2019/01/19

A HÓNAP FŰSZERE - A BABÉR




Évezredek óta ismert fűszer-, és gyógynövény. Ritkán használjuk, pedig számtalan gyógyhatással rendelkezik, és számtalan étel kiváló ízesítője lehet. Régen a dicsőség, a hírnév, a becsület jelképe volt (görögök és a rómaiak babérkoszorúval koronázták meg kiváló költőiket, hadvezéreiket és olimpikonokat).
A Földközi - tenger mellékén és az Atlanti - óceán mediterrán éghajlatú szigetein honos örökzöld  cserje vagy fa. Gyakorlatilag  mindenütt - ahol az éghajlat számára kedvező – termesztik. Nálunk csak dézsában nevelhető, és inkább dísznövényként tartjuk számon. (Hazánkban a friss levelek használata még nem terjedt el.)
Levelei 7-12 cm hosszúak, bőrszerűek, keskeny ovális alakúak, fényesek, üde zöldek és jellegzetesen illatosak. Magas illóolaj – tartalommal rendelkeznek: cineol, eugenol, szeszkviterpén lakton, tanninok találhatóak benne.

Sárga csillag alakú virágot csak eredeti termőhelyén, tavasszal hoz, termései kerekdedek, zöldek, majd megfeketednek. Ebből vonják ki a babér olajat, a belőle készült kenőcsök, kivonatok külsőleg használva reumatikus fájdalmak, ficamok, zúzódások ellen hatásosak.

Mire jó?
  • kiváló fertőtlenítő, hasznos segítség bakteriális, és gombás fertőzések leküzdéséhez
  • hatásos étvágytalanság esetén
  • javítja az emésztést
  • oldja a gyomorgörcsöket
  • csökkenti a puffadást
  • csillapítja a köhögést, köptető hatású
  • gyulladáscsökkentő hatása miatt eredményesen alkalmazható száj-, torok-, orrmelléküreg gyulladásra
  • segíti az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a magas vércukorszintet
  • csökkenti a gyomorfekély kialakulásának veszélyét
  •  jó forrása a diétás rostoknak, vitaminoknak. ásványi anyagoknak


Babért a fazékba – konyhai felhasználás

Legjobb lenne mindig friss leveleket használni a főzéshez. Mivel aromaanyagai csak lassan szabadulnak fel, ezért - más fűszernövényekkel ellentétben – az étellel együtt kell főzni. 
Kellemes ízt ad:
  • pörkölteknek, mártásoknak, leveseknek
  • a káposztafélékből (karfiol, karalábé, kelkáposzta, savanyú káposzta) készült ételeknek
  •  páclevek, fűszerecetek, fűszerolajok, savanyúságok elengedhetetlen alkotója
  • sokféle babétel elképzelhetetlen nélküle
  •  különleges aromás ízt ad az egybesült sertés- és marhahúsoknak, vadhúsoknak



BABÉRLEVELES KÁPOSZTALEVES

Hozzávalók: 1 szál kolbász, 20 dkg sonka-szalámi, 10 dkg füstölt szalonna, 2 kg savanyú káposzta,  4 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 zsemle, 4 evőkanál vaj, 3 babérlevél só, őrölt bors, 1/2 teáskanál szemes bors , 1 evőkanál édesnemes pirospaprika, 1 teáskanál őrölt kömény

A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírját fazékban kiolvasztjuk. A kolbászt felkarikázzuk, a felszeletelt sonka-szalámit csíkokra metéljük. Mindkettőt a szalonnához adjuk, és néhány percig együtt pirítjuk. A szalonnapörcöt, a sült kolbászt és a pirított felvágottat kiszedjük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a megtisztított, kockára vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Meghintjük őrölt köménymaggal és pirospaprikával, majd hozzáadjuk az ízlés szerint kimosott savanyú káposztát. Felöntjük 4 l vízzel, beledobjuk a babérlevelet és a szemes borsot, majd fedő alatt megfőzzük.
Közben a zsemléket kockára vágjuk, és forró vajon aranybarnára sütjük. A szalonnapörcöt, a kolbászt és a felvágottat visszatesszük a levesbe és összemelegítjük.
Pirított zsemlekockákkal meghintve tálaljuk.

BABÉRLEVELES TOKÁNYLEVES

Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 2 közepes fej vöröshagyma, olaj, só, babérlevél, édes fűszerpaprika, kevés delikát, 3 db tojás, 4 kanál liszt, 1 kg burgonya
A hagymát apró darabokra vágjuk, beletesszük egy fazékba, ráöntünk egy kevés olajat, és üvegesre dinszteljük. Amikor megpirult, felöntjük vízzel, és beletesszük a falatokra darabolt húskockákat. Babérlevelet, fűszerpaprikát, sót teszünk hozzá, lefödjük, és hagyjuk főni. Közben kockára vágjuk a burgonyát. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a krumplit, felöntjük vízzel, és lefödve összefőzzük. Egy kisebb serpenyőbe beletesszük a finomlisztet, ráöntünk annyi olajat, hogy kavarható legyen, egy kicsit pirosra pirítjuk, és ha a krumpli is megfőtt, beletesszük a rántást is a levesbe. Összeforraljuk- 3 tojást hideg vízzel felverünk, és ezt is hozzáöntjük. Pár másodperc után levesszük a tűzről és ízlés szerint ízesítjük.

BABÉRLEVELES MARHAHÁTSZIN

Hozzávalók:1 kg marhahátszín (vagy marhafelsál), 5 fej vöröshagyma,2 evőkanál zsír,só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint, 6 db babérlevél, 4 dl tejföl, 2 evőkanál étkezési keményítő
A vöröshagymát apróra vágjuk és zsíron megpirítjuk. A marhahúst vékonyan felszeleteljük. A húst a hagymához adjuk, majd fűszerezzük: sóval, borssal, ételízesítővel. Hozzáadjuk a babérlevelet is, majd annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje a húst és fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. A húst kiszedjük a szószból és tányérra tesszük. A tejfölt vízzel és az 2 kanál étkezési keményítővel simára keverjük és ezzel sűrítjük be a forrásban lévő szószt. Rövid ideig összefőzzük, majd a húst is újra hozzáadjuk. Köretként makarónit kínálunk hozzá.

JÓ ÉTVÁGYAT!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése