2021/01/04

MIÉRT ÉRDEMES KIPRÓBÁLNOD AZ AROMATERÁPIÁS FÜRDŐT, VAGY A GYÓGYTEÁKAT?




Írta: Faar Ida


Véget ért az ünnepi időszak - mindannyian egy ideig még őrizgetjük a fényeit, ízeit, örömeit, a melegségét - de idővel lekerülnek a díszek a fenyőfáról, a fényfüzérek,  és a lakásdekoráció  gondosan dobozolva vár újabb 50 hetet, és … És ténylegesen elkezdődik a 2021-es év “hétköznapibb” része: a munka, az iskola,a mindennapos teendők rekord sebességgel magukkal rántanak bennünket.

Mondjuk ez nem is baj: az új év  új lendületével szinte ég a kezünk alatt a munka - mindaddig, amig nem hagyjuk, hogy a borongós,téli idő elrontsa a hangulatunkat. 


Ne hagyd, hogy a rossz idő elkedvetlenítsen!



Mivel melegre és fényre vágyunk - igazi testi-lelki feltöltődést jelenthet egy illóolajos fürdő, vagy egy forró gyógynövényes tea, arról nem is beszélve, hogy segít leküzdeni a kezdődő náthát, vagy felfázást.

  • Aromaterápiás fürdő:  keverj össze 6-10 csepp illóolajat ( levendula, kamilla és rózsa) egy evőkanálnyi tejszínnel, zsíros tejjel vagy más olajjal, s ezt add hozzá a nem túl forró (kéz meleg) fürdővízhez.Ellazítja a testedet-lelkedet, oldja a görcsöket, élénkíti az anyagcserédet, felfrissít. Persze van egy-két dolog, amire figyelned kell:

  • evés után, tele gyomorral soha ne fürödj - mindig várj 1-2 órát 

  • a fürdő legalább 15 percig tartson 

  • az illóolajokat sohasem szabad tisztán a fürdővízbe tenni, mert a víz felszínén úszó olaj csepp rátapad a bőrödre és ki is csípheti. Mindig valamilyen emulgeátorban kell feloldani, ami lehet méz, tejszín, semleges szappan vagy só. Egy kád fürdővízhez 3-15 csepp illóolaj szükséges, attól függően, miért alkalmazod: megnyugtatásra vagy gyógyításra, illetve ki fog fürdeni.

  • a fürdőszobád hőmérséklete legalább 21-22 fokos legyen, a vízé pedig 35-38 fokos. 

  • fürdés után le kell zuhanyoznod 1-2 fokkal hűvösebb vízzel, mint amiben fürödtél. Ezáltal rugalmasabbak lesznek az erek, a vér könnyebben áramlik. 



Relaxáló fürdő - Csökkenti a stresszt és van egy kis álmosító hatása is, lefekvés előtt ajánlott a használata. 

5 csepp levendula

4 csepp kamilla

3 csepp fenyőtömjén


Izomlazító, nyugtató fürdő- Az izomlázas, vagy megterhelt izmokra van jó hatással, mivel segíti a vér áramlását és enyhíti az izomfájdalmat.

5 csepp majoránna

4 csepp citromfű

3 csepp levendula


Élénkítő fürdő- A fürdő után energikusabbá válsz, és jobban tudsz majd koncentrálni.

5 csepp citrom

3 csepp rozmaring

2 csepp kakukkfű


  • Gyógyteák a hideg ellen

  • Echinacea – a bíbor kasvirág az egyik leghatékonyabb immunerősítő gyógynövény. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatását a népgyógyászat már az antibiotikumok megjelenése előtt is alkalmazta.

  • Kakukkfű – köptető teák fontos eleme, rekedtség, torok- és mandulagyulladás esetén is használják, de hatékonyan fertőtlenít is.

  • Gyömbér – gyökerének illóolaja köztudottan jó emésztési panaszok, émelygés, hányinger, köhögés és torokfájás ellen. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van.

  • Ginseng – javítja a koncentrációt, az erőnlétet, erősíti az immunrendszert, segít a betegségekből való lábadozás idején.

  • Hársfa – kiváló  idegnyugtató, köptető, nyákoldó hatása miatt segít torokfájás, és  rekedtség esetén, izzasztó, lázcsillapító hatással is bír.


Párologtatóba cseppentve a citrom,a teafa,  a kakukkfű és az eukaliptusz olaj megtisztítja a lakásod levegőjét a kórokozóktól, emellett utóbbi kettő légzéskönnyítő hatással is bír.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése