Paprikológia – nem
véletlenül adtam ezt a címet a paprikáról szóló sorozatomnak – hiszen a magyar konyha
nélkülözhetetlen zöldség-és fűszernövénye számos kutatás, és tanulmány alanyává
vált az elmúlt évtizedek során, a gasztronómiai felhasználás sokrétűségéről nem
is beszélve.
Bevallom: szeretem a
paprikát. Legyen akár fehér töltenivaló, kaliforniai, vagy kápia, pritamin vagy
bácskai enyhén csípős, almapaprika, vagy tompa végű Blondy, hegyes erős, vagy
cseresznye…
Szeretem frissen, ropogósan, lecsó alapjaként, sülve, főve,
savanyítva…
Egy
kis történelem
A paprika Közép-,
illetve Dél-Amerikából származik, Európába Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez
Chanca hozta 1494-ben.
Mit
tartalmaz 100 gramm paprika?
Energia
|
20
kcal
|
Fehérje
|
1,2
g
|
Zsír
|
0,3
g
|
Szénhidrát
|
3
g
|
Összes
élelmi rost
|
2,25
g
|
Karotin
|
0,4
mg
|
Tiamin
(B1)
|
50
µg
|
Riboflavin
(B2)
|
30
µg
|
Niacin
(PP faktor)
|
0,2
mg
|
Pantoténsav
|
0,19
mg
|
Piridoxin
(B6)
|
0,24
mg
|
Biotin
|
1
µg
|
Folsav
|
13
µg
|
C-vitamin
|
120
mg (fajtától és érettségtől függő,
beérett
állapotban elérheti a 300 mg-ot is)
|
Nátrium
(Na)
|
4
mg
|
Kálium
(K)
|
160
mg
|
Kalcium
(Ca)
|
14
mg
|
Magnézium
(Mg)
|
12
mg
|
Vas
(Fe)
|
0,4
mg
|
Foszfor
(P)
|
33
mg
|
Réz
(Cu)
|
0,05
mg
|
Cink
(Zn)
|
0,2
mg
|
Mangán
(Mn)
|
0,073
mg
|
Kobalt
(Co)
|
0,004
mg
|
Króm
(Cr)
|
0,004
mg
|
Nikkel
(Ni)
|
0,015
mg
|
Természetesen az egyes
összetevők paprika fajtánként eltérhetnek:
- a piros színűek több karotint tartalmaznak, mint a zöldszínű fajták
- C-vitamin tartalma fajtától függően, beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is.
- A hegyes, zöld fajtatípusba tartozók a gazdagabbak C-vitaminban. Nagy előnye, hogy savanyított formájában is megőrzi ezt a C-vitamin tartalmát.
- kapszaicin nevű alkaloida, mely hatóanyaga és egyben ízanyaga is a paprikának a paprikák bordáiban (ereiben) lévő mirigyek termelik.
A következő részben:
Milyen előnyökkel jár a fogyasztása... Tarts velem akkor is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése