ALMA |
Alig egy éve már írtam az alma semmivel sem összehasonlítható táplálkozás- élettani hatásairól, ( receptek és részletek ITT )de az idén sem hagyhatom ki a „dicséretét”. Mivel így tavasz kezdetén még nem bővelkedik a piaci kínálat gyümölcsökben, - hacsak nem a spanyol eperszemekkel akarja valaki az emésztőrendszerét próbára tenni - a hazai alma az egyetlen olyan vitamin- és ásványianyag-forrás, amit nyugodt szívvel fogyaszthat bárki. Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapétele, a héjában található pektin pedig gondoskodik a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt. Szervezetünkre gyakorolt hatásai:
· csökkenti a gyulladásokat,
· csökkenti az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát,
· antiszeptikus: vírus- és baktériumölő hatású,
· segíti a zsíranyagcserét, ezért a fogyókúra hatékony támogatója
· stabilizálja a vércukorszintet, csillapítja az étvágyat
· csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást
· kiváló székrekedés esetén: reggel, éhgyomorra 1-2 nyers almát alaposan megrágva ajánlott elfogyasztani
· de jó hasmenés esetén is: fogyasszunk reszelt almát, mert lassítja a gyomor- és bélműködést,
· vizelethajtó
· ellenállóbbá teszi az immunrendszert,
· segít széppé és rugalmassá tenni a kötőszöveteket, eltünteti a narancsbőrt,
· enzimjei megelőzik a visszérgyulladást
· méregtelenít
· magas antioxidáns tartalmának köszönhetően megköti a szervezetben felszabaduló szabadgyököket ezáltal csökkenti a tüdőrák-, valamint egyéb ráktípusok kialakulásának esélyét
· tisztítja a vért,
· erősíti az idegrendszert,
· segíti a szervezet vasfelvételét más ételekből, (például a tojásból vagy a májból)
· jelentős kalciumtartalma megakadályozza a csontritkulást,
· 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért lassítja az öregedési folyamatokat -, segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában
· fogyasztása különösen ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek.
· szénhidrát tartalmával hozzájárul a szervezet energiaellátásához
· frissítő hatású
· fokozza a szellemi teljesítőképességet
Amennyiben almát vásárolunk, mindig a helyben termelt fajtát részesítsük előnyben! Jobban megőrzi ízét, illatát, mint a zölden leszedett és messziről ideszállított gyümölcs. Az alma sokféleképpen felhasználható: édesen, sósan, köretnek, süteménynek, levesnek, turmixnak, nyersen, pürésítve, kompótként, vagy tölteléknek, salátának, vagy mártásnak.
RECEPTEK
KÜLÖNLEGES ALMALEVES
Hozzávalók: 1,5 kg alma, cukor/vagy édesítőszer, 2 kávéskanál fahéj, 2 citrom, só, petrezselyemzöld, 2 pohár fehérbor, 4 tojássárgája, 3 dl tejszín, 2-3 szegfűszeg
A meghámozott almát felkockázzuk. Vizet forralunk, amit ízesítünk sóval, fahéjjal, citromlével, szegfűszeggel - beletesszük az almakockákat. Ha az alma megpuhult - félrehúzzuk a tűzről és óvatosan beleadagoljuk a tojássárgájával elkevert tejszint, a fehérbort, és a cukrot/édesítőt. Végül a petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
MARHAHÚSOS ALMALEVES
Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 3 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1,5 kg alma, 1 evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, só, cukor/édesítőszer, petrezselyemzöld
A felkockázott húst a feldarabolt répával, petrezselyemmel feltesszük főni – sózzuk. Ha megfőtt hozzáadjuk a felszeletelt almát – behabarjuk a tejfölös lisztes habarással, fűszerezzük –petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
ÉDES ALMASALÁTA
Hozzávalók: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.
Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.
VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 2 fejes saláta, 30 dkg főtt cékla, 3 narancs, 3 zöld alma, 3 banán,
2 evőkanál citromlé, 3 meghámozott sárgarépa, 1 gránátalma, 15 dkg pirított földimogyoró vagy pirított mandulapehely, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál könnyű olívaolaj
Az elkészítés egyszerű: a hozzávalókat megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd egy nagy salátástálban jól összeforgatjuk.
ALMÁS VAGDALT
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 2 szikkadt zsemle, 3 jonatán alma, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, zsemlemorzsa, só, fehér bors, curry, olaj.
A meghámozott almákat lereszeljük, és a beáztatott majd kinyomkodott zsemlével, a darált hússal a tojással és a fűszerekkel összegyúrjuk. Fasírtokat formálunk belőle, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.
Burgonyapüré és céklasaláta illik hozzá.
ALMÁS-SÁRGARÉPÁS DARA
Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.
Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.
ALMÁS-MÜZLIS BATYU
Hozzávalók: 1 csomag leveles vajas tészta, 50 dkg alma, 6 evőkanál müzli-keverék, 1/2 citrom leve, 10 dkg cukor vagy édesítőszer, fahéj A tészta tetejére: 1 tojás, kevés porcukor
Az almát lereszeljük. Összekeverjük a müzlivel, a citromlével, a fahéjjal, cukorral/édesítőszerrel. Félretesszük. A felengedett tésztát lisztezett, nagy gyúródeszkán nagyon vékonyan kinyújtjuk, és 16 egyforma darabra vágjuk. A müzlis-almás tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére helyezzük. Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd sütőlemezre rakjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük.
EGYSZERŰ ALMATORTA
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 20 dkg olvasztott margarin, 4 tojás, 2 csomag sütőpor, 6-7 alma darabolva, fahéjas cukor
Az almákat beledaraboljuk a sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőformába, és megszórjuk a fahéjas cukorral. A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
PUDINGOS ALMÁS KEHELY
Hozzávalók: 30 dkg babapiskóta, 1 rumaroma, 6 dl joghurt, 5 evőkanál méz, 4 nagy savanykás alma, 2 dl tejszín, 10 dkg darált, pörkölt dióbél, 2 zacskó hidegen keverhető pudingpor, 1 liter tej.
A babapiskótákat egyenként belemártogatjuk a rumaromába (amit előtte 1 dl tejjel hígítottunk fel). A joghurtot a mezzel édesítjük. Az almát lereszeljük. A pudingporra ráöntjük a tejet es habverővel addig kevergetjük, amíg az krémszerűen besűrűsödik. Ekkor belekeverjük a reszelt almát és a mézes joghurtot. Hosszú, keskeny poharak aljára teszünk egy réteg piskótát, arra a krémből egy réteget, erre újra egy réteg piskótát rakunk. Addig rétegezzük, amíg el nem fogy. A tetejét tejszínhabbal és a pörkölt dióval díszítjük.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése