2020/05/01

ÉLETMÓD-ORVOSLÁS: Betegségek, amelyek életmód-változtatással kordában tarthatóak


Egészségünk olyan érték, amelynek meglétét mindaddig természetesnek és magától értetődőnek tekintjük, amíg meg nem betegszünk. Ennél fogva általában csak akkor vagyunk hajlandóak tenni valamit az érdekében, amikor már baj van. (Tisztelet mindazoknak, akik sokkal inkább hisznek egészségük megőrzésében, és aktívan tesznek is a betegségek megelőzéséért.)

Egészséges életmód – segít a megelőzésben, de segíthet a gyógyulásban is…


Az életmód gyógyító hatását már az 1980-as évektől vizsgálják. A klinikai tanulmányok pozitív eredményt hoztak: azaz meggyőzően bizonyítható, hogy az életmód tényezőknek – mozgás, egészséges táplálkozás, káros szenvedélyek elhagyása, stb.- gyógyszerekkel összemérhető gyógyító hatása van.


Betegségek, amelyeken segíthet

Magas vérnyomás
Itt elsősorban a fölös kilók leadása jelenthet óriási segítséget. A normál testsúly visszaállítása 5-20 Hgmm vérnyomásérték csökkenést eredményezhet minden leadott 10 kilogrammonként. A kitartóan, évekig követett DASH-étrend – ez egy zöldségekre, gyümölcsökre, alacsony zsírtartalmú tejtermékekre, fehér húsokra és gabonákra épülő étrend-  8-10 Hgmm csökkenéshez vezethet. Az aerob jellegű mozgás, amit legalább minden nap 30 percig végezzük, 4-9 Hgmm-rel csökkenti az értékeket. A só- és az alkoholfogyasztás csökkentése is csökkentheti a vérnyomást.


Cukorbetegség
Dietetikus által személyre szabottan összeállított diéta betartása, a megfelelő, rendszeresen végzett mozgás - alappillérei a cukorbetegség kordában tartásának – még akkor is, ha gyógyszeres, vagy inzulinos kezelést is kapnia kell a betegnek. A betartott „életmód-kezelés” – a diéta, a mozgás, a súlycsökkentés – egyes esetekben (2-es típusú cukorbetegség), még a kapott gyógyszerek, illetve a beadandó inzulin mennyiségét is csökkenthetik.


     Elhízás
Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód előbb vagy utóbb súlyfölösleghez vezet. Az elhízás következtében zavart szenvedhet a cukoranyagcsere, kialakulhat cukorbetegség, magas vérnyomás, megemelkedik a koleszterinszint, megnő az agyvérzés, az infarktus kockázata.


     Szív és érrendszeri betegségek
A helytelen életmód következtében szív-, és érrendszeri problémák alakulhatnak ki. Mivel ez általában egy hosszabb folyamat következménye, az életmódváltással sokat tehet mindenki annak érdekében, hogy ezt a folyamatot megállítsa, vagy lassítsa, csökkentve ezzel az érelmeszesedés kialakulásnak veszélyét.


     Rosszindulatú megbetegedések
Az elhízás miatt kialakult felesleges testzsír olyan hormonális változásokat és gyulladást vált ki, amely elősegítheti egyes daganat –típusok kialakulását, és terjedését, vagy kiújulását. Az egyre gyakrabban problémát okozó vastagbélrák megelőzése érdekében érdemes mindenkinek az étrendjét átgondolni: a vörös és a feldolgozott húsok ugyanis rizikónövelő tényezők, míg a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék védőfaktorként működnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése