2012/08/27

HETI ÍZPRÓBA : BROKKOLI

Amikor életemben először megláttam a brokkolit azt hittem valamiféle mutáns karfiollal van dolgom. Elképzelni sem tudtam, miként lehet megenni ezt a zöld „szörnyedvényt”, de amikor megkóstoltam a belőle készült ételt megnyugodtam: a brokkoli a barátom lesz a jövőben. S milyen jól tettem, mert sokféleképpen elkészíthető: savanyúságnak, köretnek, levesnek, főételnek, rántva, rakottasnak, mártásnak; és ezen a káposztafélék családjába tartozó, hazánkban egyre kedveltebb zöldségnövény, -a karfiol és a kelbimbó legközelebbi rokona- még rendkívül egészséges is. Egyrészt nagyon kevés kalóriát tartalmaz (25 kcal/100 gramm), másrészt  tele van hasznos anyagokkal:

 

 



·        tartalmaz A-,  C-,  E- és B-vitaminokat, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét.
·       kiemelendő mennyiségben tartalmaz tokoferolt (E -vitamin), niacint, pantoténsavat, B1- és B2-vitamin is.
·         kitűnő C- vitamin-, folsav- és béta-karotin- forrás.
·         gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
·         nagy mennyiségben tartalmaz klorofilt.
·         a benne található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segít a pajzsmirigy-túlműködés gyógyításában.
·         magas antioxidáns tartalmánál fogva jótékonyan hat ízületi gyulladásban
·         csökkenti a vérnyomást.
·         jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát.
·         segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek.
·         kutatások bizonyítják rákmegelőző hatását, a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
·         könnyen emészthető
·        véd a fertőzésekkel szemben,
·        fokozza a szénhidrát- és fehérje-anyagcserét,
·        erősíti az immunrendszert,
·         segít megelőzni egyes bélbetegségek kialakulását
Együnk minél többet ebből az egészséges káposztaféléből!
Következzék néhány finom étel receptje:
EGYSZERŰ BROKKOLI-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg brokkoli rózsáira szedve, 2 pohár tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, citromlé, pici cukor/vagy édesítőszer ízlés szerint.
A brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, a levet felfogjuk, és pár rózsát egészben félreteszünk belőle. A többit a főzővíz egy részével összeturmixoljuk, hozzákevertetjük a tejfölt, citromlevet,és az étkezési keményítőt –majd feltesszük főni. Ha besűrűsödött - a félretett brokkoli rózsákkal díszítve tálaljuk. Fokhagymás pirítóssal a legfinomabb.
RAKOTT BROKKOLI- HÚS NÉLKÜL
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli puhára főve, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, só, szerecsendió
A tejből, a vajjal, és a liszttel besamell mártást főzünk – a főtt brokkolit kivajazott sütőtálba tesszük, leöntjük a besamellel elkevert szerecsendióval ízesített tejföllel, és forró sütőbe tolva pirosra sütjük.
 BROKKOLIKRÉMMEL TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 4 gerezd fokhagyma, 1 szál póréhagyma, 30 dkg reszelt sajt, 1 tojás, só, 1 kg csirkemell filé, 30 dkg bacon szalonna
 A brokkolit megmossuk, majd apróra vágjuk, sózzuk, szerecsendióval, és zúzott fokhagymával ízesítjük, hozzákeverjük a felaprózott póréhagymát, a reszelt sajtot, és a tojást. Jól elkeverjük. A csirkemell-filékbe éles késsel lyukat szúrunk, és beletöltögetjük a sajtos-brokkolis masszánkat. A melleket baconbe tekerjük, és kiolajozott tepsibe rakjuk. Kevés vizet öntünk alá,és fólia alatt megsütjük. Amikor megpuhult, fólia nélkül pirosra sütjük.
BROKKOLIFASIRT
Hozzávalók: 1 kg brokkoli főve, 50 dkg sertéshús, 5 gerezd fokhagyma, 4 tojás, só, őrölt bors, liszt, zsemlemorzsa, olaj
A főtt brokkolit villával összetörjük, elkeverjük a darált hússal, zúzott fokhagymával, sóval, 2 tojással, borssal, és annyi zsemlemorzsával hogy jól formálható masszát kapjunk. Fasírtokat formázunk belőle, lisztbe- tojásba-zsemlemorzsába forgatjuk és olajban kisütjük.
GYORS VIRSLIS-BROKKOLIS REGGELI
Hozzávalók: 40 dkg brokkoli főve, 10 db baromfi virsli főve, 2 dl ketchup /diétás/, 20 dkg reszelt sajt, só.
A főtt virsliket tűzálló tálba helyezzük, elosztjuk a tetején a főtt brokkolit, nyakon öntjük a ketchuppal, rászórjuk a sajtot. és sütőbe téve pirosra sütjük.


MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT!

Ha tetszenek a blog bejegyzései,kérlek lájkold az ÉLETRECEPTEK Facebook-os oldalát is:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése