FORRÁS:
Igen.
Savanyú. De ez benne a jó… Régen sorban állás volt érte a boltokban, ma már
télen-nyáron folyamatosan kapható. Ami nem is baj, mert az év minden
időszakában alkalmazhatjuk egészségünk megőrzése, a betegségek megelőzése és
kúrálása érdekében.
Egy kis történelem
A
perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. Európába
arab kereskedők hozták be, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Alkalmazták
a mérgezés ellenszereként, kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek, vizelethajtónak,
izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek, csuklás elállítására,
gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz korban pedig a levét a pestis
gyógyszerének hitték.
Citrom a skorbut ellenszere
Az
1600-as évek elején az orvosok feltételezték, hogy a citromlé megelőzi, és
gyógyítja a skorbutot. Ezt igazolta James Lind hajósebész kísérlete: a skorbutos
betegek egyik csoportjával citromot és narancsot etetett, a másik csoport
almabort kapott, a harmadikat pedig gyógyszerrel kezelte. A citromot, narancsot
fogyasztók állapota javult, a gyógyulásuk szemmel látható volt. Ez az Indiában
felfedezett déligyümölcs – ma már a világ sok pontján megterem: Európa déli
részein, Ausztráliában, Kaliforniában, Floridában.
A citrom több
szempontból is ideális választás:
- alacsony a kalória-tartalma
- kevés benne a szénhidrát, a zsír
- rengeteg rostot tartalmaz
- és rengeteg C-vitamint, ami köztudomású, hogy az immunrendszer „barátja”
Gyógyhatásai:
- serkenti az emésztést, tisztítja a beleket, erősíti a gyomrot
- erősíti az immunrendszert
- vízhajtó
- gyulladáscsökkentő
- méregtelenít
- baktériumölő
- fokozza a nyálelválasztást, nyákoldó
- csillapítja a szomjúságot
- bőr-regeneráló, bőrtisztító – arcpakolások összetevőjeként lassítja az öregedési folyamatokat
- kiváló vitaminforrás
- természetes fogyasztószer - zsírégető
- bioflavin-tartalma miatt vértisztító
- mérsékli az ízületi gyulladásokat
- illóolaja nyugtató hatású
Természetes
szépség: citromlével
- bőrbe bedörzsölt citromolaj pezsdítő, feszesítő, erősítő és bőrtisztító hatású.
- lassítja a bőr öregedését
- szabályozza a bőr faggyú működését
- eltávolítja az elhalt hámsejteket
- a fénytelen, foltos bőrt felüdíti
- kúraszerűen, alkalmazva eltünteti a szeplőket
- ellenszere még a zsíros hajnak, sőt még a töredező körömnek is jót tesz
- samponba keverve csillogóvá, illatossá teszi a hajat, használata a lelapult hajat megemeli.
- Hajöblítésre kiváló
- fürdővízhez adva puhává varázsolja a bőrt, felpuhítja a bőrkeményedéseket.
- hatásos kéz-ápolószer készíthető belőle: sheavajba keverjünk pár csepp citromot, és az ujjaktól a csukló irányába masszírozzuk be a kézbőrbe.
- kisimítja az arcbőrt: egy tojásfehérjét, három-négy csepp citromlével habbá verünk, és 10 percre felkenjük a megtisztított arcbőrre
- zsíros, mitesszeres, pattanásos bőrre pakolás: 3 dkg élesztőt keverjünk össze egy mokkáskanál citromlével és annyi joghurttal, hogy kenhető masszát kapjunk. A pakolást kb. 10 percig hagyjuk fent.
- használható arctisztítóként: nyers uborka lébe csepegtessünk citromot, mártsunk bele egy vatta darabot, és néhányszor töröljük át a letisztított simítja és rugalmassá teszi arcbőrt.
Vegyszerek helyett is használhatunk
citromlevet:
- a mosáshoz: fehérebbé teszi az elszürkült zoknikat
- illatosításra: szárított citromhéjat tehetünk a szekrényekbe, vagy a lakás különböző pontjaira
- a zöldségek tisztítása során gyakran színes foltok maradnak a kezeinken (cékla, dió,) citromlével bedörzsölve pillanatok alatt eltüntethetőek
- mikro tisztítására – 2 dl vízbe facsarjunk bele egy fél citrom levét, majd forraljuk öt percig a mikróban
KONYHAI
FELHASZNÁLÁSA
Sokoldalúan felhasználható:
levesek, hús-, rizsételek ízesítésre, ecet helyett citromlével savanyítva
ízletessé tehetjük egyes salátáinkat, és használhatjuk húsok pácolásához (főleg
a mediterrán típusú, rozmaringgal, bazsalikommal összeállított pácokban).
A sárga héját reszelve
töltelékek, (mák, dió, túró mellé), levét tea, kávé, gyümölcslevesek,
turmixitalok, puncs, szósz, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére
használják. ( CSAK a bio-
termesztésű citromok héja alkalmas erre – egyébként a héját
gombaölővel, fényesítő szerekkel kezelik)
A szárított héjat spirális
szalagokban vagy kockára vágva forgalmazzák, de így csak az édes- és likőripari
üzemekben használják fel.
Otthon a legjobb frisset
tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen.
Mind héja, mind leve jól
használható gyümölcslevesek, kompótok, turmix italok, rizsételek, puncsok,
szószok, hidegtálak stb. ízesítésére. Kilogrammonként 4 g fehérjét, 58 g zsírt,
23 g szénhidrátot, 6 g szerves sót, 22 g rostot tartalmaz.
RECEPTEK
KLASSZIKUS LIMONÁDÉ – egyszerű frissítő
Hozzávalók:1
üveg hideg ásványvíz, 1 marék jégkocka, 5 db citrom leve, 7 evőkanál cukor
(vagy ennek megfelelő édesítőszer)
A hozzávalókat
alaposan összekeverjük.
CITROMOS SALÁTA – csupa vitamin
Hozzávalók:1
nagy kínai kel,5 paradicsom, 4 zöldpaprika, 1 kígyóuborka, 1 citrom leve, só,
őrölt feketebors
A
kínai kelt egy centis szeletekre vágjuk. A többi hozzávalót kockákra vágjuk, és
hozzá keverjük. Ráfacsarjuk a citrom levét, sózzuk, borsozzuk.
CITROMOS-FŰSZERES KARAJ
Hozzávalók:2
citrom, 2 citromfű ág, 1 rozmaring ág, 8 szelet sertéskaraj, 4 evőkanál olaj, 5
dkg vaj, 5 szegfűszeg, pici gyömbér, 8 gerezd fokhagyma, 8 szelet
baconszalonna, őrölt bors, só
A
citromot felkarikázzuk, a citromfüvet apróra vágjuk. A forró olajban a húst
megpirítjuk, majd megsózzuk. Ráöntünk 2 dl meleg vizet, belekeverjük a
szegfűszeget, a rozmaringot, a gyömbért, a fokhagymát, a felkarikázott
citromot, majd lefedve pároljuk. A szalonnát csíkokra vágjuk, és
teflonserpenyőben megpirítjuk. A hússzeleteket tányérokra osztjuk, mellétesszük
a citromkarikákat, a fűszerekkel átitatott fokhagymát, a szalonnadarabokat.
CITROMOS POHÁRKRÉM
Hozzávalók:30
dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 4 dl tej, 2 evőkanál rétesliszt,
2 citrom reszelt héja, 1 citrom kifacsart leve, 1 db Ráma margarin
A
cukrot/édesítőszert, tejet, réteslisztet, citromhéjat és citromlevet
összekeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felforraljuk. Egy Ráma
margarint habosra keverünk. Ha a fenti krém kihűlt, kis adagokban
hozzákeverjük. Poharakba adagolva – lehűtve- tálaljuk – citromdarabkákkal
díszítve.
CITROMTORTA
Hozzávalók:30 dkg
vaj, 40 dkg darált keksz
A krémhez: 6 db
tojás, 3 citrom leve, 3 tubus sűrített tej
A
vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a kekszet, majd belenyomkodjuk egy kapcsos
tortaforma oldalába és aljába. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A
sárgákat a citrom levével és a sűrített
tejjel alaposan összekeverjük- és óvatosan a tortaformába öntjük. Előmelegített
sütőben -20 percig sütjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ízlés szerint
cukorral édesítjük-, rásimítjuk a torta tetejére, visszatesszük a sütőbe, és
néhány perc alatt aranybarnára pirítjuk. Olvasztott csokoládéval díszítjük,
majd ha kihűlt szeleteljük.
CITROMOS MUFFIN
Hozzávalók:4 db
tojás, 2 citrom, 3 csomag vaníliás cukor, 30 dkg kristálycukor, 20 dkg
margarin, 1 sütőpor, 40 dkg liszt, 4 dl tej, pici só
A
margarint felolvasztjuk - hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a
tojásokat, és egy csipetnyi sót. Alaposan összekeverjük, Belereszeljük a citrom
héját, belefacsarjuk a levét. A sütőport összekeverjük, a liszttel- hozzáadjuk
a masszához,- majd a tej hozzáadásával simára keverjük az egészet. Muffin
sütőformában ki sütjük. Az elkészült kihűlt muffinok tetejére citromkrémet
halmozunk. (Lásd citromos pohárkrém recept)
JÓ
ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése