Ausztrál kutatók megfejthették,
miért rövidíti meg az életet a magas fehérjetartalmú étrend. Eredményeik azt is
alátámasztják, hogy a szénhidrátok nem feltétlenül kerülendők, ahogy sokan
állítják.
A
kutatók gilisztákon és esetmuslicákon vizsgálták, hogyan befolyásolja az étrend
a fehérjék sejten belüli előállítását.
"Az régóta ismert, hogy a túl sok étel - különösen a fehérjék - fogyasztása megrövidíti az életet. Kutatócsoportunk kimutatta, hogy a magasabb fehérjebevitel felgyorsítja a sejteken belüli proteinszintézist. Minél gyorsabb a folyamat, annál több hiba történik" - közölte Christopher Proud, a South Australian Health & Medical Research Institute (SAHMRI) kutatóintézet táplálkozástudományi és anyagcsere-kutatója, a Current Biology című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány vezető szerzője. "Olyan ez, mint a mindennapi tevékenységeink, például az autóvezetés, minél gyorsabban hajt valaki, annál valószínűbb, hogy hibázni fog. A hibás fehérjék sejten belüli felhalmozódása káros az egészségre és megrövidíti az életet" - magyarázta.A kutatás alátámasztotta az alacsony fehérje- és magas szénhidráttartalmú étrend és a hosszabb, egészségesebb élet - és mindenekelőtt az agy egészsége - közötti összefüggést.
"A szénhidrátokról elég sok rosszat írnak, különösen ha a fogyásról van szó, de a kulcs az egyensúly és a jó és rossz szénhidrátok közötti különbség ismerete" - mondta Proud.
"Az régóta ismert, hogy a túl sok étel - különösen a fehérjék - fogyasztása megrövidíti az életet. Kutatócsoportunk kimutatta, hogy a magasabb fehérjebevitel felgyorsítja a sejteken belüli proteinszintézist. Minél gyorsabb a folyamat, annál több hiba történik" - közölte Christopher Proud, a South Australian Health & Medical Research Institute (SAHMRI) kutatóintézet táplálkozástudományi és anyagcsere-kutatója, a Current Biology című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány vezető szerzője. "Olyan ez, mint a mindennapi tevékenységeink, például az autóvezetés, minél gyorsabban hajt valaki, annál valószínűbb, hogy hibázni fog. A hibás fehérjék sejten belüli felhalmozódása káros az egészségre és megrövidíti az életet" - magyarázta.A kutatás alátámasztotta az alacsony fehérje- és magas szénhidráttartalmú étrend és a hosszabb, egészségesebb élet - és mindenekelőtt az agy egészsége - közötti összefüggést.
"A szénhidrátokról elég sok rosszat írnak, különösen ha a fogyásról van szó, de a kulcs az egyensúly és a jó és rossz szénhidrátok közötti különbség ismerete" - mondta Proud.
A magas rosttartalmú
szénhidrátok, vagyis gyümölcsök, zöldségek és feldolgozatlan gabonafélék,
magvak fogyasztása a legegészségesebb, ez jellemző az úgynevezett mediterrán
étrendre is, melynek összefüggését a hosszú élettel már alaposan bizonyították
a professzor szerint."A giliszták és ecetmuslicák vizsgálatával
felfedezett összefüggés az emberre is áll, tehát kevesebb fehérje fogyasztásával
elősegíthető a hosszabb emberi élet" - mutatott rá Proud.
(Forrás:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése