2012. május 2., szerda

AZ ALMA DÍCSÉRETE

Így tavasz kezdetén még nem bővelkedik a piaci kínálat gyümölcsökben, hacsak nem a spanyol eperszemekkel akarja valaki az emésztőrendszerét próbára tenni.
Így aztán a déligyümölcsökön kívül a hazai alma az egyetlen olyan vitamin- és ásványianyag-forrás, amit jó szívvel fogyaszthat bárki. Az almának mondhatni becsülete van a magyar gasztronómiában, hisz oly sokféleképpen felhasználható: édesen, sósan, köretnek, süteménynek, levesnek, turmixnak, nyersen, pürésítve, kompótként, vagy tölteléknek, salátának, vagy mártásnak.Fajtaválasztéka kiemelkedő,egyéni ízlésünk dönti el,melyiket szeretjük: a citromsárgára érett Golden éppúgy elnyerheti tetszésünket, mint a kisebb gyümölcscukor tartalmú,savanykásabb- ezért cukorbetegeknek is ajánlott –Idared, vagy a klasszikus Jonatán, a jellegzetes íz világú Starking, az új nemesítésekről nem is beszélve. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapanyaga, a héjában található pektin miatt pedig gondoskodhatunk a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-,B2-,és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kálciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt is. Igen jelentős a méregtelenítő hatása- a reszelt alma szabályozza a bélműködést, gyógyítja a hasmenést, megszünteti a hányingert, hányást. Készíthetünk belőle frissítő,regeneráló arcpakolást,(tejben kell megfőzni, pürésíteni, majd langyosra hűlve alkalmazni), de kúraszerűen fogyasztva ellenállóbbá teszi az immunrendszert, segít széppé és rugalmassá tenni a kötőszöveteket, eltünteti a narancsbőrt, enzimjei pedig megelőzik a visszérgyulladást. Mindezek után biztonsággal mondható, hogy nem közhely a régi mondás: „Napi egy alma, az orvost távol tartja”.

ÍNYENC SAJTOS ALMAKARIKÁK
Hozzávalók: 4 db alma,25 dkg rokfort sajt, 3 dkg vaj, 15 dkg mazsola, 2 dl fehérbor
Az almákat félbevágjuk, kicsumázzuk, a közepén lévő lyukakat megtöltjük a sajttal.Kivajazott tepsibe helyezzük,aláöntjük a fehérbort, megszórjuk a mazsolával, és sütőbe tesszük-a sajt rápirulásáig sütjük.

ALMATURMIX
Hozzávalók: fél liter tej,3 nagyobb alma, citromlé, cukor vagy édesítőszer,vagy méz - ízlés szerint,fahéj
A hozzávalókat egyszerűen össze turmixszoljuk.

ALMÁS-KORPÁS KENYÉR
Hozzávalók:15 dkg korpa,20 dkg liszt,3 nagyobb sárgarépa reszelve, 3 nagyobb alma reszelve, 4 tojás, 10 dkg cukor vagy annak megfelelő édesítőszer,2 kávéskanál sütőpor,1 kávéskanál szódabikarbóna,só,5 dkg vaj,5 dkg mandula
Az alma és sárgarépa reszeléket elkeverjük a liszttel,korpával,tojásokkal, sütőporral, szódabikarbónával, és elmorzsoljuk benne a vajat, és a darabos mandulával összedolgozzuk. Szögletes formába öntve megsütjük.

TÖLTÖTT CSIRKEMELL ALMÁVAL
Hozzávalók: 2 csirkemell filé,20 dkg csirkemáj,20 dkg reszelt alma,.2 csipet majoránna, 2 evőkanál méz,só,őrölt bors
A csirkemelleket kétfelé vágva kiklopfoljuk. A csirkemájat felkockázzuk, hozzáreszeljük az almát, majoránnával, sóval, borssal ízesítjük, s beletöltjük a csirkemell-szeletekbe. Összegöngyölve kiolajozott sütő tepsibe helyezzük-, megsütjük. Burgonyapüré illik hozzá.

ALMÁS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 4 nagyobb héjában főtt burgonya megtisztítva, felkarikázva, egy savanykás alma vékonyra szeletelve,4 főtt tojás felkarikázva, 1 póréhagyma,2 deci natúr joghurt, mustár, petrezselyemzöld, só, bors, salátalevelek
Az elkészítése ennek is egyszerű – az előkészített hozzávalókat összekeverjük – salátaleveleken hidegen tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...