Gyömbér – egy
fűszernövény, ami gyógyító hatásai miatt kiemelt figyelmet érdemel.
Ezt a Dél-Ázsiában, és
Dél-Amerikában termesztett fűszert, már Kr. előtt több évszázaddal is
használták. Sajátosan illatos, csípős és kesernyés ízű gyökértörzse hámozás
után nyersen is fogyasztható Emellett számtalan étel elkészítéséhez kiváló
ízesítő, levesek hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- leves, gombócok, burgonya-,
és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények
(mézeskalács, keksz stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint
uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is alkalmazható. Mivel az íze igen
intenzív, ezért „a kevesebb – több” elvét alkalmazva csak kis mennyiség
szükséges belőle.
De
miért is kell gyömbért enned, ha egészséges akarsz maradni?
Mert bizonyítottan:
- csökkenti a hányingert
- enyhíti az emésztőrendszeri panaszokat, csökkenti a puffadást, a hasi görcsöket
- kiváló fájdalomcsillapító
- gombaölő,
- gyulladáscsökkentő,
- fertőtlenítő,
- antibakteriális
- antivirális és köhögéscsillapító
- gazdag forrása az A-, C-, E- és B-komplex vitaminoknak, sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz
- csökkenti a vércukorszintet
- védi az idegeket
- teája csökkenti a gyomorégést
- erősíti a szívet
- csökkenti a koleszterinszintet
- megelőzi a vérrögképződést
- erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a megfázást, influenzát
- hatékony a rák ellen
- enyhíti a menstruációs fájdalmakat
- várandósság idején enyhíti a reggeli rosszulléteket
- enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat
- csökkenti a migrénes fejfájást
- csillapítja a köhögést
S mindezt miként
érheted el a legoptimálisabban? Többek között gyömbértea rendszeres
fogyasztásával is. Én így készítem:
NATUR GYÖMBÉRTEA
Hozzávalók:
5 dkg nyers gyömbér
megpucolva, felkarikázva
1 liter víz
A forrásban lévő vízbe
beledobjuk a felkarikázott gyömbért, 15 percig takaréklángon főzzük, majd
félrehúzzuk, befedjük, és 30 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük.
Természetesen
ízesíthető mézzel és citrommal is.
RECEPTEK
GYÖMBÉRES
TEJSZÍNES CSIRKEMELL
Hozzávalók:2 nagyobb csirkemell, 3 vöröshagyma, 5
gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál reszelt gyömbér, késhegynyi fahéj és
kurkuma só, bors,2 dl tejszín, liszt, olaj
A felszelt csirke
mellett kiklopfoljuk, a fűszereket, reszelt hagymákat összekeverjük, és a
húsra kenjük, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük,hogy jól összeérjenek az
ízek. Ezután serpenyőben, kevés olajban hirtelen megpirítjuk ,majd
felöntjük 2 dl vízzel, 15 percig pároljuk,végül hozzákeverjük a liszttel elkevert
tejszínt és összeforraljuk. Rizzsel tálaljuk.
ROPOGÓS GYÖMBÉRKEKSZEK
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 teáskanál
szódabikarbóna, pici só, pici fahéj, 1 teáskanál gyömbér, 30 dkg vaj,
édesítőszer,2 tojás, őrölt dió
Keverjük össze a száraz
hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, só, fahéj, gyömbér), majd tegyük félre pihenni.
Egy másik tálban keverjük össze a vajat, a az édesítőszert, és tojást, majd
adjuk lassan, kis adagonként hozzá a száraz hozzávalókat, míg teljesen össze
nem áll. Az elkészült tésztát tegyük hűtőbe 20-30 percre, majd formázzunk
kis golyókat belőle, hempergessük a darált dióba, és sütőpapírral kibélelt
tepsire téve nyomogassuk laposra őket. Előmelegített sütőbe téve 7-8 perc alatt
ropogósra sülnek.
GYÖMBÉRES
KÖRTETORTA SÜTÉS NÉLKÜL
Hozzávalók: 50 dkg édes háztartási keksz ,1 evőkanál őrölt
gyömbér ,15 dkg vaj A töltelékhez: 8 keményebb körte, 25 dkg cukor/vagy ennek
megfelelő édesítőszer, 3 evőkanál citromlé,50 dkg krémsajt, 3 tojás, ½ evőkanál őrölt gyömbér, 2 dl tejföl
Egy tálban
összekeverjük a darált kekszet, a felolvasztott vajat és a gyömbért, majd az
egészet egy kivajazott, kilisztezett tortaformába rakjuk, és hűtőbe tesszük.
Ezután a kimagozott, felszeletelt körtéket, a cukor felét, a citromlevet és 4
deci vizet egy lábosba öntjük, és teljesen puhára pároljuk a gyümölcsöt. Közben
a maradék cukrot a krémsajthoz keverjük a tejföllel, a tojással és a gyömbérrel
együtt. A párolt körtét a tésztára tesszük, majd befedjük a krémmel, és az
egészet lehűtjük. Néhány óra múlva kivesszük, tejszínhabbal díszítve kínáljuk.
JÓ
ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése