2012/05/18

EGÉSZSÉGPÉNTEK: Csontrabló szokásaink

Csontritkulás – korunk népbetegsége, ezernyi veszélyt rejteget. A korai mozgáskorlátozottság ellen mi magunk tehetünk a legtöbbet azzal, hogy megváltoztatjuk „csontrabló” rossz szokásainkat. Melyek ezek? Következzék egy gyors lista:
·         Egyoldalú, drasztikus fogyókúra – igaz sokan küzdünk súlyfelesleggel, s az is igaz, hogy ennek számos következménye lehet. De tény: a divatos csodafogyókúrák látványos eredményei mögött óriási veszély lappang: hiányos a vitamin és az nyomelem bevitel- megbomlik a szervezet ásványi anyag háztartása –csökken a kalciumbevitel, ami emésztési-, és szívpanaszokat, izomgörcsöket, hosszabb távon pedig a csontszövet gyors bomlását eredményezi
·         A kalcium felszívódását gátló anyagok fokozott fogyasztása: kerülni kell minden élelmiszerkészítményt, konzervet, az ömlesztett sajtokat, és a szénsavas üdítőitalokat
·         Túl sok - koffeines ital (kávé, tea, kóla) fogyasztása. A koffein serkenti a kalcium felhasználását, ezáltal növeli a kalcium - szükségletet, tannin tartalma pedig rontja a csontépítéshez szükséges nyomelemek felszívódását
·         Pihenés, passzivitás – a csontok egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás, a folyamatos terhelés – nem kell egyből maratoni távokat futni – a séta, a kirándulások biztosítják a kellő mozgást
·         „Rejtőzködő” életmód – azaz ki a napfényre! Persze csak a délelőtti órákban, amikor még nem kell tartani a napsugarak káros hatásaitól. Napfényre –azaz természetes fényre szükség van a csontok megfelelő fejlődéséhez (gyermekkorban), felnőttkorban pedig a vázrendszer stabilitásának megőrzéséhez. ( A kalcium felszívódását segítő D-vitamin termelődése csak napfény hatására megy végbe)
·         Káros szenvedélyek: dohányzás, alkohol túlzott fogyasztása. Mindkét szenvedély betegség rontja a kalcium felszívódását, és felhasználását, aminek hatására –sok egyéb káros szövődmény mellett még –megnő a csontritkulás kialakulásának veszélye, ami súlyos balesetekhez, spontán csonttörésekhez, rokkantsághoz vezet.
Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a csontritkulás elkerülhető legyen.

2012/05/16

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK

SZERENCSE
Kígyózó sorok a lottózók előtt… Sok-sok elköltött milliárd minden héten, várakozás, tervezgetés, remény, hátha sikerül az, ami csaknem lehetetlen: meggazdagodni egy szempillantás alatt. Egy csapásra megváltozna minden: nem lennének filléres gondok, befizetetlen csekkek, pontosan vezetett családi könyvelés, mérnöki pontossággal beosztott fizetés, aggódás a váratlan kiadások miatt, spórolás unos-untalan, lemondás olyan dolgokról, amelyek alapvetőek lennének, de mégsem telik rá. Milliárdos a tét minden héten – rakásnyi pénz – el sem tudom képzelni mi - mindenre lenne elég, vagy mi lenne az első dolog, amit vásárolnék belőle. Szerencse… persze a fogalom nem csak az anyagiakat takarja, hiszen szerencse kell mindenhez: a reggeli ébredéshez, a munkához, az egészséghez, az élethez… Hajszolni, erőltetni nem szabad – vagy jön magától, vagy nem, ha görcsösen csak benne hiszel, és mégsem úgy alakulnak a dolgaid: csalódott leszel, megkeseredsz, s lehúz. Sokszor mondjuk, ha valakinek nagyon sikeres az élete milyen szerencsés – igen. Szerencsés. De biztos, hogy a szerencse mellett rengeteg munka, és lemondás is társa volt, amíg elérte céljait. Kígyózik a sor a lottózókban a héten is: sok ember kapaszkodik ebbe a szalmaszálba, hátha sikerül… Van, aki a hétvégi kenyérrevalót is erre költi. Szerencsés esetben vannak ugyan csodák J
„A szerencse néha fölöslegessé teszi a gondos felkészülést.”(Guillermo del Toro)

„A jó ember a rossz helyen - olykor minden ezen múlhat a világon.”(Half-Life)

„A legtöbb ember nem fogja fel, milyen könnyű mindent elveszíteni. Ez nem kritika: irigylem őket. Szerencse dolga minden. Szerencse híján az utca túloldalára se juthatunk át. Az ágyból se kelhetünk föl nélküle, és aki ezzel nem ért egyet, csak várjon, majd meglátja. Minden szerencse dolga, és ha az balra fordul, nincs mit tenni.”(Tibor Fischer)

„Sose jár a szerencse párosan, de a baj se magányosan!”(Si Naj-An)

„Amíg élünk, reméljünk! Ha a szerencse lováról leestél, ne maradj fekve az árokban!(Charles Haddon Spurgeon)

„Ne alkudozzunk a sorssal, amikor kedvező alkalmat kínál nekünk.”(Paulo Coelho)

„Akkor kell felugrani a szerencse vonatára, amikor éppen elrohan melletted, mindegy, hogy merre visz, mert egy elhibázott, elhabozott ugrás, és egész életeden át hiába vársz másik vonatra.”(Rejtő Jenő)

„Szerencse az a remény, hogy valamilyen befolyásolhatatlan véletlen majd átsegíti a embert a nehézségeken. A szerencsére számítani nem más, mint lemondani a kontrollról.”(Lafayette Ron Hubbard)

„Szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel.”(Darrell Royal)

„A szerencséhez az is hozzátartozik, hogy az ember felismerje, amikor az útjába kerül.”(John Steinbeck)

“Azért nem jut olyan sok ember sehova az életben, mert a hátsó kertben keresgélik a négylevelű lóheréket.” (Walter Chrysler)

“Ha a lehetőség nem kopogtat be hozzád, csinálj magadnak egy ajtót.”
(Milton Berle)

“Ne felejtsd el, hogy nem megkapni azt, amit kívánsz, néha csodálatos szerencse.” (Dalai Láma)
MINDENKINEK SZERENCSÉS HETET KÍVÁNOK !

2012/05/14

HETI ÍZPRÓBA : A karalábé

Régebben nem tartoztam a karalábé-rajongók népes táborához, de mára már megszerettem ezt a sokféleképpen elkészíthető jellegzetes ízű zöldségfélét. A káposztafélék családjába tartozó fehér vagy lila karalábé ugyan egész évben beszerezhető, de az első tavaszi gumókkal semmi sem veheti fel a versenyt. A kicsi, még zsenge karalábék a legfinomabbak, állaguk tömör, héjuk sérüléstől mentes, levelük élénkzöld. Meglepően gazdag vitaminokban ( C-vitamin: 100 grammonként 63 mg, A-, B1-, B2-, B6-vitamin tartalma jelentős), és ásványi anyagokban: magas káliumtartalma miatt vértisztító hatású, magnézium-tartalma segíti az idegrendszer és az izmok működését, jódot, szelént, ként, kalciumot,foszfort,és vasat is említésre méltó mértékben  találhatunk benne. Tartalmaz egy speciális vegyületet (szulforafán-t), ami kimutathatóan daganatellenes hatással bír, külsőleg és belsőleg egyidejűleg alkalmazva pedig nehezen gyógyuló sebeket is gyógyít antibakteriális hatóanyagai miatt. Magas rosttartalma segíti az emésztést, vízhajtó hatású, ezért elősegíti az ödémák kiürülését, cukorbetegek korlátlanul fogyaszthatják (magas rosttartalma miatt lassan szívódik fel, és alacsony a szénhidráttartalma). Fogyókúrázók is bátran készíthetnek belőle (zsír és szénhidrátszegény hozzávalókat alkalmazva) könnyű, és laktató ételeket. (Energiatartalma 25 kcal/ 100 gramm). Fogyasztható nyersen, főzeléknek, levesnek, töltve, rántva, salátának, turmixok összetevőjeként. Érdemes minél többféle formában elkészíteni, ebben segítenek a következő receptek:

KARALÁBÉLEVES ( rendhagyó módon)
Hozzávalók: 3 közepes nagyságú, zsenge karalábé, 4 dl tejföl, 4 evőkanál liszt, 2 tyúkhúsleves-kocka, 3 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint só.
A meghámozott karalábét lereszeljük. A tojást habosra verjük egy deci vízzel, hozzáadjuk a reszelt karalábét és annyi lisztet, hogy galuskamassza legyen belőle. Sóval és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Vizet forralunk, beletesszük a húsleveskockát és a megmaradt petrezselyemzöldet, majd a galuskamasszát a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. Ha a galuska megfőtt, a levest megkóstoljuk, s ha szükséges, sóval és cukorral utána ízesítjük. Ezután a levesből egy decinyit simára keverünk a tejföllel, és behabarjuk vele a forrásban lévő többi levest.

KARALÁBÉSALÁTA
Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld
A karalábét és a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk.. A tejfölt kikeverjük a citromlével, majd sózzuk. borsozzuk. A zöldségeket összekeverjük, majd leöntjük a tejföllel. A salátalevelet megmossuk, és nagyobb darabokra tépjük. Kibélelünk vele négy kistányért, és középre halmozzuk a vitaminsalátát. Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

KARALÁBÉFŐZELÉK EGYSZERŰEN
Hozzávalók: 8 db zsenge karalábé, 15 dkg zsír, ízlés szerint cukor, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, só, 3 dl tejföl
A gyenge karalábét megtisztítjuk, apró kockákra felvágjuk, forró zsírban kis cukorral, kevés finomra vágott petrezselyemmel feltesszük párolni, s ha már puha, meghintjük liszttel, amellyel tovább pirítjuk. Feleresztjük vízzel, kis sót teszünk hozzá, és hagyjuk jól felforrni.

GOMBÁS-HÚSOS KARALÁBÉ
Hozzávalók: 8 kisebb fej zsenge karalábé, 50 dkg újkrumpli, 50 dkg csiperkegomba,  3 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej hagyma, 25 dkg darált sertéshús, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg vaj, só, őrölt bors, pirospaprika,2 liter húslé
A karalábé leveleit megmossuk, lecsurgatjuk, és vékonyra felvágjuk, A karalábét meghámozzuk, széles csíkokra vágjuk, A hagymát vajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, s addig pároljuk, míg a levét elfőtte. A darált húst ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával és egy gerezd szétnyomott fokhagymával fűszerezve jól összekeverjük, és kicsi golyókat formálunk belőle. Az újkrumplit vékonyan lekaparjuk, ha kicsik, egészben hagyjuk, ha nagyobbak, hosszú hasábokra vágjuk, A karalábét és a krumplit hozzáadjuk a hagymás gombához, belekeverjük a felaprított leveleket, meghintjük sóval, borssal, felöntjük a húslével, és fedő alatt húsz perc alatt megfőzzük úgy, hogy amikor az egész rotyogni kezd, azonnal beletesszük az apró húsgombócokat is. A finomra vágott petrezselymet tálaláskor hintjük az ételre.

KARALÁBÉFASIRT
Hozzávalók: 4 nagyobb karalábé, 2 tojás , 4  evőkanál liszt, só, őrölt bors, 3 evőkanál olivaolaj
A megtisztított karalábét finomra reszeljük. Tálba tesszük, ráütjük a tojást, és annyi liszttel keverjük össze, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk. Sóval és borssal erősen megfűszerezzük. Serpenyőben evőkanállal adagolva elsimítjuk, és a lepénykék mindkét oldalát ropogósra sütjük.
Fokhagymás-petrezselymes tejföllel vagy tartármártással tálaljuk.

MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !

2012/05/13

ÉLETRECEPTEK KVÍZJÁTÉK 2.rész

Elő a klaviaturával - itt a kvíz játék 2.része !!!
Újabb hetet zárunk - következzenek az újabb kérdések.Aki velem tartott az elmúlt héten is ,kapásból tudni fogja a választ. A helyes megfejtésért garantált ajándék jár: egy cikk sorozat újabb része, amely hasznos információkkal látja el a rendszeres olvasókat:

1./ Miért kell a salátaöntetekbe olaj?
     a) hogy kellemesebb legyen az íze
     b) jobban emészthető
     c) azért,mert így  a zsírban oldódó vitaminok is fel tudnak szívódni

2./ Kitől származik a következő idézet: " Az életed olyan, amilyenné a gondolataid teszik"
     a) Ady Endre
     b) Marcus Aurelius
     c) Arisztotelész

3./Hányféle bél baktérium található az ember bél rendszerében?
    a) 500
    b) 1500
    c) 5000

A helyes megfejtéseket várom a  eletreceptinfo@gmail.com e-mail címre, 2012.05.19. szombat éjfélig.
Legyen gazdagabb egy -kizárólag a kvíz játék résztvevői számára összeállított cikk sorozat újabb részével!

KVÍZJÁTÉK - MEGFEJTÉS

A múlt vasárnap indított kvízjáték helyes megfejtése:
1/b , 2/c, 3/a
Gratulálok a jó válaszolóknak - "postáztam" a garantált V.I.P cikket a megadott e-mail címükre.

2012/05/11

PROBIOTIKUMOKKAL AZ EGÉSZSÉGÉRT

Az ember környezete, de maga az emberi szervezet is tele van mikroorganizmusokkal, amelyek kis része ártalmas, nagy hányada közömbös, egy része pedig létfontosságú. Ez utóbbiak közül a bélben megtelepedő „jó” baktériumok elengedhetetlenek az emberi immunrendszer kialakulásához, a különböző kórokozók elleni védelemhez, az elfogyasztott táplálék emésztéséhez, és felszívódásához, bizonyos vitaminok termeléséhez. Az ember bélrendszerében ötszáz különböző bélbaktérium található, összetételük egyénenként változó, és
bármily meglepő, de a számuk tízszerese az ember összes sejtje számának. Az emberi szervezet, a bélbaktériumok, és a különböző mikroorganizmusok között egyensúlyi állapot van –ez biztosítja a szervezet egészséges működését. Ha ez a kényes egyensúly megbomlik, betegség alakulhat ki. Az antibiotikumok használata (amelynek során nem csak a kórokozók, hanem a „jó” baktériumok is elpusztulnak), a különböző emésztőrendszeri megbetegedések a különböző baktériumos és vírusos fertőzések - könnyen felboríthatják az egyensúlyt – s ilyenkor a probiotikumok használata mindenképpen javasolt. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok (főként baktériumok), amelyek megfelelő mennyiségben alkalmazva - szervezetünkre jótékony hatást gyakorolnak. A probiotikumok helyreállítják a bélflóra normális összetételét, kiszorítják a kórokozókat, serkentik a szervezet természetes védekezőképességét. Számos olyan megbetegedés van, amelyben a probiotikumok bizonyítottan hatásosak: antibiotikumok használata során fellépő hasmenés megelőzésére, és kezelésére; gyulladásos bélbetegségekben; fertőzéses hasmenések kezelésében; vastagbél műtét után kialakuló panaszok megelőzésére, kezelésére; Helicobacter pylori kezelés mellékhatásának kivédésére. A probiotikumok hatását befolyásolj milyen formában, milyen összetételben, milyen mennyiségben alkalmazzák – s az eddigi ismeretek szerint alig van mellékhatásuk (ha mégis, akkor az enyhe gázképződés lehet), viszont bizonyos esetekben (idős embereknél, daganatellenes szerekkel kezelteknél, AIDS –s betegeknél, vagy intenzív osztályon kezelt súlyos betegeknél) – fokozott elővigyázatosságra van szükség az alkalmazása során. Számos probiotikum már ősidők óta ismert – anélkül, hogy az emberek tudatában lettek volna annak, hogy éppen azt fogyasztanak. Ilyenek a különböző fermentált tejkészítmények, a joghurt, a kefir, az aludttej. Rendszeres fogyasztásukkal valamennyien hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

2012/05/09

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK




FELNŐTTÉVÁLÁS

Érettségi… Homályos képek a múltból: izgalom, várakozás, túlterheltség, kellemes májusi éjszaka, szerenád, orgonaillat, s az érzés: lassan véget ér egy korszak. Emlékszem: álltam a kollégiumi szobánk nyitott ablaka előtt, és megpróbáltam magamba „inni” az elém táruló látványt: a hangokat, illatokat, érzéseket, hogy később majd kristálytisztán emlékezzek mindenre. Mindannyian tudtuk, ha túl leszünk az izzasztó vizsgák megpróbáltatásain minden más lesz: ismeretségek sikkadnak el, barátságok szakadnak meg, álmok teljesülnek be, vagy foszlanak köddé; mindenki rálép a felnőtt élet felelősségteljes útjára. A diákok többsége alig várja, hogy hivatalosan is nagykorú legyen – azt hiszik, ezzel megszabadulnak minden kötöttségtől, nem kell engedélyt kérniük semmire, egyedül hozhatnak döntést mindenben. Nos, kedves 15 és 18 év közöttiek! Lassan a testtel! – ne akarjatok túl gyorsan felnőtté válni! Élvezzétek ki a „kiskorúság” minden előnyét, a védettséget, amit a szüleitek biztosítanak, tanuljatok, fejlődjetek, vértezzétek fel magatokat minden erénnyel, ami a boldog felnőtt élethez kell: kitartással, türelemmel, bátorsággal, tisztelettel, becsülettel. Ti pedig kedves érettségizők élvezzétek ki a diákélet utolsó morzsáit (aki továbbtanul is elfelejtheti a nyugodtan csordogáló hétköznapokat), és lépjetek be a felnőttkor kissé kusza, kissé bonyolult, de mégis örömteli világába. Ehhez nyújthatnak némi segítő útmutatást a következő idézetek.
Ez jelentette a felnőtté válást: rájönni arra, hogy egy darabka elfuserált valóság messze felülmúlhatja a csöpögős és naivan idealizált fantáziákat.(Clairé Loup)
Felnőtté nem az életkora teszi az embert, hanem a viselkedése. (Tokaji Zsolt)
Az vált jóvátehetetlenül felnőtté, aki már azon is bosszankodik, amin nevethetne.(Vavyen Fable)
Az élet értelmét nem a nagy áldozatok és kötelességek adják, hanem apróságok; a szív egy-egy mosolyból, vagy egy-egy kedves gesztusból meríti a boldogságot és a vigaszt.(Humphry Davy)
Az élet tapasztalatszerzés, nem pedig az élet értelmén való töprengés.(Paulo Coelho)
Az élet értelmét nem keresni kell, hanem nekem kell értelmet adni az életnek.(Palotai Erzsi)
Az élet értelmét az alkotja, amikor szembeszállunk a félelemmel, ami a lelkünket uralja.(Carol Bigley)
Az élet értelme, hogy higgy önmagadban, és próbáld elfogadni az élet által nyújtott tanításokat, bármi is legyen az. De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az élet nem csupán egyfajta akadálypálya, amely a fejlődésünket kell, hogy szolgálja. Az élet egy ajándék, amelyet ízlelgetni, élvezni és teljes egészében megélni kell.(Gordon Smith)
Az ember jár-kel a világban, mint valami nyugtalan vadállat, és valamit keres. De alighogy megtalálja, már hasznot akar belőle, és ezzel el is rontja a dolgokat. Mert a világ nem arra való, hogy hasznot hozzon valakinek. A világ arra való, hogy szép legyen, békés legyen, jó legyen. Hogy élni lehessen benne, fáradsággal, de haszon nélkül. Mert az élet értelme a szép. És a haszon a leghaszontalanabb szó, amit az ember valaha is kitalált. Pedig ma már annyira van vele, hogy ha valami szépet meglát, nyomban arra gondol: mi hasznom lehetne ebből? S ezért van az, hogy amit ilyen céllal fölépít, az hamarosan le is dől. Legtöbbször egy másik ember dönti le, aki irigyli a hasznot, és a helyén nem marad más, csak egy folt csalán: az ember örök nyoma.(Wass Albert)
Szóval azt állítod, hogy senki sem boldog? - Van, aki boldognak tűnik. Ők egyszerűen nem gondolnak bele a dolgokba. Mások terveket szőnek: lesz egy férjem, házam, két gyerekem, egy hétvégi házam. És amíg ezzel vannak elfoglalva, olyanok, mint a bika, aki a torreádort üldözi: ösztönösen cselekszenek, csak mennek a fejük után, anélkül, hogy látnák, hol van a cél. Megszerzik az autójukat, talán még Ferrarijuk is lesz, és azt hiszik, ez az élet értelme. Soha nem teszik fel a kérdést maguknak. De a szemükben látom, hogy szomorúak, és még csak nem is tudnak róla.(Paulo Coelho)
Az életed olyan, amilyené a gondolataid teszik. /Marcus Aurelius/
Ki-miként élte meg az érettségi pillanatait? Várom beszámolóitokat az eletreceptinfo@gmail.com -ra, a legviccesebb történetek felkerülhetnek az oldalra.

2012/05/07

HETI ÍZPRÓBA : SALÁTAÖNTETEK




 Salátafélék, retek, újhagyma, spenót, karalábé – egyre szélesebb a hazai idényzöldség kínálat, így végre egészségesebben étkezhetünk. Már ha elég komoly azon elhatározásunk, hogy a nyár közeledtével megpróbálunk megszabadulni néhány rossz szokásunktól, és mellesleg jó pár kéretlenül felkúszó kilótól. A különböző zöldségekből készített saláták fogyasztása minden szempontból egészséges: szerepet játszik a vitamin- és ásványianyag-pótlásban, kevés kalóriát tartalmaz, a magas rostbevitel pedig teltségérzetet okoz, és még az emésztést is karban tartja. Persze mit sem ér a sokféle zöldség, ha mindig ugyanúgy készítjük el, s emiatt előbb vagy utóbb unalmassá válik. Általánosságban elmondható, hogy szinte minden zöldségből (és gyümölcsből) készíthető saláta – csak az egyéni ízlés, és a kapható alapanyagok szabhatnak határt fantáziánknak. Fogyaszthatjuk előételként, köretként, hússal, sajttal dúsítva pedig akár főételként, vagy csak a két főétkezés között egészséges nassolnivaló gyanánt. Rövid idő alatt nagyon ízletes, változatos és ínycsiklandozó ételeket remekelhetünk – a számtalan házilag is könnyedén elkészíthető - öntetnek, mártásnak és szósznak köszönhetően. A házilagos elkészítés most kiemelten fontos – hiszen így biztosak lehetünk abban,hogy az öntet semmiféle tartósítószert, ízfokozót, színezéket sem tartalmaz.
A salátakészítés néhány megszívlelendő alapelve:
- Fontos, hogy mindig ép, friss, és romlatlan és szezonálisan beszerezhető nyersanyagokat válasszunk, mert csak ezeknek teljes az élvezeti értéke, és tápanyagtartalma.
- Mindig alaposan tisztítsuk meg őket a szennyeződésektől, az emészthetetlen fás részeket (például a karalábénál) pedig semmiképp ne használjuk fel. A zöldségek pucolásánál, a gyümölcsök hámozásánál törekedjünk arra,hogy minél vékonyabb rétegben végezzük a műveletet, hiszen a legtöbb vitamin a héj alatt található.
-  A salátaleveleket soha ne vágjuk, csak tépkedjük – mert mire eljön a tálalás - elszíneződhet a levélrész vágott széle.
- Arra is ügyeljünk, hogy a ropogós zöldsalátákat soha ne mossuk meleg vízzel és ne sózzuk be nagyon előre, mert ezzel veszít a frissességéből, és a vitamintartalmából.
- Ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminok felszívódhassanak (A-, D-, E-, K-vitamin) szükség van némi zsiradékra – ezért az öntetekben ott a helye a különböző salátaolajoknak. Leggyakrabban használt salátaolajok: napraforgóolaj, olivaolaj, repceolaj kukoricaolaj, földimogyoró olaj, tökmagolaj, dióolaj, szójaolaj, szezámolaj. Mindig csak a lehető legszükségesebb mennyiségben alkalmazzuk őket, mert magas az energiatartalmuk.
- Salátáink savanyítására eceteket használunk. Lehetőleg kerüljük az eszenciákat, és csak természetes savanyító-anyagokat: bor- és gyümölcseceteket, balzsamecetet vagy citromlevet alkalmazzunk.
- Óvatosan bánjunk a fűszerezéssel is: 2-3 féle fűszernél többet ne tegyünk bele, mert elnyomja a friss zöldségek eredeti ízét.
- Az elkészült salátát letakarva, két-három órát hűtőszekrényben érlelve, előhűtött üveg vagy porcelán salátástálban, hidegen tálaljuk. Soha ne tegyük fémből készült edénybe, mert az ecetes-sós lé kioldhatja annak fémtartalmát, kellemetlen ízűvé téve ennivalónkat.
Ha a fenti alapelveket betartjuk, bizton számíthatunk arra, hogy egészséges és ízletes étel kerül asztalunkra.
S most következzék néhány recept – próbálkozzanak bátran!
SNIDLINGES ÖNTET FEJES SALÁTÁHOZ
Hozzávalók: 1 csomag petrezselyemzöld, 1 csomag snidling, 3 evőkanál fehérborecet, 2 teáskanál dijoni mustár, só, bors, méz, 5 evőkanál napraforgóolaj
A mustárt az ecettel, sóval, borssal, pici cukorral és az olajjal elkeverjük, majd beleforgatjuk a leveleire tépkedett petrezselyemzöldet és a felkarikázott snidlinget. Az öntetet fejes salátához, vagy bármilyen más vegyes salátához felhasználhatjuk.
TÖKMAGOS ÖNTET SPENÓTHOZ
Hozzávalók: 3 evőkanál tökmag, 4 evőkanál balzsamecet, 2 teáskanál dijoni mustár, só, bors (ízlés szerint), napraforgóolaj
A tökmagot zsiradék nélkül pirítsuk meg. A balzsamecetet a mustárral, borssal, sóval alaposan keverjük el, majd lassan adagolva keverjük hozzá az olajat is. Végül a kihűlt tökmagot vágjuk össze, és adjuk az öntethez. Spenóttal a legfinomabb.
ITÁLIAI ÖNTET HÚSOS-ZÖLDÉSGES SALÁTÁKHOZ
Hozzávalók: 4 evőkanál vörösborecet, 1 teáskanál szárított oregánó, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 5 evőkanál olivaolaj, 1-1 apróra vágott piros és sárga kaliforniai paprika, petrezselyemzöld
Az előkészített hozzávalókat összekeverjük.
DIÉTÁS JOGHURTOS ÖNTET LEVELES SALÁTÁHOZ
Hozzávalók: 2 doboz natúr joghurt, 3 evőkanál reszelt vöröshagyma, 3 evőkanál petrezselyemzöld, 2 evőkanál kapor, 2 evőkanál citromlé, 2 gerezd fokhagyma összezúzva, só, őrölt bors
A joghurtot összekeverjük a többi hozzávalóval. Bármilyen salátához illik, nagyon finom.
CSÍPŐS ÖNTET MAJONÉZZEL

Hozzávalók: 3 evőkanál majonéz, 3 evőkanál reszelt zeller, 3 evőkanál reszelt vöröshagyma, 5 kemény tojás, késhegynyi chili por, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg dió, só, őrölt bors

A majonézt a reszelt zellerrel, a reszelt vöröshagymával, a chili porral, petrezselyemzölddel elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A tojásokat cikkekre vágjuk, a dióbelet szárazon megpirítjuk. Végül a megmosott salátalevelekre halmozzuk a tojásokat, meglocsoljuk a majonézes öntettel, és megszórjuk a pirított feldarabolt dióval.
PARADICSOMOS ÖNTET
Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, ¼ zeller, ½ liter paradicsomlé (vagy 1 doboz sűrített paradicsom), 1 citrom leve,1 pohár szénsavmentes ásványvíz, 1 pohárnyi főtt rizs, 1 teáskanál só, 1 kávéskanálnyi bazsalikom, ½ csípős paprika, ½ dl olivaolaj
Bármilyen salátához illik: a hozzávalókat egyszerűen csak össze kell turmixszolni.


 JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁN A SZERZŐ : Faar Ida
Ha van újabb ötletük , vagy kérdésük bátran írjanak: eletreceptinfo@gmail.com

2012/05/06

JÁTÉK! JÁTÉK ! JÁTÉK!





INDULJON HÁT AZ
eletrecept.blogspot.com
KVÍZJÁTÉKA


Aki figyelmesen elolvasta az eheti bejegyzéseket játszi könnyedséggel lesz képes válaszolni az alábbi három
kérdésre.

1./ Hány évig képes teremni a spárga ?
     a)  2 évig
     b)  15 - 20 évig
     c)   25 évig

2./ 100 gramm köles elfogyasztásával mennyi vasat viszünk be a szervezetünkbe ?
      a)  a napi vasszükséglet 80 %-át
      b)  a napi vasszükséglet 25 %-át
      c)  a napi vasszükséglet  50 %-át

3./ Kell-e fokhagyma a juhtúrós-chilis krémbe?
       a) igen
       b) nem

A megfejtések szám/betűjelét  küldjék az  eletreceptinfo@gmail.com  e-mail címre.
A helyesen válaszolók garantált V.I.P cikket kapnak ajándékba,ami ezen a héten a GYÓGYNÖVÉNYKALAUZ I.része ( Kamilla a házi csodaszer címmel)  
Beküldési határidő: 2012.05.12. szombat éjfél
Játszanak - s ismerkedjenek meg közelebbről a gyógynövények áldásos hatásaival!

2012/05/05

JÁTÉK ! JÁTÉK! JÁTÉK!

Hamarosan indul az eletrecept.blogspot.com kvízjátéka a garantált V.I.P. cikkekért. Mit kell ehhez tenni?
  1. Rendszeresen olvasni az eletrecept.blogspot.com cikkeit
  2. Helyesen válaszolni a vasárnaponként feltett kérdésekre
  3. A helyes válaszokat elküldeni az
                 eletreceptinfo@gmail.com   e-mail címre.
    4. Végül "bezsebelni" a hetente frissülő prémium cikkeket az egészség,életmód,konyha témakörökből.
         ( A helyes megfejtést beküldők e-mail címükre fogják megkapni a cikkeket)
        Beküldési határidő: a következő hét szombat éjfél

Olvassanak, válaszoljanak,és legyenek gazdagabbak minden héten egy érdekes témát feldolgozó cikkel !!!

A játék indulásának időpontja: 2012.05.06. vasárnap

2012/05/04

REGGELIZZ!!!

Királyként reggelizni – ez a legfontosabb alapszabály, akár felnőttekről, akár gyerekekről, akár fogyókúrázókról van szó. Ugye Önnel is gyakran előfordult már, hogy siettében kihagyta a nap leglényegesebb étkezését, vagy hiába könyörgött a gyerekeinek, hogy ülve, nyugodtan evéssel indítsák a napjukat. Nos, ezen sürgősen változtatnia kell,már ha egészségesen szeretne élni. Mert:

  • Reggelre szervezetünk elhasználja tartalékait, így nélkülözhetetlen, hogy ezeket pótoljuk, s így mintegy üzemanyaggal lássuk el –energiát és tápanyagokat a működéséhez
  • Megakadályozhatjuk, hogy leessen a vércukorszintünk, ami tíz óra felé farkaséhséggel, gyengeséggel, szédüléssel ránk törve arra sarkall, hogy kontrolálatlanul élelmet vegyünk magunkhoz – növelve ezzel az elhízás veszélyét, ami cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet
  • Akik rendszeresen reggeliznek, azok nagyobb fizikai és szellemi teljesítőképességgel bírnak a nap során
  • Ha reggelizünk, és nem éheztetjük a szervezetünket, felpörgetjük az anyagcserénket – ez azért fontos, mert a lelassult anyagcsere szintén elhízáshoz vezethet
  • Ellenállóbbá válunk mind a fertőző betegségekkel, mind a stresszel szemben
  • Bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, aki rendszeresen reggeliznek soványabbak, mint nem reggeliző kortársaik
  • Aki reggelizik annak jobb az emlékező- és, koncentráló-képessége, kreatívabb, könnyebben legyőzi az akadályokat

A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA:

  1. Válasszunk olyan ételeket, amit élvezettel fogyasztunk el. ez legyen bőséges és kiadós
  2. legyen változatos –azaz ne minden nap ugyanazt együk-, variáljuk bátran az alapanyagokat. Szerencsére számos olyan alapanyag van, ami egészséges és finom (tejtermékek, zöldségfélék, húsok, zabpelyhek, müzlik stb.)
  3. Természetesen azért ne essünk túlzásba: azaz nem törvényszerű, hogy az egész hétre elegendő csokoládé-adagunkat egy reggeli alatt el kell temetnünk.
  4. Fogyasszunk a reggelinkhez elegendő folyadékot – valódi gyümölcslevek, teák, turmixok – tej, kakaó.
  5. A reggeli lórúgás-számba menő kávé helyett inkább térjünk át a teázásra
  6. Az ételeket, italokat lehetőség szerint ne cukorral édesítsük. Használjunk minőségi mézet, házi lekvárt, vagy édesítőszert. A cukor semmi értéket nem tartalmaz „üres kalória”.
  7. Ne együnk felvágottakat – tele vannak sóval, tartósítószerrel, ízfokozóval és mellesleg húsipari melléktermékből készülnek.
  8. Együnk sajtot – ezekből is kerüljük a gyors érlelésűeket, vagy ömlesztetteket – válasszuk a juhsajtot, kecskesajtot, házi sajtokat
  9. Teremtse meg a nyugodt reggelizés feltételeit – inkább ébredjen félórával korábban.
  10. Váljon szokásává a közös reggelizés a családdal. Rohanó világunkban az otthonuk reggel is békés szigetté változik

TIPPEK REGGELIRE

ZABKÁSA - ALAPRECEPT
 Hozzávalók 10 dkg zabpehely, 6 dl tej, 2 ek joghurt, 1 tk őrölt fahéj, 1 ek méz
Melegítsük fel a tejet. Mielőtt forr, azaz gyöngyözik, adjuk hozzá a zabpelyhet. Kevergessük, amíg sűrű lesz, majd adjuk hozzá a mézet, joghurtot és fahéjat. Alacsony hőmérsékleten keverjük tovább 1-2 percig. Tálaljuk melegen. Ízlés szerint ehető kakaósan, ízesíthető lekvárral, de darabolhatunk bele idénygyümölcsöket is.
HAGYMÁS SAJTKRÉM PIRITOSSAL
Hozzávalók: 10 dkg császárszalonna, 2 evőkanál olaj, 40 dkg vöröshagyma, arasznyi póréhagyma (25 dkg), 3 dkg fokhagyma, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg ementáli sajt, 3 tojás, só, bors, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és kömény, 4 nagy szelet rozskenyér (nem kell túl vastag)
A szalonnát apró kockákra vágva olajon kisütjük. A vöröshagymát, a pórét vékonyra, fokhagymát és metélőhagymát durvára vágjuk. Ezeket a szalonnára szórva közepeses lángon 10 percig pároljuk, majd kihűtjük, a sajtot a felvert tojással, összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, köményt, hagymákat. A kenyérszeleteket a masszával megkenjük, tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük..


JUHTÚRÓS-CHILIS KRÉM 
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 15 dkg feta, 1 pohár tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanál dijoni mustár, só, bors, chili
Az elkészítés nagyon egyszerű: minden hozzávalót alaposan összekeverünk.

MINDENKI KEDVENC OMLETTJE
Hozzávalók: 10 tojás, 5 szelet főtt, füstölt sonka, 4 paradicsom, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín,
1 dl tej, 3 ek vaj, 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld, snidling, kapor, tárkony, só, bors
A tojásokat tálba ütjük, a tejjel és a tejszínnel felverjük. Simára keverjük benne a lisztet, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük. A paradicsomot felszeleteljük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Beletesszük a csíkokra vágott sonkát és a paradicsomot, majd 200 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ráöntjük a tojás masszát és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Vajas pirítóssal tálaljuk.

Mindenkinek energikus napkezdetet kívánok !

2012/05/02

AZ ALMA DÍCSÉRETE

Így tavasz kezdetén még nem bővelkedik a piaci kínálat gyümölcsökben, hacsak nem a spanyol eperszemekkel akarja valaki az emésztőrendszerét próbára tenni.
Így aztán a déligyümölcsökön kívül a hazai alma az egyetlen olyan vitamin- és ásványianyag-forrás, amit jó szívvel fogyaszthat bárki. Az almának mondhatni becsülete van a magyar gasztronómiában, hisz oly sokféleképpen felhasználható: édesen, sósan, köretnek, süteménynek, levesnek, turmixnak, nyersen, pürésítve, kompótként, vagy tölteléknek, salátának, vagy mártásnak.Fajtaválasztéka kiemelkedő,egyéni ízlésünk dönti el,melyiket szeretjük: a citromsárgára érett Golden éppúgy elnyerheti tetszésünket, mint a kisebb gyümölcscukor tartalmú,savanykásabb- ezért cukorbetegeknek is ajánlott –Idared, vagy a klasszikus Jonatán, a jellegzetes íz világú Starking, az új nemesítésekről nem is beszélve. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapanyaga, a héjában található pektin miatt pedig gondoskodhatunk a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-,B2-,és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kálciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt is. Igen jelentős a méregtelenítő hatása- a reszelt alma szabályozza a bélműködést, gyógyítja a hasmenést, megszünteti a hányingert, hányást. Készíthetünk belőle frissítő,regeneráló arcpakolást,(tejben kell megfőzni, pürésíteni, majd langyosra hűlve alkalmazni), de kúraszerűen fogyasztva ellenállóbbá teszi az immunrendszert, segít széppé és rugalmassá tenni a kötőszöveteket, eltünteti a narancsbőrt, enzimjei pedig megelőzik a visszérgyulladást. Mindezek után biztonsággal mondható, hogy nem közhely a régi mondás: „Napi egy alma, az orvost távol tartja”.

ÍNYENC SAJTOS ALMAKARIKÁK
Hozzávalók: 4 db alma,25 dkg rokfort sajt, 3 dkg vaj, 15 dkg mazsola, 2 dl fehérbor
Az almákat félbevágjuk, kicsumázzuk, a közepén lévő lyukakat megtöltjük a sajttal.Kivajazott tepsibe helyezzük,aláöntjük a fehérbort, megszórjuk a mazsolával, és sütőbe tesszük-a sajt rápirulásáig sütjük.

ALMATURMIX
Hozzávalók: fél liter tej,3 nagyobb alma, citromlé, cukor vagy édesítőszer,vagy méz - ízlés szerint,fahéj
A hozzávalókat egyszerűen össze turmixszoljuk.

ALMÁS-KORPÁS KENYÉR
Hozzávalók:15 dkg korpa,20 dkg liszt,3 nagyobb sárgarépa reszelve, 3 nagyobb alma reszelve, 4 tojás, 10 dkg cukor vagy annak megfelelő édesítőszer,2 kávéskanál sütőpor,1 kávéskanál szódabikarbóna,só,5 dkg vaj,5 dkg mandula
Az alma és sárgarépa reszeléket elkeverjük a liszttel,korpával,tojásokkal, sütőporral, szódabikarbónával, és elmorzsoljuk benne a vajat, és a darabos mandulával összedolgozzuk. Szögletes formába öntve megsütjük.

TÖLTÖTT CSIRKEMELL ALMÁVAL
Hozzávalók: 2 csirkemell filé,20 dkg csirkemáj,20 dkg reszelt alma,.2 csipet majoránna, 2 evőkanál méz,só,őrölt bors
A csirkemelleket kétfelé vágva kiklopfoljuk. A csirkemájat felkockázzuk, hozzáreszeljük az almát, majoránnával, sóval, borssal ízesítjük, s beletöltjük a csirkemell-szeletekbe. Összegöngyölve kiolajozott sütő tepsibe helyezzük-, megsütjük. Burgonyapüré illik hozzá.

ALMÁS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 4 nagyobb héjában főtt burgonya megtisztítva, felkarikázva, egy savanykás alma vékonyra szeletelve,4 főtt tojás felkarikázva, 1 póréhagyma,2 deci natúr joghurt, mustár, petrezselyemzöld, só, bors, salátalevelek
Az elkészítése ennek is egyszerű – az előkészített hozzávalókat összekeverjük – salátaleveleken hidegen tálaljuk.


2012/05/01


VÁROM A LEVELEKET !!!


Újra itt...Lehet,hogy egyenlőre csak a saját szórakoztatásomra írom e sorokat, de talán egyszer majd eljut a címzettekhez is a sok finom étel receptje. Mindenesetre ha valakinek esetleg kérdése adódna, vagy szeretne bekapcsolödni a vasárnap induló kvízjátékba - a garantált ajándékokért adok egy fontos :)) e-mail címet:

eletreceptinfo@gmail.com
 Várom a leveleket - addig is jó böngészést mindenkinek !

HETI ÍZPRÓBA A köles

Méltatlanul mellőzött gabonafélénk. Igaz tavaly – az ország tortája révén, ami kölesből készült – rövid időre „reflektorfénybe „került, de mostanra újból a feledés homálya fenyegeti térhódítását. 
Pedig nagy ásványianyag-tartalma miatt mindenképpen ajánlatos lenne a fogyasztása (nagy a foszfor-,kalcium, magnézium-, szilícium- és a vastartalma, és az ezek felszívódását, elősegítő összetevőket is ideális mennyiségben tartalmaz. Nem elhanyagolható tény, hogy napi 100 g köles fogyasztása a vasszükséglet közel 50%-átfedezi. A népi gyógyászatban számos betegség gyógyítására is alkalmazták: az egyetlen gabona, ami lúgosít, könnyen emészthető, rákmegelőző, késlelteti az öregedést, kovasavja fényessé teszi a hajat,megelőzi a hajhullást, erősíti a körmöket, serkenti az immunrendszert, elősegíti a máj regenerálódását,tisztítja a lépet,csökkenti a gyulladásokat.
Hogyan fogyasztható?
Szerencsére sokféleképpen: édesen, sósan, zöldségesen, vízben, vagy tejben megfőzve, töltőanyaga lehet káposztának, hurkának, de tortának és réteseknek, alkalmas köretnek is. Egyetlen alapszabály van: felhasználás előtt ki kell válogatni, alaposan meg kell mosni, és be kell áztatni előző este. Másnap le kell önteni róla az áztatóvizet, és már használhatjuk is.
S mire? Íme néhány recept,próbálkozzanak bátran:


ZÖLDSÉGES KÖLES
Pirítsunk meg olívaolajon 1 fej apróra vágott vöröshagymát, tegyünk bele szeletekre vágott paprikát, cukkínit, padlizsánt. Fűszerezzük borssal, kakukkfűvel, fokhagymával. Öntsük fel kb. 2 dl vízzel, és kavargatva adjunk hozzá 15 dkg kölest. Sózzuk, és lefedve pároljuk puhára. Önmagában,de köretként is ízletes.

KÖLESKÖRÖZÖTT
10 dkg kölest megmosunk, sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A 25 dkg túrót villával összetörünk, sózzuk, finomra vágott petrezselyemzölddel, őrölt köménnyel ízesítjük, és végül összedolgozzuk 1 pohár kefirrel, illetve a főtt kölessel.Szendvicsekre kiváló krém, ami hűtőben napokig eltartható.

KÖLESPUDING
Fél liter víz, és fél liter tej keverékében megfőzünk 40dkg  kölest. Tűzről levéve hozzákeverünk 7dkg vajat, 2 dl tejfölt, 3 csomag vaníliáscukrot,és attól függően mennyire vagyunk édesszájúak 1-2 kanál mézet. Tehetünk bele aprított idénygyümölcsöket, vagy aszalmányokat, mazsolát  is. Alaposan összekeverjük,és kis tálkákba hidegen tálaljuk.

KÖLESFELFÚJT
Fél liter fahéjjal ízesített vízben megfőzünk 25 dkg kölest. Közben lereszelünk 30 dkg sárgarépát, 40 dkg almát – ha a köles megfőtt összekeverjük a reszelt répával, és almával, és 10 dkg darált dióval. 3 tojás fehérjét habbá verünk 5 dkg kristálycukorral, majd óvatosan a masszához keverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 25 perc alatt készre, sütjük. Ha nem elég édes porcukorral megszórva szeletekben tálaljuk.