyobb ingadozásokat, viszonylagos egységet teremtve a nyelvhasználatban.
    A szabályzatot az elmúlt közel két évszázadban az MTA bizottságai vitatták meg, közmegegyezéssel döntve az esetleges pontosításokról, bővítésekről, és korszerűsítésekről. Jelenleg a szabálygyűjtemény tizenegyedik kiadása számít a legfrissebbnek, amelynek szótári anyagában bővített tizenkettedik lenyomata 2000-ben jelent meg.
    A tizenegyedik kiadás 2016. szeptember 1-jéig marad érvényben, vagyis egy éven keresztül a változások előtti és utáni szabályok szerint írt szövegek egyaránt szabályosnak fognak számítani - olvasható a közleményben.

Lázár: idénymunkára mehetnek a közfoglalkoztatottak

    Budapest, 2015. május 28., csütörtök (MTI) - Idénymunkát vállalhatnak a közfoglalkoztatottak, akik emiatt 120 napra szüneteltethetik jogviszonyukat - számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, kétórás sajtótájékoztatóján.

    Lázár János ezt azzal indokolta, hogy az érintettek közül minél többen a piaci foglalkoztatás irányába mozduljanak.
    Az idénymunka idején az érintettek nem veszítik el közfoglalkoztatotti jogviszonyukat, abból 120 napra fizetés nélküli szabadságra mehetnek.
    A kormány arra kéri a járási hivatalokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az idénymunkát kínáló munkaadókkal - például építőipari vagy mezőgazdasági társaságokkal - és ajánlják fel az általuk kínált munkákat a közfoglalkoztatottaknak. A tárcavezető érdemi változásnak nevezte, hogy a járási hivatal felméri az igényeket, kiközvetíti a munkát, s amennyiben a közfoglalkoztatott azt nem fogadja el - holott munkaképessége és egészsége erre alkalmassá teszi -, akkor elveszíti közfoglalkoztatotti jogviszonyát.
    A rendszer átalakítása érdekében a Belügyminisztérium a napokban benyújtja törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.
    A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a jövő hét szerdán Orbán Viktor miniszterelnök Szolnokon találkozik Szalay Ferenc polgármesterrel és a térség országgyűlési képviselőivel, akikkel megvitatja Budapest és Szolnok négysávos közúti összeköttetését, majd ezt követően döntést hoz a kormány a kérdésben. Mint mondta, elkötelezettek, hogy a jövőre hazai forrásból megoldódjon a régió fejlődése szempontjából fontos ügy, emellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fontosnak tartja a Szolnok-Fegyvernek közötti négysávos összeköttetést is egy egyszerűsített műszaki tartalommal. Az M4-es leállított építkezésével összefüggésben elmondta, hogy 22 milliárd forint előleg jár vissza az államnak a három fővállalkozótól.
    A miniszter kérdésre azt is leszögezte: nem lesz új adóvita, a napirenden szereplő javaslat vonatkozik 2016-ra. Az államreform bizottság ugyanakkor idén javaslatot tesz majd az adóeljárás új rendjére, a bürokrácia csökkentése érdekében. Ez érintheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezeti struktúráját is - fűzte hozzá.
    Lázár János arról is beszélt a tájékoztatón, hogy csökken az elhalálozások és nő a születések aránya Magyarországon, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bizonyos egészségügyi - például a jobban szervezett ellátásra és a kötelező szűrővizsgálatokra vonatkozó - programokkal további évi 5-10 ezerrel csökkenhetne a halálozások száma.
    Kérdésre válaszolva Lázár János elmondta azt is: a Miniszterelnökségen munkacsoport foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy azokon a helyeken, ahol a tömegközlekedés nem vagy csak irreálisan drágán szervezhető meg, hogyan lehetne előtérbe helyezni a kerékpáros munkába járást vagy olcsóbbá tenni az autóhasználatot. Hozzáfűzte, szerinte felül kellene vizsgálni az autók üzembe helyezésének és üzemben tartásának költségeit.
    Megkérdezték a Miniszterelnökség vezetőjét a Magyar Paralimpiai Bizottsággal (MPB) kapcsolatos, a sajtóban megjelent hírekről is. Ezzel kapcsolatban azt mondta: személyes véleménye szerint a bizottsági elnök viselkedése többet árt a paralimpia ügyének, mint használ. Azzal tenne jót az ügynek, ha távozna, és utána tisztújítást tartanának - közölte, megjegyezve, hogy ezzel a véleményével nincs egyedül. Az MPB körüli botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt MPB-elnök 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A bizottsági elnök - bár szerinte jogszerűen vette fel - ezt utóbb visszafizette.
    Lázár Jánost faggatták a közjogi méltóságokkal összefüggő személyi kérdésekről is. Az ő miniszterelnöki ambícióit firtató kérdésre leszögezte: miniszterelnök az lesz, akit megválasztanak. "Minél közelebbről látom ezt a munkát, annál távolabb kerülök a gondolatától" - fogalmazott. Szólt arról is, hogy a Fidesz nem gondolkodik a köztársasági elnök személyéről, Áder János kiválóan végzi a munkáját és messze van még az, amikor felmerülhet a kérdés.
    Beszámolt arról is, hogy a miniszterelnök utasította a tárcákat, hogy készítsenek értékelést az egyéves teljesítményükről. Az ezzel összefüggő, a kormányzati struktúrát firtató kérdésre elmondta, hogy rengeteg terve, ambíciója van, de nem ő szabja a feltételeket, így ha bármi miatt fel kellene állnia, akkor is elégedett.
    A minisztert kérdezték arról is, hogy a Napi Gazdaság szerint Tiborcz István április 28-ai hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet. Azt felelte: a kormánynak nincs ezzel teendője, ugyanakkor utánanézett, s a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek 88 energetikai korszerűsítési pályázatból tucatnyit nyertek, amit a piacot ismerve nem tart túlzónak.

Fazekas: Magyarország elkötelezett a jó minőségű GMO-mentes élelmiszerek mellett

    Budapest, 2015. május 28., csütörtök (MTI) - Magyarország elkötelezett a jó minőségű GMO-mentes élelmiszerek előállítása mellett, amit szerda óta törvény is garantál - mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten egy nemzetközi tanácskozáson.

    Fazekas Sándor a Nagybani Piacok Világszövetségének (WUWM) kongresszusán kiemelte, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, amit Magyarország a genetikailag módosított élőlényektől (GMO) mentes mezőgazdasággal, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával segít elő.
    Fazekas Sándor kiemelte, GMO-ügyben az EU-ban a magyar álláspont győzött, és egy-egy tagállam maga jogosult dönteni arról, hogy beenged-e területére GMO-s növényeket, vagy sem. Magyarországnak ilyen növényekre nincs szüksége, mert az ország a hagyományos minőségi élelmiszertermelés elkötelezettje - mondta.
    Ebből az is következik - közölte a miniszter -, hogy a magyar vidékpolitikában következetesen érvényesül a Vidéki Térségek Európai Chartájában megfogalmazott nézet: "a város és a vidék közös sorson osztoznak, a vidék gerince pedig a mezőgazdaság".
    Elmondta, fontos, hogy minél több olyan piac legyen, ahol a helyi vásárló helyi élelmiszereket vásárolhat a kereskedőktől, a kis- és őstermelőktől, de emellett a nagybani piacokra is szükség van.
    Felhívta a figyelmet: a piac közösségi tér is, ahol a termelők visszajelzéseket kaphatnak munkájuk sikeréről, a vásárlók pedig elmondhatják, milyen kínálatot szeretnének. A miniszter kitért arra is, hogy az egyik legfontosabb termelői kör a családi gazdaságoké, mivel ők folyamatos kapcsolatot tartanak a vevőkkel, és gyorsan reagálnak a piaci kereslet változására. Ennek jegyében rendezte meg tavaly Magyarország a Családi Gazdálkodás Világfórumát Budapesten. Magyarországon pedig 2012 óta egyszerűbben hozható létre termelői piac.
    Hozzátette: a helyi termelés és a helyi értékesítés összekapcsolásával egy új életminőség született vidéken, amiből a városlakók is profitálnak, mert régen elfeledett ízek és termékek kerülnek az asztalukra.
    Közölte: Magyarországon mintegy 450 ezer őstermelő van, jelentős részük árusít is. A kistermelők száma, akik élelmiszer-feldolgozással is foglalkoznak, egy fél évtizede még ötezer sem volt, most 12 ezer, hiszen a kézműves élelmiszerek is egyre népszerűbbek.
    A miniszter elmondta, a világ legszebb piaca - a budapesti Nagy Vásárcsarnok - a magyar fővárosban van, ahol a teljes magyar élelmiszerkínálat, köztük a prémium termékek, a hungarikumok is megtalálhatók. Így a Budapestre látogató turisták többségének egyik "kötelező programja" a csarnok meglátogatása - mondta Fazekas Sándor.
    A tanácskozás résztvevői előtt Bagdi Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese elmondta, a fővárosban sok a turisztikai látnivaló, köztük egy-egy gyógyfürdőt is érdemes meglátogatni.
    Manuel Estrada, a WUWM elnöke arról beszélt, hogy a kongresszust olyan országban rendezik, ahol az elmúlt negyedszázadban nagy fejlődés ment végbe, Magyarország 2004 óta az EU tagja. Hangsúlyozta, a nagybani piacoknak kulcsszerepük van a mezőgazdasági friss termékek kereskedelmében. Ennek a rendszernek a működtetéséhez pedig jó értékesítési láncra és politikára van szükség - hangsúlyozta.

Csökkent az éhezők száma a világban

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2015. május 27., szerda (MTI) - Csökkent az éhezők száma a világban, a tíz évvel korábbi 962 millióról 795 millióra - derült ki az ENSZ élelmezési szervezeteinek szerdán közzétett közös jelentéséből.

    A tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest 167 millióval kevesebb ember éhezik, 1990-1992-höz viszonyítva pedig egyenesen 216 millióval csökkent az éhezők tábora, ugyanakkor még mindig megközelítőleg minden kilencedik embernek nem jut elegendő élelem. A fejlődő országok többségében is sikerült visszaszorítani az éhezők arányát, de Afrikában emelkedett a számuk, s az elégtelenül táplálkozó 795 millió emberből 780 millió továbbra is a világ fejlődő térségeiben él.
    A római székhelyű Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), a Világélelmezési Program (WFP) valamint a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD) közös 2015-ös jelentése szerint a világ 129 fejlődő országából 72 tudta teljesíteni az Egyesült Nemzetek által 2000-ben elfogadott úgynevezett Milleniumi Fejlesztési Célkitűzések közül azt, hogy az éhezők száma 2015-re a felére csökkenjen. A fejlődő országokban az éhezők, vagyis azoknak az aránya, akik nem képesek "az aktív és egészséges élethez szükséges táplálékhoz jutni", 12,9 százalékra csökkent a huszonöt évvel ezelőtti 23,3 százalékról.
    Az éhezők aránya mindenekelőtt Latin-Amerikában csökkent, ahol az 1990-es 14,7 százalékról 4,7 százalékra esett vissza, valamint Közép- és DélKelet-Ázsiában és a Kaukázus térségében. Ugyanakkor Afrikában rosszabbodott a helyzet: 1990-hez képest kétszer annyi afrikai ország, jelenleg huszonnégy képtelen megfelelő mennyiségű táplálékot biztosítani a lakosságának. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik ember éhezik.
    A jelentés szerint az éhezés elleni küzdelem "kulcseszközének" a gazdasági fejlődés számít, de csakis akkor, ha ez inkluzív, vagyis ha javítani képes a társadalom gyengébb rétegeinek életszínvonalát. "A Milleniumi Fejlesztési Célkitűzések teljesítése bizonyítja, hogy az éhezés felszámolása lehetséges. Mi legyünk a Zéró Éhezés generációja!" - kommentálta az eredményeket José Graziano Da Silva, a FAO főigazgatója. Kanayo F. Nwanze az IFAD elnöke hozzátette, hogy az éhezést nem ismerő világ megteremtése érdekében a fejlődő térségek vidékfejlesztésébe kell befektetni, mivel ott él a legtöbb szegény és éhező ember. A nemzetközi élelmezésügyi szervezetek elemzése szerint 2015-re a globális gazdasági helyzet miatt nem sikerült felszámolni a világszintű éhezést, de megnehezítette az éhezés elleni küzdelmet a szélsőséges éghajlatváltozás, a természeti katasztrófák gyakorisága, a politikai stabilitás hiánya és a polgárháborúk is
.
Végleg eltávolítják a 45 tonnányi szerelemlakatokat a párizsi gyalogoshídról

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
    Párizs, 2015. május 29., péntek (MTI) - Végleg eltávolítja hétfőtől a párizsi önkormányzat a több százezer szerelemlakatot a Pont des Arts gyalogoshídról, ahol a rácsozott korlát egy része a lakatok súlyától tavaly leszakadt.

    Európában először 2008-ban a Szajna felett a Louvre múzeumához vezető gyalogoshídon jelentek meg az örök szerelmet szimbolizáló lakatok, amelyeknek kulcsait a párok a folyóba dobják.
    A hídkorlát rácsozata azonban tavaly júniusban egy 2,4 méteres szakaszon leszakadt a lakatok súlyától. A hidat, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik Párizsra, akkor egy időre le is kellett zárni. Személyi sérülés ugyan nem történt, de a városvezetés most úgy látja, hogy a rácsozat folyamatos rongálódása veszélyezteti a látogatók biztonságát, ezért hétfőtől valamennyi lakatot eltávolítják a hídkorlátról.
    A nagytakarítás egy hetet fog igénybe venni, addig le is zárják a gyalogoshidat.
    "Csaknem egymillió lakatot szedetünk le, ami 45 tonnát nyom" - mondta pénteken Bruno Julliard kulturális főpolgármester-helyettes, aki szerint nagyon "rondán" néz ki a lakatoktól roskadozó gyalogoshíd.
    Az önkormányzat a rácsozatot eleinte művészi alkotásokkal díszített fatáblákkal fogja pótolni, majd ősszel üvegtáblák kerülnek a korlátok közé.
    A hídra látogató turisták többsége sajnálja a szerelemlakatok eltávolítását.
    "Jelképesnek számít lakattal megpecsételni a szerelmet itt Párizsban, a szerelem városában" - mondta a Dél-Franciaországból érkezett Jean. Egy idegenvezető pedig nem akarja előre figyelmeztetni a csoportjait a változásról. "Átviszem őket inkább a néhány méterre található Pont Neufre, s ott IV. Henrik szobra köré aggathatják majd a lakatokat" - mondta viccelődve.
    A párizsi önkormányzat azonban erre az eshetőségre is gondolt, és máshol is üvegtáblákkal kívánja pótolni a régi hidak rácsozatát.
    Anne Hidalgónak, Párizs tavaly megválasztott főpolgármesterének programjában szerepelt a szerelemlakatok helyettesítése "művészi, szolidáris és ökológiai alternatívákkal". A jelenség ugyanis más európai, nagy idegenforgalmú városokhoz hasonlóan óriási méretet öltött Párizsban, ahol a becslések szerint jelenleg több mint egymillió lakat lóg a Szajna feletti hidakra erősítve, s egyre több olyan helyen is megjelenik a szerelmi szimbólum, ahova turisták ritkán járnak.
    "Szeretnénk ha Párizs a szerelem és a romantika városa maradna" - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes. Ennek érdekében az önkormányzat kampányt indít, arra kérve a szerelmeseket, hogy másképpen, például szelfiket készítve fejezzék ki az érzéseiket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése