Az eheti ÍZPRÓBA valóban ízpróba lesz a javából – hisz ember legyen a talpán, aki képes nagyobb mennyiséget is elfogyasztani alapanyagunkból-, a chili paprikából. Nem, nem a tűrhetően csípős sima csípős paprikából, hanem a valódi chiliből, ami már, minimális mennyiségben is könnyeket csal fulladozó fogyasztója szemébe.
A chili csak a 15.-dik században honosodott meg Európában, de eredete jóval korábbra tehető – őshazájában, Közép- Amerikában, már az időszámításunk előtti 7500–ban is ismerték. Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van fogyasztásának. A pikáns, csípős, fűszeres íz világ- napjainkban is jellemzi gasztronómiájukat. Fogyasztják frissen, szárítva, és feldolgozva fűszerként is. A növényből kivont íz-és színanyagot számos termékhez használják fel az élelmiszeriparban, így például a gyömbér sör, a csípős szószok és baromfi takarmányok előállításához is. Sokféle chili faj létezik, amelyek mind küllemükben, színükben, mind csípősségükben eltérnek egymástól. Általában elmondható: minél kisebb a termés annál csípősebb - hiszen a magokban halmozódik fel a csípősséget okozó kapszaicin jelentős része. A paprika csípősségét a benne található kapszaicin mennyiségének meghatározásával az úgynevezett Scoville-skála segítségével határozzák meg - amely nullánál kezdődik (ide tartoznak a csípmentes paprikafajták – zöldpaprika, kaliforniai paprika), és a tiszta kapszaicinnál ér véget. Az alábbi táblázatban a paprikák csípősségük szerint vannak rangsorolva:
SHU
|
Példa
|
15,000,00016,000,000
|
Tiszta kapszaicin
|
8,600,000–9,100,000
|
homocapsaicin, homodihydrocapsaicin stb.
|
5,000,000–5,300,000
|
Paprika spray
|
855,000–1,463,700
|
Naga Viper, Infinity Chilli, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T chilli
|
350,000–580,000
|
Red Savina habanero
|
100,000–350,000
|
Habanero chili, Scotch bonnet paprika, Datil, Rocoto, Madame Jeanette, Jamaikai erős paprika
|
50,000–100,000
|
Byadgi chilli, Bird’s eye chili, Malagueta paprika, Chiltepin paprika, Piri piri afrikai bird’s eye), Pequin paprika
|
30,000–50,000
|
Guntur chili, Cayenne bors, Ají pepper, Tabasco paprika, Cumari paprika (Capsicum Chinese)
|
10,000-23,000
|
Serrano paprika, Peter paprika, Aleppo paprika, Cheong-Yang paprika
|
2,500–8,000
|
Jalapeño, Guajillo paprika, az Anaheim paprika új-mexikói változata, Cseresznyepaprika, Tabasco szósz
|
500–2,500
|
Anaheim paprika, Poblano paprika, Rocotillo paprika, Peppadew, Padron paprika
|
100–500
|
Pimento, Peperoncini, Banán paprika
|
0
|
Cubanelle, Aji dulce, TV paprika
|
A chilipaprikák amellett, hogy fűszeressé és különlegessé teszik az ételeket – számos kedvező élettani hatással is rendelkeznek, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében, illetve gyógyításában:
· emésztésserkentő, illetve az alkohol fogyasztás során megóvja a gyomor nyálkahártyáját.
· elősegíti a zsírégetést
· külsőleg használva vérbőség fokozó, vérkeringés élénkítő hatással bír
hatására ugyanis megnövekszik a hőtermelés
· hajhullás ellen is kiváló, a chili tartalmú borogatást a fejbőrbe kell dörzsölni
· alkalmas fájdalomcsillapításra,
· hatékony reuma estén is ( alkoholos kivonata bedörzsölésre alkalmas – a fájó ízületet kell kezelni vele)
· leveleivel fekélyeket, keléseket gyógyítanak
· megfázás esetén fertőtlenítő hatásának köszönhetően segíti a gyulladt nyálkahártyák regenerálódását.
· fontos ásványi anyagok forrása, megtalálható benne a kálium, a foszfor és a kalcium, a Béta-karotin, bioflavonoidok, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, védelmet nyújtanak a rák ellen.
· magas provitamin-tartalmuk védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.
· fájdalomcsillapító hatású. Ez azzal magyarázható, hogy a fájdalomingereket az agyba továbbító úgynevezett "P vegyület működését zavarja meg, így eredményesen csökkenti a krónikus fájdalmakat
· enyhe vízhajtó,
· fokozza a húgysavkiválasztást
· hatásos migrén esetén is
· az ételekben fertőtlenítő hatású,
· felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. K
· köptető hatású anyagokat is tartalmaz
· megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást.
· elűzi az álmosságot és felfrissít.
· javítja a keringést, emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása
· A kapszaicines kenőcsök, illetve tapaszok enyhítik a hátfájást, csillapítják a reumás ízületi gyulladást, és a szenzoros neuropátia (az érzékelő idegek betegsége, a cukorbetegség gyakori kísérőjelensége) tüneteit.
RECEPTEK
Elvileg a legtöbb sós étel „megbolondítható” vele. Mindenki ízlésének és tűrőképességének megfelelő mennyiséget használjon belőle – miközben természetesen legyen tekintettel családja többi tagjára is.
CSÍPŐS CSIRKE
Hozzávalók:2 nagy csirkemell, 3 db chili paprika, 30 dkg gomba, 40 dkg sárgarépa, só, bors, liszt, 2 pohár tejföl, olaj.
A csirkemellet csontozzuk ki, és a csontokból a bőrrel együtt főzzünk húslevest kevés zöldség és chili paprika hozzáadásával. Aprítsuk fel a mellhúst, a sárgarépákat és a gombákat. A kész húslevesbe rakjuk bele az előbb felaprított kockákat és néhány órát hagyjuk benne állni, majd a levesből kivéve, csurgassuk le és forró olajban süssük ki. A visszamaradt húslevest liszttel és tejföllel sűrítsük be. Elsősorban rizzsel tálaljuk, melyre a csípős szószból mindenki tetszése szerint önthet.
CSÍPŐS MARHAPECSENYE
Hozzávalók: 10 szelet rostélyos vékonyan kiverve, liszt, olaj, ½ kg paradicsom felkockázva, 1 csokor újhagyma felaprítva, só, bors, chili por, burgonya, saláta
A kivert húst lisztbe forgatjuk, majd az olajon hirtelen mindkét oldalát átsütjük. hozzáadjuk a paradicsom-kockákat, az újhagymát, fűszerezzük, kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. Burgonyapürével, és salátával tálaljuk.
MEXIKÓI RAKOTTAS
Hozzávalók: 1 kg rizs, 50 dkg sajt vékonyra szelve, 3 TV paprika felszelve csíkokra, vaj, 3 dl tejföl, ízlés szerint chili-őrlemény,
A rizst jól átmossuk, majd vízzel leöntve, egy evőkanál ételízesítővel ízesítve addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Kivajazunk egy mély tűzálló tálat, beleterítjük a rizs egyharmad részét, beborítjuk vékony sajtszeletekkel, erre paprikát fektetünk. Tovább rétegezzük a rizst. a sajtot, a paprikát, végül a tálat rizzsel fedjük be. Tetejére vajdarabkákat hintünk. Simára keverünk 3 deci tejfölt a chili-porral csipet sóval, és a rizsre öntve, forró sütőben 25 percig sütjük. A sütőből kivéve, tetejét reszelt sajttal meghintjük
MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT – ÉS KITARTÁSTJ
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése