2013/03/20

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK : ÖNBIZALOM


ÖNBIZALOM

Van, aki tagadja, van, aki bevallja, de mindannyian szoktunk szorongani, félni az eljövendőtől, elbizonytalanodni, idegeskedni. Hiába a kemény magabiztos külső, az egészséges önbizalom –a felszín alatt viharok tombolnak. Önbizalom – hinni önmagunkban, a képességeinkben, az adottságainkban, abban, hogy bármire képesek vagyunk, ha igazán akarjuk. Ha már Te sem bízol önmagadban – hiába várod, hogy mások higgyenek benned. Ha nem bízol, magadban soha nem fogod elérni az álmaidat, folytonos zűrzavar és elégedetlenség lesz az életed. Ugye ezt Te sem akarod? Bízz magadban – és minden ajtó kinyílik előtted…
„Higgy. Nagyon, amennyire csak tudsz, és ne fogadd el, hogy nincs feladatod. Mindenkinek van. Egy percig se érdekeljen az, hogy más kételkedik benned. Csak az a fontos, hogy te soha ne tedd ezt meg. Higgy, mindig, megállás nélkül, szívből, leállíthatatlanul menetelve előre, mert az bőven elég lesz ahhoz, hogy elérj az álmodig. De ne felejtsd el: csak addig juthatsz el, ameddig el kell jutnod. Csak ott érhet véget az utad, ahol véget kell érnie, de csak ott indulhat el, ahol el kell indulnia... és csak azt hozhatja el, amit el kell hoznia. Ha ezt elfogadod, ha el tudod fogadni, minden rendben lesz. De meg kell tanulnod nem követelőzni, akaratoskodni, hanem inkább elfogadni. Hagyni, hogy jöjjön, aminek jönnie kell, mert csak akkor haladhat minden az útján. És egyébként is: miért is nehezítenéd a saját életed?”(Oravecz Nóra)
„Egészen addig, amíg azt hiszed, hogy minden rosszul sikerül, addig rosszul is fog sikerülni. Míg a napjaidat puffogva és vagdalkozva töltöd el, semmi sem fog működni. De abban a pillanatban, amikor megváltoztatod a gondolkodásmódodat, minden megváltozik.”(Andrew Matthews)
„Egészen addig, ameddig védekezel, az emberek támadni fognak. Miért? Mert csak akkor védjük magunkat, amikor bizonytalanok vagyunk.”(Andrew Matthews)
„Bízz magadban, és lásd meg belül a gyémántot, ugyanis ha észreveszed, tudni fogod, hogy másként kell bánnod vele, mint holmi bizsukkal. Onnantól pedig ezt szem előtt tartva roboghatsz előre, akkor meg aztán akárki akármit mondhat, nem fog érdekelni, ugyanis te tudni fogod, hogy ott legbelül egy gyémánt ragyog. Nem fogsz kérkedni vele, ugyanis az arra érdemes meg fogja látni. És soha ne feledd. Nem mindenki tud különbséget tenni gyémánt és üveg között.”(Oravecz Nóra)
„Nem szerethetlek, ha magamat nem szeretem. Az "együtt" boldogságát nem tudja megélni az, aki a sajátjáról lemond.”(Müller Péter)
„A jó viszonyt elsősorban önmagaddal kell kialakítanod. Mert kifelé csakis az sugárzik, ami benned van. Ha belül hideg vagy, kifelé sem adhatsz meleget. Lehetetlen.”(Müller Péter)
„Azok, akik kevésre tartják magukat, rendszerint nem éreznek elég erőt ahhoz, hogy változtassanak életükön. Parafa dugónak látják magukat a hullámokon, szél sodorta felhőnek, egyszerű sakkfigurának az élet játékában. Ezzel szemben azok a férfiak és nők, akik pozitívan tekintenek önmagukra, készségesen vállalják a felelősséget saját életükért. Inkább alanyoknak érzik magukat, semmint tárgyaknak.”(Em Griffin)
„Önmagunk szeretete nem azt jelenti, hogy az egész világnak kérkednünk kellene. Sokkal inkább nyugodt magabiztosságra, humorral fűszerezett önbecsülésre és belső stabilitásra van szükség. Az önbecsülés egyensúlya törékeny. Ha túl kevés vagy túl sok van belőle, az könnyen oda vezet, hogy elhagyatottnak érezheted magad.”(Andrew Matthews)
„Sérelmein csak a gyenge rágódik. Az erős odacsap, nem is foglalkozik a megbocsátás gondolatával. Ez ugyan nagyon mezítlábas bölcselet, mégis igaz: mindig csak a gyenge sérül bennünk, az erős soha. Ott, ahol erős vagy, nem tudnak megbántani.”(Müller Péter)
„Akinek van kellő akaratereje, önmagába vetett tántoríthatatlan hite, na és persze némi szerencséje is - a szerencse pedig mindig tudja, hogy hová, milyen mértékben kell mennie -, az egészen biztosan jól fogja érezni magát a bőrében. Rá fog érezni az élet ízére, értelmére, önmaga helyére és szerepére.”(Reményik László)
„A nehézségek azért vannak, hogy megoldjuk azokat. Minél embert próbálóbb az utunkat eltorlaszoló akadály, annál nagyobb erő kell leküzdéséhez. De ha vesszük - és miért is ne vennénk - egyre jobban erősödik önmagunkba vetett hitünk.”(Reményik László)
„Aki félve kér, felszólít a visszautasításra.”(Lucius Annaeus Seneca)
„Sohasem késő feltenni magunknak a következő kérdést: vajon készen állok rá, hogy megváltoztassam az életemet, és én magam is megváltozzam? Nem számít, mennyi idősek vagyunk, és mi minden történt már életünkben; teljesen megújulhatunk.”(Elif Safak)
„A lélek nagyon fontos. Úgy érzem... a lélek befolyásolja az ember testét. Ha azt mondja magának: megöregszem és kövér leszek, (...) akkor valóban az lesz. De ha azt mondja: a lehető legjobban fogok kinézni, és megteszek minden tőlem telhetőt ennek érdekében - ez valahogy ráveszi az embert, hogy pontosan ezt tegye. Sose mondja magának: rémesen nézek ki. Mondja azt: nagyszerű vagyok - még akkor is, ha rémesen néz ki.”(Julia Migenes)
„Ha futunk a félelem elől, utolér, befog és ő használ minket: kihasznál és elhasznál. De ha szembefordulunk vele, akkor mi használjuk fel a félelmet, mint a sas a rázúduló vihart: szembefordul vele és fölébe emelkedik - éppen a vihar ereje segítségével. Minden legyőzött félelem felfelé emel!”(Gyökössy Endre)
„Úgy vettem észre, hogy az ember szinte bármiben örömét tudja lelni, ha nagyon erősen elhatározza, hogy márpedig így lesz.”(Lucy Maud Montgomery)
„A teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolunk magunkról.”(Kemény Dénes)
„A boldogság az, tudják, amikor sugárzik az emberről az érzés: hogy jól van. A boldogság üt. De ez a hosszú folyamat, amíg a titokból, az elhallgatásból őszinteség lesz, és lassan szembenézek mindazzal, ami fáj. Ez aztán hatással lesz az egész életemre, és akkor eljön az az időszak, amikor nem csak látszatember leszek, hanem hiszek majd önmagamban, tehát lesz önbizalmam. Vagyis a boldogságukat kockáztatják mindazok, akik az elhallgatást választják.”(Csernus Imre)
„Ha boldogan szeretnénk élni, meg kell őriznünk optimizmusunkat. Ha sikereket akarunk elérni, hinnünk kell képességeinkben. Ha szeretetre vágyunk, nem vezérelhet bennünket a gyűlölet. Ami sugárzik belőlünk, amit hangoztatunk, hasonló formában visszajut hozzánk.”(Louise L. Hay)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése