Gránátalma.
Egy
gyümölcs, amelynek egy átlagos méretű darabja is 600 darab ízletes magot rejt.
Ízletes és egészséges magokat.
Bogyós gyümölcs, ami 3-4 méter magas fán
növekszik – főként a trópusi és mérsékelt éghajlati öv klímáját kedveli.
Őshazája Kis és Közép-Ázsia – már évezredekkel ezelőtt is termesztették. Kemény
és vastag héja miatt könnyen szállítható - Spanyolországból, Törökországból,
Izraelből, Iránból, Tunéziából, Egyiptomból és Peruból érkezik hozzánk belőle.
A gránátalmának- akár frissen, akár lé formájában fogyasszuk - hatalma van – méghozzá egészségvédő,
gyógyító hatalma, amelyet mindenképpen érdemes kihasználnunk.
Miért?
Lássuk
csak!
Élettani hatásai:
- alacsony kalóriatartalma miatt kiválóan alkalmas a fogyókúrás étrend alapanyagai közé
- magas rosttartalmának köszönhetően méregtelenítő, zsírégető, emésztést segítő hatással bír
- fokozza az anyagcserét
- a gránátalma levének rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint,
- megakadályozza a szabad gyökök kialakulását, és az oxidatív stressz károsító hatását is csökkenti
- meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését – ezáltal csökkenti a vérnyomást
- baktériumölő hatású
- gátolja a vírusfertőzések kialakulását
- magas vitamin-, (C-, és K-vitamin) tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, fokozza a vas felszívódását
- sokféle ásványi anyagot tartalmaz: kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas
- gyorsítja a sebgyógyulást
- rákmegelőző: polifenoljai (tannin, kvercetin, antociánok) erős antioxidánsok – amelyek segítik az egészséges sejtek túlélését, gátolják a tumorok növekedését, és megakadályozzák az áttétek képződését
- gyulladáscsökkentő hatású
- hatékonyan segít prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, nátha, oxidatív stressz, érelmeszesedés, koszorúér betegségek, vesebetegségek esetén
- fitoösztrogén-tartalma miatt csökkenti a változókori panaszokat - már egy fél gránátalma is jótékony hormonpótló hatással bír – csak mellékhatások nélkül
- meggátolja a bőr korai öregedését
- csökkenti a reumás panaszokat azáltal, hogy csökkenti a gyulladást
A gránátalma magjait,
vékony gyümölcshúsát, és levét fogyasszuk – amelynek friss rózsára emlékeztető
illata, és édesen-savanykás íze van, ami a gyümölcs érettségétől függően
változó. Ehetjük nyersen, salátának, készíthetünk belőle frissítő italt,
koktélt, szirupot, szószt, mártást (közel-keleti, indiai, és kínai konyha
gyakori alapanyaga). A friss gránátalma magokat felhasználhatjuk még müzlibe,
joghurtba, krémtúróba keverve.
Fogyassz belőle nap,
mint nap – őrizd meg az egészségedet, előzd meg a betegségeket, vagy gyógyítsd
magad a természet erejével. Mert a gránátalmának HATALMA van! Használd ki Te
is!
De jó! Nem is EGY, de HATALMA. Holnap veszek, nem is drága.
VálaszTörlés