2013/04/04

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: TRÉFA


Nevetni jó - csak ne a mások kárán.

Mindig féltem április első napjától. Az életem mindig úgy alakult, hogy ezen a napon a naivságom miatt mindig én voltam az, akit megtréfáltak, a jóhiszeműségem pedig soha nem engedte, hogy én pécézzek ki valakit magamnak és tegyem nevetségessé. Amikor először megtréfáltak – igaz együtt nevettem az „elkövetővel”, de nagyon mélyen érintett, napokig nyalogattam a sebeimet. Aztán rájöttem nem kell olyan komolyan venni a történteket – hiszen a tréfálkozót magát is minősíti a tréfája. Természetesen nagyon jó vidámnak, jókedvűnek lenni – de soha nem szabadna a mások kárára tréfálkozni, másokat megalázni, kifigurázni, kigúnyolni. „Április bolondjának” lenni nem a legmegtiszteltetőbb feladat – sok kellemetlen pillanatot hordoz magában. Csak remélni tudom, hogy Önöknek/Nektek idén nem kellett megtapasztalnotok mindezt…
„A világ - szép és különös. Csak sok benne nagyon a beteg ember. Az izgága, az irigy, a gyűlölködő. A gonosztevő és a diktátor, az őrült és a hős. Fertőzik és rontják a világot, amennyire adottságaiktól kitelik. De egészen elrontani nem tudták mégsem, ha ezerszer is azt hirdeti a látszat. Miért nem? Mert a Világ anyja a Természet, s a természetben az ember nem egyéb, mint egy kis pajkos tréfa. Vigyázz tehát, hogy vidám tréfa maradj. Mert a gonosz tréfából tövis nő csupán, mely véresre sebez Téged s elcsúfítja a világot.”(Wass Albert)
„A tréfa egy pillanat, de egész órára hangulatot ad.”(Makszim Gorkij)
„A tréfa nem egyéb, mint átlátszó takargatása az alatta elrejtett - vagyis elrejthetetlen – ínségnek.”(Thomas Mann)
„Vannak olyan különös időszakok ebben a furcsán zűrzavaros históriában, amit életnek nevezünk, amikor az ember az egész világmindenséget egyetlen nyers ugratásnak látja, bár a tréfa szellemességét alig-alig fedezi fel, és nagyon erős a gyanúja, hogy az ugratás az ő rovására történt. De semmi sem csüggeszti el, és semmi sem látszik vitára érdemesnek. Felhabzsol minden eseményt, minden hitet és vallást és rábeszélést, minden kemény látható és láthatatlan dolgot, bármilyen bütykös is az (...). Ami pedig a kisebb nehézségeket és bajokat illeti, váratlan szerencsétlenségek jelentkezését, élet és testi épség veszedelmét; mindezt s magát a halált is, csupán huncut, jóindulatú ütögetésnek és vidám hátba veregetésnek érzi, amit a láthatatlan és megmagyarázhatatlan öreg tréfamestertől kapott.”(Herman Melville)
„A világ tényleg vicces, de a vicc poénja az emberiségen csattan.”(Howard Phillips Lovecraft)
„A tréfa az okosság jele; s a tréfa és elmésség (...) nem szokott törpe lelkeknél megszállani!”(Miguel, de Cervantes)
„Április 1: Az a nap, amelyen emlékezetünkbe idéztetik, hogy micsodák vagyunk az évnek a többi háromszázhatvannégy napján.”(Mark Twain)
„A nevetés az élet sója. Nevessetek a tévedéseiteken, de okuljatok belőlük, űzzetek tréfát a megpróbáltatásaitokból, de merítsetek erőt belőlük, a nehézségeket tekintsétek vidám játéknak, de küzdjétek le őket!”(Lucy Maud Montgomery)
Ha meg akarsz tréfálni valakit, aki állandóan vitatkozik veled, érts egyet vele!”(Edward W. Howe)
„Egy színházban történt, hogy tűz ütött ki a kulisszák mögött. Kijött a mókamester, hogy ezt a publikummal közölje. Tréfának tartották és tapsolni kezdtek: a mókamester megismételte; az emberek még jobban hahotáztak. Azt hiszem, a világ is így fog elpusztulni, okos emberek nagy hahotája közepette, akik azt fogják hinni, hogy mindez csak vicc.”(Sören Kierkegaard)
„Nincsenek ártatlan tréfák, ámbár vannak ártatlan nevetések. Nevetünk, amikor - megszabadulva valamilyen feszültségtől, szorongástól, tehertől - hirtelen megkönnyebbülünk. Nevetünk örömünkben, amikor váratlanul sikerül valami. Nevetünk, amikor gyerekeink valami kedveset mondanak vagy tesznek; amikor szerelmünk ránk mosolyog; amikor boldognak érezzük magunkat. Vannak másféle nevetések is. Nevetésünk lehet ártatlan és gonosz, angyali és ördögi. Nevethetünk örömünkben és kínunkban. Nevetünk, amikor boldogok vagyunk, és nevetünk olyankor is, amikor inkább sírni volna kedvünk.”(Hankiss Elemér)
„A gyerekkor a bizalmatlanság melegágya. Kegyetlenül megtréfálnak, s te kegyetlenül tréfálsz. A kín emlékét kínzással feleded.”(Graham Greene)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése