2013/09/01

HETI ÍZPRÓBA: CSEMEGEKUKORICA


Igazi csemege(kukorica)


Aki cukorbeteg néha-néha elmeditál az élet igazságtalanságain: például azon, hogy miért azok a legfinomabb dolgok, amelyekből ő vagy keveset, vagy egyáltalán semmit nem ehet? A viccet félretéve: természetesen az egyensúly fenntartása, és a szövődmények elkerülése érdekében mindent meg kell tenni – és ehhez hatalmas önuralom kell. Önuralom akkor, amikor a családi- baráti vacsorákon sorra érkeznek a finomabbnál finomabb ételek, levesek, köretek, sütemények, önuralom, amikor a mézédes, illatozó szezongyümölcsökből is csak mikroszkopikus mennyiséget lehet csak fogyasztani, önuralom, amikor karácsonykor futószalagon készülnek a kalácsok, zserbók, torták. És önuralom, akkor is, amikor megfő a csemegekukorica, (ami cukorbetegeknek egyáltalán nem ajánlott), és kiderül, hogy az alig kispohárnyi (10 dkg kukorica, majd 18-20 gramm szénhidrátot tartalmaz) kukoricát csak szemenként eheted, már ha élvezni és érezni szeretnéd az ízét.
A kukorica egészségre gyakorolt hatásairól már tavaly írtam. Kattints a linkre, ha olvasni szeretnéd:
Most inkább néhány érdekességet, és néhány új receptet szeretnék megosztani veletek.
Érdekességek a csemegekukoricáról, dióhéjban:

·        Az első csemegekukoricát valószínűleg 1779-ben a Sullivan-expedíció hozta az indiánoktól.
·        A kukorica angol neve, az "indian corn" a kolumbuszi hódításokig vezethető vissza. Abban az időben az amerikai indiánok vendégszeretetük jelképéül két ajándékot nyújtottak át az érkező angoloknak: dohányt és kukoricát.
·        A magas keményítőtartalmú kukoricaszem, a belőle készült liszt és dara a kukoricacsíra-olajjal együtt a diétás receptek nélkülözhetetlen alapanyagai.
·        A kukoricabajuszból készített gyógytea kiváló vizelethajtó. Ödémánál (vizenyőnél), a húgyutak betegségeinél, vesehomok, vesekő és hólyaghurut esetén, valamint reumánál, köszvénynél előszeretettel isszák.
·        Becsült adatok alapján, a Földön 350 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát, 80%-át az Amerikai Egyesült Államokban, 10%-át Kanadában, 10%-át pedig egyéb országokban.
RECEPTEK

KUKORICÁS APRÓLÉKLEVES
Hozzávalók: 1 kg csirkeaprólék, 40 dkg morzsolt csemegekukorica, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 csokor petrezselyemzöld felaprítva, édesítőszer, só, borsízlés szerint

A csirkeaprólékot feltesszük főni, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kukoricát, az édesítőszert. A kukoricalisztet elkeverjük a tejszínnel, és az apróra vagdalt petrezselyemzölddel – amikor a hús és a kukorica megpuhult ezzel behabarjuk-, és újra felforraljuk. Hidegen, melegen egyaránt finom.

KUKORICÁS ZÖLDSÉGLEVES GOMBÓCCAL

Hozzávalók: 5 db közepes burgonya, 15 dkg zöldborsó,20 dkg morzsolt kukorica, 4 db sárgarépa, 3 db petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál liszt,2 db tojás, csipetnyi őrölt bors, só, olaj,1 pohár tejföl

A gombóchoz a burgonyát megfőzzük, pürésítjük –a liszttel összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a borsot és sót. Félretesszük. A leveshez megtisztítjuk, felaprítjuk a zöldséget és az olajon kicsit megpároljuk. Felengedjük 3 liter vízzel, és beletéve az ízesítőket, majdnem puhára főzzük. (A borsót és a kukoricát később tegyük a levesbe) Ekkor vizes kézzel gombócokat formálunk a burgonyamasszából és a fövő levesbe tesszük. Megvárjuk, hogy a gombócok feljöjjenek a leves felszínére, - végül tejföllel tálaljuk.

KUKORICÁS SERTÉSRAGU
 
Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 3 nagy fej vöröshagyma,3 evőkanál olaj, 40 dkg csemegekukorica, 40 dkg zöldborsó, 40 dkg zöldbab, 2 paradicsompaprika, 3 sárgarépa, só.

A durvára vágott hagymát megfuttatjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, paradicsompaprikát, majd az ugyancsak a kockára vágott sárgarépát. Megsózzuk és zsírjára pirítjuk. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, és kis lángon pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzákeverjük a zöldségeket is.

KUKORICAKENYÉR
Hozzávalók: 90 dkg teljes kiőrlésű liszt, 60 dkg durum simaliszt, 1,5 dl olívaolaj 2 evőkanál morzsolt oregánó, 8 dl liter meleg víz, 7 dkg élesztő, 1 evőkanál méz, 30 dkg csemegekukorica, 2 fej hagyma és 1 zöldpaprika

 Futtassuk fel az élesztőt, mézet, és a vizet. Pároljuk meg kevés vízben a hagymát és a zöldpaprikát, majd ha elfőtte a vizet, a kukoricával és az olívaolajjal együtt keverjük a lisztekhez. Ha az élesztő felfutott azt is adjuk hozzá a többi összetevőhöz, amelyet előzetesen összekevertünk. Gyúrjuk ki majd egy órai kelesztés után tegyük ki olajozott formába, és először 10 percig nagy lángon, majd kb. 1 órát közepes lángon süssük a kenyeret.


KUKORICÁS ZÖLDSÉGKROKETT

Hozzávalók: 4 db nagyobb sárgarépa, 4 db közepes burgonya, 30 dkg kukorica, 2 kis fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 tejbe áztatott zsemle,2 tojás, só, bors, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a kisütéshez

A sárgarépát, burgonyát, hagymát, fokhagymát nagyon apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a kukoricát, a tojást és az áztatott zsemlét. Fűszerezzük. Jól összekeverjük, ugyanúgy, mint a fasírtot Hengereket formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.

Mindenkinek jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése