2014/08/10

HETI ÍZPRÓBA: PARADICSOMI IDŐK


Paradicsomi időket élünk: korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre áll ez a finom, és rendkívül egészséges zöldség – amit nyersen, turmixszolva, passzírozva, főzve, számos étel alapanyagaként felhasználhatunk. Régebben jómagam nem igazán szerettem a nyers paradicsomot, ma már nem telhet el úgy nap, hogy ne ennék meg belőle legalább kettőt-hármat. A szabadföldi – nap érlelte paradicsom ízénél nincs is jobb – pláne, ha az a saját kiskertedben- vagy manapság már ez sem lehetetlen: saját cserepedben - terem. Érdemes vele próbálkozni…



Egy kis történelem

Közép- és Dél-Amerika az őshazája. Európába a 16. sz. végén került: Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el. Ázsiába, Afrikába, Ausztráliába spanyol, portugál, ill. angol kereskedők vitték el a 17-18. században. Ma már az egész világon nagy mennyiségben termesztik.
Hazánkban, kezdetben dísznövény volt, az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak azok, akik először nagyobb mennyiségben termesztették. Nagyobb paradicsomtermő tájak Magyarországon: Budapest környéke (Mogyoród, Fót, Rákospalota, Dunakeszi), Kecskemét és Nagykőrös vidéke (az I. világháborútól), Hatvan és környéke (az 1930-as évektől).

Fajtái



Számos fajtája ismert: alakra, színre, fogyasztási módra, ízre különbözőek. Vannak:
  •     Növekedési típus szerint folytonos, determinált és fél determinált fajták
  • bogyóalak szerint gömb, lapított, megnyúlt és szögletes alakúak
  • termesztési mód szerint szabadföldi, hajtatási és mindkettőre alkalmas fajták
  • lehetnek több rekeszűek, nagy bogyójúak, sárga vagy piros színűek, gömbölyű és kúpos alakúak
  •   kis bogyójúak
  • cseresznye alakúak, piros és sárga színűek
  • körte alakúak, sárga színűek
  •  hosszában barázdáltak, paprika alakúak

Felhasználása

Szerencsére sokrétű: nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.


Táplálkozás élettani hatásai:

  • magas vitamin-,és ásványi anyag tartalommal rendelkezik ( vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de ezen kívül még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Ásványi anyagok közül káliumtartalma kiemelkedő, de található még benne molibdén, mangán, réz,  magnézium, foszfor és vas.
  • kellemes – semmivel sem összehasonlítható ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja
  • a benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. Ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert.
  • benne található legfontosabb antioxidánsok: karotinoidok, C-vitamin, flavonoidok és polifenolok.
  • védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben
  • segít gyulladásos megbetegedések esetén
  • csökkenti a gyomorsavtúltengést
  • megelőzi a vér besűrűsödését
  •  külsőleg (pl. arcpakolás) alkalmazva helyreállítja a bőr pH értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre
  •  méregteleníti a szervezetet
  • kalóriaszegénységének köszönhetően diétázók alap-alapanyaga lehet
  • csonterősítő
  • csökkenti a koleszterin szintet,
  • gátolja a vérlemezkék összecsapódását
Látható: paradicsomot enni KÖTELEZŐ feladat egészségünk megőrzése, betegségeink legyőzése érdekében. De mit tehet az, aki képtelen nyersen elfogyasztani? A válasz egyszerű: készítsen paradicsomos ételeket



RECEPTEK

További érdekességek és receptek:

PARADICSOM KRÉMLEVES

Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 50 dkg paradicsom, 2 evőkanál olaj, vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, 2 tojás, só, édesítőszer, petrezselyem zöld
A burgonyát és a paradicsomot felaprítjuk, hozzáadjuk az összeaprított petrezselyem zöldjét, sós vízben puhára főzzük és áttörjük. Világos rántást készítünk, felöntjük az áttört levessel és felforraljuk. A kész leveshez hozzáöntjük a tejet, amelyben előzőleg elhabartuk a tojást Ízlés szerint sózzuk, és apróra vágott petrezselyem zölddel díszítjük. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

HIDEG PARADICSOMLEVES

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 20 dkg uborka 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg reszelt vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 citrom, köménymag, fehér bors, só.
A paradicsomokat turmixgépben pépesítjük és leszűrjük - őrölt köménymaggal, reszelt hagymával, zúzott fokhagymával és sóval ízesítjük. Belekeverjük a kockára vágott uborkát és paprikát, citromlével, őrölt borssal fűszerezzük. Lehűtve tálaljuk.

PARADICSOMOS SAJTFELFÚJT

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 4 tojás, 25 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 dl tej, szerecsendió, törött bors, só.
A vajból, a liszttel és tejjel sűrű mártást főzünk. Belekeverjük a reszelt sajt felét és a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. A krémmel megtöltjük a paradicsomokat, sütőlemezre rakjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, a tetejére szórjuk a maradék sajtot. Forró sütőben megsütjük, azonnal tálaljuk.



CITROMFÜVES PARADICSOMSALÁTA

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 2 dl tejföl, 20 dkg majonéz, 3 evőkanál mustár, fél citrom leve és héja, 1-1 csokor petrezselyem, kapor és metélőhagyma, citromfű, lestyán, só
A zöldfűszereket felvágjuk. Összekeverjük a reszelt citromhéjjal, a majonézzel. Hozzáadjuk a tejfölt, mustárral, citromlével és sóval ízesítjük. Majd belekeverjük a karikára vágott paradicsomot.

PARADICSOMOS ZÖLDBAB

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 1 kg paradicsom, 5 pár virsli, 15 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, törött bors, só.

A zöldbabot sós vízben puhára főzzük. A felkockázott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a karikára szelt virslit, a finomra vágott hagymát és a kockára vágott paradicsomot. A fűszerekkel ízesítjük, végül beletesszük a zöldbabot, forrón tálaljuk.

PARADICSOMOS CSIRKEMÁJ


Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj, 70 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 dl olaj,
6 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, törött bors
A csirkemájat feldaraboljuk. Az hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a májat és erős tűzön pirítjuk. Borsozzuk. Az elkészült májat az olajból kiszedjük. A paradicsomot felszeleteljük, és a máj sütéséből visszamaradt olajban megpirítjuk. Zúzott fokhagymával fűszerezzük. A pirított paradicsomot tálra rendezzük, rátesszük a májat, és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

PARADICSOMOS PULYKA

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 1 kg paradicsom, 10 dkg vaj, 2 nagy fej vöröshagyma, oregánó, zsálya, só.
A pulykamellet felcsíkozzuk. A vajban a vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a húst, megsózzuk, tovább pirítjuk. A paradicsomot összeturmixoljuk, majd ráöntjük a megpárolódott húsra. Oregánóval és zsályával fűszerezzük. Fedővel letakarva még 10-12 percig pároljuk. Petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

PARADICSOMLÉ

Hozzávalók: 3 kg paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 2 szál zellerlevél, kakukkfű, tárkonylevél, só, nátrium-benzoát
A paradicsomot megfőzzük és áttörjük. A zöld fűszernövényeket apróra vágjuk, hozzáadjuk a paradicsomléhez, és 8-10 percig együtt forraljuk. Végül belekeverjük a tartósítót, tiszta üvegekbe töltjük, és száraz gőzbe téve hagyjuk kihűlni.


JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése