2012/11/05

HETI ÍZPRÓBA : GOMBA


GOMBA

Őszinte leszek: én nem igazán szeretem a gombát. Vessenek meg érte, de így van. Ennek talán az a magyarázata, hogy szinte „betegesen” félek a gombamérgezéstől. Szerencsére soha nem volt benne részem – lévén, hogy egy kezemen meg tudom számolni hányszor ettem 38 éve alatt gombával/gombából készült ételt,- és nem is szeretném kipróbálni”. Megrémiszt a gondolat, hogy egyes mérgező gombákból elegendő pár dekányi ahhoz, hogy az ember lánya – jobb esetben - felkerüljön a transzplantációs várólistára. Részemre még a konzerv csiperke is potenciális veszélyforrást jelent, hátha nem voltak a készítők elég körültekintőek.:) JJ Természetesen saját butaságom ellenére sem vitatom/vitathatom el a gombák táplálkozás-élettani, és gasztronómiai jelentőségét. A régebben húspótlónak is nevezett gombák fehérjetartalma 3-4 % körüli, de igazi értékét az adja, hogy tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális aminosavakat. Alacsony a kalóriatartalma, és a szénhidrát-tartalma, alacsony a glikémiás indexe, alig tartalmaz zsírt, magas a víztartalma– ezen tulajdonságai fogyasztását alkalmassá teszik a cukorbeteg-, és a fogyókúrás étrendet folytatók számára. Magas rosttartalommal rendelkezik – viszont ez az emberi szervezet számára emészthetetlen kitinből áll, ami kellő roncsolás (aprítás) nélkül megnehezíti az egyébként hasznos tápanyagok és vitaminok felszívódását.(Pontosan a kitin emészthetetlensége miatt nem ajánlott egyszerre nagyobb mennyiséget fogyasztani a gombákból – megterhelheti a szervezetet. Vitaminok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz: B1-, B2-, C-, E-, D-vitamint, niacint, folsavat, pantoténsavat, ásványi-anyagjai: a magnézium,a  folsav,a  vas, a foszfor, a cink, a kálium, a réz, a szelén, a mangán.
Érdemes fogyasztani, mert:
·         igazi vitaminbomba
·         a diétás étrend színesítője
·         csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét
·         rendben tartja az emésztést – a gombafélék fogyasztása különösen ajánlott a székrekedés, divertikulózis (a vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödése), és minden olyan diéta esetén, amikor rost dús étrend javasolt.
·         csökkenti a koleszterin szintet
·         fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását és segítik a velük együtt fogyasztott ételek tápanyagainak hasznosulását
Gasztronómiai értékét pótolhatatlan íz-, és aromaanyagai adják. A gombát felhasználjuk levesnek, salátának, főételként (rántva, pörköltnek, fasírozottnak), de köretnek, levesek, mártások, húsok ízesítésére, valamint pizzákhoz, vagy hideg és meleg szendvicsekhez és salátákhoz is kiváló. Szárítva levesek, húsételek, saláták alkotórésze, őrölve fűszerként ugyanezekhez az ételekhez, ízesítőként használják. A különböző gombafajtákból készített ételeket jó ízük, élvezeti értékük és fűszerező hatásuk miatt érdemes fogyasztani: a vargányának, a rókagombának és a trombitagombának például jelentős ízesítő hatása van, ezért a fűszerek közé soroljuk őket.
A gombákkal kapcsolatban azonban  jegyezzük meg: SOHA NE FOGYASSZUNK OLYAN GOMBÁT, AMELYNEK NEM VAGYUNK TISZTÁBAN AZ EREDETÉVEL, ÉS FAJTÁJÁVAL.  MINDIG VIZSGÁLTASSUK BE GOMBASZAKÉRTŐVEL A SAJÁT KEZÜLEG SZEDETT GOMBÁKAT IS-  ÉS EZ AZ ÖSSZES LESZEDETT GOMBÁRA VONATKOZIK. (A gombamérgezés tüneteiről egy későbbi EGÉSZSÉGPÉNTEK cikkben lesz szó).
 RECEPTEK
ZÖLDSÉGES GOMBALEVES
Hozzávalók: 50 dkg zöldbors, 30 dkg csiperkegomba, olaj, 2 fej vöröshagyma, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 2 evőkanál Graham liszt, 3 liter víz, 1 csokor petrezselyem, bors, só

Az olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a zöldborsót meg a cikkekre vágott gombát. Lassú tűzön megpirítjuk, majd megszórjuk a liszttel, és felöntjük a vízzel. Amikor felforrt, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, és készre főzzük.
MEDITERRÁN GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 60 dkg gomba, 1 dl olivaolaj, 2 dl száraz fehérbor, 2 db citrom, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 evőkanál ketchup, só, szemes bors, 2-3 db babérlevél, pici kakukkfű, kevés koriandermag.
A megtisztított gombát nagyobb szeletekre vágjuk, és a fűszerekkel (babérlevél, bors, kakukkfű, koriandermag) ízesített borban 5 percig pároljuk. Salátás tálba szedve meglocsoljuk az olajjal, és a citromlével, sózzuk, elkeverjük benne a ketchupot és a durvára szelt petrezselyemzöldet. Kiváló kalóriaszegény vacsora.
GYORS GOMBAKRÉM
Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg gomba, olaj, só, borsikafű, petrezselyemzöld, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl tej, 1 pohár tejföl
A lereszelt vöröshagymát a megtisztított és apróra vagdalt gombával puhára pároljuk az olajon. Megsózzuk, borsikafűvel és petrezselyemzölddel fűszerezzük. Rászórjuk az étkezési keményítőt – és lassan, folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a tejfölt is – és felforraljuk. Nagyon finom szendvicskrémet kapunk.
GOMBAFASÍRT
Hozzávalók: 60 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg Graham liszt, 1 dl tej, 3 tojás sárgája só, bors zsemlemorzsa olaj a kisütéshez
A megtisztított és apróra vágott gombát az előzőleg megpirított vöröshagymán megpároljuk, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a liszttel, kicsit tovább pirítjuk, majd felöntjük a tejjel. Addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját. Apró fasírtokat formálunk belőle, meghempergetjük a zsemlemorzsában, majd forró olajban kisütjük.
GOMBÁS PULYKAMELL-ROLÁD
Hozzávalók: 1 kg pulykamell-filé, 25 dkg gesztenyemassza, 40 dkg gomba, 2 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 2 evőkanál Graham liszt, 3 evőkanál zabpehely, olaj, 2 dl tejföl.
A pulykamellet szeletekre vágjuk, húsklopfolóval kiverjük, megsózzuk. A felszelt hagymát,és fokhagymát olajban megpirítjuk, rátesszük a megtisztított és vékonyra szelt gombát – sózzuk,borsozzuk ízlés szerint. Megpároljuk. A gombás-hagymás elegyet 1/3-ad 2/3-ad arányban elosztjuk. A kisebbik adagba belekeverjük a felszelt petrezselyemzöldet, a tojást, 2 evőkanálnyi tejfölt, és a gesztenyemasszát. Félretesszük. A 2/3 –nyi részre kb. 3 dl vizet öntünk, sózzuk, borsozzuk, és a maradék tejföllel elkavart liszttel behabarjuk, és sűrűre főzzük. Ez lesz a gombamártás. A pulykaszeleteket megtöltjük a gesztenyés-gombás krémmel, feltekerjük egyenként alufóliába, úgy hogy a végeinél lezárjuk a hús roládokat, majd sós vízbe téve lassú tűznél megfőzzük őket. Ha megfőttek – a gombamártással tálaljuk.
GOMBÁS RAKOTT HAL
Hozzávalók: 1 kg hal, 50 dkg gomba, 2 dl energiaszegény tejföl, 5 dkg liszt, 15 dkg sajt, étolaj, só, törött bors, margarin
A halszeleteket sóval, borssal bedörzsöljük, lisztben megforgatjuk, az olajon adagonként mindkét oldalát megpirítjuk. A gombát vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és olajban megpároljuk. Egy tűzálló tálban rétegezzük a halszeleteket a párolt gombával. A reszelt sajtot összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal ízesítjük, és a halra öntjük. Sütőben nagyon rövid ideig (kb. 7-8 percig) sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése