2012/08/22

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK : ÁLMODOZÁS

Álmodozás… Kitölti az űrt vágyaink és valós lehetőségeink között.  Megnyugtat, ellazít, feltölt, energiát ad, bizakodóvá tesz. Színesebbé teszi a mindennapi munka monotonitását. Talán még előre meghatároz is egy-egy eseményt az életünkben. Mert álmodozni csak a jó dolgokról szoktunk. Szerencsére. Már az oviban elkezdődik, amikor arról álmodozunk, miként leszünk híres orvosok, focisták, mozdonyvezetők… stb. Aztán a suliban folytatódik, ahol már nem a karrier fényes volta lebeg a szemünk előtt, hanem a nagy Ő – lehetőleg fehér lovon. Majd újra a karrier lép előtérbe- lehetőleg sok elismeréssel, és sok-sok pénzzel, autóval, házzal, toronyórával-láncostul. Majd az esküvő, a család, a gyerekek… Mert mielőtt bármi szép és jó történne velünk – álmodozunk róla, s bízunk abban,hogy álmaink valóra válnak. Sokak szerint nem érdemes álmodozni – hiszen úgysem teljesülnek az álmok. Ők nagyon csalódottak lehetnek – és sikertelenek. Persze tudni kell határt szabni álmodozásainknak – ha túl magasra téve a mércét folyton légvárakat építünk – egyrészt elfelejtünk a jelenben élni, másrészt sok csalódás érhet. Ennek ellenére mégis azt mondom: álmodozni jó, hisz kitölti az űrt vágyaink és valós lehetőségeink között, s mai világunkban egyre nagyobb ez az űr…
„Azt gondolom, nem a világ legkönnyebb dolga álmodozónak lenni, hiszen mi egy egészen másik univerzumban lakunk. Mi abban vagyunk, hogy "mi lenne, ha...", és a mindennapi élet gondjaiból egyszerűen kiszárnyalunk és nem akarunk az adott helyen maradni. Maradunk a mi kis "álmodozó" világunkban. Az én tanácsom az lenne, találj egy új lehetőséget, egy perspektívát arra, hogy az álmodat beleépítsd a valóságba és életre keljen! Az új út az ötleteiddel friss, virágozó és élménydús lehet, tehát soha ne félj! Találd meg a kivezető utat az álmaidból, hogy végre valóra tudd őket váltani! De ne hagyd, hogy a komor világ letörjön! Maradj mindig a felhőkön!”(Adam Lambert)
„Semmit nem kaphatsz attól az elérhetetlentől, akit csak érzékeiddel vágysz, és megkeseríti álmatlan éjszakáidat, amint éhes kutyád sem ér semmit a hús képével.”(Antoine de Saint-Exupéry)
„Ne tagadd
repülsz is néha fantáziádban, álmodban.
De úristen, hová lett a szárnyad?
Ellopták? Vagy magad vágtad le szürke nappalodban?”
(Szepes Mária)
„Mindannyian kudarcot vallottunk abban, hogy a tökéletességről szőtt álmunkhoz méltót alkossunk. Én ezért a lehetetlen megvalósításának ragyogó kudarcai alapján rangsorolom magunkat.”(William Faulkner)
„Nem a kudarcba fulladt álmaink törnek meg minket, hanem azok, amelyeket nem merünk megálmodni.”(Glee c. film)
„Világítson az álmod is
maradjon álom életünk
s ne tudjuk hogy minden hamis
amíg fel nem ébredünk.”
(Babiczky Tibor)
„Mindenkinek megvannak a maga álmai, bensőséges titkai, és ezek néha valóban nagyon fontosak nekünk, és nem szeretnénk, ha más is tudomást szerezne róluk. De amikor valaki más van mellettünk, ha szeretnénk megosztani az életünket egy emberrel, az álmainkat is meg kell osztanunk vele.”(Sheila O `Flanagan)
„Ha nem követeljük magunknak az örökkévalóságot, elveszítjük a mát is.”(Kodolányi János)
„Kevés, hogy önmagában csak álmaink legyenek, ha nincs jövőképünk, ha nem tűzünk ki konkrét köztes állomásokat, és ha nem tervezzük meg az odavezető utat, akkor csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem jutunk el a célig. Tervezés nélkül nem jutnánk el sehova.”(Kemény Dénes)
„Álmokat ébreszteni, célokat kitűzni csak úgy lehet, ha azok nem hiú, valóságtól elrugaszkodott ábrándok, hanem szívós munkával elérhetők.”(Kemény Dénes)
„Aki sose álmodik, az olyan, mint aki sose izzad. Rengeteg méreg marad benne. „(A fűhárfa c. film)
„Biztatnak, hogy álmodj, aztán alig kezdtél hozzá, máris az utadat állják. Irigykednek.”(Alessandro D `Avenia)
„Az igazi álmoknak az akadályok adnak erőt. Máskülönben nem változnak tervekké, hanem csak álmok maradnak.”(Alessandro D`Avenia)
 Az embernek szembe kell néznie a realitásokkal, de néha annyira jó álmodozni!”(Karen Hawkins)
„Mit érne az élet, ha nem mernénk nagyot álmodni, s ha kell, meghalni álmainkért!”(Dáné Tibor)
„A képzelődésben - sajnos - az a legrosszabb, amikor abba kell hagyni, mert az nagyon fáj.”(Lucy Maud Montgomery)
„Nincs azzal semmi baj, ha az ember szegény, amíg csak a saját igényeiről van szó. Semmi nincs, amiről ne lehetne lemondani a kenyéren és vízen kívül. Lehet ugyan ábrándozni holmi skótmintás sportszatyorról, amiben az ember a szerelését hordhatná az edzésre, vagy olyan magas nyakú pulóverről, amilyet a híres író hord mélytengeri pecázás közben, de hát ezek mind helyettesíthető dolgok. Egyedül az nem pótolható, hogy másnak sem tudsz adni semmit.”(Gere István)
„Ha azt szeretnéd, hogy váljanak valóra az álmaid, ébredj föl!”(Ambrose Gwinnett Bierce)

„Illúziódnak fátyolát ne lebbentsd
Fel, maradj örökké boldog álmodó,
Mert szebb egy megvalósulhatatlan
Álom, mint egy át nem álmodható jövő.”
(Esterházy Péter)
„Az embereknek szükségük van ábrándokra. Ha mindnyájan pontosan olyannak látnánk a világot, amilyen valójában, reggel senki sem akarna felkelni az ágyból.”(Candace Bushnell)
„Milyen gyorsan elszáll az álmodozások kora, az élet egyetlen boldog korszaka! Akiben megvan az az isteni adottság, hogy mihelyt magára marad, belévesszen ábrándjaiba, az sohase magányos, sohase szomorú, sohase mogorva vagy levert.”(Guy de Maupassant)
„Én hiszem, hogy egy új napban a váratlansága a szép. (...) Olyan nagyszerű felébredni egy ilyen aranyló, gyönyörű reggelen, és felkelés előtt vagy tíz percig álmodozni arról a rengeteg csodálatos dologról, ami az est leszállta előtt velem történhet.”(Lucy Maud Montgomery)
„Az ember eltökélten kívánhat magának valamit - esetleg éveken keresztül -, amíg tudja, hogy az a kívánság teljesíthetetlen. Ha viszont egy szép napon az előtt a lehetőség előtt áll, hogy a vágyálom valóra válik, akkor már csak egyet kíván: bárcsak soha ne kívánta volna azt a valamit.”(Michael Ende)
„Beteljesületlen álmaid miatt ne mondd szegénynek magad; csak az az igazán szegény, aki sohasem álmodott.”(Marie von Ebner-Eschenbach) 
„Álmodozni csodálatos dolog. Annál csak egyetlen jobb dolog van. Tenni valamit az álmainkért, hogy megvalósuljanak.”(Nógrádi Gábor)
„Álmodni azt jelenti, hogy mindig elégedetlenek vagyunk, de nem szeszélyből vagy közönséges méltatlankodás miatt. Ez annak az embernek az elégedetlensége, aki egy jobb világot keres, és nem elégszik meg azzal, amit már elért. Ez annak az embernek az egészséges becsvágya, aki a jövőben a fejlődés lehetőségét látja, és szeretne benne aktívan közreműködni. Ez a többre és jobbra törekvés, önmagunkért és másokért, a máért és a holnapért. Az emberek néha összetévesztik az álmodni tudást az álmodozással, amikor az elme és az érzelmek összevissza csaponganak, és inkább kerülik a valóságot, mint hogy változtassanak rajta.”(Delia Steinberg Guzmán)
„Ne add fel az álmaidat és az ábrándjaidat! Ne engedd, hogy az élet elvágja a zsineged, mielőtt fölorsóznád azokat az álmokat... tartsd feszesen... és orsózz... ne add fel... kapaszkodj bele a hálóba... s ha a már benne lévő álmok kiszökkennének, ugorj a vízbe és ússzál utánuk az életed kockáztatásával is... de ne engedd őket elszökni!”(Danielle Steel)
„Tudnunk kell tétlennek lenni, ami korántsem lustaság. Az álmodozás felüdíti a fáradt gondolatokat, akárcsak az éjjeli eső az út letaposott füvét. Az álmodozás a gondolkodás vasárnapja.”(Henri-Frédéric Amiel)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése