Évezredek óta ismert fűszer-,
és gyógynövény. Ritkán használjuk, pedig számtalan gyógyhatással rendelkezik,
és számtalan étel kiváló ízesítője lehet. Régen a dicsőség, a hírnév, a
becsület jelképe volt (görögök és a rómaiak babérkoszorúval koronázták meg
kiváló költőiket, hadvezéreiket és olimpikonokat).
A Földközi - tenger mellékén és
az Atlanti - óceán mediterrán éghajlatú szigetein honos örökzöld cserje
vagy fa. Gyakorlatilag mindenütt - ahol az éghajlat számára kedvező –
termesztik. Nálunk csak dézsában nevelhető, és inkább dísznövényként tartjuk
számon. (Hazánkban a friss levelek használata még nem terjedt el.)
Levelei 7-12 cm hosszúak,
bőrszerűek, keskeny ovális alakúak, fényesek, üde zöldek és jellegzetesen illatosak.
Magas illóolaj – tartalommal rendelkeznek: cineol, eugenol, szeszkviterpén
lakton, tanninok találhatóak benne.
Sárga csillag alakú virágot csak eredeti termőhelyén, tavasszal hoz, termései kerekdedek, zöldek, majd megfeketednek. Ebből vonják ki a babér olajat, a belőle készült kenőcsök, kivonatok külsőleg használva reumatikus fájdalmak, ficamok, zúzódások ellen hatásosak.
Sárga csillag alakú virágot csak eredeti termőhelyén, tavasszal hoz, termései kerekdedek, zöldek, majd megfeketednek. Ebből vonják ki a babér olajat, a belőle készült kenőcsök, kivonatok külsőleg használva reumatikus fájdalmak, ficamok, zúzódások ellen hatásosak.
Mire jó?
- kiváló fertőtlenítő, hasznos segítség bakteriális, és gombás fertőzések leküzdéséhez
- hatásos étvágytalanság esetén
- javítja az emésztést
- oldja a gyomorgörcsöket
- csökkenti a puffadást
- csillapítja a köhögést, köptető hatású
- gyulladáscsökkentő hatása miatt eredményesen alkalmazható száj-, torok-, orrmelléküreg gyulladásra
- segíti az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a magas vércukorszintet
- csökkenti a gyomorfekély kialakulásának veszélyét
- jó forrása a diétás rostoknak, vitaminoknak. ásványi anyagoknak
Babért
a fazékba – konyhai felhasználás
Legjobb lenne mindig friss
leveleket használni a főzéshez. Mivel aromaanyagai csak lassan szabadulnak fel,
ezért - más fűszernövényekkel ellentétben – az étellel együtt kell főzni.
Kellemes ízt ad:
- pörkölteknek, mártásoknak, leveseknek
- a káposztafélékből (karfiol, karalábé, kelkáposzta, savanyú káposzta) készült ételeknek
- páclevek, fűszerecetek, fűszerolajok, savanyúságok elengedhetetlen alkotója
- sokféle babétel elképzelhetetlen nélküle
- különleges aromás ízt ad az egybesült sertés- és marhahúsoknak, vadhúsoknak
BABÉRLEVELES
KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók: 1 szál kolbász, 20 dkg
sonka-szalámi, 10 dkg füstölt szalonna, 2 kg savanyú káposzta, 4 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 zsemle,
4 evőkanál vaj, 3 babérlevél só, őrölt bors, 1/2 teáskanál szemes bors , 1
evőkanál édesnemes pirospaprika, 1 teáskanál őrölt kömény
A füstölt szalonnát felkockázzuk,
zsírját fazékban kiolvasztjuk. A kolbászt felkarikázzuk, a felszeletelt
sonka-szalámit csíkokra metéljük. Mindkettőt a szalonnához adjuk, és néhány
percig együtt pirítjuk. A szalonnapörcöt, a sült kolbászt és a pirított
felvágottat kiszedjük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre
pároljuk a megtisztított, kockára vágott vöröshagymát és az összezúzott
fokhagymát. Meghintjük őrölt köménymaggal és pirospaprikával, majd hozzáadjuk
az ízlés szerint kimosott savanyú káposztát. Felöntjük 4 l vízzel, beledobjuk a
babérlevelet és a szemes borsot, majd fedő alatt megfőzzük.
Közben a zsemléket kockára vágjuk, és
forró vajon aranybarnára sütjük. A szalonnapörcöt, a kolbászt és a felvágottat
visszatesszük a levesbe és összemelegítjük.
Pirított zsemlekockákkal meghintve
tálaljuk.
BABÉRLEVELES TOKÁNYLEVES
Hozzávalók: 1 kg
sertéscomb, 2 közepes fej vöröshagyma, olaj, só, babérlevél, édes
fűszerpaprika, kevés delikát, 3 db tojás, 4 kanál liszt, 1 kg burgonya
A hagymát apró darabokra
vágjuk, beletesszük egy fazékba, ráöntünk egy kevés olajat, és üvegesre
dinszteljük. Amikor megpirult, felöntjük vízzel, és beletesszük a falatokra
darabolt húskockákat. Babérlevelet, fűszerpaprikát, sót teszünk hozzá,
lefödjük, és hagyjuk főni. Közben kockára vágjuk a burgonyát. Amikor a hús
megpuhult, beletesszük a krumplit, felöntjük vízzel, és lefödve összefőzzük. Egy
kisebb serpenyőbe beletesszük a finomlisztet, ráöntünk annyi olajat, hogy
kavarható legyen, egy kicsit pirosra pirítjuk, és ha a krumpli is megfőtt,
beletesszük a rántást is a levesbe. Összeforraljuk- 3 tojást hideg vízzel
felverünk, és ezt is hozzáöntjük. Pár másodperc után levesszük a tűzről és
ízlés szerint ízesítjük.
BABÉRLEVELES MARHAHÁTSZIN
Hozzávalók:1 kg marhahátszín
(vagy marhafelsál), 5 fej vöröshagyma,2 evőkanál zsír,só-, bors-, ételízesítő
ízlés szerint, 6 db babérlevél, 4 dl tejföl, 2 evőkanál étkezési keményítő
A vöröshagymát apróra vágjuk és
zsíron megpirítjuk. A marhahúst vékonyan felszeleteljük. A húst a hagymához
adjuk, majd fűszerezzük: sóval, borssal, ételízesítővel. Hozzáadjuk a
babérlevelet is, majd annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje a húst és fedő
alatt lassú tűzön puhára főzzük. A húst kiszedjük a szószból és tányérra
tesszük. A tejfölt vízzel és az 2 kanál étkezési keményítővel simára keverjük
és ezzel sűrítjük be a forrásban lévő szószt. Rövid ideig összefőzzük, majd a
húst is újra hozzáadjuk. Köretként makarónit kínálunk hozzá.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése