2012/08/08

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: ERŐSZAK

Elítélem az erőszak minden formáját: legyen az akár szóbeli, lelki, testi, szexuális, vagy akár gazdasági.  Gondolom így vannak ezzel az olvasók is. Nem lehet szörnyűbb, mint olyan közegben élni, ahol mindennaposak a lekicsinylő, sértő, gúnyolódó megjegyzések, ahol állandó a fenyegetettség, ahol szavakkal zsarolnak, eltiltanak, elszigetelnek, hibáztatnak, üvöltöznek, testileg fenyítenek, pofoznak és fojtogatnak, kényszerítenek, fillérre elszámoltatnak – és még sorolhatnám a borzalmakat. Sajnos az erőszak mindenhol ott van: az utcán ( ahol belekötnek a gyanútlanba), a szórakozóhelyeken ( ahol kábítószert tesznek az italokba, majd ki tudja mi mindent tesznek áldozatukkal);  az üzletekben ( ahol fényes nappal szemrebbenés nélkül rabolnak),  az emberi kapcsolatokban- ahol képtelenek feldolgozni a szakítást, és inkább ölnek semmint továbblépnének, és a családokban is, ahol a nők többsége évtizedekig tűri és elviseli férje durvaságait csak azért, hogy egyben tartsa a családot ( már ha annak lehet nevezni). Egyre durvul a világ, egyre több a szörnyűség – próbáljunk meg tenni ellene.

„Kezdjük azon, drága gyermekem, hogy meghatározzuk a háború célját: leigázni a gyengébbet és alávetni a győztes akaratának. Az ily módon elért eredmények természetesen nem lehetnek tartósak, mint ahogy sohasem tartós az, ami fenyegetés avagy erőszak útján éretik el.” (Leonyid Leonov)
„A szeretet akarat nélkül üres szentimentalizmus és krokodilkönny. Az akarat szeretet nélkül erőszak és kegyetlenség.” (Popper Péter)
„Minden erőkifejtés, minden, a másikon való felülkerekedési szándék, minden erőszak eleve kudarcra van ítélve, ha a másik ember megszerzésére irányul. Sőt, eredménye a vártnak ellenkezője: a birtoklás közelsége helyett - az elérhetetlen távolság.” (Biegelbauer Pál)
„A csend kizárja az erőszakot. Az erőszak mindig lármás. Népgyűléseken szónokol, üvöltésre ingerli a tömeget, ordít, döngve masíroz, lő, bombákat dobál, robbant, rakétákkal küldi a halált. A béke közege a csend.” (Popper Péter)
„Sose akarj rávenni senkit, hogy a kedvedért megváltozzon: az is erőszak, ha valakit a mosolyoddal kényszerítesz ki bőréből.” (A. J. Christian)
„A hazugság fegyvere az erőszak. Jaj annak a hazugságnak, ha kétségbeesett helyzetében az igazság fegyverét kéri kölcsön - az ő kezében hátrafelé sül el ez a fegyver, amelynek neve: Megismerés.” (Karinthy Frigyes)
„Az erőszak - bárhol fordul is elő a világon, s akár egyes emberek, akár többek gyakorolták egymás között megosztva - a zsarnok erőszak, amely csak önmagán és önkényen keresztül írja elő az utat a belátáshoz minden más felismerés számára, s a cselekvések számára a boldogsághoz, az ilyen erőszak, amely csak törvényeket szab, de a maga számára nem ismer törvényt, s önistenítéssel sérti meg a legszentebb jogokat, ez az erőszak soha és sehol nem adott valódi igazságot és igazi jólétet az embereknek. Ellenben sok jó származott az erőszakkal szemben támadt ellenállásból: a szabadság ősszelleméből...”( Friedrich Heinrich Jacobi)
„Gondoljuk egy kőtisztítóra vagy forgódobra, ami napi huszonnégy órában, megállás nélkül jár, és tele van vízzel, kavicsokkal meg homokkal. Forog körbe-körbe, és mindent felőröl. Ékkövekké fényesíti a koszos kavicsokat. Ez a Föld. Ezért forog. Mi vagyunk a kavicsok. Az életünk részei - a dráma, a fájdalom, az öröm, a háború, a betegség, a győzelem és az erőszak - pedig csak a minket koptató víz és homok. Felőrölnek bennünket. Kifényesítenek, hogy szépen csillogjunk.” (Chuck Palahniuk)
„Mondjon valamit, amit erőszak nélkül meg lehet oldani! Ahhoz, hogy építhessünk, először a régit kell lerombolni, elpusztítani!” (Agatha Christie)
„A lelki erőszak tehát rendkívül változatosan nyilvánulhat meg, de akad egy közös jellemzője valamennyi formájának: a másikat tárgyként kezeli. A tárgyba ugyanis bele lehet rúgni, át lehet rajta nézni, hiszen nem érez semmit. Aki a lelki terror eszközeivel él, elfelejti vagy meg sem tanulta, hogy akin alkalmazza, az is ember, érzésekkel és tudattal.” (Szalai Vivien)
„Az erőszak sosem egyensúlyozza ki és igazolja a múltat. (...) Aki erőszakhoz folyamodik, további erőszaknak lesz csak a nemzője a jövőben.”(Frank Herbert)
"Nem erőszak a disznótor"? Kérdezd csak meg a disznótól!” (Fodor Ákos)
„Becstelenség és erőszak kétélű fegyver: néha súlyosabban sebzi meg a hozzá folyamodót, mint az ellenséget.”(Emily Bronte)
„Valakinek az életszentségét megsérteni ezer módon lehet, mindegyiket utálom és haragszom érte. A nem látható erőszak tömérdek esetét ismerve tudom: az embert szavakkal is irtózatosan rokkanttá lehet alázni.” (Vavyan Fable)
„Egyeseknek a születésükkor mindenük megvan, másoknak semmijük sincs, és ez csak rosszabb lesz: rossz környék, rossz iskolák, rossz tanárok, rossz szülők, vagy egyáltalán nincsenek is szülők. Fegyver, drog, erőszak, amerre csak nézel. Mintha az egész egy óriási összeesküvés lenne, amelynek az egyetlen célja, hogy ne maradj életben. Arról már nem is beszélve, hogy kezdhess valamit magaddal. A többség kudarcot vall. És a többségnek semmi esélye.” (Alice Katherine Applegate)
„A gyűlölettel szemben nem az erőszak a leghatékonyabb fegyver, s az is kétséges, hogy a bosszúállás begyógyítja-e az igazságtalanság okozta sebeket.” (Charlotte Bronte)

„Háborúval nem bosszulhatjuk meg a szenvedéseinket, mert az erőszak erőszakot szül, és az embereket lehúzza saját gonoszságuk és elvakultságuk. Milyen jó is lenne, ha megértethetnénk a gonoszokkal, hogy rosszat csinálnak, ha elfogulatlan és teljes képet adhatnánk nekik! Ez lenne az emberiség igazi diadala!” (Heléné Berr)
„Az erőszak tönkreteszi a bizalmat.”(Lauren Brooke)      
„A gyávaság az önmagam boldog léte elleni erőszak.”(Csernus Imre)
„A szelídség! Mennyivel nagyobb erő, mint a nyers erőszak!”(Charlotte Bronte)
„Az erőszak a gyengék végső menedéke.” (Isaac Asimov)
„A boldogság átsuhan rajtunk, rendszerint akkor, amikor a legkevésbé várjuk, s a megértés fénye is akkor villan föl bennünk, mikor abbahagyjuk az igazság konok, erőszakos üldözését.” (Müller Péter)
„Miért erőszakos valaki? Mert nem tud belenyugodni abba, hogy nem erős.”(Osvát Ernő)


TEGYÜNK AZÉRT, HOGY AZ ERŐSZAK NE URALKODHASSON EL AZ ÉLETÜNKÖN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése