2015/08/25

HETI ÍZPRÓBA: Miért kell gyömbért enned, ha egészséges akarsz maradni?


Gyömbér – egy fűszernövény, ami gyógyító hatásai miatt kiemelt figyelmet érdemel.
Ezt a Dél-Ázsiában, és Dél-Amerikában termesztett fűszert, már Kr. előtt több évszázaddal is használták. Sajátosan illatos, csípős és kesernyés ízű gyökértörzse hámozás után nyersen is fogyasztható Emellett számtalan étel elkészítéséhez kiváló ízesítő, levesek hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- leves, gombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is alkalmazható. Mivel az íze igen intenzív, ezért „a kevesebb – több” elvét alkalmazva csak kis mennyiség szükséges belőle.


De miért is kell gyömbért enned, ha egészséges akarsz maradni?

Mert bizonyítottan:
  • csökkenti a hányingert
  • enyhíti az emésztőrendszeri panaszokat, csökkenti a puffadást, a hasi görcsöket
  • kiváló fájdalomcsillapító
  •  gombaölő,
  •   gyulladáscsökkentő,
  •   fertőtlenítő,
  •   antibakteriális
  •   antivirális és köhögéscsillapító
  • gazdag forrása az A-, C-, E- és B-komplex vitaminoknak, sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz
  •  csökkenti a vércukorszintet
  • védi az idegeket
  • teája csökkenti a gyomorégést
  • erősíti a szívet
  •  csökkenti a koleszterinszintet
  • megelőzi a vérrögképződést
  • erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a megfázást, influenzát
  •  hatékony a rák ellen
  • enyhíti a menstruációs fájdalmakat
  • várandósság idején enyhíti a reggeli rosszulléteket
  •  enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat
  • csökkenti a migrénes fejfájást
  • csillapítja a köhögést



S mindezt miként érheted el a legoptimálisabban? Többek között gyömbértea rendszeres fogyasztásával is. Én így készítem:


NATUR GYÖMBÉRTEA

Hozzávalók:
5 dkg nyers gyömbér megpucolva, felkarikázva
1 liter víz
A forrásban lévő vízbe beledobjuk a felkarikázott gyömbért, 15 percig takaréklángon főzzük, majd félrehúzzuk, befedjük, és 30 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük.
Természetesen ízesíthető mézzel és citrommal is.

RECEPTEK

GYÖMBÉRES TEJSZÍNES CSIRKEMELL

Hozzávalók:2 nagyobb csirkemell,  3 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál reszelt gyömbér, késhegynyi fahéj és kurkuma só, bors,2 dl tejszín, liszt, olaj

A felszelt csirke mellett kiklopfoljuk, a fűszereket, reszelt hagymákat összekeverjük, és a húsra kenjük, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük,hogy jól összeérjenek az ízek. Ezután serpenyőben, kevés olajban hirtelen megpirítjuk ,majd felöntjük 2 dl vízzel, 15 percig pároljuk,végül hozzákeverjük a liszttel elkevert tejszínt és összeforraljuk. Rizzsel tálaljuk.




ROPOGÓS GYÖMBÉRKEKSZEK

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 teáskanál szódabikarbóna, pici só, pici fahéj, 1 teáskanál gyömbér, 30 dkg vaj, édesítőszer,2 tojás, őrölt dió

Keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, só, fahéj, gyömbér), majd tegyük félre pihenni. Egy másik tálban keverjük össze  a vajat, a az édesítőszert, és tojást, majd adjuk lassan, kis adagonként hozzá a száraz hozzávalókat, míg teljesen össze nem áll. Az elkészült tésztát tegyük hűtőbe 20-30 percre, majd formázzunk kis golyókat belőle, hempergessük a darált dióba, és sütőpapírral kibélelt tepsire téve nyomogassuk laposra őket. Előmelegített sütőbe téve 7-8 perc alatt ropogósra sülnek.

GYÖMBÉRES KÖRTETORTA SÜTÉS NÉLKÜL

Hozzávalók:  50 dkg édes háztartási keksz ,1 evőkanál őrölt gyömbér ,15 dkg vaj A töltelékhez: 8 keményebb körte, 25 dkg cukor/vagy ennek megfelelő édesítőszer, 3 evőkanál citromlé,50 dkg krémsajt, 3 tojás, ½  evőkanál őrölt gyömbér, 2 dl tejföl
Egy tálban összekeverjük a darált kekszet, a felolvasztott vajat és a gyömbért, majd az egészet egy kivajazott, kilisztezett tortaformába rakjuk, és hűtőbe tesszük. Ezután a kimagozott, felszeletelt körtéket, a cukor felét, a citromlevet és 4 deci vizet egy lábosba öntjük, és teljesen puhára pároljuk a gyümölcsöt. Közben a maradék cukrot a krémsajthoz keverjük a tejföllel, a tojással és a gyömbérrel együtt. A párolt körtét a tésztára tesszük, majd befedjük a krémmel, és az egészet lehűtjük. Néhány óra múlva kivesszük, tejszínhabbal díszítve kínáljuk.


JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése