Írta: Faar Ida
Belsőségek - avagy ehető állati
belső szervek: vese, tüdő, máj, vér, gyomor, agyvelő…
Van, - főként, aki erős
képzelőerővel van megáldva, - már a fenti sorok olvasása közben is erős
viszolygást érez irántuk, nemhogy a tányérján lássa, vagy éppenséggel
fogyasszon belőlük. Viszont nagyon sokan éppenséggel ínyenc fogásnak tartják a
belsőségekből készült ételeket, és már a következő felsorolást látva is
összefut a nyál a szájukban: pacalpörkölt, resztelt máj, hurka, hagymás vér,
vese-velő, rántott velő, - és még sorolhatnám a finomabbnál-finomabb ételeket.
Te szereted?
Nem?
Pedig néha-néha be kellene
iktatnod az étrendedbe!
Van
rá 8 okom, hogy a belsőségeknek miért lenne helye a Te étrendedben is.
Mérsékelt
fogyasztásuk javasolt, mert:
1.
a belsőségek jól hasznosuló fehérjeforrások –
ezért segítenek megtartani az izomerőt
2.
sokkal több vitamint és ásványi anyagot
tartalmaznak, mint a zöldségek, gyümölcsök vagy hagyományos húsok
3.
különösen értékes a máj, mert rengeteg A-vitamint
és B-vitamint tartalmaz ezen kívül kiváló réz, vas, cink és Q10 forrás.
4.
a máj magas A-vitamin tartalma miatt segít a
sejtek-szövetek, a bőr- és a nyálkahártyák épségének megőrzésében
5.
magas vas-tartalmánál fogva nagy segítséget
jelenthet vérszegénység esetén
6.
magas B-vitamin tartalmuknál fogva segítik az
idegrendszer működését
7.
ahogy támogatják az immunrendszer működését is
8.
gyorsan és könnyen elkészíthetőek
A belsőségek mérsékelt
fogyasztását azért javasolják, mert a sok pozitív hatás mellett azért
figyelembe kell venni, hogy:
- a máj magas A-vitamin tartalma – mivel zsírban oldódó vitamin – raktározódik a szervezetben (10 dkg máj elfogyasztásával 10 napra elegendő A-vitaminhoz juthatunk), és idővel a túladagolás veszélye áll fenn. Különösen óvatosnak kell lenniük a kismamáknak, mert a túlzott A-vitamin bevitel a baba fejlődésében problémákat okozhat
- telített zsírokat tartalmaznak – amelyek gyakori fogyasztása növelheti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét
- magas a koleszterin-tartalmuk – ezért keringési betegségek, cukorbetegség, és hiperlipidémia esetén nem javasoltak (nő az érelmeszesedés esélye). A javasolt koleszterin bevitel felső határa napi 300 mg – ezzel szemben a tüdő, vese, agyvelő 100 grammja 2000-3000 mg koleszterint tartalmaz.
- gyakran merülnek fel a belsőségekkel kapcsolatban élelmiszerhigiéniai problémák is – hiszen magas fehérje-,és vér-tartalmuknál fogva rendkívül gyorsan romlanak
Akkor most egyem, vagy ne
egyem?
Az egészséges táplálkozás
irányelvei szerint a belsőségek fogyasztása mérsékelt mennyiségben és
gyakorisággal javasolt, elsősorban a nagy telített zsírsav-, koleszterin- és
A-vitamin-tartalmuk, valamint gyorsan romló jellegük miatt – viszont a változatos
táplálkozás részeként mindenképpen érdemes legalább 2 hetente beiktatni az
étrendünkbe.
+
3 AJÁNDÉK RECEPT
ALMÁS
CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:
·
60 dkg csirkemáj
·
60 dkg alma
·
15 dkg füstölt szalonna
·
2 nagy fej vöröshagyma
·
1dl száraz fehérbor
·
só
·
bors
·
3 evőkanálliszt
·
késhegynyi majoránna
Elkészítés:
A májat megmossuk, a szalonnát vékonyan felszeleteljük, ropogósra kisütjük, a pörcöket kivesszük. A visszamaradt zsírban pirosra sütjük a megtisztított, karikákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott almát, néhány percig pároljuk. A májat lisztben megforgatjuk, kevés majoránnával ízesítjük, és erős lángon, hirtelen megsütjük. Végül a májat összekeverjük a hagymás almával, ráöntjük a bort, és két perces forralás után tálaljuk. Utólag sózzuk. Petrezselymes burgonya illik hozzá.
A májat megmossuk, a szalonnát vékonyan felszeleteljük, ropogósra kisütjük, a pörcöket kivesszük. A visszamaradt zsírban pirosra sütjük a megtisztított, karikákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott almát, néhány percig pároljuk. A májat lisztben megforgatjuk, kevés majoránnával ízesítjük, és erős lángon, hirtelen megsütjük. Végül a májat összekeverjük a hagymás almával, ráöntjük a bort, és két perces forralás után tálaljuk. Utólag sózzuk. Petrezselymes burgonya illik hozzá.
GOMBÁS VESERIZOTTÓ
Hozzávalók:
·
60 dkg vese
·
50 dkg rizs
·
olaj
·
20 dkg gomba
·
2 fej hagyma
·
15 dkg kemény sajt
·
só, bors, majoránna
Elkészítés:
A vesét megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. Az olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és a gombát, rátesszük a vesét és néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a rizst és a fűszereket, megsózzuk, föleresztjük kevés meleg vízzel és puhára pároljuk. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
A vesét megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. Az olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és a gombát, rátesszük a vesét és néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a rizst és a fűszereket, megsózzuk, föleresztjük kevés meleg vízzel és puhára pároljuk. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
VELŐFASÍRT
Hozzávalók:
·
50 dkg velő
·
2 vöröshagyma
·
2 tojás
·
20 dkg liszt
·
10 dkg reszelt sajt
·
petrezselyemzöld
·
bors
·
só
·
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A velőt hártyáitól megtisztítjuk és 15 percig sós hagymás vízben főzzük. Lecsepegtetjük. Ha kihűlt összevagdaljuk, hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a lisztet, a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. A velőmasszát evőkanállal a forró olajba szaggatjuk. Pirosra sütjük. Burgonyapürével fogyasztandó.
A velőt hártyáitól megtisztítjuk és 15 percig sós hagymás vízben főzzük. Lecsepegtetjük. Ha kihűlt összevagdaljuk, hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a lisztet, a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. A velőmasszát evőkanállal a forró olajba szaggatjuk. Pirosra sütjük. Burgonyapürével fogyasztandó.
Jó étvágyat!
A cikk megjelent az ABROSZRAVALÓ blogomon:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése