A hal bosszúja a szálka - folyton ez jár a fejemben, amikor halat eszem. Eszem?!? Inkább órákig tartó csipegetésnek mondanám azt a körülményes és aprólékos “szálka vadászatot” amit halfogyasztás címén művelek.
A magyar konyha számos tradicionális halétele ma is meghatározza a
karácsonyi ünnepek menüjét, hiszen a családi étkezések elképzelhetetlenek halászlé, rántott ponty vagy harcsa paprikás nélkül.
De nem csak a tradíció vagy az ünnep miatt érdemes minél több halat fogyasztani, hanem kedvező táplálkozás-élettani hatásuk miatt is.
5 ok miért együnk halat
a hal laza rostú, könnyen emészthető étel
kiváló minőségű fehérjéi tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat.
már 1971-ben megállapították, hogy a hal többszörösen telítetlen zsírsavainak – az omega-6 és omega-3 zsírsavaknak – a megfelelő arányban való fogyasztása fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri halálozás kockázatának csökkentésében. Ezen zsírsavak nélkülözhetetlen alkotói a táplálkozásunknak, mivel ha részlegesen hiányoznak, az számos problémát okozhat a növekedésben, az anyagcsere folyamatokban
A hal gazdag nyomelemekben is, így vasban, jódban, fluorban, rézben, kobaltban, valamint vitaminokban (D, A és B), és ásványi anyagokban (beleértve a kalciumot, a jódot, cinket, vasat és szelént)
a hal fogyasztásának számos kedvező hatása van:, így a rákos betegségek és egyes autoimmun betegségek, valamint vérrög kialakulásának gátlását, a látásban, a szaporodásban, az emberi agy magzati és a csecsemőkori fejlődésében és később a működésében betöltött szerepét
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése