Neked nincs
magnéziumhiányod? – kérdezte tőlem nemrég az egyik ismerősöm, miután róla
kiderült: furcsa tüneteit, romló közérzetét szerencsére „csak” ezen ásványi
anyag hiánya okozta. Azért írom, hogy szerencsére, mert a kialakult
hiányállapot megszüntetése viszonylag egyszerű: megfelelő táplálkozással,
esetlegesen nyomelempotló- készítmények szedésével orvosolható.
Miért
fontos a magnézium?
A magnézium – hasonlóan
számos más ásványi anyaghoz - nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges és
kiegyensúlyozott működéséhez. A felnőtt ember szervezetében 20–28 g magnézium
található, amelynek 50–60%-a a csontokban van. Jelentős mennyiségben található
az izmokban, a májban és az idegrendszer sejtjeiben. Jó tudni, hogy minden
komolyabb biológiai folyamathoz elengedhetetlen:
- befolyásolja a szív- és érrendszer működését,
- gátolja bizonyos szívfrekvencia zavarok kialakulását,
- szabályozza a vérnyomást
- elengedhetetlen az izmok, idegek normál működéséhez
- több mint 300 enzim működését befolyásolja
- részt vesz a szénhidrát-, fehérje-, zsír anyagcserében
- segít beállítani a normális koleszterinszintet
- megelőzi a csontritkulást
A
magnéziumhiány okai
- csökkent magnézium felvétel az egyoldalú táplálkozás miatt
- stressz
- szorongás
- nem megfelelően összeállított diéta
- gyógyszerek mellékhatása
- túlzott só fogyasztás
- hányásos, hasmenéses kórképek
- intenzív fizikai munka, vagy sporttevékenység esetén gyorsabb a kiürülése a szervezetből
A
magnéziumhiány tünetei igen szerteágazóak:
- idegesség, ingerlékenység
- fejfájás, migrén
- depresszió
- állandó fáradtságérzés
- memóriazavarok
- a koncentrálóképesség romlása
- izomgörcsök, izomremegés, izomgyengeség
- zsibbadás
- szívritmuszavarok
- magas vérnyomás
- hányinger, emésztési zavarok
- alvászavar
Mit
tehetünk –mit ehetünk?
- Enyhébb esetekben változtassunk táplálkozásunkon. NE FOGYASSZUNK túl gyakran: zsíros, túl sós ételeket, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket – virslit, felvágottakat. Felejtsük el a szénsavas üdítőket, a kávét, alkoholt, mondjunk le a cukorról, és az azzal készült ételekről.
- Fokozzuk a magnézium-bevitelt. Együnk minél több leveles zöldséget (egy csészényi főtt spenót például 157 milligramm magnéziummal lát el), burgonyát, hüvelyeseket (egy csészényi főtt fehér bab 113 mg-ot tartalmaz) együnk tökmagot (egy kis csomagban ugyanis 649 mg magnézium van.), csonthéjas gyümölcsöt, halat. Igyunk magas magnézium-tartalmú ásványvizet.
Súlyosabb betegség esetén
az orvos a szérum magnéziumszint rendszeres ellenőrzése mellett, - szájon át,- felszívódási
zavar esetében pedig injekció formájában pótolja a magnéziumot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése