Paradicsomi időket
élünk: korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre áll ez a finom, és rendkívül
egészséges zöldség – amit nyersen, turmixszolva, passzírozva, főzve, számos
étel alapanyagaként felhasználhatunk. Régebben jómagam nem igazán szerettem a
nyers paradicsomot, ma már nem telhet el úgy nap, hogy ne ennék meg belőle
legalább kettőt-hármat. A szabadföldi – nap érlelte paradicsom ízénél nincs is
jobb – pláne, ha az a saját kiskertedben- vagy manapság már ez sem lehetetlen:
saját cserepedben - terem. Érdemes vele próbálkozni…
Egy
kis történelem
Közép- és Dél-Amerika az
őshazája. Európába a 16. sz. végén került: Spanyolországon, Portugálián és
Itálián keresztül terjedt el. Ázsiába, Afrikába, Ausztráliába spanyol,
portugál, ill. angol kereskedők vitték el a 17-18. században. Ma már az egész
világon nagy mennyiségben termesztik.
Hazánkban, kezdetben dísznövény
volt, az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak azok, akik először
nagyobb mennyiségben termesztették. Nagyobb paradicsomtermő tájak
Magyarországon: Budapest környéke (Mogyoród, Fót, Rákospalota, Dunakeszi), Kecskemét
és Nagykőrös vidéke (az I. világháborútól), Hatvan és környéke (az 1930-as
évektől).
Fajtái
Számos fajtája ismert:
alakra, színre, fogyasztási módra, ízre különbözőek. Vannak:
- Növekedési típus szerint folytonos, determinált és fél determinált fajták
- bogyóalak szerint gömb, lapított, megnyúlt és szögletes alakúak
- termesztési mód szerint szabadföldi, hajtatási és mindkettőre alkalmas fajták
- lehetnek több rekeszűek, nagy bogyójúak, sárga vagy piros színűek, gömbölyű és kúpos alakúak
- kis bogyójúak
- cseresznye alakúak, piros és sárga színűek
- körte alakúak, sárga színűek
- hosszában barázdáltak, paprika alakúak
Felhasználása
Szerencsére sokrétű: nyersen,
savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a
gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt
egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így
könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.
Táplálkozás
élettani hatásai:
- magas vitamin-,és ásványi anyag tartalommal rendelkezik ( vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de ezen kívül még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Ásványi anyagok közül káliumtartalma kiemelkedő, de található még benne molibdén, mangán, réz, magnézium, foszfor és vas.
- kellemes – semmivel sem összehasonlítható ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja
- a benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. Ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert.
- benne található legfontosabb antioxidánsok: karotinoidok, C-vitamin, flavonoidok és polifenolok.
- védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben
- segít gyulladásos megbetegedések esetén
- csökkenti a gyomorsavtúltengést
- megelőzi a vér besűrűsödését
- külsőleg (pl. arcpakolás) alkalmazva helyreállítja a bőr pH értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre
- méregteleníti a szervezetet
- kalóriaszegénységének köszönhetően diétázók alap-alapanyaga lehet
- csonterősítő
- csökkenti a koleszterin szintet,
- gátolja a vérlemezkék összecsapódását
Látható: paradicsomot
enni KÖTELEZŐ feladat egészségünk megőrzése, betegségeink legyőzése érdekében.
De mit tehet az, aki képtelen nyersen elfogyasztani? A válasz egyszerű:
készítsen paradicsomos ételeket
RECEPTEK
További érdekességek és
receptek:
PARADICSOM
KRÉMLEVES
Hozzávalók: 40 dkg
burgonya, 50 dkg paradicsom, 2 evőkanál olaj, vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, 2
tojás, só, édesítőszer, petrezselyem zöld
A burgonyát és a
paradicsomot felaprítjuk, hozzáadjuk az összeaprított petrezselyem zöldjét, sós
vízben puhára főzzük és áttörjük. Világos rántást készítünk, felöntjük az
áttört levessel és felforraljuk. A kész leveshez hozzáöntjük a tejet, amelyben
előzőleg elhabartuk a tojást Ízlés szerint sózzuk, és apróra vágott petrezselyem
zölddel díszítjük. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
HIDEG
PARADICSOMLEVES
Hozzávalók: 1 kg
paradicsom, 20 dkg uborka 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg reszelt vöröshagyma, 4
gerezd fokhagyma, 1 citrom, köménymag, fehér bors, só.
A paradicsomokat
turmixgépben pépesítjük és leszűrjük - őrölt köménymaggal, reszelt hagymával,
zúzott fokhagymával és sóval ízesítjük. Belekeverjük a kockára vágott uborkát
és paprikát, citromlével, őrölt borssal fűszerezzük. Lehűtve tálaljuk.
PARADICSOMOS
SAJTFELFÚJT
Hozzávalók: 1 kg
paradicsom, 4 tojás, 25 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 dl tej,
szerecsendió, törött bors, só.
A vajból, a liszttel és
tejjel sűrű mártást főzünk. Belekeverjük a reszelt sajt felét és a tojások
sárgáját, majd beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. A krémmel
megtöltjük a paradicsomokat, sütőlemezre rakjuk, meglocsoljuk olvasztott
vajjal, a tetejére szórjuk a maradék sajtot. Forró sütőben megsütjük, azonnal
tálaljuk.
CITROMFÜVES
PARADICSOMSALÁTA
Hozzávalók: 1 kg
paradicsom, 2 dl tejföl, 20 dkg majonéz, 3 evőkanál mustár, fél citrom leve és
héja, 1-1 csokor petrezselyem, kapor és metélőhagyma, citromfű, lestyán, só
A zöldfűszereket
felvágjuk. Összekeverjük a reszelt citromhéjjal, a majonézzel. Hozzáadjuk a
tejfölt, mustárral, citromlével és sóval ízesítjük. Majd belekeverjük a
karikára vágott paradicsomot.
PARADICSOMOS
ZÖLDBAB
Hozzávalók: 1 kg
zöldbab, 1 kg paradicsom, 5 pár virsli, 15 dkg füstölt szalonna, 10 dkg
vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, törött bors, só.
A zöldbabot sós
vízben puhára főzzük. A felkockázott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a
karikára szelt virslit, a finomra vágott hagymát és a kockára vágott
paradicsomot. A fűszerekkel ízesítjük, végül beletesszük a zöldbabot, forrón
tálaljuk.
PARADICSOMOS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 60
dkg csirkemáj, 70 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 dl olaj,
6 gerezd
fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, törött bors
A csirkemájat feldaraboljuk.
Az hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a májat és erős tűzön pirítjuk. Borsozzuk.
Az elkészült májat az olajból kiszedjük. A paradicsomot felszeleteljük, és a
máj sütéséből visszamaradt olajban megpirítjuk. Zúzott fokhagymával fűszerezzük.
A pirított paradicsomot tálra rendezzük, rátesszük a májat, és apróra vágott
petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
PARADICSOMOS
PULYKA
Hozzávalók: 1 kg
pulykamell, 1 kg paradicsom, 10 dkg vaj, 2 nagy fej vöröshagyma, oregánó,
zsálya, só.
A pulykamellet felcsíkozzuk.
A vajban a vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a húst, megsózzuk, tovább
pirítjuk. A paradicsomot összeturmixoljuk, majd ráöntjük a megpárolódott húsra.
Oregánóval és zsályával fűszerezzük. Fedővel letakarva még 10-12 percig
pároljuk. Petrezselymes újburgonyával tálaljuk.
PARADICSOMLÉ
Hozzávalók: 3 kg
paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 2 szál zellerlevél, kakukkfű, tárkonylevél,
só, nátrium-benzoát
A paradicsomot megfőzzük
és áttörjük. A zöld fűszernövényeket apróra vágjuk, hozzáadjuk a paradicsomléhez,
és 8-10 percig együtt forraljuk. Végül belekeverjük a tartósítót, tiszta
üvegekbe töltjük, és száraz gőzbe téve hagyjuk kihűlni.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése