Írta: Faar Ida
Mindannyian szeretnénk hosszú –
tartalmas életet élni, boldogan és egészségesen megöregedni, és szeretteink
társaságában élvezni sok-sok éven át a nyugdíjas kor örömeit. Szeretnénk, ha
ezekben az években is aktívan, testileg-szellemileg épen, és frissen
tölthetnénk a napjainkat, ahelyett, hogy a betegségeink határoznák meg a
mindennapjainkat.
100 évig élni
100 évig élni nem lehetetlen –
nem egy olyan helye van a világnak, ahol a magas életkor nem számít
ritkaságnak. Ilyen Szardínia szigete is, ahol nagyon sokan megérik a 100 éves
életkort is.
De vajon mi a titkuk?
Kutatások folynak ennek
megállapítására.
Melyek azok a tényezők, amelyek
nagymértékben befolyásolhatják ki – meddig él? Egyrészt a szülőktől,
nagyszülőktől örökölt genetikai állomány már jó alapot szolgáltathat, de az
életmódunk mikéntje az, ami óriási hatással lehet arra, hogy milyen minőségű
életünk lesz, és meddig tart.
Hogy mit tesznek a Szardínián
élő 90 – 100 évet is megélő pásztorok?
- Minden reggel kardio-edzést tartanak: azaz kihajtják az állatokat a legelőre.
- A nap nagy részét friss levegőn töltik - nem kell számolniuk a légszennyezéssel, a kipufogógázokkal.
- Nyugodtan, megfontoltan végzik a munkájukat – kerülik a stresszt, így csökkentik a stressz okozta betegségek kialakulásának esélyét.
- Alig vagy egyáltalán nem fogyasztanak iparilag feldolgozott élelmiszereket – elkerülve ezzel a mesterséges adalékanyagokat, a transzzsírsavakat, ízfokozókat, színezékeket.
- Egészségesen táplálkoznak: házi sajtokat, kecsketejet, és kevés húst esznek.
- Napjuk természetes része a vörösborfogyasztás – amely magas rezveratrol tartalmának köszönhetően csökkenti az érelmeszesedés, és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.
A hosszú élet titkának
tudományos elemzése során a kutatók megállapították, hogy
- sokat kell mozogni
- nem szabad sokat stresszelni
- naponta több alkalommal kell magas antioxidáns tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket enni
- minimalizálni kell a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását
- viszont telítetlen zsírsavakban gazdag étrendet kell követni – az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak (EPA, DHA) nagyon fontosak a gyerekek étrendjében is – hiszen pozitív hatást gyakorolnak az értelmi fejlődésre
- pozitív életszemlélettel kell tekinteni az életünkre