Most van szezonja –
szinte leomlik a zöldséges-standokról. Számos fajtája ismert: ceglédi óriás,
mandula, magyar kajszi, Bergeron, Borsi-féle
kései rózsa, Budapest, Ceglédi arany, Ceglédi bíbor kajszi – sorolhatnánk a
legnépszerűbb sárgabarack-fajtákat. Egy közös bennük: valamennyi nagyon
zamatos, és finom. Az idei évben állítólag sok termett belőle, emiatt az
ára elfogadhatóbb a tavalyinál - ez szerencsére kedvezhet a sárgabarack-lekvár, vagy
dzsem kedvelőinek.
Eredete
A sárga- vagy
kajszibarack rendszertanilag a rózsafélék családjába tartozik. Őshazája
Közép-Ázsia, Nyugat-Kína. A Kaukázus és a Pamír-hegység vidékén megtalálhatók
vad változatai. Örményországban már az ősidők óta termesztik. Már honfoglaló
őseink is fogyasztották vad változatát, de hazánkban csak a török időkben
kezdték el rendszeresen termeszteni a mediterrán vidékekről származó fajtákat. A
legtöbb sárgabarackot Törökországban, Iránban és Üzbegisztánban termesztik.
FOGYASSZUNK
MINÉL TÖBBET BELŐLE, MERT:
- Igazi vitaminbomba: elsősorban A-vitaminban és elő anyagaiban a karotonoidokban, béta-karotinban, ezen kívül E-vitaminban, B-vitaminokban (pl. B1, B6, B15, B17), valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben.
- A gyümölcs tartalmaz szerves savakat, fenolokat, illékony vegyületeket (pl. benzaldehid) észtereket (norisprenoid) és terpenoidokat is izoláltak.
- Sejtvédő hatással bír-, meghosszabbítja az életet, ami antioxidáns hatásának köszönhető.
- Védi a szem ideghártyáját – főként az aszalt sárgabarack erős antioxidáns tartalma (az aszalással nyolcszorosára emelkedik)
- A gyümölcs fogyasztásával erősíteni lehet a daganatellenes gyógyszeres terápia eredményességét – mert képes gátolni azokat a szervezeti folyamatokat, melyek révén a gyógyszerekkel szemben ellenálló rákos sejtek védekeznek és életben maradnak.
- Kiemelkedően magas káliumtartalmának köszönhetően jó hatással van a keringési betegségekre, magas vérnyomásra. A kálium rendkívül fontos a szervezet normális működéséhez különösen a vízháztartásért, az idegi ingerület átviteléért és a szívműködésért felelős.
- A sárgabarack kalcium, foszfor és kén tartalma segít a csontok és ízületek egészségének megőrzésében.
- Rosttartalma segíti az emésztést és a székletürítést.
- Vastartalma segít a vérképzésben, vérszegénység esetén is.
- Komplex B-vitamin tartalma jó segítője az idegrendszer kiegyensúlyozott működésének, javítja a hangulatot, enyhíti a fáradtságot, segít a koncentrálásban.
100 grammonként
tartalmaz:
·
A-vitamint: 2700 NE
·
B1-vitamint: 0,03 mg
·
B2-vitamint: 0,04 mg
·
C-vitamint: 10,00 mg
·
Kalciumot: 17,00 mg
·
Foszfort: 23,00 mg
·
Nátriumot: 1,00 mg
·
Káliumot: 281,00 mg
·
Magnéziumot: 7-14 mg
·
Béta-karotint: 1,8 mg
·
élelmi rostokat: 3,6 gramm
RECEPTEK
BARACKLEVES
- A NYÁRI FRISSÍTŐ
Hozzávalók:
25 dkg kajszibarack, 2 dl édes fehérbor, 2 kanál zsemlemorzsa, 15 dkg cukor,
fél citrom leve, 2 tojás, 2 dl tejszín
A barack felét meghámozzuk, felszeleteljük és a borban puhára főzzük. 2 liter vízben megfőzzük a prézlit és a többi barackot, majd áttörjük. A kettőt összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot. A tojást elhabarjuk a tejszínnel, majd apránként hozzáöntjük a levest.
Ha
hidegre vágysz…
HŰSÍTŐ
SÁRGABARACKOS TURMIX
Hozzávalók:10 db sárgabarack,2 dl tej,4 evőkanál
zabpehely,1/2 rúd vanília édesítőszer, késhegynyi fahéj
A megmosott sárgabarackot
a többi hozzávalóval összeturmixoljuk – behűtve fogyasztjuk.
Ha
az édes íz csábít…
BARACKOS
TÚRÓS
Hozzávalók: 1 kg sárgabarack
felkockázva, sovány 0,5 kg tehéntúró, 2 dl natúr joghurt, 10 dkg cukor, vagy
annak megfelelő édesítőszer,10 dkg búzadara, 6 dkg vaj, 4 tojás, 1 sütőpor, 1
citrom, 5 dkg őrölt mandula, csipetnyi só
A vajat habosra
kavarjuk az édesítővel, sóval, tojással, túróval, joghurttal, reszelt
citromhéjjal, búzadarával, sütőporral – alaposan elkeverjük. Beletesszük a
barackdarabokat. Sütőpapírral bélelt tortaformába szórjuk a mandulát és töltsük
rá a masszát. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb.60 percig süssük. Lehűtve
a legfinomabb.
Ha
a sós a kedvenced…
SÁRGABARACKOS
CSIRKEMELL
Hozzávalók:1 kg
csirkemell filé, 3 evőkanál olíva olaj, vaj, só, tört színes bors, 2 evőkanál
méz, 80 dkg érett sárgabarack, bazsalikom, 3 dl narancslé, 6 dl tejszín, 2
evőkanál kukoricakeményítő, fahéj
A csirkemellet vékonyabb
csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az olajon és a vajon megpirítjuk
kifehéredésig. Megszórjuk a bazsalikommal, majd hozzá adjuk a mézet. Kicsit
karamellizáljuk. A felcsíkozott barackot adjuk a húshoz, és 2-3 percig süssük
együtt. Öntsük rá a narancslevet. A keményítőt ki keverjük a tejszínnel, és
hozzáöntjük. Forraljuk fel. A végén
ízlés szerint fahéjjal ízesítsük. Rizskörettel tálaljuk.
BARACKPUDING
Hozzávalók: 1 l tej, 15
dkg kristálycukor, 6 db tojás, 20 dkg liszt, 1 dl tej, 3 dl tejszín, 3 evőkanál
porcukor, narancs, citrom, 40 dkg magozott sárgabarack, zselatin, barackpálinka
Feltesszük tejet
melegedni, amibe kevés kristálycukrot szórunk. A szétválasztott tojások
sárgájából krémet készítünk: a sárgákat a maradék kristálycukorral simára
keverjük. Kevés lisztet, és tejet adunk hozzá, majd a forrásban lévő cukros
vízhez öntjük. Ez lesz a puding alapja. Gyakori kevergetés mellett
újraforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk
a krémet, és alaposan elkeverjük. Ízesítjük porcukorral, narancs- és
citromhéjjal. Belekockázzuk a sárgabarackot. Feloldott zselatint, és kevés
barackpálinkát adunk hozzá. Az egészet átkeverjük, majd fóliával kibélelt
formákba töltjük, és hűtőben 3-4 órán keresztül dermesztjük. Tálaláskor egy
tányérra borítjuk a pudingot, tejszínhabbal, és gyümölcsökkel díszítjük, majd fehér
csokit reszelünk rá.
SÁRGABARACKOS LEPÉNY
Hozzávalók: 1 kg sárgabarack, 5 tojás, 4 dl tej, 15
dkg liszt, 25 dkg cukor, 10 dkg vaj, egy marék szeletelt mandula
A barackokat ki magozzuk, negyedbe vágjuk. Egy kivajazott tortaformába halmozzuk. A vajat megolvasztjuk, majd elkeverjük a liszttel, a cukorral, a tojásokkal, öntsük hozzá a tejet is. Öntsük a palacsintatészta sűrűségű keveréket a barackokra, előmelegített, 180 fokos sütőben negyvenöt-ötven percig süssük a lepényt. Ha megsült és kihűlt, fordítsuk ki a formából, és szórjunk rá pirított, szeletelt mandulát.
JÓ ÉTVÁGYAT
MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése