MIÉRT ÉRDEMES EPRET
ENNI?
Mert finom… - hangzik
most a kézenfekvő válasz.
Igen.
Nagyon finom.
És nagyon egészséges.
Egészséges mert:
- magas rosttartalmának köszönhetően kiváló emésztési panaszok kezelésére,
- méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,(alacsony a kalória-tartalma)
- enyhíti a fájdalmakat
- csillapítja a lázat
- csökkenti a szívbetegségek kockázatát
- hatékony vesebántalmak esetére
- csökkenti a magas vérnyomást (magas kálium-tartalma miatt)
- serkenti a keringést
- gazdag folsavban, emiatt segíti a vérképzést és a sejtnövekedést
- erősíti az immunrendszert
- segíti az anyagcsere folyamatokat
- megvéd a napsugárzás káros hatásaitól
- serkenti a máj működését,
- csökkenti a koleszterin szintet, a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is
- fontos antioxidáns-forrásként részt vesz a daganatos megbetegedések megelőzésében, illetve gyógyításában
Legjobb frissen fogyasztva,
de nagyon finom turmix, eperkrém, fagylalt, leves, saláta készíthető belőle – a
télire eltett dzsemekről pedig akár egy külön tanulmányt is lehetne írni. Egyetlen
rossz hír van vele kapcsolatban - sajnos allergiára hajlamos egyéneknél
túlérzékenységi reakciót válthat ki, ezért nekik le kell mondaniuk erről a
finomságról.
Milyen lehet
fokhagymával?
A válaszom: mennyei!
Próbáld Te is ki –
biztosan ízleni fog!
Recept
lépésről-lépésre!
FOKHAGYMÁS-EPRES CSIRKEMELL
Hozzávalók: 30 dkg
eper, 50 dkg csirkemell, 1 fej fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 csomag friss
petrezselyem, 15 dkg mogyoró, 15 dkg mazsola, só, szerecsendió, gyömbér, rizs,
olivaolaj
- Az alaposan megmosott csirkemellet csíkozzuk fel.
- Serpenyőben hevítsük fel az olivaolajat, pirítsuk meg benne a csirkemell csíkokat.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a mogyorót és a mazsolát.
- Öntsük fel a fehérborral – majd még legalább 15 percig, kevergetve forraljuk tovább.
- Közben a szokásos módon pároljuk meg a rizst
- Kockázzuk fel a megmosott, megtisztított földiepret.
- Végül kavarjuk óvatosan össze a fűszeres csirkemellet, a riszt, és a friss eperkockákat.
- Azonnal fogyasszuk – nagyon finom.
Jó étvágyat
mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése