Pár évvel ezelőtt
kaptunk az egyik ismerősünktől néhány szedertövet – azzal az ajánlással, hogy,
idézem: „Ha egyszer megkóstoljátok a belőle készült lekvárt – soha többé nem
lesztek képesek nélküle élni”. Én akkor, kicsit szkeptikusan néztem a csenevész
szedertöveket, amit apukám a garázs mellé ültetett – mondván, ezekből soha nem
lesz fog olyan növény kifejlődni, ami akár egy kis üvegnyi lekvár
elkészítéséhez elegendő terméssel is megajándékozna bennünket.
Nos. Tévedtem.
Ma már szabályos
„szeder-szüretet” kell tartanunk – és bizony a kamrapolc is alaposan megtelik a
belőle készült finom, és mellesleg rendkívül egészséges lekvárral.
Egy
kis „szeder-történelem”
A legrégebbi
gyógynövények egyike. Maradványait már a svájci cölöpépítményekben is megtalálták,
az ott lakók étlapjának rendszeres szereplője volt. Hippokratész korában, i. e.
400-ban említik jótékony hatását, az 1500-as években állatok fekélyeinek
kezelésére alkalmazták, valamint felismerték fogínyvédő hatását.
Kúszónövény, akár 3
méter magasra is képes megnőni. Európa, Észak-Afrika,
Elő-Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt zónáiban honos. Napos helyektől
félárnyékosig fordul elő, pl. világos erdőkben, ill. azok szélén, mészben- és
nitrogénben gazdag talajon. A rózsafélék (Rosaceae) családjának Rosoideae
alcsaládjába tartozó növénynemzetség. Népies magyar nevei a szederje,
szedernye, fekete málna. Nagyon sok faja ismert – mi sem bizonyítja ezt jobban,
mint az hogy több mint 2000 európai faja létezik.
Egészségre gyakorolt
hatásai:
- gazdag vitaminokban- (C, B1, B6),és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink) – erősíti az immunrendszert
- magas növényi rost, és pektin-tartalma miatt segíti az emésztési folyamatokat, telít, csökkenti a koleszterin-szintet
- magas tannin-tartalma összehúzó hatású, emiatt hasmenés kezeléséhez használható
- védi a hajszálereket
- baktériumölő hatású – főként húgyúti fertőzések esetén ajánlatos a fogyasztása
- megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt
- magas antocián , és flavonoid- tartalma megakadályozza a daganatos megbetegedések kialakulását, illetve lassítja a már meglévő sejtburjánzások növekedését
- vérnyomáscsökkentő
- ajánlott vashiányos anémia kiegészítő kezelésére
- gyulladás gátló
- védelmet nyújt az érelmeszesedés ellen
Mik
azok az antociánok?
A szeder antociánokban
gazdag gyümölcs. Az antociánok olyan vegyületek, amelyek antioxidáns hatással
bírnak (köztudott, hogy ez az oxidatív stresszel szembeni harc fontos, mert számos
betegség kiváltó oka lehet. Úgymint a Parkinson kór, Alzheimer kór, atrófiás
laterális sclerosis, rákos megbetegedések, allergiás betegségek.) A
leghatékonyabb antioxidánsnak azon bogyós gyümölcsök bizonyulnak, melyek
tartalmazzák az antocianin nevezetű polifenol vegyületeket. Ezek a vegyületek
okozzák a vörös áfonya, fekete áfonya, bodza, fekete szeder, açaí bogyó, málna,
eper, ribizli, szilva, cseresznye stb. vöröses-kékes színét.
Az
antocianinok hatásai:
- serkentik a glükóz anyagcserét, csökkentik a glükóz felszívódását
- gátolják az LDL koleszterin oxidációját
- csökkentik az amyloid plakkok képződésének valószínűségét, valamint növelik ezek kialakulásával szemben a szervezet saját védekező készségét. (Az amyloid plakkok lerakódása egyértelműen megtalálható Alzheimer kórban szenvedő páciensek agyában.)
- beindítják a rákos sejtek programozott sejthalálát számos rákos sejtvonalban
- gátolják a DNS károsodását
- csökkentik a gyulladások mértékét
- Javítják az idegsejtek közötti jelátvitelt
- csökkentik az erek áteresztőképességét, sérülékenységét
Hogyan
fogyasztható?
Természetesen nyersen a
leghatásosabb, de készíthetünk belőle dzsemet, lekvárt, szörpöt, gyümölcszselét,
befőttet is, de mélyhűtéssel is eltárolható a téli hónapokra.
RECEPTEK
SZEDERKRÉMLEVES
Hozzávalók:50 dkg feketeszeder,10 dkg cukor/ vagy ennek megfelelő
édesítőszer,1/2 l zsírszegény főzőtejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő,6 dl
víz, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg,1/2 citrom reszelt héja és leve ízlés
szerint,
Habgaluskához:3tojásfehérje ,2 evőkanál cukor,1 kiskanál őrölt fahéj
A vizet a fűszerekkel forraljuk fel, a szedret rúd mixerrel pépesítsük, majd
átpasszírozzuk, majd a felforralt vízhez adjuk. Az étkezési keményítőt keverjük
csomómentesre a tejszínnel, majd adjuk a leveshez. Ekkor, ha szükséges az íze korrigálható
cukorral, citromlével. A habgaluskát tálalás előtt készítsük el, a
tojásfehérjét a cukorral és fahéjjal verjük kemény habbá, és cukros vízben főzzük
ki, mint a madártej galuskáját, kanállal beleszaggatva. Csak tálaláskor tegyük a
leves tetejére.
MASCARPONÉS
SZEDERKRÉMMEL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:50 dkg liszt,4 tojás,4 tojássárgája ,1 kávéskanál só,4
evőkanál porcukor,2 dkg friss élesztő,5 dl langyos tej,2 dl olaj,
A krémhez:6 dkg vaj,3 evőkanál liszt,2,5 dl tej,25 dkg cukor,2 dl tejszín, 30
dkg mascarpone sajt,50 dkg szeder,1 citrom
A liszthez hozzáadjuk a tojásokat, a tojás sárgákat, a sót, a porcukrot, a morzsolt élesztőt, a langyos tej felét, majd simára keverjük, és a maradék tejet is hozzá adagoljuk. A palacsintatésztát langyos helyen, konyharuhával letakarva meg kelesztjük. Amikor megkelt keverjük át, és kevés forró olajban süssünk belőle vastagabb palacsintákat. A krémhez a felolvasztott vajhoz keverjük bele a lisztet, majd apránként, állandóan kevergetve öntsük hozzá a tejet, és főzzük sűrűre. Keverjük bele a cukrot meg a tejszínt, és hűtsük ki. Keverjük habosra a mascarponéval, majd lazán forgassuk bele a friss szedret, és a reszelt citromhéjat. A krémmel töltsük meg a palacsintákat, és sodorjuk fel. Porcukorral megszórva tálaljuk.
DIABETIKUS
SZEDERPUDING
Hozzávalók:30 dkg
fekete szeder, folyékony édesítőszer, 4 tojás sárga, 1 narancs lereszelt héja
és kicsavart leve, 6 dl joghurt, 3 evőkanál forró víz, 2 tojásfehérje, 4 evőkanál
zselatinpor.
A szedret az
édesítőszer felével keverjük össze. A tojás sárgákat a megmaradt édesítővel és
a vízzel keverjük habosra. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Öntsünk 1 dl
vizet a zselatinporra, majd kis lángon addig melegítsük, amíg folyósra nem
oldódik, folyamatos kevergetés közben. A narancs levét, a narancshéjat és a
joghurtot a habos tojás sárgához adjuk, majd együtt továbbkeverjük. Ha a krém
már egynemű, belekeverhetjük a tojáshabot és a folyékony, langyos zselatint is.
Kivizezett formákba kevés krémet teszünk, erre adagoljunk egy újabb evőkanálnyi
szedret. A maradék krémmel töltsük fel a formákat és osszuk el rajta a többi
gyümölcsöt. Néhány órára tegyük hűtőbe. Fogyasztás előtt egy pillanatra forró
vízbe állítom a formákat, majd tányérra borítom a pudingot.
SÜLT SERTÉSKARAJ SZEDRES-GOMBÁS
RAGUVAL
Hozzávalók:1 kg csont nélküli karaj, 40 dkg
szeder, 30 dkg gépsonka, 70 dkg erdei gomba (szegfűgomba, vargánya,
rókagomba),2 fej vöröshagyma, só, őrölt fekete bors,2 dl fehérbor, 2
dl olívaolaj
A karajt hosszában
félbevágjuk, szétnyitjuk, és kiklopfoljuk, sózzuk. Az így elkészített hús
közepére elterítjük a szeletelt gépsonkákat, majd erre elosztjuk a szedret, és
henger alakúra felcsavarjuk. Sütőfóliába tekerve 180 Celsius-fokos sütőben
1 órát sütjük. Közben elkészítjük a gombaragut: a vöröshagymát apróra vágjuk,
kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a szegfűgombát egészben és a
darabolt vargányát és rókagombát, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a fehérbort, és
készre pároljuk.
Plusz egy videó:
JÓ ÉTVÁGYAT
MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése