2015/08/12

HETI ÍZPRÓBA:Miért leszel egészségesebb, ha szedret eszel?





Pár évvel ezelőtt kaptunk az egyik ismerősünktől néhány szedertövet – azzal az ajánlással, hogy, idézem: „Ha egyszer megkóstoljátok a belőle készült lekvárt – soha többé nem lesztek képesek nélküle élni”. Én akkor, kicsit szkeptikusan néztem a csenevész szedertöveket, amit apukám a garázs mellé ültetett – mondván, ezekből soha nem lesz fog olyan növény kifejlődni, ami akár egy kis üvegnyi lekvár elkészítéséhez elegendő terméssel is megajándékozna bennünket.

Nos. Tévedtem.

Ma már szabályos „szeder-szüretet” kell tartanunk – és bizony a kamrapolc is alaposan megtelik a belőle készült finom, és mellesleg rendkívül egészséges lekvárral.

Egy kis „szeder-történelem”
A legrégebbi gyógynövények egyike. Maradványait már a svájci cölöpépítményekben is megtalálták, az ott lakók étlapjának rendszeres szereplője volt. Hippokratész korában, i. e. 400-ban említik jótékony hatását, az 1500-as években állatok fekélyeinek kezelésére alkalmazták, valamint felismerték fogínyvédő hatását.
Kúszónövény, akár 3 méter magasra is képes megnőni. Európa, Észak-Afrika, Elő-Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt zónáiban honos. Napos helyektől félárnyékosig fordul elő, pl. világos erdőkben, ill. azok szélén, mészben- és nitrogénben gazdag talajon. A rózsafélék (Rosaceae) családjának Rosoideae alcsaládjába tartozó növénynemzetség. Népies magyar nevei a szederje, szedernye, fekete málna. Nagyon sok faja ismert – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az hogy több mint 2000 európai faja létezik.


Egészségre gyakorolt hatásai:
  • gazdag vitaminokban- (C, B1, B6),és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink) – erősíti az immunrendszert
  • magas növényi rost, és pektin-tartalma miatt segíti az emésztési folyamatokat, telít, csökkenti a koleszterin-szintet
  • magas tannin-tartalma összehúzó hatású, emiatt hasmenés kezeléséhez használható
  • védi a hajszálereket
  • baktériumölő hatású – főként húgyúti fertőzések esetén ajánlatos a fogyasztása
  • megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt
  • magas antocián , és flavonoid- tartalma megakadályozza a daganatos megbetegedések kialakulását, illetve lassítja a már meglévő sejtburjánzások növekedését
  • vérnyomáscsökkentő
  • ajánlott vashiányos anémia kiegészítő kezelésére
  •  gyulladás gátló
  •  védelmet nyújt az érelmeszesedés ellen

Mik azok az antociánok?

A szeder antociánokban gazdag gyümölcs. Az antociánok olyan vegyületek, amelyek antioxidáns hatással bírnak (köztudott, hogy ez az oxidatív stresszel szembeni harc fontos, mert számos betegség kiváltó oka lehet. Úgymint a Parkinson kór, Alzheimer kór, atrófiás laterális sclerosis, rákos megbetegedések, allergiás betegségek.) A leghatékonyabb antioxidánsnak azon bogyós gyümölcsök bizonyulnak, melyek tartalmazzák az antocianin nevezetű polifenol vegyületeket. Ezek a vegyületek okozzák a vörös áfonya, fekete áfonya, bodza, fekete szeder, açaí bogyó, málna, eper, ribizli, szilva, cseresznye stb. vöröses-kékes színét.

Az antocianinok hatásai:
  •  serkentik a glükóz anyagcserét, csökkentik a glükóz felszívódását
  •  gátolják az LDL koleszterin oxidációját
  • csökkentik az amyloid plakkok képződésének valószínűségét, valamint növelik ezek kialakulásával szemben a szervezet saját védekező készségét. (Az amyloid plakkok lerakódása egyértelműen megtalálható Alzheimer kórban szenvedő páciensek agyában.)
  • beindítják a rákos sejtek programozott sejthalálát számos rákos sejtvonalban
  • gátolják a DNS károsodását
  •  csökkentik a gyulladások mértékét
  • Javítják az idegsejtek közötti jelátvitelt
  • csökkentik az erek áteresztőképességét, sérülékenységét

Hogyan fogyasztható?

Természetesen nyersen a leghatásosabb, de készíthetünk belőle dzsemet, lekvárt, szörpöt, gyümölcszselét, befőttet is, de mélyhűtéssel is eltárolható a téli hónapokra.

RECEPTEK

SZEDERKRÉMLEVES

Hozzávalók:50 dkg feketeszeder,10 dkg cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer,1/2 l zsírszegény főzőtejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő,6 dl víz, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg,1/2 citrom reszelt héja és leve ízlés szerint,
Habgaluskához:3tojásfehérje ,2 evőkanál cukor,1 kiskanál őrölt fahéj

A vizet a fűszerekkel forraljuk fel, a szedret rúd mixerrel pépesítsük, majd átpasszírozzuk, majd a felforralt vízhez adjuk. Az étkezési keményítőt keverjük csomómentesre a tejszínnel, majd adjuk a leveshez. Ekkor, ha szükséges az íze korrigálható cukorral, citromlével. A habgaluskát tálalás előtt készítsük el, a tojásfehérjét a cukorral és fahéjjal verjük kemény habbá, és cukros vízben főzzük ki, mint a madártej galuskáját, kanállal beleszaggatva. Csak tálaláskor tegyük a leves tetejére.

MASCARPONÉS SZEDERKRÉMMEL TÖLTÖTT PALACSINTA

Hozzávalók:50 dkg liszt,4 tojás,4 tojássárgája ,1 kávéskanál só,4 evőkanál porcukor,2 dkg friss élesztő,5 dl langyos tej,2 dl olaj,
A krémhez:6 dkg vaj,3 evőkanál liszt,2,5 dl tej,25 dkg cukor,2 dl tejszín, 30 dkg mascarpone sajt,50 dkg szeder,1 citrom

A liszthez hozzáadjuk a tojásokat, a tojás sárgákat, a sót, a porcukrot, a morzsolt élesztőt, a langyos tej felét, majd simára keverjük, és a maradék tejet is hozzá adagoljuk. A palacsintatésztát langyos helyen, konyharuhával letakarva meg kelesztjük. Amikor megkelt keverjük át, és kevés forró olajban süssünk belőle vastagabb palacsintákat. A krémhez a felolvasztott vajhoz keverjük bele a lisztet, majd apránként, állandóan kevergetve öntsük hozzá a tejet, és főzzük sűrűre. Keverjük bele a cukrot meg a tejszínt, és hűtsük ki. Keverjük habosra a mascarponéval, majd lazán forgassuk bele a friss szedret, és a reszelt citromhéjat. A krémmel töltsük meg a palacsintákat, és sodorjuk fel. Porcukorral megszórva tálaljuk.

DIABETIKUS SZEDERPUDING

Hozzávalók:30 dkg fekete szeder, folyékony édesítőszer, 4 tojás sárga, 1 narancs lereszelt héja és kicsavart leve, 6 dl joghurt, 3 evőkanál forró víz, 2 tojásfehérje, 4 evőkanál zselatinpor.
A szedret az édesítőszer felével keverjük össze. A tojás sárgákat a megmaradt édesítővel és a vízzel keverjük habosra. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Öntsünk 1 dl vizet a zselatinporra, majd kis lángon addig melegítsük, amíg folyósra nem oldódik, folyamatos kevergetés közben. A narancs levét, a narancshéjat és a joghurtot a habos tojás sárgához adjuk, majd együtt továbbkeverjük. Ha a krém már egynemű, belekeverhetjük a tojáshabot és a folyékony, langyos zselatint is. Kivizezett formákba kevés krémet teszünk, erre adagoljunk egy újabb evőkanálnyi szedret. A maradék krémmel töltsük fel a formákat és osszuk el rajta a többi gyümölcsöt. Néhány órára tegyük hűtőbe. Fogyasztás előtt egy pillanatra forró vízbe állítom a formákat, majd tányérra borítom a pudingot.

SÜLT SERTÉSKARAJ SZEDRES-GOMBÁS RAGUVAL

Hozzávalók:1 kg csont nélküli karaj, 40 dkg szeder, 30 dkg gépsonka, 70 dkg erdei gomba (szegfűgomba, vargánya, rókagomba),2 fej vöröshagyma, só, őrölt fekete bors,2 dl fehérbor, 2 dl olívaolaj
A karajt hosszában félbevágjuk, szétnyitjuk, és kiklopfoljuk, sózzuk. Az így elkészített hús közepére elterítjük a szeletelt gépsonkákat, majd erre elosztjuk a szedret, és henger alakúra felcsavarjuk. Sütőfóliába tekerve 180 Celsius-fokos sütőben 1 órát sütjük. Közben elkészítjük a gombaragut: a vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a szegfűgombát egészben és a darabolt vargányát és rókagombát, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a fehérbort, és készre pároljuk.
Plusz egy videó:


JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése