2013/10/27

HETI ÍZPRÓBA: SÜTŐTÖK SZEZON



Újra itt az ősz, túl sok jót már nem várhatunk – így is csodálatos ajándék a természettől az elmúlt napok verőfényes melegsége. Hiába október végén, november elején menetrendszerűen az időjárás egyre zordabbá fordul – a hideg reggelek, a ködös délelőttök, a szélfútta- esőáztatta nappalok egyre gyakoribb vendégeink lesznek. De ez van – ezt kell szeretni, ehhez kell alkalmazkodni – és megtenni mindent annak érdekében, hogy a közérzetünk, a hangulatunk és az egészségi állapotunk ennek ellenére is toppon maradjon. Ennek legfőbb segítője lehet, eheti alapanyagunk - a sütőtök, amelynek áldásos élettani hatásairól már korábban olvashattak a blogban itt: http://eletrecept.blogspot.com/2012/11/heti-izproba-sutotok.html
Következzék most még néhány érdekesség az ott leírtak kiegészítéseként.
HOGYAN VÁSÁROLJUNK SÜTŐTÖKÖT?
Mint a görögdinnye-vásárlásnál, itt is vannak betartandó szabályok, amelyek figyelembevételével biztosan jól választunk:
·        az érett tök kocsánya száraz, a tökhöz közelebbi része kézzel szétmorzsolható, míg az éretlen tök kocsánya erős, zöld eres, ami jelzi, hogy a kocsány még betakarításkor tápanyagot szállított, nem fejeződött be az érés.
·        próbáljuk belenyomni körmünket a tök héjába. Ha ez könnyen sikerül, a tök éretlen.
·        ha tököt szeletelve akarjuk megvenni árulkodó lehet a hús vastagsága, keménysége és színe. A vékony, halványsárga színű, laza szerkezetű, szinte szivacsos tök éretlen.
·        minél sárgább a sütőtök húsa, annál édesebb
HALLOWEEN
Az angolszász ünnep kishazánkban is egyre nagyobb teret hódít magának. Van, aki ezt nem nézi jó szemmel – hiszen nekünk is vannak hagyományaink, amelyek felélesztése és fenntartása nélkülözhetetlen lenne, mindenesetre a Halloween „vírusfertőzéssel terjed” kisiskolásaink- fiataljaink körében. Ezzel  az ősi kelta hagyományokból kialakult ünneppel, - amely az idők folyamán összemosódott más ünnepekkel is - a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták ünnepelték meg a kelta újévet, amely november 1-jére esett és köszönték meg a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. A töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpásba mécsest helyezve varázslatos hangulatot tudunk teremteni. A töklámpást általában a könnyen faragható, narancssárga héjú és belsejű takarmánytökből készítik, - de mi magunk is hódolhatunk ennek az új divatnak - a Nagydobosi és az Orange fajtákból is mutatós lámpásokat, hangulatos kerti dekorációkat készíthetünk.
De, aki nem akar tököt farigcsálni – jobb időtöltést is találhat magának azzal, ha kipróbál egy-két új receptet. Innen:
Vagy még ennél is újabbak közül válogathat a következő összeállításból.
RECEPTEK
FAHÉJAS SÜTŐTÖK KRÉMLEVES TÖKMAGGAL
Hozzávalók: 2 kg sütőtök,1liter víz,1 fahéj rudacska,6 db szegfűszeg,10 dkg vaj,2 evőkanál borecet, só, bors, cukor – pirított tökmag
A sütőtököt megtisztítjuk, a magot kikaparjuk, majd a húst kivágjuk, felaprítjuk. Egy lábasban felforraljuk a vizet a sütőtökhússal, szegfűszegekkel és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 20-25 percig főzzük. A fűszereket kivesszük, a levest pürézzük. Hozzáadjuk az ecetet, vajat – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk- tökmaggal díszítve tálaljuk.
CSIRKÉS SÜTŐTÖK 
Hozzávalók: 1 közepes csirke felaprítva, 1 kg sütőtök megtisztítva, felkockázva, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, gyömbérpor, 6 evőkanál olaj, kakukkfű, 3 babérlevél, 5 dl csontlé, őrölt bors,só,fél citrom leve.

.A lisztet összekeverjük a gyömbérporral és rászórjuk a tök- kockákra. Elkeverve állni hagyjuk. A hagymát kockákra vágjuk. Az olajban gyorsan átsütjük a húst, majd kivesszük. Ezután a hagymát és a tököt tesszük az olajba, és 10 percig pároljuk. Kakukkfűvel, borssal, sóval, babérlevéllel fűszerezzük, hozzáadjuk a csontlét és a húst. Fedő alatt 40 percig pároljuk. Végül citromlével ízesítjük.
SÜTŐTÖK FASÍRT
Hozzávalók:1 kg sütőtökhús lereszelve, 3 tojás, 1 tojássárgája, 20 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál friss bazsalikom, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg liszt, 5 dkg zabpehely, 1 csomag sütőpor, olaj, só, bors, reszelt sajt
A megtisztított sütőtököt nagylyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk. A reszelt sütőtököt elkeverjük a többi hozzávalóval, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk a masszát. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, a fasírtokat az olajon megsütjük. Papír kéztörlőre téve a felesleges olaj felitatjuk. Reszelt sajttal megszórva, őrölt borssal, esetleg friss bazsalikommal azonnal tálaljuk.
SÜTŐTÖK-FŐZELÉK
Hozzávalók:1 kg sütőtökhús lereszelve, 3 dl tej, 5 dkg margarin, 6 dkg étkezési keményítő, 10 dkg sajt, só, citromlé
A sütőtököt lereszelve az olvadt margarinon megfuttatjuk, majd enyhén sózott vízben feltesszük főni. Amikor megfő a keményítőt a tejjel kiverve a főzeléket, behabarjuk, ízesítjük. Újra forraljuk, és kis adagokban elkeverjük a reszelt sajtot, hogy elolvadjon a főzelékben. Sűrű főzeléket kapunk melyet húspogácsával, rántott szelettel, tükörtojással tálalhatjuk.
SÜTŐTÖKÖS SÜTEMÉNY SÜTÉS NÉLKÜL
Hozzávalók: 1 kg darált háztartási keksz, 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, 2 dl kávé, 1 rumaroma, 3 dl tej
A hozzávalókat összegyúrjuk.  Majd sütőpapíron kisodorjuk 1-2 mm-esre, a krémet rákenjük, feltekerjük, mint a bejglit, és hideg helyre tesszük.
Krém: 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1 evőkanál rumaroma, 30 dkg jó puhára sütött sütőtök – ezeket alaposan kikeverjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése