2016/10/18

PAPRIKOLÓGIA - 1.rész Mi van benne?


Paprikológia – nem véletlenül adtam ezt a címet a paprikáról szóló sorozatomnak – hiszen a magyar konyha nélkülözhetetlen zöldség-és fűszernövénye számos kutatás, és tanulmány alanyává vált az elmúlt évtizedek során, a gasztronómiai felhasználás sokrétűségéről nem is beszélve.

Bevallom: szeretem a paprikát. Legyen akár fehér töltenivaló, kaliforniai, vagy kápia, pritamin vagy bácskai enyhén csípős, almapaprika, vagy tompa végű Blondy, hegyes erős, vagy cseresznye… 
Szeretem frissen, ropogósan, lecsó alapjaként, sülve, főve, savanyítva…

Egy kis történelem
A paprika Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, Európába Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta 1494-ben.

Mit tartalmaz 100 gramm paprika?

Energia

20 kcal
Fehérje

1,2 g
Zsír

0,3 g
Szénhidrát

3 g
Összes élelmi rost

2,25 g
Karotin

0,4 mg
Tiamin (B1)

50 µg
Riboflavin (B2)

30 µg
Niacin (PP faktor)

0,2 mg
Pantoténsav

0,19 mg
Piridoxin (B6)

0,24 mg
Biotin

1 µg
Folsav

13 µg
C-vitamin
120 mg (fajtától és érettségtől függő,
beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is)

Nátrium (Na)

4 mg
Kálium (K)

160 mg
Kalcium (Ca)

14 mg
Magnézium (Mg)

12 mg
Vas (Fe)

0,4 mg
Foszfor (P)

33 mg
Réz (Cu)

0,05 mg
Cink (Zn)

0,2 mg
Mangán (Mn)

0,073 mg
Kobalt (Co)

0,004 mg
Króm (Cr)

0,004 mg
Nikkel (Ni)

0,015 mg

Természetesen az egyes összetevők paprika fajtánként eltérhetnek:
  • a piros színűek több karotint tartalmaznak, mint a zöldszínű fajták
  •  C-vitamin tartalma fajtától függően, beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is. 
  • A hegyes, zöld fajtatípusba tartozók a gazdagabbak C-vitaminban. Nagy előnye, hogy savanyított formájában is megőrzi ezt a C-vitamin tartalmát.
  • kapszaicin nevű alkaloida, mely hatóanyaga és egyben ízanyaga is a paprikának a paprikák bordáiban (ereiben) lévő mirigyek termelik.


 A következő részben: 

Milyen előnyökkel jár a fogyasztása... Tarts velem akkor is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése