2013/08/07

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK : KATASZTRÓFA


KATASZTRÓFA

Katasztrófa. Sajnos mindennapos esemény – amelyről szerencsés esetben csak a híradásokból értesülünk: balesetek, gázrobbanás, tűz, földrengés, tornádó – borzalmak, amelyek emberek ezreinek az életét törik derékba, vagy nyomorítják meg. Szörnyülködünk, együtt érzünk, lehetőségeinkhez mérten segítünk – és hálát adunk a sorsnak, hogy nem mi magunk váltunk szenvedő alanyává. Sokszor csak a másodperc ezredrészén múlik minden – rosszkor lenni rossz helyen bárkivel előfordulhat. Kívánom, hogy ezt Mi –Ti- Önök soha ne tapasztaljuk/tapasztalják meg.
„Nagy traumákat követően a spiritualitás néha a lelki megküzdés egyedüli, valóban hatékony lehetősége. Egy katasztrófa után nem fordíthatod meg a megfordíthatatlant. Tudomásul kell venned valamit, ami ellen érzelmileg kétségbeesetten tiltakozol, amit egyszerűen nem akarsz elfogadni.”(Bagdy Emőke)
„A félelem gyilkol. (...) Ha arra koncentrálsz, amitől félsz, akkor katasztrófaképeket alkotsz a fejedben, melyek egy katasztrófa felé fognak kormányozni.”(Andrew Matthews)
 „Nem katasztrófa, ha valaki egy darabig kevésbé szeret, mint szeretnéd. Nem tragédia, csak sajnálatos tény. Próbáld meg tisztázni a helyzetet, és ha nem megy, ne aggódj. Vannak mások, akiket szerethetsz. Inkább az a fontos, hogy az utálatot törekedj elhárítani magadtól. Aki alattomosan, hátulról akar tőrt döfni beléd, sokkal több figyelmet érdemel, mint az, aki nem szeret. Ha már mindenképpen foglalkozni akarsz mások irántad való érzelmeivel, akkor arra ügyelj, hogy ne utáljanak, és fütyülj rá, hogy valaki nem szeret.”(Paul Hauck)
„Az élet olyan volt, mint egy érme, amelynek az egyik oldalára az volt írva: katasztrófa, a másikra pedig az, hogy: várni a katasztrófára.”(J. R. Ward)
„Ha emlékezünk, tanulunk a történelemből, hogy hasonló katasztrófa ne következhessen be soha többé. De csak akkor tanulunk a történelemből, ha visszautasítjuk a hamisítást.”(Simone Weil)
„ Értsd meg, hogy közöttünk a barátság úgyis lehetetlen... mi egészen... más szférákban forgunk. Nem abban az értelemben, ahogy fél évszázaddal ezelőtt mondták, hanem csillagászati értelemben.
- Egyszóval sohasem lehet közös keringési pályánk?
- Hacsak nem történik valami kozmikus katasztrófa...”(Jaroslaw Iwaszkiewicz)
„Magam is osztottam a csavargók optimizmusát, miszerint közöttünk is vannak páran, akik tényleg jó irányba haladnak; hogy a tisztességes utat választottuk, és hogy a legjobbjaink mindenképpen megcsinálják a szerencséjüket. Ugyanakkor osztottam azt a baljós sejtelmet is, hogy ez az életmód halálra van ítélve, mi pedig csak színészek vagyunk, akik esztelen bolyongásuk közben magukat szívatják. A két véglet közt feszülő ellentét - egyrészt a nyughatatlan idealizmus, másrészt a küszöbönálló katasztrófa érzete - tartott mozgásban.”(Hunter Stockton Thompson)
„Katasztrófa: mi van akkor, ha a hamisság voltaképpen isteni? Nem lehetséges-e, hogy minden dolgok értéke végül is abban rejlik, hogy hamis? Vajon nem azért kellene hinnünk Istenben, mert hamis, és nem azért, mert igaz? (...) Mi van akkor, ha éppen a hazugság, a hamisítás, a jelentések beleolvasása alkotja az értéket, az értelmet, a célt?”(Hans Vaihinger)
„Lassan már nem tudunk különbséget tenni egy katasztrófafilm és egy valóságos katasztrófa képei között. Mozista klisékben gondolkodunk. Bár ez a nyakunkba varrt világ  harsogó, szembántó, hazug és penge, egyáltalán nem ellentmondás, ha ekként folytatom jellemzését: egyszersmind fekete-fehér. Sajnos, a klisévilág rabjai csak fekete-fehérben bírnak gondolkodni. Immunreakcióval fogadnak minden tőlük idegent, vagyis nem banálist.”(Vavyan Fable)
„Szeretjük azt hinni, hogy nem félünk, és szívesen fedezünk fel új helyeket és szerzünk új élményeket, de a helyzet az, hogy folyamatosan rettegünk. Talán a félelem a vonzalom része. (...) Az egyszerű napok uncsik. Egy kisebb katasztrófa: na, arról érdemes beszélni!”(Grace klinika c. film)
„A tudat méreg, az önmérgezés szere az énnek, ha magára irányítja. A tudat a kívülről felsugárzó fény, a tudat világítja meg utunkat, hogy el ne botoljunk. A tudat a haladó mozdony előtt világló fényszóró. Ha befelé irányítjuk a fényét, kész a katasztrófa.”(Borisz Paszternak)
„Nincs megrendítőbb, mint ha az ember meghajlik az ismeretlen alatt. Az események szenvedő részesei vagyunk. Az élet örökös történés; mi csak gyötrődünk alatta. Soha nem tudjuk, honnan csap le ránk hirtelen a véletlen. A katasztrófa és a boldogság úgy köszönt be hozzánk, majd tűnik el, mint a váratlan látogató.”(Victor Hugo)
„Ugorjunk oda, amikor még csecsemő voltál, és csak bébiételt ettél. Odabotorkálsz a dohányzóasztalhoz. Két lábon állsz, és tovább kell totyognod azokon a virslikre emlékeztető lábacskákon, különben eltaknyolsz. Aztán végre megérkezel, és csúnyán beütöd a nagy, puha csecsemőfejedet a dohányzóasztal hegyes sarkába. Lehuppansz a földre, és láss csodát, fáj. Nem történik semmi katasztrófa, amíg rohanva meg nem érkezik anyu és apu. Jaj, szegénykém, ó, mi történt a buksiddal? És csak ekkor sírod el magad.”(Chuck Palahniuk)

2013/08/04

KEDVES OLVASÓIM!





ÉLETRECEPTEK



Azt hiszem nagy fába vágtam a fejszémet, amikor – engedve ismerőseim unszolásának – beneveztem az ÉLETRECEPTEK blog- magazint a Goldenblog 2013 versenyébe. Tudom óriási és pimasz kérés, amit most hozzátok/Önökhöz intézek Kedves Olvasók -, de ha egy picikét tetszik, amit lassan másfél éve „elkövetek” a blogommal – keressétek fel a www.goldenblog.hu weboldalt, és követve a szavazásra vonatkozó utasításokat az ÉLETMÓD kategóriában szavazzatok/szavazzanak az ÉLETRECEPTEK blogra.
Szavazni 2013. augusztus. 01-től lehet Facebook belépéssel, számítógépről illetve mobilról - augusztus 21-én éjfélig lehet.
Előre is köszönöm a szavazatokatJ
Faar Ida

2013/08/02

EGÉSZSÉGPÉNTEK: FÜLZŰRÖK

Ki ne ismerné azt a már-már elviselhetetlen lüktető fülfájdalmat, amit akkor érzünk, amikor valamilyen gyulladásos folyamat kezd „kibontakozni” hallójáratunkban. Nem nehéz szert tenni eme kellemetlen kínra: gondoljanak csak a nyári fürdőzések időszakára –amikor számtalan szokatlan fertőző ágens leselkedik gyanútlan áldozatára a természetes vizekben.


A hallójárat-gyulladásnak számos oka lehet:
·        genetikai okok miatti szűk hallójárat miatt károsodik a fül öntisztító tevékenysége
·        túl meleg és nedves környezet segíti a korokozók szaporodását
·        erőszakos módszerekkel végzett fül-tisztítás (gyufaszállal, hajcsattal felsértjük a hallójárat érzékeny felületét, ezzel szabad utat biztosítva a kórokozóknak)
·        fertőzések (bakteriális, gombás, vírusos)
·        a hallójárat savas vegy-hatásának megváltozása
A gyulladás tünetei:
·        fájdalom, ami rágáskor fokozódik
·        füldugulás
·        fülfolyás
·        nyomásérzékenység
·        csökkent hallás
A tünetek jelentkezésekor érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni a későbbi szövődmények elkerülése érdekében. Kezelése: gyulladáscsökkentő fülcseppekkel, antibiotikumokkal, súlyosabb esetben a felgyülemlő váladék eltávolításával, fájdalomcsillapítók adásával lehetséges. Nagyon sokat tehetünk magunkért, ha megpróbáljuk megelőzni a bajt:
·        a hallójáratot tartsuk szárazon, a hallójáratba lehetőleg ne jusson szennyezett víz, szappan vagy sampon – bármi, ami fenntartja a nedvességet
·        ne piszkáljuk a fülünket semmiféle idegen eszközzel – még a fültisztító pálcikák használata sem ajánlott. Bízzuk a természetre: hiszen a fül öntisztító folyamatai megoldják a problémát.
·        ne használjunk füldugót
·        kerüljük a huzatos helyeket
Fülfájás-mentes szép nyarat mindenkinek!

2013/08/01

NONSZENSZ: HOL LEHET KÉREGETNI?


KOLDUSBOT

Elvileg mindenhol, gyakorlatilag sehol. Vagy éppen fordítva: elvileg sehol, gyakorlatilag mindenhol? Nap, mint nap belebotlunk a szegénység olyan elborzasztó mélységébe, ahol már nincs sem büszkeség, sem önbecsülés, sem emberi tartás csak a napi betevő számít. A napi betevő sör, vagy pálinka, vagy cigaretta…- gondolják most sokan. Igen. Sajnos nagyon sokan erre „gyűjtenek”. Agytompítóra, ahogy nemrég fogalmazott valaki. Mert a valóságot felfogni és elfogadni, uram bocsá változtatni rajta nehéz és sokszor lehetetlennek tűnő feladat. Ahogy az egyik áruházlánc ajtaja előtt a tűző napon vörösre sülő alig ötvenes férfinak is, aki naphosszat ácsorog a bevásárlókocsi-tároló mellett, és éberen lesi potenciális áldozatait. Ha a kocsiban kevéske áru szomorkodik, nyugton marad – hisz semmi jóra nem számíthat. Viszont ha alapos készletfeltöltésről árulkodik az áru mennyisége – megélénkülve figyeli a delikvens minden mozdulatát, majd a kellő pillanatban lecsap. Meglepően udvariasan, halk szavakkal, és esdeklő tekintettel felajánlja segítségét – és általában sikerrel is jár. Nemrég az egyik kedves vásárló jobban is megszánta a kelleténél, és az átengedett bevásárlókocsi mellé még adni akart neki egy liter tejet és három kiflit. Kár volt. Az úriember ugyanis mélységesen megsértődött – és dúlva-fúlva elviharzott mondván: „Nem vagyok én koldus! Én csak segíteni akartam…”
Ja, kérem. A segítség az segítség – még ha alkalmanként 100 Ft-ba is kerül.

2013/07/28

HETI ÍZPRÓBA: SÁRGABARACK


SÁRGABARACK


Igaz, tavaly már részletesen írtam a sárgabarack egészségünkre gyakorolt rendkívüli hatásairól –részletek itt:  http://eletrecept.blogspot.com/2012/07/heti-izproba-sargabarack.html -, de azt hiszem, ez az év sem telhet el úgy, hogy néhány recept kíséretében ne magasztalnám e zamatos, és minden ízében nyári gyümölcsöt. Már csak azért is, mert a rendszeres sárgabarack fogyasztás igazoltan hat a civilizációs ártalmak ellen – és erre a legjobb bizonyíték az a Kasmír északnyugati végén élő kis népcsoport – a hunzák -, akiknél nincs szívbetegség, nincsenek daganatos megbetegedések, normális a koleszterin-szintjük, hosszú életűek, és egészségesek. Mindezt annak köszönhetik, hogy a hatalmas barackfa-ligetekben megtermett gyümölcsöket frissen és aszalva rendszeresen fogyasztják. A sárgabarack magas vitamin-, és ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos megbetegedés megelőzésében szerepet játszik. 100 grammonként tartalmaz: 
·        A-vitamint: 2700 NE
·        B1-vitamint: 0,03 mg
·        B2-vitamint: 0,04 mg
·        C-vitamint: 10,00 mg
·        Kalciumot: 17,00 mg
·        Foszfort: 23,00 mg
·        Nátriumot: 1,00 mg
·        Káliumot: 281,00 mg
·        Magnéziumot: 7-14 mg
·        Béta-karotint: 1,8 mg
·        élelmi rostokat: 3,6 gramm

Élettani hatásai:
·        fontos szerepe van, a csontok és a szövetek újjáépítésében
·        jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre
·        növeli a sejtek energiáját, élettartalmát,
·        fokozza a vérképzést,
·        mérsékli az asztmás panaszokat
·        vízhajtó, méregtelenítő hatású
·        segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket
·        megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulását
·         erősítik az immunrendszert
·        fogyasztása jó hatású székrekedés esetén is.
·        természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat ezen vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, közömbösíti a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket
·        A-vitaminja javítja a látást és késlelteti az öregedési folyamatokat
Készíthetünk belőle: lekvárt, dzsemet, levest, kompótot, aszalványt, rostos gyümölcslevet, lefagyaszthatjuk, süteményekbe, tortákba is kiváló.
RECEPTEK

BARACKLEVES - A NYÁRI FRISSÍTŐ

Hozzávalók: 25 dkg kajszibarack, 2 dl édes fehérbor, 2 kanál zsemlemorzsa, 15 dkg cukor, fél citrom leve, 2 tojás, 2 dl tejszín

A barack felét meghámozzuk, felszeleteljük és a borban puhára főzzük. 2 liter vízben megfőzzük a prézlit és a többi barackot, majd áttörjük. A kettőt összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot. A tojást elhabarjuk a tejszínnel, majd apránként hozzáöntjük a levest.


BARACKTURMIX
Hozzávalók:4 dl tej, 3 nagyobb barack, édesítőszer ízlés szerint

A tejet felforraljuk, és összeturmixoljuk a többi hozzávalóval.


SÁRGABARACKOS CSIRKEFALATOK

Hozzávalók: 4 evőkanál olaj, 1 kg csirkehús felkockázva, 2 nagy fej vöröshagyma felszeletelve, 1 evőkanál finomliszt, 3 teáskanál őrölt kömény, 3 teáskanál őrölt koriander, 2 teáskanál pirospaprika, 1 liter  húslé, 50 dkg sárgabarack, rizs és zöldborsó a tálaláshoz
A felhevített olajon aranyszínűre pirítjuk a csirkehús kockákat, hozzáadjuk a hagymát, megszórjuk a liszttel és fűszerekkel –tovább pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. végül hozzákeverjük a sárgabarack-darabokat is, sózzuk – puhára főzzük. Rizibizivel tálaljuk.


BARACKPUDING
Hozzávalók: 1 l tej, 15 dkg kristálycukor, 6 db tojás, 20 dkg liszt, 1 dl tej, 3 dl tejszín, 3 evőkanál porcukor, narancs, citrom, 40 dkg magozott sárgabarack, zselatin, barackpálinka
Feltesszük tejet melegedni, amibe kevés kristálycukrot szórunk. A szétválasztott tojások sárgájából krémet készítünk: a sárgákat a maradék kristálycukorral simára keverjük. Kevés lisztet, és tejet adunk hozzá, majd a forrásban lévő cukros vízhez öntjük. Ez lesz a puding alapja. Gyakori kevergetés mellett újraforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a krémet, és alaposan elkeverjük. Ízesítjük porcukorral, narancs- és citromhéjjal. Belekockázzuk a sárgabarackot. Feloldott zselatint, és kevés barackpálinkát adunk hozzá. Az egészet átkeverjük, majd fóliával kibélelt formákba töltjük, és hűtőben 3-4 órán keresztül dermesztjük. Tálaláskor egy tányérra borítjuk a pudingot, tejszínhabbal, és gyümölcsökkel díszítjük, majd fehér csokit reszelünk rá.

SÁRGABARACKOS LEPÉNY

Hozzávalók: 1 kg sárgabarack, 5 tojás, 4 dl tej, 15 dkg liszt, 25 dkg cukor, 10 dkg vaj, egy marék szeletelt mandula

A barackokat ki magozzuk, negyedbe vágjuk. Egy kivajazott tortaformába halmozzuk. A vajat megolvasztjuk, majd elkeverjük a liszttel, a cukorral, a tojásokkal, öntsük hozzá a tejet is. Öntsük a palacsintatészta sűrűségű keveréket a barackokra, előmelegített, 180 fokos sütőben negyvenöt-ötven percig süssük a lepényt. Ha megsült és kihűlt, fordítsuk ki a formából, és szórjunk rá pirított, szeletelt mandulát.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

2013/07/21

VITA-TÉMA : HÁTRÁNYOS MEGKÜLÖNBÖZTETÉS

DISZKRIMINÁCIÓ - MINDENNAPOS PROBLÉMA

Érte Önt már valamilyen hátrány a miatt, ahogy kinéz? ( Szerintem már az is bőven kimeríti a hátrányos megkülönböztetés fogalmát, ha egy mosogatói, takarítónői – lehetne tovább sorolni, de nem teszem – állásra fényképes önéletrajzot kérnek a jelentkezőtől). Vagy a miatt, mert többgyermekes szülő? Esetleg cukorbeteg? Gondolom, számtalanszor szembesül mindenki az élete során mások előítéleteivel, és a hátrányos megkülönböztetéssel. . Persze, ezt a másik fél bőszen igyekszik leplezni – hiszen büntetendő cselekedet. Ha bebizonyosodik… Ami ritkán fordul elő.
Eheti kérdés: Mit lehet tenni a hátrányos megkülönböztetés ellen?
A válaszokat a szokott címre várom: www.facebook.com/eletreceptek vagy a eletreceptinfo@gmail.com.

2013/07/14

HETI ÍZPRÓBA : ZÖLDBAB

ZÖLDBAB

Végre – itt a szezonja. Már alig vártam. Egyrészt sokféleképpen elkészíthető, sokféleképpen eltehető télire, és nem utolsó sorban nem kell számolni a szénhidrát-tartalmát sem. A népies nevén paszulynak nevezett hüvelyes növény méltán népszerű minden magyar konyhában. Őshazája Mexikó, ahol az indiánok legősibb eledele volt hajdanán –viszont hazánkba a török hódoltság idején került. Hivatalosan mintegy 80 fajtája ismert – ezek közül is a sárga hüvelyű változatok a legkeresettebbek 8pedig a zöld hüvelyűek is nagyon finomak, ráadásul jóval később szálkásodnak, és magasabb a magnéziumtartalmuk is). A zöldbab energiatartalma alacsony (41 kcal/100 gramm), ezért bármelyik diéta (akár cukorbeteg-, akár fogyókúrás) alapját képezhetik a belőle készült ételek. Főve 100 grammonként tartalmaz:
-         6,7 gramm szénhidrátot
-         0,2 gramm zsírt
-         2,4 gramm fehérjét
Ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben található benne: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium; de vitaminokban is gazdag: A-, B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamin. Emellett még nagyon magas a rosttartalma is, amely segít az emésztőrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Élettani hatásai:
·        kiváló vízhajtó
·        ajánlják szív- és vesebetegségnél, hólyagpanaszoknál, ideggyulladásnál, teája köszvény és reuma esetén is hatékony szer
·        inzulinszerűen ható anyagot tartalmaz (glukokinin), amely hatékonyan csökkenti a vércukorszintet
·        elősegíti a csontok és a sejtek növekedését
·        magas C-vitamin és béta-karotintartalma csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, ezáltal keringési rendszerünk védelméhez
·        megelőzi a vastagbélrákot
·        méregtelenít
·        gyulladáscsökkentő hatású.
·        magas vastartalma segíti szervezetünk energiaellátását
·        a zöldbab-leve elősegíti a fehérjék emésztését és felszívódását
·        elősegíti és serkenti a máj működését és különösen jó hatással van a vérben levő méreganyagok eltávolítására.
·        hatásos ideggyengeség esetén is, magas B-vitamin tartalmának köszönhetően
·        aktiválja az enzimek működését
·        biztosítja a sejtek energiaellátását
·        gyorsítja az anyagcserét

A babféléket csakis hőkezelés után szabad fogyasztani, mert a zöldbab hüvelye nyersen "phasin"-tartalmaz, amely egy nitrogéntartalmú glükózid ami megbetegedést okozhat, de ez az anyag hő hatására szétbomlik.
RECEPTEK
ZÖLDBABLEVES - CSIPETKÉVEL
Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb,50 dkg zöldbab, 10 dkg zsír, 8 dkg liszt,2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, piros paprika,3 dl tejföl, só, bors,1 csomó petrezselyemzöld, csipetkéhez: 2 tojás, 15 dkg liszt
A megtisztított zöldbabot 1 cm-es darabokra vágjuk, és forrásban lévő sós vízbe tesszük. Puhára főzzük, közben a megtisztított apróra vágott vöröshagymát aranysárgára fonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és pirospaprikával színezzük. Az apró kockára vágott húst a hagymára tesszük, sózzuk, borsozzuk
És egy kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. A megfőtt zöldbabhoz hozzáadva összeforraljuk. Világos barna petrezselymes rántást készítünk, tejföllel és egy kevés vízzel felengedjük, és berántjuk vele a levest. Betétnek csipetkét adunk hozzá.

PALÓCGULYÁS
Hozzávalók: 1 kg birkahús, 15 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej vöröshagyma, 3 db paprika, 4 db paradicsom, 5 dl tejföl, 1 kg zöldbab, 1 csokor kapor, só, bors, babérlevél
Az alaposan lepucolt és kockákra vágott húsból a szokásos módon pörköltet főzünk, felöntjük vízzel, beletesszük a babérlevelet, és majd ha felforrt a kockákra vagdalt zöldbabot. Miután a zöldbab megpuhult, vékony tejfölös habarással besűrítjük. Ráhintjük a finomra vagdalt kaprot, és máris tálaljuk.

ZÖLDBABSALÁTA

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 4 gerezd fokhagyma, 8 evőkanál olaj, 1 dl borecet, só, bors.
A tisztított zöldbabot sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük, majd elkeverjük a zúzott fokhagymával, az olajjal, ecettel és a borssal.

GOMBÁS RAKOTT ZÖLDBAB
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 40 dkg gomba, 10 főtt tojás, 6 dl tejföl, 30 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál liszt, vaj, bors, só
A zöldbabot tisztítjuk, sós vízben puhára főzzük és lecsepegtetjük. A gombát szeleteljük, majd vajban, fedő alatt puhára pároljuk, közben sóval, borssal fűszerezzük. Tűzálló tálat kikenünk vajjal, a bab harmadát belesimítjuk, 3 tojást rákarikázunk és rátesszük a gomba felét. Sózzuk, borsozzuk. A tejfölt kikeverjük a liszttel, a sajttal és harmadát a tálba öntjük. A rétegezést így folytatjuk, majd a legfelső babra öntjük a megmaradt mártást. Vajdarabkákat
morzsolunk a tetejére és előmelegített sütőben, pirosra sütjük.

ZÖLDBABFŐZELÉK
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál liszt, só, késhegynyi pirospaprika, pár csepp ecet (csipetnyi cukor vagy 1 kiskanál barackíz).
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, a paprikával meghintjük, és a megtisztított, 1-2 centis darabokra vágott zöldbabot beletéve, megsózzuk. Kevés vízzel, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, majd a tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Pár csepp ecettel savanyítjuk, (Szelídíthetjük az ízét kevés cukorral vagy barackízzel is.)

ZÖLDBAB KÖLESSEL
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 30 dkg vöröshagyma,4 gerezd fokhagyma,1 csokor borsikafű,1 evőkanál olívaolaj, 30 dkg köles, 1liter zöldségleves,20 dkg juhsajt, cayenne-i bors, só
A zöldbabot megtisztítjuk, és 2 centi hosszúságúra feldaraboljuk. A meghámozott vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A borsikafű leveleit a szárról lecsipkedjük és félretesszük. A vöröshagymát, a fokhagymát és a borsikafű szárait felhevített olajon megpirítjuk. Rászórjuk a kölest, felengedjük zöldséglevessel, és felforraljuk. Amikor felforrt, lefedjük és kis lángon, 20 percig főzzük. A babot enyhén megsózzuk, meglocsoljuk 1dl vízzel, majd lefedve, kis lángon 15 percig pároljuk. Összekeverjük a párolt kölessel, és tálalás előtt csipetnyi cayenne-i borssal fűszerezzük. Tányérokra szedjük, rámorzsoljuk a juhsajtot, és megszórjuk a félretett borsikafű levelekkel.

Mindenkinek jó étvágyat kívánokJ

2013/07/07

HETI ÍZPRÓBA: SÓSKA



SÓSKA
 
Nem mondok újat, amikor azt állítom mindannyiunk gyermekkori rémálma volt az óvodában az a zöld „massza”, amit sóska-, vagy spenót-főzelék névvel illettek. Már maga a látvány is olyan elképesztő volt, hogy legtöbbünk még csak a kanalát sem volt hajlandó belemártani, nemhogy jóízűen falatoztunk volna belőle.
 Ilyenek az előítéletek – mert attól, hogy ronda, még lehet finom. Na és rendkívül egészséges is. E zöld növények nagymértékben hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez, szervezetünk méregtelenítéséhez.

Emellett:
·        klorofill tartalmuknál fogva javítják a koncentrációt, nyugtatják az idegrendszert
·        gazdagok ballasztanyagokban, rostokban – segítve ezzel az emésztőrendszer munkáját
·        gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban (nagyobb mennyiségben tartalmaznak: A-, E-, B6-, C- és K-, B1-, B2-vitamint, niacint, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, jódot, fluort, nátriumot)
·        antioxidáns-tartalmuknál fogva segítenek a daganatos megbetegedések megelőzésében és kezelésében
·        alacsony energiatartalmuknak köszönhetően a fogyókúrás étrendben könnyen beilleszthetőek, hamar teltségérzetet okoznak
·        magas káliumtartalmuk miatt fontos szerepet töltenek be a vérnyomás szabályozásában
·        magas vastartalmuk elősegíti a vérképződési folyamatot
·        lúgosító, antibakteriális és gombaölő hatásúak
·        savanykás ízük étvágygerjesztő hatású
·        frissítenek, élénkítenek
Használhatjuk őket levesekbe, sajt- és tojásételekbe, pitékbe, felfújtakba. A zsenge levelek pároláshoz, rizottóhoz, tésztákhoz, nyersen salátákhoz kiváló, van ahol tészták színezésére is használják.

RECEPTEK
SÓSKALEVES
Hozzávalók: 1kg csirkemell, 40 dkg sóska, 2 tejföl, 2 evőkanál liszt, cukor és só ízlés szerint
A csirkemellet felkockázzuk-, puhára főzzük. Turmixgépbe öntjük a tejfölt, hozzátesszük a főtt csirkemellet és a megmosott, lecsöpögtetett, csíkokra metélt nyers sóskát. Miután teljesen pépesre zúztuk, hozzátöltünk 2 deci vizet és a lisztet. Ezzel is forgatjuk egy-két percig, majd a sóskás húspépet állandó keverés közben az átszűrt húslébe csorgatjuk. Ízlés szerint sózzuk, majd jól kiforraljuk.

 SÓSKAMÁRTÁS SÜLTEK MELLÉ
Hozzávalók: 1 kg sóska, 2 fej vöröshagyma, 1 liter húsleves, 10 evőkanál fehérbor, 7 evőkanál száraz vermut, 3 dl tejföl, 2 dl tejszín, 1 citrom leve, só, fehér bors
A sóskát alaposan megmossuk, szárától megtisztítjuk, lecsöpögtetjük, a leveleket csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A húsleveshez hozzáadjuk a bort, a vermutot és a hagymakockákat. Erős tűzön addig forraljuk, amíg a folyadék kezd szirupossá sűrűsödni. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, és az egészet sűrűre forraljuk. Ekkor beletesszük a sóskát, elkeverjük a mártásban, rövid ideig együtt főzzük. A mártást a tűzről lehúzzuk, és a vajat darabokban hozzáadjuk, közben egyszer-kétszer óvatosan megkeverjük. Citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
SÓSKÁVAL-SAJTTAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók: 6 db csirkemell-filé, 40 dkg trappista sajt, 40 db sóskalevél,1 csokor újhagyma, 8 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, só, bors, 15 dkg vaj
A filézett csirkemelleket kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. A csirkemellekre egyenként rárakunk 4 levél sóskát és egy szelet sajtot, majd összehajtjuk. Az összehajtott-töltött csirkemellek mindkét oldalát kevés vajon hirtelen megpirítjuk, majd enyhén vajazott tepsibe tesszük, és kb. 10 perc alatt előmelegített sütőben megsütjük. A serpenyőben visszamaradt vajba szórjuk az apróra vágott újhagymát, fokhagymát és a megmaradt aprított sóskát. 2-3 percig hirtelen megfuttatjuk, majd hozzáöntjük a tejfölt és a megmaradt és lereszelt sajtot, majd az egészet összeforraljuk. Tálaláskor a sült csirkemellekre öntjük az elkészített szaftot. Melegen tálaljuk.

SPENÓTOS TÁSKA
Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött vajas tészta, 70 dkg spenót, 2 evőkanál vajas rántás, 2 dl tejszín, 15 dkg reszelt sajt, 3 db tojás, só, bors, szerecsendió
A spenótot sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, és apróra vagdaljuk. Összekeverjük a rántással, a tejszínnel, a sajttal, 2 tojással és ízlés szerint a sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót is teszünk hozzá. A tésztát kinyújtjuk - 10X10 es kockákra vágjuk. Mindegyiknek a közepére teszünk egy kanál spenótot, ráhajtjuk a négy sarkát, megkenjük a felvert tojással és forró sütőben megsütjük.

 
MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!