2012/10/01

HETI ÍZPRÓBA : SZŐLŐ

Itt van az ősz – itt van újra… S vele együtt a hideg reggelek, a hűvös nappalok, a bágyadtan cirógató napsugarak, és a kéretlenül érkező megfázás is, ha nem vigyáz kellőképpen magára az ember. Szerencsére a megelőzésben még segítségünkre lehetnek az ősz pótolhatatlan gyümölcsei, és zöldségei – hisz most van szezonjuk – érdemes minél többet fogyasztani belőlük, hogy még a zord tél előtt feltölthessük szervezetünk vitamin és ásványi anyag készleteit. Emellett, még ha elég előrelátóak vagyunk- be is spájzolhatunk belőlük, így nem kell decemberben már a külföldről érkezett vitaminforrásokkal rizikóznunk. Az ősz egyik legkedveltebb szezonális gyümölcse a szőlő, amelynek őshazája a Földközi-tenger vidéke, Közép-Ázsia. Öt-hatezer éves múlttal rendelkezik, már a 3500 évvel ezelőtti egyiptomi kripták falán is az ábrázolások között szerepel termelt növényként.

Sokak kedvence ez a méltán szeretett gyümölcs, mert amellett, hogy finom, az egyik legtöbb táplálkozás-élettani hatással bír:
·         a vértisztító
·         idegerősítő
·         izomregeneráló
·         gyógyítja a bél megbetegedéseit
·         megakadályozza a vese és a hólyag kövesedését és oldja a belső összenövéseket
·         fokozza az epe elválasztást és ürítést.
·         nagy mennyiségben fogyasztva csökkenti a vizelet savasságát
·         jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél
·         reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban
·        a szervezet számára emésztés nélkül, közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat.  A benne található gyorsan felszívódó szénhidrátok (glukóz, fruktóz és szacharóz) mennyisége évjárattól, termőhelytől és fajtától függően 18-22g/100g között változik. Kúraszerűen különösen ajánlható vérszegénységre, idegbajra, fizikai gyengeségre, betegségből való lábadozás idején, gyorsan hat fáradtság esetén is DE cukorbetegek részére pontosan a gyors felszívódás (magas a glikémiás indexe), és a magas cukortartalom miatt nem ajánlott a fogyasztása – vagy csak nagy önfegyelemmel rendelkezők esetén – mérve-számolva, és csak minimális mennyiségben.
·         magas rosttartalma miatt (10 dkg szőlő 5,4 gramm élelmi rostot (cellulóz és pektin) tartalmaz,) kedvező hatású az emésztésre, a bélműködésre, kiváló székrekedésre, aranyérre,
·         csökkenti a gyulladásokat
·         májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre is ajánlott segítő
·         savtartalmának köszönhetően étvágyjavító hatású
·         magas víztartalma (79 g/100 g) hozzájárul a napi folyadékszükséglet fedezéséhez.
·         A szőlő és a frissen préselt leve segíti az anyagcsere bomlástermékeinek bélből való kimosását, ezért alkalmas tisztítókúrára
·         Vitaminok közül a karotin-, B1- és a B2- és C- K-vitamin-, folsav- és Biotin tartalma jelentős, ezek kedvező hatásúak az immunrendszerre, segítik az anyagcsere-folyamatokat.
·         antibakteriális és antivirális hatású: kiválóan véd kisebb fertőzések ellen.
·         ásványi anyagok közül sok foszfort, káliumot és cinket tartalmaz. Minél sötétebb a szőlő, annál nagyobb antioxidáns-tartalommal (resveratol, kvercetin) bír, ezáltal védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától, gyulladáscsökkentő, óvja a szív- és érrendszert, valamint csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát.
·         A szőlő magja közel 50 százaléknyi olajat tartalmaz, amit préseléssel nyernek ki. A szőlőmag olaja telítetlen zsírsavakból áll, mintegy 72 százaléka linolénsav. Nagyon gazdag E-vitaminban. Zöldessárga színű, kellemes ízű, és jobban bírja a hőt, mint a többi olaj, így sütés során kevesebb káros égéstermék keletkezik.  Már kis mennyiségű fogyasztása is növeli a „jó" koleszterinszintet, és csökkenti a „rossz” koleszterin mennyiségét, valamint segíti a zsírbontást, erősíti az érfalat, csökkenti a vérrögök kialakulását. A szőlőmagolajjal bátran süthetünk –főzhetünk, de használhatjuk saláták, páclevek ízesítésére.
·         A szőlő szüret után préselt leve szintén gazdag tápanyagforrás. Gyerekek is fogyaszthatják- persze csak mértékkel, mert nagyobb mennyiségben hasi görcsöket és hasmenést okozhat. Fontos hogy ne tároljuk egy-két napnál tovább, mert a nyers must hamar erjedni kezd.
A bor, és a borfogyasztás egészségre gyakorolt hatásáról – a téma sokrétűsége miatt egy későbbi cikkben lesz szó.
SZÜRETI MUSTLEVES
Hozzávalók: 50 dkg szőlő, fahéj, szegfűszeg, 2 dl tejföl,4 dl tejszín,15 dkg liszt,3 evőkanál méz,3 dl must,2 dl tejszín, só.
Csipetnyi sóval, fahéjjal, szegfűszeggel feltesszük a szőlőszemeket főni, majd a tejfölből-tejszínből liszttel elkészített habarással behabarjuk. Mézzel ízesítjük, majd felöntjük a musttal – összeforraljuk. Lehűtve tálaljuk tejszínhabbal díszítve.

PIKÁNS SZŐLŐLEVES
Hozzávalók: 1 csirke, 3 dl száraz fehérbor, 2 sárgarépa,2 petrezselyem, 3 dl tejföl, 2 evőkanál olivaolaj, csipetnyi cukor, 2 evőkanál liszt, 40 dkg kimagozott szőlő, 1 teáskanál reszelt citromhéj.
A feldarabolt csirkét az olivaolajon megpároljuk, felöntjük 2 liternyi vízzel, és a fehérborral. Beleszórjuk a citromhéjat, a felkarikázott zöldségeket, és puhára főzzük. Ekkor beletesszük a kimagozott szőlőszemeket,és behabarjuk a levest. Sózzuk, és felforraljuk. Hidegen,melegen egyaránt finom.
GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 2 db kockára vágott körte, 40 dkg kimagozott szőlőszem, 30 dkg eper felszelve, 3 narancs szeletelve, 1 dl konyak (vagy aki nem szereti, az alkoholt az rumaromával helyettesítheti), 1 evőkanál citromlé, édesítőszer
 Elkészítjük az öntetet, ráöntjük a gyümölcsökre. Jól lehűtve tálaljuk.
SZŐLŐMÁRTÁS
Hozzávalók: 2 pohár tejföl, kevés liszt, só, 50 dkg szőlő kimagozva
A kimagozott szőlőt húslében megfőzzük, turmixolás után behabarjuk, sózzuk. Főtt hússal és burgonyapürével tálaljuk.
SZŐLŐLEKVÁR
Hozzávalók: 1 kg érett leszemezett fekete szőlő,1/2 kg vékonyra szelt birsalma, 25 dkg cukor
A szőlőt, a birsalma szeletekkel puhára főzzük – átpasszírozzuk, majd a kapott pépet a cukorral sűrűre főzzük.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése