2015/05/10

HETI ÍZPRÓBA: MIÉRT IS EGYÜNK EPRET?


MIÉRT ÉRDEMES EPRET ENNI?
Mert finom… - hangzik most a kézenfekvő válasz.
Igen.
Nagyon finom.
És nagyon egészséges.

Egészséges mert:
  • magas rosttartalmának köszönhetően kiváló emésztési panaszok kezelésére,
  •  méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,(alacsony a kalória-tartalma)
  • enyhíti a fájdalmakat
  • csillapítja a lázat
  •  csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  •  hatékony vesebántalmak esetére
  • csökkenti a magas vérnyomást (magas kálium-tartalma miatt)
  • serkenti a keringést
  • gazdag folsavban, emiatt segíti a vérképzést és a sejtnövekedést
  • erősíti az immunrendszert
  •  segíti az anyagcsere folyamatokat
  • megvéd a napsugárzás káros hatásaitól
  • serkenti a máj működését,
  • csökkenti a koleszterin szintet, a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is
  • fontos antioxidáns-forrásként részt vesz a daganatos megbetegedések megelőzésében, illetve gyógyításában

Legjobb frissen fogyasztva, de nagyon finom turmix, eperkrém, fagylalt, leves, saláta készíthető belőle – a télire eltett dzsemekről pedig akár egy külön tanulmányt is lehetne írni. Egyetlen rossz hír van vele kapcsolatban - sajnos allergiára hajlamos egyéneknél túlérzékenységi reakciót válthat ki, ezért nekik le kell mondaniuk erről a finomságról.


Milyen lehet fokhagymával?

A válaszom: mennyei!

Próbáld Te is ki – biztosan ízleni fog!

Recept lépésről-lépésre!

FOKHAGYMÁS-EPRES CSIRKEMELL

Hozzávalók: 30 dkg eper, 50 dkg csirkemell, 1 fej fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 csomag friss petrezselyem, 15 dkg mogyoró, 15 dkg mazsola, só, szerecsendió, gyömbér, rizs, olivaolaj

  1.  Az alaposan megmosott csirkemellet csíkozzuk fel.
  2.  Serpenyőben hevítsük fel az olivaolajat, pirítsuk meg benne a csirkemell csíkokat.
  3. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a mogyorót és a mazsolát.
  4. Öntsük fel a fehérborral – majd még legalább 15 percig, kevergetve forraljuk tovább.
  5. Közben a szokásos módon pároljuk meg a rizst
  6. Kockázzuk fel a megmosott, megtisztított földiepret.
  7. Végül kavarjuk óvatosan össze a fűszeres csirkemellet, a riszt, és a friss eperkockákat.
  8. Azonnal fogyasszuk – nagyon finom.


Jó étvágyat mindenkinek!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése