2019/11/12

TE SZERETED A BELSŐSÉGEKET?



Írta: Faar Ida


Belsőségek - avagy ehető állati belső szervek: vese, tüdő, máj, vér, gyomor, agyvelő…
Van, - főként, aki erős képzelőerővel van megáldva, - már a fenti sorok olvasása közben is erős viszolygást érez irántuk, nemhogy a tányérján lássa, vagy éppenséggel fogyasszon belőlük. Viszont nagyon sokan éppenséggel ínyenc fogásnak tartják a belsőségekből készült ételeket, és már a következő felsorolást látva is összefut a nyál a szájukban: pacalpörkölt, resztelt máj, hurka, hagymás vér, vese-velő, rántott velő, - és még sorolhatnám a finomabbnál-finomabb ételeket.  
Te szereted?
Nem?
Pedig néha-néha be kellene iktatnod az étrendedbe!

Van rá 8 okom, hogy a belsőségeknek miért lenne helye a Te étrendedben is.

Mérsékelt fogyasztásuk javasolt, mert:

1.      a belsőségek jól hasznosuló fehérjeforrások – ezért segítenek megtartani az izomerőt
2.    sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a zöldségek, gyümölcsök vagy hagyományos húsok
3.    különösen értékes a máj, mert rengeteg A-vitamint és B-vitamint tartalmaz ezen kívül kiváló réz, vas, cink és Q10 forrás.
4.    a máj magas A-vitamin tartalma miatt segít a sejtek-szövetek, a bőr- és a nyálkahártyák épségének megőrzésében
5.     magas vas-tartalmánál fogva nagy segítséget jelenthet vérszegénység esetén
6.    magas B-vitamin tartalmuknál fogva segítik az idegrendszer működését
7.     ahogy támogatják az immunrendszer működését is
8.    gyorsan és könnyen elkészíthetőek


A belsőségek mérsékelt fogyasztását azért javasolják, mert a sok pozitív hatás mellett azért figyelembe kell venni, hogy:
  • a máj magas A-vitamin tartalma – mivel zsírban oldódó vitamin – raktározódik a szervezetben (10 dkg máj elfogyasztásával 10 napra elegendő A-vitaminhoz juthatunk), és idővel a túladagolás veszélye áll fenn. Különösen óvatosnak kell lenniük a kismamáknak, mert a túlzott A-vitamin bevitel a baba fejlődésében problémákat  okozhat
  • telített zsírokat tartalmaznak – amelyek gyakori fogyasztása növelheti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét
  • magas a koleszterin-tartalmuk – ezért keringési betegségek, cukorbetegség, és hiperlipidémia esetén nem javasoltak (nő az érelmeszesedés esélye). A javasolt koleszterin bevitel felső határa napi 300 mg – ezzel szemben a tüdő, vese, agyvelő 100 grammja 2000-3000 mg koleszterint tartalmaz.
  • gyakran merülnek fel a belsőségekkel kapcsolatban élelmiszerhigiéniai problémák is – hiszen magas fehérje-,és vér-tartalmuknál fogva rendkívül gyorsan romlanak



Akkor most egyem, vagy ne egyem?

Az egészséges táplálkozás irányelvei szerint a belsőségek fogyasztása mérsékelt mennyiségben és gyakorisággal javasolt, elsősorban a nagy telített zsírsav-, koleszterin- és A-vitamin-tartalmuk, valamint gyorsan romló jellegük miatt – viszont a változatos táplálkozás részeként mindenképpen érdemes legalább 2 hetente beiktatni az étrendünkbe.

+ 3 AJÁNDÉK RECEPT

ALMÁS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:
·        60 dkg csirkemáj 
·        60 dkg alma 
·        15 dkg füstölt szalonna 
·        2 nagy fej vöröshagyma 
·        1dl száraz fehérbor 
·        só 
·        bors 
·        3 evőkanálliszt 
·        késhegynyi majoránna
Elkészítés:
A májat megmossuk, a szalonnát vékonyan felszeleteljük, ropogósra kisütjük, a pörcöket kivesszük. A visszamaradt zsírban pirosra sütjük a megtisztított, karikákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott almát, néhány percig pároljuk. A májat lisztben megforgatjuk, kevés majoránnával ízesítjük, és erős lángon, hirtelen megsütjük. Végül a májat összekeverjük a hagymás almával, ráöntjük a bort, és két perces forralás után tálaljuk. Utólag sózzuk. Petrezselymes burgonya illik hozzá.

GOMBÁS VESERIZOTTÓ
Hozzávalók:
·        60 dkg vese
·        50 dkg rizs 
·        olaj 
·        20 dkg gomba
·        2 fej hagyma 
·        15 dkg kemény sajt
·         só, bors, majoránna
Elkészítés:
A vesét megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. Az olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és a gombát, rátesszük a vesét és néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a rizst és a fűszereket, megsózzuk, föleresztjük kevés meleg vízzel és puhára pároljuk. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

VELŐFASÍRT
Hozzávalók:
·        50 dkg velő
·        2 vöröshagyma
·        2 tojás 
·        20 dkg liszt
·        10 dkg reszelt sajt
·        petrezselyemzöld
·        bors 
·        só 
·        olaj a sütéshez
Elkészítés:
A velőt hártyáitól megtisztítjuk és 15 percig sós hagymás vízben főzzük. Lecsepegtetjük. Ha kihűlt összevagdaljuk, hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a lisztet, a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. A velőmasszát evőkanállal a forró olajba szaggatjuk. Pirosra sütjük. Burgonyapürével fogyasztandó.

Jó étvágyat!

 A cikk megjelent az ABROSZRAVALÓ blogomon:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése