2016/02/20

EGÉSZSÉG: Neked nincs magnézium-hiányod?


Neked nincs magnéziumhiányod? – kérdezte tőlem nemrég az egyik ismerősöm, miután róla kiderült: furcsa tüneteit, romló közérzetét szerencsére „csak” ezen ásványi anyag hiánya okozta. Azért írom, hogy szerencsére, mert a kialakult hiányállapot megszüntetése viszonylag egyszerű: megfelelő táplálkozással, esetlegesen nyomelempotló- készítmények szedésével orvosolható.


Miért fontos a magnézium?

A magnézium – hasonlóan számos más ásványi anyaghoz - nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges és kiegyensúlyozott működéséhez. A felnőtt ember szervezetében 20–28 g magnézium található, amelynek 50–60%-a a csontokban van. Jelentős mennyiségben található az izmokban, a májban és az idegrendszer sejtjeiben. Jó tudni, hogy minden komolyabb biológiai folyamathoz elengedhetetlen:
  •  befolyásolja a szív- és érrendszer működését,
  •  gátolja bizonyos szívfrekvencia zavarok kialakulását,
  •  szabályozza a vérnyomást
  • elengedhetetlen az izmok, idegek normál működéséhez
  • több mint 300 enzim működését befolyásolja
  •   részt vesz a szénhidrát-, fehérje-, zsír anyagcserében
  •  segít beállítani a normális koleszterinszintet
  • megelőzi a csontritkulást

A magnéziumhiány okai
  • csökkent magnézium felvétel az egyoldalú táplálkozás miatt
  • stressz
  • szorongás
  •   nem megfelelően összeállított diéta
  • gyógyszerek mellékhatása
  •   túlzott só fogyasztás
  •  hányásos, hasmenéses kórképek
  • intenzív fizikai munka, vagy sporttevékenység esetén gyorsabb a kiürülése a szervezetből

A magnéziumhiány tünetei igen szerteágazóak:
  •  idegesség, ingerlékenység
  •  fejfájás, migrén
  •  depresszió
  •   állandó fáradtságérzés
  • memóriazavarok
  •  a koncentrálóképesség romlása
  •   izomgörcsök, izomremegés, izomgyengeség
  • zsibbadás
  • szívritmuszavarok
  •  magas vérnyomás
  •  hányinger, emésztési zavarok
  • alvászavar

 Mit tehetünk –mit ehetünk?



  • Enyhébb esetekben változtassunk táplálkozásunkon. NE FOGYASSZUNK túl gyakran: zsíros, túl sós ételeket, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket – virslit, felvágottakat. Felejtsük el a szénsavas üdítőket, a kávét, alkoholt, mondjunk le a cukorról, és az azzal készült ételekről.
  • Fokozzuk a magnézium-bevitelt. Együnk minél több leveles zöldséget (egy csészényi főtt spenót például 157 milligramm magnéziummal lát el), burgonyát, hüvelyeseket (egy csészényi főtt fehér bab 113 mg-ot tartalmaz) együnk tökmagot (egy kis csomagban ugyanis 649 mg magnézium van.), csonthéjas gyümölcsöt, halat. Igyunk magas magnézium-tartalmú ásványvizet.

Súlyosabb betegség esetén az orvos a szérum magnéziumszint rendszeres ellenőrzése mellett, - szájon át,- felszívódási zavar esetében pedig injekció formájában pótolja a magnéziumot.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése