2012/07/18

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: EMLÉKEK

Emlékek… Halovány képek a múltból. Hangulatok, érzések, ízek, illatok, érintések, gondolatok, benyomások A szülői karok biztonságos ölelése, az első bizonytalan lépések, az egyre bővülő világ, a bizalom, a félelem az ismeretlentől, a gyorsan születő és múló barátságok, a fellobbanó szerelmek, a kétségbeesett ragaszkodás, a tanulás, a karrier, a munka , az igazi megismerése, a házasság, a gyermekvállalás boldogsága, féltékenység, sikerek, kudarcok, csalódások, nyaralások, betegség, ünnepek, gyász, megpróbáltatások. Emlékek- velük vagyunk teljesek, hozzánk tartoznak, formálnak és alakítanak, de nem köthetnek gúzsba…A múltat le kell zárni-, tartja a mondás,és ez így igaz. Túl kell lépni rajta – a rosszat elfeledve, a jóról néha nosztalgiázva, bátran tekinteni a jövőbe, és megélni a jelen minden csodás pillanatát…

 

„Gyakran olyan apróságokon idegesítjük föl magunkat, amelyekkel nem kellene törődnünk, és el kellene felejtenünk... Itt vagyunk ezen a földön, csak néhány évtized az életünk, és sok visszahozhatatlan órát fecsérelünk el olyan bajokon töprengve, melyekre egy év múlva már sem mi, sem más nem fog emlékezni.”(André Maurois)
„Hogy az embernek kell-e az emlékezés? Úgy, ahogy a járás kell a lábnak. Anélkül elsorvad. Aki nem emlékezik, az tudatsorvadásban szenved, valamilyen szervét nem használja, ami a többire is bénítólag hat. Nekem kell az emlékezés, mert az élet így kevésbé unalmas. Bárhol vagyok, bármilyen álmosító környezetben, mindig kiszökhetem, hátrébb gurulhatok pár évtizeddel, elszórakoztathatom magamat. Nincs személyiség jelentés dús biográfia nélkül.”(Konrád György)
„Ha elveszítem a múltamat, akkor elveszítem önmagamat. Akkor nem látom, hogy mi köt az élethez. Az emlékek százlábú bogarak lábai. Velük a világba kapaszkodom. Voltam, tehát vagyok.”(Konrád György)
„Az éber emlékezés is önkényes: előhívjuk a tudatunkból azt, akit akarunk. Akit nem, azt visszaküldjük. Idő teltével az ember magányos színházmester lesz, körülötte árnyak, színes árnyak akár. A fiatal képzelődik, a felnőtt cselekszik, az öreg emlékezik.”(Konrád György)
„Aki nem emlékezik, az nincs. Az emlékektől lesz egy ember valóságos, tőlük lesz a múltnak teste. Az ember egyénileg is, csoportosan is tanuló lény, s ha van esze, nem ismétli meg a bajhozó hibáit. A személyiség: reflektált emlékezet.”(Konrád György)
„Emlék. Van, amit szándékosan tárolunk, mint például a vonásokat, a szeretett lény mosolyát, mélyreható pillantását, és ezeket a tudatosan tárolt dolgokat bármikor előhívhatjuk, ha szükségünk van rájuk. (...) Viszont a tudatalattink is emlékszik, talán még intenzívebben. Ezeket az emlékeket nem tudjuk az akaratunkkal előcsalogatni, váratlanul csapnak le ránk. Elég egy illat, egy szín, egyetlen szó, és a tudatalattink máris a felszínre hív elfeledettnek vélt jeleneteket, párbeszédeket, vagy akár egy ölelést. Ezek megrendítőbbek, mint bármely tudatosan tárolt pillanat.”(Benina)
„Mindenki ismeri az emlékezés gyönyörét - a finom szenzációt, mellyel elfog a múlt és néha ismeretlen mámorba ringat. Zenei motívumoknak, dallamtöredékeknek jellemző szerepe van itt - hozzátapadnak az életmozzanatok tömegeihez, egész életszakaszokhoz; s ha felmerülnek, gyöngéd élvezet kíséretében mindent magukkal hozhatnak az öntudatba. Milyen zsibbasztó érdekességgel hat ránk egy-egy rég elfelejtett arc, ha újra feltűnik, hogy megragad minden illat, vagy akár bűz - ha a múlt egy letört darabját képes magával hozni!”(Gergő Endre)
„Nem tudom megváltoztatni a múltamat, csak a jövőm fölött van hatalmam. Képes lehetek úgy hordozni a jóindulatodat, akár egy sima követ a tenyeremben, vigaszt, amikor az emlékek gyötörnek. Hogy történhetett meg ez? Végtére is beismerni egy hibát-annyit jelent, hogy valaki bölcsebb ma, mint tegnap volt.”(Karin Alvtegen)
„Az emlékezet a fölösleges dolgok raktára, afféle kamra, melyben régi cipőkkel telegyömöszölt poros kosarak, leszakadt fülű kofferok, mindenféle rongyok, ernyők, üvegek, albumok, drótok, fél pár kesztyűk alusszák álmukat, amíg végleg ki nem dobják őket. És por, por, sűrű, renyhe por, az idők pora.”(Jurij Trifonov)
„Az emlékezet olyan, mint a háló, nem szabad túlságosan megfeszíteni, hogy a nagy súlyt is megtartsa. Ami túlságosan nehéz, csak hulljon ki, repüljön ki belőle. Különben örökös feszültségben telik el az élet.”(Jurij Trifonov)
„Az emlékek nem fájnak, legyenek bár boldogok vagy szomorúak, örömteliek vagy fájók, rosszak vagy jók: az embereknek az életet jelentik. Az érzelmek, amiket az emlékek keltenek, ártatlanok, ez a szeretet. Ezért van remény a világban.”(Nyughatatlan lélek c. film)

„Biztos csupán a múltad, az, ami megesett
ténylegesen veled, mert emlékezni is
csupán erre lehet. Más emlékeivel
nem töltheted ki se múltad, se jelened.
Hogy ki vagy, kivé lettél,
egy dolog szabja meg,
bárhova is vetődj el:
a gyökered.”
(Sulyok Vince)

„Ki nem ismeri a bánatos érzést, mikor sokévi távollét után hazaérve, mindent olyan ósdinak, elhagyatottnak látunk, és panaszosan szól hozzánk minden tárgy, gyermekkorunk jó ismerősei; minél vidámabbak a hozzájuk fűződő emlékek, annál mélyebb bánat fogja el a szívünket.”(Gogol)
„Tűrd el, ha kell, az igazságtalanságot, de igazságtalansággal ne viszonozd azt. Sokkal keserűbb emléket hágy maga után azon igazságtalanság, melyet máson elkövettünk, mint amelyet másoktól szenvedünk, s a legfájdalmasabb, legtartósabb szemrehányás az, mit önkeblünkben olvasunk, mert azt sem későbbi bánatunk, sem jótéteink nem képesek egészen elnémítani.”(Deák Ferenc)
„Maga szerint nem adomány, hogy az ember csak előrenéz, és nem hátra? (...)
- Rémes egészen elfelejteni a múltat... Mert akkor olyan, mintha meg sem történt volna. (...) Emlékek kellenek ahhoz, hogy az ember életben tartsa a múlt dolgait.”(Kate Morton)
„A szakadatlan emlékezés az őrület poklába vezet.”(Jack London)

„Itt nincsen nappal, nincsen éjszaka,
csak emlékek adják az életet,
úgy bennem élsz most, mint talán soha,
s ha magam védem, téged védelek.”
(Palotai Boris)

„Mindig minden megszépül utólag
összebékül az árnyék a fénnyel
az emlékezet nem törődik a ténnyel.”
(Fecske Csaba)
„Mily szép visszanézni, emlékezni az ifjúságra, mely már messze tűnt! Újra sétálni a mezőkön! A rosszat az ember szívesen felejti s még ha a legnagyobb nyomorban töltötte is: szép volt. Vannak zordabb lelkek, akik tudják, hogy nem volt benne szépség - de ki az, aki nem szívesen kápráztatja el magát emlékeivel!”(Füst Milán)
„Csak az a sok emlék ne volna!
Miktől nyugodnunk nem lehet...
Mik Őt mindig elénk idézik...
És felszakítják a sebet...”
(Nadányi Zoltán)
„Hiába akarunk szakítani a múlttal, valami mégis megmarad, belénk kapaszkodik, és csak nagyon nehezen tudjuk lerázni. El kell nyomni azt, ami úgy tör fel emlékeinkből, mint a buborék a mocsár mélyéről; távol kell tartani gondolatainktól a kezet, mely álmunkban megérint, igazabbul, mint az igazi; félni kell az idegentől, akinek mosolyára összeszorul a szívünk; és harcolni a karok emléke ellen, melyek nem nyúlnak többé utánunk. Hazudni önmagunknak, gyávának lenni, mindig a legrosszabbra felkészülni. És tudni, mindig észben tartani, hogy ha csak egy percre megtántorodunk, végünk van, kezdhetjük elölről az egész küzdelmet.”(Edmonde Charles-Roux)
„Hallottam egyszer egy találó meghatározást: "A boldogság egészség és rövid emlékezet!" Sajnálom, hogy nem tőlem származik, mert nagyon igaz.”(Audrey Hepburn)
„Akik szerettek minket, és akiknek segítettünk, azok akkor is emlékezni fognak ránk, ha minden nefelejcs elhervadt már a sírunkon.”(Charles Haddon Spurgeon)
„És ami talán a legszebb a percben! Percek alatt történik valami apróság, valami gyermekes általánosság, és aztán mindig, aztán örökké emlékezni kell rá.”(Darvasi László)
„Az emlékezés akár az álom: átkölti a dolgokat, fölnagyítja, kiszínezi, eltorzítja életünk eseményeit, vagy tündéri széppé varázsolja őket. Föltámasztja a holtakat, megöli az élőket, agyunknak valamely rejtélyes rekeszéből elővarázsol elfelejtett arcokat, érzéseket. Hangokat hallunk: zenét, dallamot, szavakat, soha el nem mondott vallomásokat, és sokszor feledteti velünk azt, ami valóban megtörtént.”(Várnai Zseni)
„Az emlékezet a leghosszabb betegség, mert annak az idő a gyógyszere.”(Jókai Mór)
„Az emlékezet. Az életünk egyetlen mércéje. Ha nem emlékeznek ránk, az olyan, mintha nem is léteztünk volna. Miután meghalunk, és örökre elfelejtenek, mondhatjuk, hogy talán meg sem történt az életünk. A boldogság és a bánat mind semmivé foszlik. És szeretnénk azt hinni, hogy ha nyomot hagyunk a világban, ha beírjuk a nevünket a történelembe, és minden eljövendő nemzedék hall majd rólunk, ha adunk valamit a világnak, ha a belünket is kidolgozzuk, vagy ha valami igazán különlegeset csinálunk - akár negatív értelemben is -, akkor halhatatlanná válhatunk.”(Drew Lerman) 
„Úgy élj, hogy visszanézhess. Ne haraggal, hanem örömmel forgathasd át emlékeidet, visszafelé. Nehogy sajnálkoznod kelljen... Okosan élj. De főleg: szépen. Gazdagon, ne a szó anyagi értelmében, hanem szellemeikben. Ahogy a vonuló vadak hagynak nyomot maguk után, úgy hagyj te is. Hogy rád találjanak, ha keresnek. Hogy rád találhasson, aki keres. Hogy ne felejtsék el a vonulásodat. Jeleket hagyj a világban, téged jelzőket. Gondolatokat, amelyek rád mutatnak. Emlékeket, bármilyen, csak markáns legyen... Akkor jól éltél. Akkor éltél helyesen. Úgy élj, olyan megfontoltan, okosan és szépen, hogy még az elmúlás fájdalmát is eltakarja a jóleső emlékek felizzó melege. Úgy élj!”(Hankiss János)

KELLEMES NOSZTALGIÁZÁST MINDENKINEK !!!

2012/07/16

HETI ÍZPRÓBA : SÁRGABARACK


Élénken él emlékeimben a régmúlt forró nyarainak íze, és zamata. Amikor nagyszüleim óriási, gyümölcsfákkal beültetett kertjében mindig volt mit „szüretelni”. Régen elképzelhetetlen lett volna egy kert gyümölcsös nélkül: mindig volt minden – mikor minek volt éppen szezonja (ellentétben a mostani díszkertekkel, ahol a sövények, tuják,és pázsitok uralják a teret, és a házigazda dobozban veszi a gyümölcsöt a multinál- tisztelet a kivételnekJ).  Számomra a  forró nyár legkedveltebb gyümölcse a sárgabarack volt , ami július elejétől július végéig  érik. A rózsafélék családjába tartozó illatos barack Közép-Ázsiából származik, Európába a rómaiak közvetítésével jutott el. Az omlós húsú finom kajszinak többféle fajtája megtalálható hazánkban,  leggyakoribbak: a korai piros, a ceglédi óriás, a szegedi mamut, a magyar kajszi, a mandula kajszi és a rózsa kajszi. A sárgabarack amellett, hogy finom, és sokféleképpen felhasználható kiemelkedően jelentős élettani hatásokkal is bír:

·         tartalmaz A-vitamint, béta-karotint (1,8 mg/100 g), B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint (10 mg/100 g) és ként.
·         rendkívül jó élelmi rostforrás (3,6 g/100 g)
·         a csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek.
·         jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Ezért a kozmetikai ipar felhasználja hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben.
·         növeli a sejtek energiáját, élettartalmát,
·         fokozza a vérképzést,
·         mérsékli az asztmás panaszokat.
·         vízhajtó, méregtelenítő hatású.
·         segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket
·         megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulását
·          erősítik az immunrendszert
·         fogyasztása jó hatású székrekedés esetén is.
·         természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat ezen vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, közömbösíti a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket
·         télen közkedvelt az aszalt formája, ami rostanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagy az energia- és a szénhidrát- (gyümölcscukor) tartalma. Az aszalt barack gyorsan energiát biztosít a szervezetnek: édesebb, mint a friss barack, ezért inkább csak sütéshez és desszert készítéséhez használjuk, gyümölcskenyér sütéséhez, kis mennyiségben müzlik alkotórészeként. Fontos tudni, hogy amíg a friss barackban 48 kcal/100 g energia van, az aszalt sárgabarackban 307 kcal/100 g. és a szénhidráttartalma: 70 g/100 g. emiatt aszalt formájában egyáltalán nem tanácsos a cukorbetegeknek a fogyasztása, nyersen pedig mérve és számolva kell (10,2gramm/100 gramm a szénhidráttartalma) beiktatni a mindennapos étrendbe.
·         A-vitaminja javítja a látást és késlelteti az öregedési folyamatokat
A sárgabarack leginkább nyers állapotában fejti ki áldásos hatását, de számtalan formában hasznosíthatjuk még: levesek, torták, gyümölcslevek készíthetőek belőle télire pedig –ha üvegbe szeretnénk zárni a nyár valódi ízeit – érdemes sok lekvárt és, dzsemet készíteni belőle. Akár le is fagyasztható, natúr, vagy felcukrozott formában.
     VANILIÁS SÁRGABARACK KRÉMLEVES
Hozzávalók: 0,5 kg sárgabarack, só, fahéj, szegfűszeg, 1 csomag. vanília puding, méz, cukor, tej.
A barackot kimagozzuk, fél liter vízbe téve 7-8 percet főzzük, csipetnyi sóval fűszerezve. Egy csomag vaníliás pudingot elkészítünk az előírt módon. A barackot összeturmixoljuk a saját levével, s hozzáadjuk a pudingot. 3 barackot apró kockára vágunk, hozzá adjuk a szegfűszeget, fahéjat, és a pudinggal elkevert pürét, percig összefőzzük, cukorral vagy mézzel (esetleg édesítőszerrel) ízesítjük. Tejszínhabbal díszítve hidegen fogyasztjuk.
SÁRGABARACKOS KARAJ
Hozzávalók: 8 szelet rövidkaraj (csont nélkül), 3 nagy fej vöröshagyma vékony karikákra szelve,, 50 dkg sárgabarack, 5 dkg vaj, 3 evőkanál olaj,4 evőkanál kristálycukor, 2 kiskanál pirospaprika, 3 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál borecet, 4 evőkanál citromlé, 2 dl víz só,bors,oregánó

A sót, a borsot, és az oregánót összekeverjük. Ezzel a keverékkel meghintjük a kivert hússzeleteket. A olajban a húsokat mindkét oldalukon átsütjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. Egy tálkában összedolgozzuk a cukrot, pirospaprikát, sűrített paradicsomot, borecetet, citromlevet, sót, és felengedjük vízzel. Az elegyet ráöntjük a megpárolt vöröshagymára és együtt főzzük pár percig. A hússzeleteket egymás mellé fektetjük egy tepsiben. Ráhelyezzük a barackokat a húsra. Ezután beterítjük egyenletesen a hagymás szósszal. Alufóliával letakarjuk, és megsütjük. Burgonyapüré illik hozzá.

KLASSZIKUS SÁRGABARACKOS GOMBÓC
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 kg liszt, 2 diónyi zsír, 2 teáskanál só, 2 tojás, 1 kg barack,10 dkg cukor, őrölt fahéj, 1 bögre pirított dara vagy zsemlemorzsa, cukor
A főtt krumplit összetörjük, s elkeverjük a sóval, liszttel, tojással, gyúrható tésztává dolgozzuk össze. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és 6x6 cm kockákra vágjuk. Közepébe egy-egy fél cukorban és őrölt fahéjban megforgatott barackot teszünk és gombócot formálunk. Lobogó vízbe rakjuk, amíg feljönnek a víz tetejére (2-3 perc). Kiszedjük, lecsöpögtetjük. A gombócokat pirított cukros zsemlemorzsában megforgatjuk és már fogyasztható is.



Mindenkinek jó étvágyat !!!

2012/07/15

KVÍZJÁTÉK

A 10.heti helyes megfejtések:

1-b,2-b,3-a

Gratulálok a helyes megfejtést beküldőknek:)))

 












11.heti kérdések:

1./ Tanácsos gyomorrontás esetén sok gyümölcsöt enni?

  • a) igen

  • b) nem

2./ Igaz az állítás: kizárólag csak piros ribizli létezik...

  • a) igaz

  • b) hamis

3./ A hét lélekápoló gondolatait

  • a) az utazásról gyűjtöttem össze

  • b) az alkohol hatásairól írtam


Beküldési cím: eletreceptinfo@gmail.com

Határidő: 2012.07.21. szombat éjfél.

2012/07/13

EGÉSZSÉGPÉNTEK : GYOMORRONTÁS - NYÁRON ?


Nyár, - a hőség, a strand, a színes szabadtéri programok, a grillezés, a kerti partik – időszaka. És a gyomorrontásoké – amelyek váratlanul és kínzó órákat okozva bukkanak fel, és vetnek véget az önfeledt kikapcsolódásnak.

A kiváltó okok többfélék lehetnek: vírusok, baktériumok ( a rettegett szalmonella) - amelyek a nagy melegben vidáman szaporodnak ( főként, ha az előírt higiénés követelményeket félvállról veszik), vagy romlott ételek, fertőzések. A gyomorrontás tünetei már néhány órával a fertőzött étel elfogyasztása után jelentkezhetnek: gyengeség, rossz közérzet, levertség, hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, hasi fájdalom. Ha mindezekhez még láz is társul tanácsos orvoshoz fordulni. A hasmenés és hányás nagy folyadékveszteséggel jár, ami az egyébként egészséges szervezetet is megterhelheti. Ezért a kezelést időbeli elkezdése különösen nagy figyelmet igényel kisgyermekek és krónikus betegségben szenvedő idős emberek esetén – a kiszáradás elkerülése érdekében.  Tünetei: alacsony vérnyomás, szapora pulzus, száraz nyelv, gyengeség, aluszékonyság, ájulási hajlam. Akut hasmenések általában egy hét alatt lezajlanak, és tüneti kezelést igényelnek (folyadékpótlás, fájdalomcsillapítás). Óvatosan kell bánni a recept nélkül beszerezhető hasmenés- gátló gyógyszerekkel – mert a fertőzéses eredetű hasmenéses állapotokban kifejezetten káros az alkalmazásuk, mert a bélműködés lelassításával gátolják a korokozók és azok toxinjainak a kiürülését. Antibiotikumokra pedig csak elhúzódó, vagy súlyosabb tünetek esetén van szükség – az adott kórokozóra célzottan. A panaszok fennállása idején diétázni kell: száraz keksz, pirítós, kétszersült, híg, cukormentes tea, gyógyteák képezzék az alapját. Kerülni kell a lédús gyümölcsöket ( a gyümölcscukor- és magas rosttartalom erjedéshez vezet), zöldségeket ( rosttartalom miatt), továbbá a tejtermékeket. Persze a legjobb az ha sikerül elkerülni a fertőzéseket. A megelőzés egy kis odafigyeléssel megoldható, csak néhány alapelvet kell betartani:


·         mindig megbízható helyről szerezzük be a friss és jó minőségű alapanyagokat
·         legyünk körültekintőek a húsok kiolvasztásakor, pácolásakor,
·         soha ne szakadjon meg a „hűtési lánc”, azaz a gyorsan romló élelmiszereket mindig legutoljára vásároljuk meg, és tegyük hűtőtáskába, hűtőszatyorba
·         alaposan süssük át a húsokat, fasírtokat – nyáron minden olyan ételt hanyagoljunk,ami nyers húst vagy tojást tartalmaz
·         elengedhetetlen az alapanyagok körültekintő tisztítása
·         étkezések vagy ételkészítés előtt (és közben) mindig mossunk kezet
·         ha idegen helyen étkezünk mindig figyeljünk a higiénés körülményekre, a tisztaságra, a személyzetre
·         a készételeket kezeljük külön a nyersételektől
·         a tojás héja ne érjen hozzá máshoz
·         a tojásos ételeket igyekezzünk gyorsan lehűteni
·         a húst és a zöldségeket külön deszkán szeleteljük
·         a fagyasztott árut a hűtőben engedjük fel
·         figyeljünk a lejárati időre
·         ha külföldön nyaralunk kizárólag palackozott vizet fogyasszunk,és még csak a fogmosáshoz se használjunk helyi vezetékes vizet
·         betegen soha ne menjünk nagyobb közösségbe: egyrészt felülfertőződhetünk, másrészt megfertőzhetünk másokat is

MINDENKINEK BETEGSÉGMENTES SZÉP NYARAT KÍVÁNOK!

2012/07/11

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK : UTAZÁS


Utazni jó… Ismeretlen tájakat felfedezni, ismeretlen szokásokat megismerni, szokatlan ízeket kipróbálni, érdekes emberekkel összebarátkozni. Aki sokat utazott már életében hosszan képes mesélni az élményeiről. Aki nem – köztük én is – csak áhítattal issza a mesélő szavait, nézi a képes beszámolókat, és vágyakozva játszik el a gondolattal: mi lenne ha… Tényleg: hol lenne, ha nem itt lenne? Hova menne, ha elmehetne? Ha nem kellene reggelente munkába mennie, egész nap robotolnia, hazaérve fáradtan az otthoni ügyes – bajos dolgokat intéznie? Kocsiba ülne, vagy jegyet venne egy repülőre, s elutazna valami messzi-messzi vidékre, ahol az emberek mosolygósabbak, elégedettebbek, és másként állnak az élethez? Vagy felkeresné a hazai eldugott aprófalvak egyikét, s élvezné a csendet, a mérhetetlen nyugalmat, a céltalan semmittevést? Hány napot bírna ki a munkája, a kollégái,a napi rutin, a stressz, és a mobiltelefonja nélkül ? Válaszoljon őszintén! Igen. Egyet. Maximum kettőt, de a harmadik nap hajnalán már elvonási tünetei lennének, s remegő mehetnékje támadna. S ez baj, mert függőségre utal, s minden függőség szenvedélybetegség. A munka súlyosan károsítja az egészséget, s a nyomorba dönt „- olvastam a nemrég egy lepukkant gyárépület falán a falfirkát. Milyen igaz: mire eléri az ember a nyugdíjkorhatárt (már ha szerencséje van), sokféle testi nyavalyával terhelten, unottan, kiégetten, közönyösen vág bele a „boldog, békés öregkorba”- már ha nem tartozik a felső tízezer köreibe, mert ők ebben is kivételezett helyzetben vannak. Hol lenne, ha nem itt lenne, s hova menne, ha elmehetne? Ha másra nem is futja, legalább álmodozzon egy kicsit róla., de ha megengedheti magának UTAZZON !!!

 Mert utazni jó.


„Az utazás távolságot teremt, és kibillent a közvetlenség biztonságot ígérő közelségéből. Kérdéseket vet fel, és kétségeket ébreszt nem csak a látottakkal, hanem saját látásmódunkkal, önnön magunkkal szemben is. Lehetőséget ad a rácsodálkozásra, az elemi felismerésekre, a világ csodáján érzett ámulatra.(Tillmann József Attila)
„Csak az tud megmászni egy hegyet, aki megadja a testének azt a figyelmet, amit megérdemel. Annyi idő áll rendelkezésedre, amit az élet megenged, ment hát, és ne követeld azt, amit nem kaphatsz meg. Ha túl gyorsan mész, elfáradsz és félúton feladod. Ha túl lassan mész, rád esteledhet és eltévedsz. Élvezd a tájat, a források vizét és a gyümölcsöket, mert a természet nagylelkű, de haladj tovább.” (Paulo Coelho)    
„A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.”(Bengt Danielsson)
„Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el.”(Jókai Mór)
„Nem számít, hová vezet ez az út,
Nem kell félni, ha egy kicsit bonyolult.
Minden állomás valamitől más,
Ettől olyan szép az utazás.”
(Holtidő)
„Jobb remények közepette utazni, mint megérkezni; kissé értelemszerűbben: az útra kelésben, nem pedig a célhoz érésben rejlik a boldogság.”(Paul Watzlawick)
„Felesleges időtöltés azon rágódnod, vajon hová vezet az út. Neked csupán az a feladatod, hogy megtedd az első lépést. A többi úgyis jön magától.”(Elif Safak) 
„Turista az, akinek gyönyörűség a kilátás, akinek barátja a csend, és akinek élmény a vihar. Megáll a réteken, megbámulja a virágok pompáját, nyitott szívvel hallgatja a madarak vidám beszédét, csendes bámulattal áll meg a hatalmas fenyők alatt és áhítattal néz a magasba szökő sziklabércre. Nem esik kétségbe, ha megered a zápor, nem ijed meg a keményre fagyott úttól, nem riasztja vissza a sár és nem rémíti meg az éjszaka. A természet csak szép tud lenni!”(Zubor István)
„Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe. El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük.”(Varga Domokos)
„Sohasem az a fontos, hogy milyen messze, milyen magasra ment az ember, s az sem, hogy milyen nehezen - csakis az, milyen élményeket hozott magával.”(Karl Lukan)
„Azok, akik utaznak, minden nap máshol vannak, minden nap csupa újat látnak. És minél nagyobb szeletét ismered a világnak, annál tisztábban látod a dolgokat.”(Gaál Viktor)
„Ahova érdemes elmenni, oda nem vezet rövid út.”(Vavyan Fable)
„Az utazás soha nem pénz kérdése, hanem bátorságé.”(Paulo Coelho)
„Azt hiszem, akkor lesz egy hegycsúcson igazán szép a kilátás, hogyha gyalog megyünk oda fel, megizzadunk, verejtékezünk és elfáradunk.”(Böjte Csaba)
„Azzal, hogy egyik helyről a másikra szaladsz, még nem szabadulsz meg önmagadtól.”(Ernest Hemingway)
„Járunk szerte a világban, kutatunk az álmaink és eszményeink után. Gyakran elérhetetlen helyekre suvasztunk el olyan dolgokat, amelyek már csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk.”(Paulo Coelho)
„A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.”(Szent Ágoston)


UTAZZON BÁTRAN - még ha csak gondolatban is...

2012/07/09

HETI ÍZPRÓBA : A RIBIZLI

Őszinte leszek: a ribizli sokáig nem tartozott a kedvelt gyümölcseim közé. Egyrészt nehézkes szüretelni, másrészt a picinyke bogyók fanyar – savanykás íze sem lopta be magát a szívembe. Hozzáállásomon azonban rögvest változtattam, amikor egyre több cikkben olvastam egészségmegőrző és gyógyító hatásairól. Ha ez a gyümölcs ennyi mindenre jó – akkor kár lenne veszni hagyni: minél többet, és minél többféleképpen elkészítve kell fogyasztani. Egyre elterjedtebbek a különféle változatai: mind a piros, mind a fekete, mind a fehér. De miért is jó?


Mert:

·         rákmegelőző 

·         jó hatású magas vérnyomás és veseproblémák esetén

·         fogyasztó hatású,

·         a legjobb természetes vízhajtó szer

·         emésztésjavító,

·         általános tisztító, méregtelenítő és lázcsillapító hatású gyümölcs, a nyári meghűlések kezelésére ideális mind a gyümölcs, mind a belőle préselt lé fogyasztása

·         kiváló nyelv- és torokszárazság ellen, hiszen elősegíti a nyálképződést.

·          fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás esetén.

·         kíméletes hashajtó

·         kiemelkedően sok vitamin található benne C-vitamin (60 mg/100g), ezt követik a B-vitamin-csoport tagjai és az E-vitamin, kisebb mennyiségben pedig A-vitamint és karotint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül kiemelkedően sok káliumot tartalmaz (216 mg/100g), továbbá nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és vas is van benne.

·         energiatartalma (45kcal/100g) és fehérjetartalma (0,9g/100g)  alacsony, zsírtartalma pedig elhanyagolható. Száz gramm piros ribizliben 9,5g szénhidrát található, így fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen a szénhidráttartalom figyelembevételével.

·         magas az élelmirost-tartalma is, savanykás ízét pedig a benne lévő citrom-, alma-, oxál- és egyéb savak adják.

·         a ribizli fekete változata különösen ajánlott idős legyengült, súlyos betegségen átesetteknek, mert jóval több életfontos anyagot tartalmaz piros változatánál.

Felhasználása sokrétű: a ribizli bortól a szörpön át, a mártásig, gyümölcstorták töltelékébe, lekvárként és dzsemként egyaránt kitűnő.


RIBIZLILEVES
Hozzávalók: 40 dkg ribizli, 2 liter víz, cukor (vagy édesítőszer),só ízlés szerint,1 pohár tejföl,1 evőkanál liszt
A megmosott, megtisztított ribizlit szitán áttörjük, és 2 liter vízzel felforraljuk. Cukorral, sóval ízesítjük. A tejfölbe belekeverjük a lisztet, és a levesbe öntjük, majd felforraljuk. Hidegen és melegen is kitűnő étel.

RIBIZLIFAGYI
Hozzávalók: 3 dl tej, 4dl tejszín,40 dkg piros ribizli, 25 dkg porcukor,2 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só
A ribizlit megmossuk, leszemezzük, szitán összetörjük, hogy a magjai ne kerülhessenek bele a turmixba. Az így nyert ribizli velőt bele öntjük a turmixgép poharába, rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a sót. Összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Amikor habos, és egynemű a fagylaltgépbe öntve előírás szerint megfagyasztjuk. Ha nincs, akkor mélyhűtőbe tesszük, és 20 percenként átkavargatjuk –így krémes marad.


RIBISZKÉS KRÉMES
Hozzávalók: 2 db piskótalap, 7 dl tej, 30 dkg búzadara, 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor,2 csomag vaníliás cukor, 50 dkg ribizli
A piskótalapokat a következő krémmel töltjük meg: a tejből és a búzadarából kemény tejbedarát főzünk, ha kihűlt hozzákeverjük a többi hozzávalót. A habosra kavart krémbe belekeverjük a megtisztított ribizli szemeket is.

 MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT !