Nap, mint nap olyan
cikkek tucatjával találkozom a Facebookon, amelyek a cékla áldásos hatásait
részletezik. Mint kiderült: nem véletlenül. Amikor az eheti ÍZPRÓBÁNAK
nekikezdtem számos írást elolvastam, kielemeztem – és ettől fogva jómagam is
lelkes cékla-fogyasztóvá váltam. Mert a cékla evését, vagy frissen facsart
levének az ivását KÖTELEZŐVÉ kellene tenni mindenkinek a betegségek
kialakulásának megelőzése, vagy a már meglévő betegségek gyógyításának
érdekében.
ÉRDEKESSÉGEK
A CÉKLÁRÓL:
- az egyik legegészségesebb gumós zöldség
- a céklát nevezik céklarépának is
- a cékla a cukorrépa valamint a leveles répa közeli rokona
- már az asszírok, a rómaiak, a görögök is ismerték és használták, majd az európai királyságokban is sok betegséget gyógyítottak vele évszázadokon át
- főleg a Földközi tenger vidéken, és Közép-Európában honos, de ma megtalálható szerte a világban
- jellegzetes sötét bordó színét a kén-cukor komplexnek (betanin) köszönheti
- elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható – levele nagyon finom salátában vagy gyógyteaként
- hatékony gyógyír másnaposság esetén. A benne található béta-cianin felgyorsítja a máj méregtelenítését, így az alkohol gyorsabban kiürül a szervezetből
- a cékla természetes színezékként is felhasználásra kerül. Vörös színével számos élelmiszert - paradicsompüré, lekvárok, fagylaltot – javítanak fel
- A viktoriánus korban hajfestékként is használták.
- A legmagasabb cukortartalmú zöldség. Azonban az alacsony glikémiás indexű alapanyagok közé tartozik, lassan szívódik fel a szervezetben, ezért lehet egészséges eledel cukorbetegek számára is.
MI
VAN BENNE?
1. ÁSVÁNYI ANYAGOK:
kalcium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, kálium, kén, jód, réz, mangán,
szilícium, cink, kobalt, króm, nikkel, bór, lítium, stroncium
2. VITAMINOK: A-,
B1-, B2-, B6-, B7-, B9- és C-vitamin, folsav, niacin, biotin.
3. FITOVEGYÜLETEK: polifenolok, flavonoidok,
antocianidinek, karotinoidok,
4. ENZIMEK
5. CUKROK
6. AMINOSAVAK: Asparagin,
Glutamin, Tryptophan, Lysin, Arginin
7. SZÍNEZŐANYAG:
Betanin
A
CÉKLA GYÓGYHATÁSAI:
·
vérképző, magas vas és folsav-tartalma
segíti a vérképzést
·
serkenti az epekiválasztást
·
erősíti a májat, a szívet
·
méregtelenít
·
megszünteti az emésztési-, és
bél-problémákat
·
erősíti az immunrendszert
·
elősegíti a vizelet kiválasztást
·
javítja a sejtlégzést
·
serkenti az anyagcserét
·
segíti a pajzsmirigy-működését
·
kötőszövet-építő
·
erősíti az érfalat
·
szabályozza a gyomorsav működését
·
növeli a fehérje-anyagcserét
·
erőteljes antioxidáns - gátolja a rákos
sejtek szaporodását.
·
csökkenti a koleszterin-szintet
·
magas rosttartalma segíti az emésztést
·
nyugtatja és erősíti az idegrendszert
·
szilícium-tartalma erősíti a
kötőszöveteket, a bőrt, az ereket és a csontozatot
·
véd a prosztatabántalmaktól, a
csontritkulástól és a cukorbetegségtől
·
erősen lúgos kémhatású, ezért hozzájárul
a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához
·
javítja az erőnlétet
MIKÉNT
HASZNÁLJUK FEL?
RECEPTEK
ZÖLDSÉGES
CÉKLALEVES
Hozzávalók:3 liter
húsleves,6 közepes cékla, 40 dkg káposzta,3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 zeller,
30 dkg burgonya,3 nagy fej vöröshagyma, 3 evõkanál sűrített paradicsom, 3
gerezd fokhagyma, só, bors, babérlevél, ecet, méz, tejföl, 1 evőkanál liszt, 50
g vaj
A céklákat, a zöldséget
és a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vajban megpároljuk, hozzáadjuk a
paradicsomot, a fokhagymát, felöntjük a zöldség lével és a fűszerek
hozzáadásával puhára főzzük. Ezután adjuk hozzá a tejfölös-lisztes habarást. Az
ecettel, a mézzel, és a fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük.
CÉKLASALÁTA
ALMÁVAL
Hozzávalók: 1 kg cékla,3
nagy alma,1 nagyobb vöröshagyma/ vagy 4 szál újhagyma, fél citrom leve,1
evőkanálnyi méz,3evőkanálnyi olívaolaj, pici kis só
A céklát hámozás után
lereszeljük. Majd a meghámozott almát és vöröshagymát is hozzáreszeljük,
megsózzuk, ráöntjük a citromlevet, olíva olajat és alaposan elkeverjük benne a
mézet. Néhány órán át hűtőbe téve összeérleljük – köretnek, vagy önmagában is
nagyon finom.
JOGHURTOS
CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg cékla,
3 pohár joghurt, 5 gerezd fokhagyma, só, bors
A céklákat meghámozzuk,
lereszeljük. Ráöntjük a joghurtos öntetet, a zúzott fokhagymát, sót, borsot és
jól elkeverjük.
CÉKLÁS
BARNA RIZS
Hozzávalók: 30 dkg barnarizs,
70 dkg cékla, olívaolaj,2 kis fej vöröshagyma,5 gerezd fokhagyma, zöldséglé,
só, őrölt bors,1 csokor zöldpetrezselyem,20 dkg kecskesajt, vaj
A céklát puhára főzzük,
majd csíkokra vágjuk. Az olajon a hagymát és fokhagymát megpirítjuk, ezután
hozzáadjuk a rizst, és állandó kevergetés mellett tovább pirítjuk. Felöntjük a
zöldség lével, és puhára pároljuk. Ha a rizs puha, hozzákeverjük a céklát, és belekeverjük
a vajat. Tálaláskor rámorzsoljuk a kecskesajtot és az összevágott
petrezselyemzöldet.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése