2012/06/13

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK:PIHENÉS


Véget ért a tanév, lezajlottak az érettségik, elballagtak a nyolcadikosok, bezárnak az óvodák – végre együtt lehet a család – eljött a vakáció – s vele együtt a zavartalan pihenés, ellazulás szabadságolások ideje. Ki-ki tetszése-és pénztárcája szerint döntheti el, miképp tölti a rázúduló szabad órákat, napokat: a homokos egzotikus tengerpartot, a Balaton strandjait, a Bakony hűs erdei útjait, vagy lakása biztos menedékét részesíti előnyben. Pihenni kell – alapvető emberi szükséglet, ami kielégítésre vár, ellenkező esetben megbosszulja önmagát, és megbetegít. Pihenni persze sokféleképpen lehet: aktívan – sportolással, kirándulással, vagy passzívan olvasva, napozva, Tv-t nézve. A hangsúly azon van, miképp vagyunk képesek kilépni a megszokott napi rutinból, s elfoglalni magunkat valami olyasmivel, ami boldoggá tesz. Ez biztosítja a feltöltődést, az energiáink megsokszorozódását, azt, hogy a már-már fásulttá tevő dolgos hétköznapok után végre történjen valami, ami felráz bennünket. Állítólag legalább 3 hét kellene mindenkinek ahhoz, hogy maradéktalanul feltöltődjön. Három olyan hét, amikor valóban csak pihenünk, s nem azokat a dolgokat végezzük el, amelyeket a munkánk miatt eddig csak halogattunk…

“A betegség után lesz édes az egészség, a baj után a jó, az éhség után a jóllakottság, az erőfeszítés után a pihenés.” (Hérakleitosz)
„Boldogok, akik mentség keresése nélkül tudnak pihenni és aludni, mert mosolyogva ébrednek fel és örömmel indulnak útjukra”. (Dr. Gyökössy Endre)
“Mindig váltani az élet ritmusát. Tudatosan és figyelmesen cserélni munkát és pihenést, koplalást és bőséget, józanságot és mámort, igen, még gondot és örömet is; tudatosan felállni az élet terített asztala mellől, mikor legjobban esik a bőség, tudatosan bekapcsolni gondokat és feladatokat, melyeknek nevelő erejük van. Nem elbízni magad semmiféle helyzetben.”
(Márai Sándor: Füves könyv – Az élet ritmusáról)
„A lustaság nem más, mint pihenés elfáradás előtt.”(Jules Renard)
„Mindaz, ami az életben jólesik, az mind hasonló a halálhoz: a sok, sok mély alvás, a gondolattalan merengés, a mozdulatlan pihenés, az egyedüllét mezőn és tengeren, elsikkadni a végtelenben.”(Cserna- Szabó András)
„Bármit alkottok, mindenen legyen rajta a nyugalom és a pihenés bélyege.”(Bengt Danielsson)
„Az emlékezésben élni az öregkor és az elvégzett napi munka utáni pihenés dolga. A fiatalságot ezzel kezdeni kész halál.”(Thomas Mann)
„Az ember számára nincs pihenés, és nincs vég, folytatnia kell hódítást hódítás után. És amikor meghódította az űr minden mélységét, és az idő összes rejtélyét, akkor is csak a kezdetnél tart majd.”(Herbert George Wells)
„Időnként eltűnődöm, miért van az, hogy az ember csak a boldog nyugalmi állapot feláldozása árán hódolhat kedvenc időtöltésének és szenvedélyeinek, holott ama otium Horatius szerint is minden teremtett lélek legfőbb óhaja szerte a világon; s a zavartalan pihenés óráit, amelyektől a kötelesség vagy szükség hívó szavára oly nehezen válunk meg, vajon miért vágyunk izgalmakkal felcserélni, éppen amikor kedvünkre nyújthatnánk idejét”.(Walter Scott)
„Nagyon fontos a megfelelő egyensúlyt megteremteni - mind a külsőt, mind a belsőt. De mind a külső, mind a belső a kemény munka után igényli a pihenést és a szabadságot.”(Csernus Imre)

„Az utazás távolságot teremt, és kibillent a közvetlenség biztonságot ígérő közelségéből. Kérdéseket vet fel, és kétségeket ébreszt nem csak a látottakkal, hanem saját látásmódunkkal, önnön magunkkal szemben is. Lehetőséget ad a rácsodálkozásra, az elemi felismerésekre, a világ csodáján érzett ámulatra.”(Tillmann József Attila)

„Sokkal fontosabb felfedezni egy olyan templomot, amiről még senki sem hallott, mint elmenni Rómába és kötelezően megnézni a Sixtus-kápolnát, kétszázezer másik turistával együtt, akik a füledbe kiabálnak. Természetesen menj el a Sixtus-kápolnába is, de sétálj az utcákon, vessz el a sikátorokban, ízleld meg annak szabadságát, hogy keresel valamit, amiről nem is tudod, hogy micsoda.”(Paulo Coelho)

„Csak az tud megmászni egy hegyet, aki megadja a testének azt a figyelmet, amit megérdemel. Annyi idő áll rendelkezésedre, amit az élet megenged, ment hát, és ne követeld azt, amit nem kaphatsz meg. Ha túl gyorsan mész, elfáradsz és félúton feladod. Ha túl lassan mész, rád esteledhet és eltévedsz. Élvezd a tájat, a források vizét és a gyümölcsöket, mert a természet nagylelkű, de haladj tovább.”(Paulo Coelho)

Mindig az a szebb, ahol nem lehetünk.”(Pjotr Iljics Csajkovszkij)

„Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el.”(Jókai Mór)

„Jobb remények közepette utazni, mint megérkezni; kissé értelemszerűbben: az útra kelésben, nem pedig a célhoz érésben rejlik a boldogság.”(Paul Watzlawick)

„Felesleges időtöltés azon rágódnod, vajon hová vezet az út. Neked csupán az a feladatod, hogy megtedd az első lépést. A többi úgyis jön magától.”(Elif Safak)

„Turista az, akinek gyönyörűség a kilátás, akinek barátja a csend, és akinek élmény a vihar. Megáll a réteken, megbámulja a virágok pompáját, nyitott szívvel hallgatja a madarak vidám beszédét, csendes bámulattal áll meg a hatalmas fenyők alatt és áhítattal néz a magasba szökő sziklabércre. Nem esik kétségbe, ha megered a zápor, nem ijed meg a keményre fagyott úttól, nem riasztja vissza a sár és nem rémíti meg az éjszaka. A természet csak szép tud lenni!(Zubor István)

„Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe. El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük.”(Varga Domokos)

„Sohasem az a fontos, hogy milyen messze, milyen magasra ment az ember, s az sem, hogy milyen nehezen - csakis az, milyen élményeket hozott magával.”(Karl Lukan)

„Valamit otthagyunk magunkból, ha elhagyunk egy helyet, ott maradunk, noha elutazunk. És vannak olyan dolgok is bennünk, amelyeket csak az által lelhetünk meg újra, ha visszatérünk ezekre a helyekre.”(Pascal Mercier)

„Ha ujjaddal megérinted a tengert, az egész világgal kapcsolatba kerülsz.”(Olia Savicevic Ivancevic)

„Ahova érdemes elmenni, oda nem vezet rövid út.”(Vavyan Fable)

„Nem az utazáshoz kell a bátorság. Bátorság ahhoz kell, hogy elhagyd az otthonodat.”(Scott Westerfeld)

MINDENKINEK KELLEMES NYARALÁST KÍVÁN A SZERZŐ:



                                                  FAAR IDA

2012/06/11

HETI ÍZPRÓBA : A CSERESZNYE


A Kárpát-medencében őshonos csonthéjas gyümölcsöt nagyon sokan kedvelik. Nem véletlenül: jellegzetes aromája, édessége, frissessége, s már maga a látványa is beindítja nyálelválasztásunkat. Természetesen emellett számos kedvező élettani hatással is bír, ezért érdemes naponta több alkalommal kisebb adagokban fogyasztani belőle:

 



·         magas víztartalma miatt (78-82%) kiváló szomjoltó
·         A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint pantoténsavat, biotint, riboflavint tartalmaz – emiatt fontos szerepet játszik a napi ajánlott vitaminmennyiség bevitelében
·         találunk benne káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, kobaltot, nátriumot
·         jelentős gyümölcscukor tartalma miatt (13 gramm/100 gramm) cukorbetegek óvatosan fogyasszák
·         magas rosttartalma miatt emésztést elősegítő hatású,
·         antociánban, színes karotionidokban gazdag antioxidáns –daganatellenes
·         segíti a húgykősav eltávolítását
·         tisztítja a bőrt
·         erősíti az érfalat, gátolva ezzel az érelmeszesedést
·         kitűnő vértisztító
·         kitűnő forrása a bioflavonoidoknak, amelyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket, és elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, ezáltal lassítják az öregedést.
·         nagyon magas a kalciumtartalma, emiatt segíti a csontok növekedését, ezért ajánlatos a csontritkulásban szenvedőknek sok cseresznyét fogyasztani
·         nagyobb mennyiségben található meg benne a vas és a kálium, ami számos élettani folyamatot befolyásol.
·         gyulladáscsökkentő
·         A cseresznye szára nyálkaoldó, vizelethajtó hatású, ezért a gyógyszeripar előszeretettel használja szívgyógyszerek alapanyagaként. A szívműködést javítva, segít a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében.
·         méregteleníti a szervezetet.
A cseresznyét sokféle módon fogyaszthatjuk: nyersen akár gyümölcssalátákban, kompótként, tölthetünk, vagy ízesíthetünk vele süteményeket, tartósíthatjuk befőttként vagy lekvárként, de készíthetünk belőle gyümölcslevest is. Különleges csemege a kandírozott cseresznye,de  mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban (Törökországban) közismert csemege. Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, gyümölcsborként, pálinkaként - híres a magyar egri cseresznyepálinka-, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel.

 RECEPTEK

JOGHURTOS CSERESZNYEFAGYI
Hozzávalók: 1 csomag krémsajt, 20 dkg cukor,1 evőkanál citromlé,2 doboz natúr görög joghurt, 30 dkg kimagozott cseresznye
A hozzávalókat turmixgéppel krémesre kevertetjük, majd fagylaltgépbe téve elkészítjük. Ha nincs ilyen gépünk, akkor a mélyhűtőbe téve – félóránként átkavargatva megfagyasszuk.


CSERESZNYELEVES
Hozzávalók adagonként: 10 dkg magozott cseresznye, 1 evőkanál cukor, fahéj, pici só, tejföl, liszt
A cseresznyét 2-3 liter vízbe feltesszük főni, beletesszük a cukrot, fahéjat, sót, ha a gyümölcs megpuhult behabarjuk a liszttel és tejföllel. Hidegen és melegen egyaránt finom

RÁNTOTT CSERESZNYE
Hozzávalók: klasszikus palacsintatészta, cseresznye, porcukor, fahéj
A szárával szedett cseresznyéket a sűrű palacsintatésztába mártjuk, forró olajban kisütjük, majd fahéjas porcukorba forgatjuk.

CSERESZNYEFELFÚJT
Hozzávalók: 6 zsemle,10 tojás,30 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, citromhéj, 6 dkg vaj,10 dkg mandula, 50 dkg magozott cseresznye, tej, só
A tejbe beáztatjuk. A tojás sárgákat a porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal habosra keverjük. Beletesszük a vajat, mandulát, a kinyomkodott zsemléket, a cseresznyét, pici sót, végül a tojások keményre vert habját. Kizsírozott formába öntve lassú tűzön megsütjük. Önmagában vagy vanília sodóval leöntve fogyaszthatjuk.

CSERESZNYÉS CSIRKECOMB
Hozzávalók: 8 csirkecomb, só, bors, 6 evőkanál. olaj, 3-3 sárgarépa és gyökér, 2 dl vörösbor, 2 nagy vöröshagyma, 3 dl tejszín, 3 evőkanál. liszt, 60 dkg magozott cseresznye
A csirkecombokat sózva, borsozva 1 éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni. A felhevített olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a combokat, kicsit megpirítjuk, hogy színük legyen, felengedjük a vörösbor és 1 dl víz keverékével. Belekarikázzuk a zöldséget, és puhára pároljuk. A húst kiemeljük, a visszamaradt mártást besűrítjük a tejszínben elkevert liszttel, összeforraljuk, majd beletesszük a kimagozott gyümölcsöt. 1-2 percig tovább forraljuk. Párolt rizs, burgonyapüré, orsó- vagy csigatészta illik hozzá.


EGYSZERŰ CSERESZNYETORTA     
Hozzávalók: 50 dkg porhanyós vajastészta, 0,5 l tej, 2 dl sűrű tejszín, 40 dkg kristálycukor, vaníliarúd, 1 kg cseresznye, 10-15 dkg cukor
Kimagozzuk a cseresznyét, lecsöpögtetjük. A tésztát 2 részre osztjuk és 2 db, kb. 25 cm-es kerek lapot nyújtunk. Kivajazott tortasütőbe tesszük, és 1 órát pihentetjük.
Krém: a vaníliarúddal együtt felforraljuk a tejet, beleöntjük a tejszínt, és forrón hozzákeverjük a cukorral eldolgozott tojásokhoz. A tálat hideg vízbe állítjuk.
Előmelegített sütőben, zsírpapírral letakarva 5-10 percig sütjük a tortalapot, majd a papírt levéve, rászórjuk a gyümölcsöt, ráöntjük a hideg krémet. Kb. a forma 3/4-éig tölthetjük krémmel, mert sütés közben megemelkedik. Betakarjuk a másik lappal. Visszatoljuk a sütőbe és közepes lángnál még kb. 20 percig sütjük.
Hidegen, melegen egyaránt finom.


MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁN:


Faar Ida

2012/06/10

KVIZJÁTÉK




Az ötödik heti kvízjáték helyes megfejtése: 1/c,2/b,3/a

6.heti kérdések

Reményeim szerint a Kedves Olvasók ezen a héten is nyomon követték a blog bejegyzéseket - így nem lesz nehéz válaszolni a következő kérdésekre:







1/ Az időjárás hatásait az emberi szervezetre a...
   a) gerontológia vizsgálja
   b) numerológia kutatja
   c) orvosmeteorológia kutatja

2/ A 6.heti LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK témája a ....
   a) rajongás volt
   b) szerencse volt
   c) felnőtté válás volt

3/ Kell e a zöldborsó raguba csirke máj?
    a) nem
    b) igen

Beküldési határidő: 2012.06.16. szombat éjfél

Beküldési cím :   eletreceptinfo@gmail.com

A játék tétje: garantált cikk a GYÓGYNÖVÉNY KALAUZ sorozatból
Várom a megfejtéseket.

2012/06/08

EGÉSZSÉGPÉNTEK:FRONTOK ÉS GONDOK


Írta: Faar Ida
„Olyan, mint az időjárás!” – szokták mondani, ha valaki csapongó szélsőségességgel viselkedik. S valóban: a szeszélyesség, a kiszámíthatatlanság, a változékonyság nemcsak emberi tulajdonság. Vannak élethelyzetek, amikor a legtürelmesebb és legkiegyensúlyozottabb ember is kilép szerepéből, és bebizonyítja: őt is ki lehet hozni a sodrából. Pláne, ha a megoldandó problémákon felül még jó adagnyi frontérzékenység is társul kísérőjéül, ami az időjárási jelenségekkel szembeni túlérzékenységet jelenti. Az időjárás hatását az emberi szervezetre az orvosmeteorológia kutatja. A front olyan légköri képződmény, amely ellentétes fizikai tulajdonságokkal rendelkező légtömegek találkozási pontjánál alakul ki. Köztudott, hogy a hőmérséklet-, a páratartalom-, a légnyomás-, a légmozgás-változás mindenkire hat, főként hogy ezek a változások a frontátvonulások idején hirtelen mennek végbe. Van, aki alig veszi észre a fronthatásokat, míg másoknál előhozza, vagy felerősíti a kellemetlen panaszokat. Az, hogy kire milyen mértékben hat - nagyban összefügg az adott személy fizikai és egészségi állapotával, korával, nemével (általában a nők érzékenyebbek ebből a szempontból). Meleg front akkor alakul ki, amikor a meleg légtömeg a hideg légtömeg fölé siklik a légköri határfelületen. Nő a levegő hőmérséklete, és páratartalma, süllyed a légnyomás és mindez nagymértékben befolyásolja az idegrendszer működését: ingerlékenység, zaj és fényérzékenység, csökkenő teljesítőképesség, fáradékonyság, nyomott hangulat, fejfájás, szaporább légzés, és szívműködés, vérnyomás emelkedés, fokozódó anyagcsere, emelkedő vércukorszint, étvágytalanság, puffadás, növekvő vérrögképződési hajlam, immunrendszer gyengülése jelentkezhet már a front átvonulása előtt 1- 2 órával. Hidegfront esetén hideg levegő ékelődik be a meleg levegőbe, a levegő hőmérséklete és páratartalma csökken, míg a légnyomás emelkedik. A tünetek a front átvonulása után jelentkeznek: megnő a reakcióidő (emiatt nő a balesetveszély), növekszik a koraszülések száma; álmosság, lassuló gondolkodás, szédülés, kábultság, fejfájás, hányinger, lassuló szívműködés, csökkenő vérnyomás, ájulás, asztmatikus tünetek, csökkenő vércukorszint, görcshajlam növekedése jellemzi. Kettős fronthatás esetén a hideg és meleg front egyszerre van jelen a légkörben – jelenlétekor a tüneteket mind a hideg, mind a meleg frontra érzékenyek egyaránt megérezhetik. Mivel az időjáráson nem tudunk változtatni- meg kell próbálnunk magunk megelőzni vagy enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

1.      Megfigyelték: a testileg-lelkileg egyensúlyban lévő emberek ritkábban szenvednek a frontoktól. Ezért törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint kerüljük a stresszt, és éljünk egészségtudatosan. ( A sokat emlegetett – és sokunk számára elviselhetetlenül nehezen betartható – egészséges táplálkozás kulcsfontosságú ebben az esetben is.)
2.      Mozogjunk minél többet a friss levegőn! Legyen számunkra természetes a mindennapos mozgás: kocogás, kerékpározás, séta. Ez karban tartja a vérkeringést, fokozza az izmok teljesítőképességét, erősíti az immunrendszert.
3.      Figyeljünk arra, hogy eleget aludjunk. Kipihenten sokkal könnyebben legyűrhetőek az akadályok, nő a terhelhetőség.
4.      Próbáljuk ki a jógát, és a meditációt – mindkettő segíthet bennünket abban, hogy kordában tudjuk tartani izmainkat, légzésünket, gondolatainkat.
5.      Szaunázzunk, vagy alkalmazzunk váltott hideg-meleg vizes zuhanyt. Felpezsdül a keringésünk, ellenállóbbá válik a szervezetünk
6.      Táplálkozzunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagon: friss zöldségek és gyümölcsök minden nap szerepeljenek étrendünkben.
7.      Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot – szénsavmentes ásványvizek, natúr gyümölcs és zöldséglevek (hozzáadott cukor nélküliek), hideg-meleg levesek, turmix italok állnak rendelkezésünkre.
8.      Alkalmazzunk gyógynövényekből készült friss gyógyteákat: a citromfű, a levendula, a cickafarkfű – kiválóak a frontérzékenység ellen. A gyógyszertárakban már kaphatóak kifejezetten erre a célra összeállított cseppek, és kapszulák.
9.      Aromaterápia: levendula, citromfű, zsálya – párologtatása képes enyhíteni a kínzó tüneteken.
10.  Fejfájás esetén jó hatású lehet, ha a borsmenta- vagy eukaliptusz olajat a halánték környékén a bőrbe dörzsöljük.
Természetesen, ha nagyon erősek a tünetek, migrénes tűrhetetlen fejfájás jelentkezik, hosszantartó alvászavarok teszik lehetetlenné a pihenést, ízületi fájdalmak vagy egyéb szokatlan vagy makacs panaszok jelentkeznek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki segíthet annak kiderítésében, hogy a háttérben valóban frontérzékenység, s nem valamilyen más szervi probléma áll.

MINDENKINEK FRONTMENTES SZÉP NAPOKAT KÍVÁN: Faar Ida

2012/06/06

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: A RAJONGÁS


Írta: Faar Ida
Újsághír: vizsgálatot rendelt el Oslo polgármestere, miután Justin Bieber koncertjén 49 rajongó sérült meg – közülük 14-et kórházba is kellett szállítani. Ma már a hírességek koncertjei magas kockázattal járnak – már-már vészhelyzetet kell hirdetni egy-egy ilyen esemény kapcsán, hiszen a rajongók bármit képesek megtenni annak érdekében, hogy imádottjuk közelébe jussanak. Van, aki napokkal a koncert előtt sátortábort rendez, hogy az elsők között állhasson a színpad előtt, mások a szállása előtt állnak lesben egy-egy aláírásra vadászva, míg sokan városról-városra, országról-országra követik időt-pénzt, energiát nem kímélve. „Bezzeg az én időmben” – ami még nincs is olyan messze- azért nem ragadtattuk el ennyire magunkat. Részemről a rajongás kimerült a kazetták- fotók-cikkek gyűjtésében, a falak sztárokról készült poszteinek teleraggatásában, és autogramkérő illedelmes levelek megfogalmazásában. Rajongani sokféleképpen lehet, de elvakultan semmiképp nem érdemes. A mai tizenévesek dolga persze nem egyszerű: egyre kevesebb a közvetlen környezetükben fellelhető valódi értékes példakép, a Tv, az internet, a média által kreált félperces sztárocskák pedig nem éppen a legjobb etalonok. Ma a kiskamaszok legnagyobb álma, hogy teljesen mindegy,hogy mivel de ,reflektorfénybe kerüljenek, oda ,ahol könnyen, gyorsan meg lehet gazdagodni – s még tanulni sem kell hozzá…Legalábbis a  média ezt sugallja akkor,amikor olyan embereket is sztárol,akik mind emberileg, mind erkölcsileg megkérdőjelezhetően viselkednek. De ki is lehetne ma igazi példakép? Milyen elvárásaink lehetnek azokkal szemben, akiket a fiatalok vezéregyéniségnek tartanak? S mit is jelent a szó maga? Következzék néhány tartalmas gondolat – természetesen most is olyan emberektől, akik erről sokkal-sokkal többet tudnak tőlem:
„Az ember sok mindent megtanulhat egy kutyától, még akkor is, ha az olyan lüke, mint a miénk - írtam. - Marley arra tanított, hogy minden napot féktelen örömmel és boldogsággal éljek meg, hogy ragadjam meg a pillanatot és hallgassak a szívemre. Megtanított arra, hogy élvezzem az egyszerű dolgokat: egy séta az erdőben, a frissen leesett havat, egy szunyókálást a téli nap sugarában. És amikor megöregedett és mindene fájt, arra tanított, hogy a viszontagságok között is maradjak optimista. De legfőképp a barátságról és az önzetlenségről tanultam tőle, s mindenekfelett a megingathatatlan hűségről. Meghökkentő elképzelés volt, hogy csak most, halálában értettem meg teljesen: Marley a mentorom volt. Tanárom és példaképem: Lehetséges, hogy egy kutya – bármelyik kutya, főleg olyan dilis, fékezhetetlen, mint a miénk- képes megmutatni az embernek, hogy mi az, ami valóban fontos az életben? Hittem benne, hogy igen. Hűség. Bátorság. Elkötelezettség. Egyszerűség. Öröm.”(John Grogan)
„A gyermeknek inkább példaképre, mintsem kritikusra van szüksége.”(Carolyn Coats)
„Butaságokon nevetgélni, saját világot kitalálni, és a világ lenéző beszólásai ellenére is következetesen ragaszkodni annak minden minket boldogító pillanatához, azt hiszem, egyáltalán nem szánalmas dolog, hanem a legbölcsebbek egyike. Ezért tanítóm és példaképem mindenki, aki boldog, önzetlen és örömteli életet él.”(Szabó Eszter)
„A gyermekeknek nagyobb szükségük van példaképre, mint bírálatra.”(Joseph Joubert)
„Jegyezd meg, ma már nem úgy van, mint régen, mikor a sajtó még a közt szolgálta. Ma már te szolgálsz. A média csinálja a hírt, a sztárokat. A média kormányozza a világot, vezet az orrodnál fogva.”(Vavyan Fable)
„Erkölcsi és szellemi nagyságok helyett címlapsztárok, szappanmárkák vesznek körül bennünket. Az aki kapja, marja szellemisége dívik. Honnan is tudná a legtöbb ember, mi a különbség szeretet, szerelem és vágy között, ha a közvéleményben még a vezető tekintély és a politikus fogalma közötti különbség is tisztázatlan?”(Kornis Mihály)
„A sztárok kiváltságokkal teli világában magasra lehet jutni, akár nagyon rövid idő alatt is, de a csúcs ingatag, nincs senki számára bebiztosítva, és könnyű hatalmasat zuhanni. Márpedig a mélyről már nem vezet vissza út, csak a hétköznapok szürkeségébe. ami egy olyan ember számára, aki csillogáshoz szokott, maga a pokol.”(Szalai Vivien)
„Mindenki szeretné megváltoztatni a világot, de senki sem szeretné megváltoztatni saját magát.”(Lev Tolsztoj)
„A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás.”(Márai Sándor)
Először figyelembe sem vesznek, aztán nevetnek rajtad, aztán harcolnak ellened, és aztán nyersz.” (Mahatma Gandhi)
„Ahol szeretetre méltó egyéniségedet nem eresztik be, ott hassál jó példáddal.” (Mahatma Gandhi)
„Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint valaki másnak a jó példája.” (Mark Twain)
„Aki azt mondja, képtelenség, legalább ne zavarja azt, aki képes rá.” (ismeretlen)
„Szenvedéseink egyik oka az, hogy mások példája után megyünk, nem értelmünk irányít bennünket, hanem a megszokást követjük.” (Seneca)

2012/06/04

HETI ÍZPRÓBA: A zöldborsó


A borsó egyik legrégibb kultúrnövényünk, Közép-Ázsiából származik. Kalóriatartalma azonos a burgonyáéval – 10 dkg-ban 88 Kcal –, de ami különlegessé teszi: a fehérjetartalma nagyon magas. Az egyik kedvenc zöldségem, mert sokféle étel készíthető belőle, A zsenge zöldborsó igazi szezonja június-júliusra esik, de másodvetésből szeptemberben is kerül  a piacra. Édes, kellemes íze mellett kedvező élettani hatása miatt is érdemes gyakran fogyasztani:
 

·         sok C-vitamint, hasznos antioxidánsokat, rostokat, fehérjét tartalmaz, emellett igen értékes B1-vitamin-, foszfor- és káliumforrás.
·         rendkívül magas a kalcium és magnézium tartalma, ami nélkülözhetetlen a csontképzéshez, az idegrendszer zavartalan működéséhez, az egészséges szívműködéshez
·         normalizálja a vérnyomást
·         segíti a zsírok és fehérjék lebontását
·         magas vastartalma révén elűzi a fáradtságot, gyógyítja a vérszegénységet, erősíti az immunrendszert
·         magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt az egészséges táplálkozás szerves részét kell, hogy képezze (A-vitamin, B-vitamin csoport, folsav, C-vitamin,)
·         gyógyítja az érrendszeri betegségeket, magas A-vitamin tartalma csökkenti a gyulladást, az emésztőrendszeri betegségekre kiváló gyógyír,
·         magas rosttartalmának köszönhetően serkenti a bélrendszer működését, megakadályozza a székrekedés kialakulását, segít a méreganyagok eltávolításában
Fogyasztható nyersen, vagy párolva elkészíthető pürének, mártásnak, levesnek, főzeléknek, köretnek, saláták részeként.


ZÖLDBORSÓ RAGULEVES
Hozzávalók: 50 dkg zöldborsó,40 dkg csirkemáj,3 szál sárgarépa, 3 dl tejföl, 1 kisebb zsenge karalábé, olaj, 2 evőkanál liszt, só, bors, majoránna és petrezselyemzöld
Az olajon megpároljuk az apró darabokra vágott zöldséget, és felengedjük 2 l vízzel. Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük, és 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejföllel csomómentesen elkavart lisztet, felforraljuk, majd beletesszük a zöldborsót, és a kisebb/nagyobb darabokra vágott májat. Végül majoránnával ízesítjük, és együtt készre főzzük. Petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk.
ZÖLDBORSÓPÖRKÖLT 
Hozzávalók: 1 nagyobb vöröshagyma, 60 dkg zöldborsó, 40 dkg apró szemű újburgonya, 2 tv paprika, 30 dkg paradicsom, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 csokor vágott petrezselyem; a fasírthoz: 50 dkg darált hús, 1 zsemle, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 3 evőkanál tejföl
Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a felkockázott vöröshagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, öntünk rá 2 dl vizet, és 5 percig kis lángon főzzük. Rátesszük a borsót, az apró burgonyát, sózzuk, borsozzuk. A darált húsból fasírtokat készítünk, amikor forr a borsós pörkölt, beletesszük őket, és nagyon kíméletesen, kis lángon 10 percig együtt főzzük. Végül beletesszük a felszeletelt paprikát és paradicsomot – összeforraljuk. Párolt rizzsel tálaljuk.


ZÖLDBORSÓTOKÁNY
Hozzávalók: 1 kg zöldborsó, 50 dkg csirkemell, 50 dkg sárgarépa, 25 dkg petrezselyemgyökér,2 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál Graham liszt, só, 1 csokor petrezselyemzöld.
Az olajban az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a zúzott fokhagymát és a felkockázott csirkemellet, és kevés vizet aláöntve megpároljuk. Amikor már majdnem puha hozzátesszük a megtisztított és felkarikázott zöldségeket,a zöldborsót – felöntjük annyi vízzel, hogy könnyen megpárolódhasson. Végül a liszttel behabarjuk, a felaprított petrezselyemzölddel meghintjük, és még egyszer felforraljuk. Rizs vagy tésztaköret illik mellé.

RAKOTT ZÖLDBORSÓ

Hozzávalók:1 kg zöldborsó, 8 szelet pulykamell, 3 szál sárgarépa, 40 dkg rizs, 4 tojás sárgája, 3 dl tejföl, 20 dekányi reszelt sajt, a tepsi kikenéséhez margarin
A zöldborsót, a rizst és a 3 szál megtisztított, kockákra vágott sárgarépát külön-külön megpároljuk. Egy mély tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és egy sor főtt rizst terítünk bele, amit 2-3 dekányi reszelt sajttal meghintünk. 4 tojás sárgáját 3 deci tejföllel simára keverünk, és ezzel a sajtos zöldborsó tetejét meglocsoljuk. Ezt követően egy sor kockákra vágott párolt sárgarépa következik. A tetejére az előzőleg olívaolajon átpuhított csirkemell-szeleteket fektetünk, melyeket zöldborsóval borítunk be. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére borsó kerül, melyet a maradék  tojásos tejföllel öntünk le, és a reszelt sajttal bőven meghintjük. 15-20 percre forró sütőbe toljuk, hogy kissé átsüljön, és a tetején a sajt megpiruljon.

PARADICSOMOS ZÖLDBORSÓ
Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 1 kg zöldborsó, 2 sárgarépa, 1 szál petrezselyem, 5 burgonya, 6 darab paradicsom, só, bors, friss kapor, olivaolaj, feta sajt
A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a felszelt paradicsomot, és a fűszereket. Belerakjuk a borsót, belevágjuk nagy darabokra a burgonyát, a répát, petrezselymet. Felöntjük fél liter vízzel, lefedjük, és 20 percig főzzük. Feta sajttal díszítve tálaljuk.

MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK

2012/06/03

 

 

A 4.heti kvíz megfejtése: 1/c,2/a,3/c


5.heti kérdések:

1. Mikor beszélünk " igen magas lázról"?

    a) 36 C-fok feletti testhőmérsékletnél

    b) nincs ilyen

    c) 40 C fok feletti testhőmérsékletnél

 

2. Miképp folytatódik Benjamin Franklin idézete: "Aki úgy gondolja, hogy a tanulás drága..."

   a) "...rosszul teszi..."

   b)"...próbálja ki milyen a tudatlanság!"

   c) "...maradjon tudatlan!"

 

3. Miért használják kozmetikumok alapanyagaként az epret?

   a) mert erősíti a kötőszöveteket, és kisímítja a ráncokat

   b) mert a legfinomabb gyümölcs

   c) mert gyógyítja a vérszegénységet

 

A helyes válaszok:

- beküldési határideje: 2012.06.09.szombat éjfél

- beküldési cím: eletreceptinfo@gmail.com


A jutalom most is garantált:)
Várom a válaszokat.

2012/06/01

EGÉSZSÉGPÉNTEK


Lázban égve…
Írta: Faar Ida
Vitathatatlanul nyár van: már kora reggel hétágról süt a Nap, már délelőtt hőség van ( kivéve,amikor éppen nem zuhog az eső,és hideg szél kavarja a zöld lombokat,és tépkedi az ember idegszálait:)). Az ember szinte kimenekül a négy fal több hónapos fogságából, sütkérezik, élvezi a jó levegőt, de nem számol az időjárás csalókaságával – és bármennyire is idilli a kép – könnyen összeszedhet egy kiadós megfázást. Egy –két nap elteltével fejfájás, rossz közérzet, tüsszögés, orrfolyás, köhögés jelzi a bajt, s ha még szerencsétlenségünkre bakteriális felülfertőződés is történik hőemelkedés és láz is tetőzheti a kellemetlen tüneteket. A hő az anyagcsere-folyamatok során keletkezik, független a környezet hőmérsékletétől, viszonylagos állandóságát az idegrendszer szabályozza. A testhőmérséklet normális esetben minimális ingadozást mutat: 36,4 Celsius fok – 37 Celsius fok közötti tartományban, ami a napszakokkal (legalacsonyabb a hajnali órákban, legmagasabb délután), az étkezéssel, és a fizikai munkával áll összefüggésben. De ez a napi hőmérséklet-ingadozás nem haladhatja meg a 0,5 Celsius fokot. Ha a normálisnál magasabb a testhőmérséklet 37 – 38 Celsius fok között hőemelkedésről, 38 – 39 Celsius fok között lázról, 39- 40 Celsius fok között magas lázról, 40 C fok felett pedig igen magas lázról beszélünk, ami már idegrendszeri tüneteket is okozhat – tudatzavart, tájékozatlanságot. Láz abban az esetben alakul ki, ha a nyúltvelőben lévő hőszabályzó központ baktériumok, vagy anyagcsere-termékeik, mérgező anyagok, vagy fizikai hatások okozta izgalmak folytán magasabb szintre állítja be a testhőmérsékletet. A láz kezdődhet hirtelen, legtöbbször hidegrázás kíséretében (influenza, tüdőgyulladás, fertőzések), vagy lassan lépcsőzetesen napról-napra emelkedve. A testhőmérséklet emelkedésével egyidejűleg emelkedik a légzés és a pulzusszám is. A láz megszűnése lehet gyors – a közérzet hirtelen javulását eredményezve, de lehet fokozatos is. A láz a természetes védekezés egyik leghatékonyabb eszköze, bizonyos mértékig hasznos, ezért sohasem a teljes megszüntetésére törekedjünk, csak a csökkentésére. A magas láz azonban nem játék: orvoshoz kell fordulni vele, mert rövidtávon is kimeríti a szervezet tartalékait, folyadékvesztéssel jár, és súlyos következményeket vonhat maga után, ha nem tisztázódik időben az oka. Vegyük most sorra mit is tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a megfázást, illetve miként kezeljük, ha már kialakult…
MEGELŐZÉS
ÖLTÖZKÖDÉS  
A megfázást közvetlenül nem a hideg okozza, hanem a hideg hatására hirtelen legyengült immunrendszer nem képes védekezni a kórokozók ellen. Ezért mindig az időjárási viszonyoknak megfelelően – rétegesen – öltözzünk fel, és különösen ügyeljünk a lábaink és a fejünk védelmére.
IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE
A tél folyamán alaposan kiürült vitaminraktáraink minél előbbi „feltöltésével” (bővebben olvashat erről a http://www.berettyohir.hu/ Életmód rovatában található MÁRCIUSI VITAMINVADÁSZ című cikkben), kellő mennyiségű C-vitamin bevitelével, elegendő pihentető alvással, rendszeres legalább napi félórás intenzív sétával a szabad levegőn.
GYAKORI ÉS ALAPOS KÉZMOSÁS
Az ember nem is hinné mennyi kórokozó telepszik meg a használati tárgyainkon. Egy szimpla bevásárlás során, az aprópénzen, bankjegyeken, kilincseken, bevásárlókocsikon, a hűtővitrinek fogóján, - hemzseghetnek a vírusok, baktériumok – s kezünkre átkerülve elég, ha megdörzsöljük a szemünket, vagy megfogjuk a megevésre szánt kiflinket – már be is juttattuk szervezetünkbe a fertőző kórokozókat. (Persze a közvetlen cseppfertőzéssel szemben már nehezebb a dolgunk – ha a közelünkben köhögnek, vagy „ránk tüsszögnek”, a levegőbe zúduló apró nyálcseppecskéket nehezen tudjuk kikerülni.) Ha nincs módunk kezet mosni – vigyünk magunkkal nedves törlőkendőt.

KEZELÉS
A megfázás, nátha a legtöbb esetben – legyen bármilyen kellemetlen is – a könnyebb lefolyású betegségek közé tartozik, öt-hat nap alatt lezajlik, ha nincs felülfertőződés, és láz. Sokan próbálják meg „lábon kihordani” – legtöbbször sikerrel. Mindenkinek vannak jól bevált házi módszerei-, amelyek alkalmazásánál a következő alapelveket érdemes figyelembe venni:
·         Legyen bőséges a folyadékbevitel – szénsavmentes ásványvíz, teák, levesek
·         Kíméljük a gyulladt nyálkahártyákat – ne együnk csípős, hideg, vagy túl forró ételeket, ne igyunk savas italokat
·         Ajánlott az ágynyugalom – ha ugyanúgy leterheli magát fizikailag, mint azelőtt késlelteti a gyógyulást.
·         Párásítsuk a szoba levegőjét – ugyanis ha az túlságosan száraz izgatja a légutak nyálkahártyáját.
·         Inhaláljunk illóolajokkal. (Gyerekeknél fokozottan kell figyelni – soha ne hagyjuk őket egyedül a balesetveszély miatt). Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel,és adjunk hozzá néhány csepp illóolajat. Terítsünk törölközőt a fejünkre és lélegezzük be a gőzt. Használható illóolajok: bazsalikom, levendula, borsmenta, eukaliptusz, ciprus, fenyő, kakukkfű.
·         Fogyasszunk gyógyteákat: a természet patikája számos esetben áll a rendelkezésünkre, kíméletes és kis kockázattal jár, ha betartjuk az előírt mennyiségeket. A kamilla, a bodzavirág, a csipkebogyó, a citromfű nagy segítség a bajban. (20 g bodzavirág, 20 g csipkebogyó, 20 g citromfű, 40 g málnalevél – ebből készítsünk teakeveréket, ebből 3 evőkanálnyit tegyünk 1 liter forró vízhez, hagyjuk állni 5 percig, szűrjük le – és ebből fogyasszunk naponta 3 csészével, mézzel ízesítve.) A fertőzés legyőzésében szerepet kaphatnak azon növényeink is, amelyek baktériumölő hatásukról ismertek: fokhagyma, vöröshagyma, fekete retek,torma.
·         Nagy segítségünkre lehetnek a recept nélkül is kapható szopogató tabletták, orrcseppek, nyákoldók – de minden esetben tájékozódjunk a gyógyszerészünknél alkalmazhatóságukat illetően (főként, ha valaki más gyógyszereket is szed krónikus betegségére.)
Abban az esetben pedig, ha a tünetek makacsul fennállnak, súlyosbodnak, vagy magas láz kíséri őket, MINDENKÉPPEN FORDULJUNK ORVOSHOZ!


BETEGSÉGMENTES SZÉP NYARAT  KÍVÁN:
FAAR IDA