2019/11/05

KATASZTRÓFA-TURIZMUS-, amikor a kíváncsiság erősebb a félelemnél




Írta: Faar Ida

Te mennyire vagy kíváncsi? 
Vajon annyira, hogy a kíváncsiságod felülírja a veszélyérzetedet és a félelmeidet? 

Nos, az idén már 107000 – igen kól olvastad egyszázhétezer – ember érzett arra ellenállhatatlan vágyat, hogy felkeresse a csernobili tiltott zónát.

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája 1986. április 26-án következett be a Kijevtől kevesebb, mint 100 kilométerre - északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában, ahol a robbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete. Ennek következtében a levegőbe nagy mennyiségű radioaktív anyag került, a keletkező sugárfelhő borította be Európa nagy részét. A katasztrófa miatt az erőmű 30 kilométeres körzetében a teljes lakosságot evakuálták. A sérült négyes blokkot 1986 novemberében ideiglenes betonszarkofággal fedték le, ami mint a későbbiekben kiderült nem nyújtott kellő védelmet a sugárzás ellen.

Az új, korszerű, - az ígéretek szerint 100 évre biztonságot nyújtó védőburkot a Novarka francia konszern építette, a munkálatok 2011-ben kezdődtek.
A 36 ezer tonna súlyú, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas, fél henger formájú acélszarkofág 1,5 milliárd euróba került. Az új védőburkot 2016 végén helyezték rá a négyes blokkra.

A terület ma már turisztikai látványossággá vált – köszönhetően számos Csernobilről készített dokumentumfilmnek, és az ukrán vezetésnek. Olyan stratégiát dolgoztak ki arra, hogy miként lehet fellendíteni a csernobili zóna turisztikai forgalmát, amellyel még vonzóbbá tették a látogatók számára. Kidolgoztak egy vízi útvonalat, amely lehetővé teszi, hogy a turisták a Pripjaty és az Uzs folyón haladva tekinthessék meg a területet, illetve légi megtekintési lehetőségekkel is bővítették kínálatukat, valamint növelték az idegenvezetők számát, és kétnyelvű információs táblákat is kihelyeztek, és elektronikus belépőjegyeket vezettek be, ami megkönnyíti a bejutáshoz szükséges adminisztrációt is.


Te mennyire vagy kíváncsi? Ha lenne rá lehetőséged Te is elmennél Csernobilba?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése