2015/02/13

HETI HÍRMORZSÁK 7.hét



Nébih: 40 tonna állati mellékterméket kell megsemmisíteni Bács megyében

Budapest, 2015. február 9., hétfő (MTI) - Egy engedély nélkül üzemelő telepen mintegy 40 tonna állati mellékterméket kell megsemmisíteni azután, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a múlt héten ellenőriztek egy Bács-Kiskun megyei állati bőröket feldolgozó és tároló üzemet.

    A telep illegálisan működött, nem volt engedélye, a Nébih közérdekű bejelentés nyomán értesült tevékenységéről. Az esetet haladéktalanul kivizsgálták, a telepet lezárták, a tevékenység további folytatását azonnali hatállyal megtiltották - tájékoztatta a hatóság hétfőn az MTI-t.Az üzem két épületében több mint kétszáz raklapon sorakoztak a lesózott birkabőrök, a szabadban fóliával letakarva álltak a lenyúzott szarvasmarha- és lóbőrök. Az udvaron szemgolyó nélküli lófejeket és hatalmas zsákokban ipari sót találtak az ellenőrök. Az épületben román fülszámos birkafejek, belsőségek hevertek a padozaton.
    A mintegy 40 tonna állati mellékterméket a szakemberek azonnal lefoglalták és megsemmisítésre utalták. Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható, bár az eljárás még nem zárult le. A közlemény szerint az idén a Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának szakemberei több melléktermék-feldolgozó üzemet is ellenőriztek. Ennek során egy hónap alatt három ügyben mintegy 70 tonna illegális terméket foglaltak le. Az ágazatban további fokozott ellenőrzés várható.

Belvíz - Vízügy: 45 belvízvédelmi szakaszon van készültség

Budapest, 2015. február 9., hétfő (MTI) - Tíz vízügyi igazgatóság területén 45 belvízvédelmi szakaszon van készültség, országosan mintegy 124 ezer hektárnyi terület van víz alatt - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfő délelőtt az MTI-vel.

A közlemény szerint országosan tizenegy belvízvédelmi szakaszon első-, 33 szakaszon másod-, egy szakaszon pedig harmadfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület hétfő reggel országosan mintegy 124 ezer hektár volt, amelyből több mint 65 ezer hektár vetés-szántó. A védekezésben több mint hétszáz ember vesz részt.A legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak - írták.A szegedi vízügyi igazgatóság mind a nyolc belvízvédelmi szakaszán működnek a szivattyútelepek. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét - Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében Öcsöd és Kunszentmárton térsége - mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől. Az igazgatóság területén a belvízi elöntés 47 ezer hektár, ebből mintegy 26 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntött terület Csongrád megyében van, ahol több mint 37 ezer hektár van víz alatt.A szegedi igazgatóság működési területén hétfő reggelre - a délkeleti körzetek kivételével - 1-5 centiméter vastagságú hótakaró alakult ki, több helyen csak foltokban.Jelenleg az igazgatóság 157 dolgozója vesz részt a védekezésben.
A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán kézzel szedik ki az uszadékot - jegyezték meg  A gyulai vízügyi igazgatóságon az elöntött terület nagysága kis mértékben emelkedett, az jelenleg mintegy 14 ezer hektár, amelyből több mint nyolcezer hektár vetés-szántó. Az igazgatóság mind a tíz belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben.
    Az őrszolgálat nyomon követi az elöntött területek nagyságát, kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyást gátló akadályok eltávolításáról - tették hozzá.A tájékoztatás szerint az elmúlt hétvégén a Tisza vízgyűjtőjén nem volt jelentős csapadék. A Tisza-vízgyűjtő hóvízkészlete alig változott, vasárnap 1,87 köbkilométer volt, az időszaki sokéves átlag 60 százaléka. A Maros völgyében a hó mennyisége némileg növekedett, elérte a sokéves átlagot, a Körösök mentén továbbra is az átlag 40 százaléka. A meteorológiai előrejelzés szerint hétfőn még várható kisebb havazás, majd a hét végéig száraz lesz az idő.

A kormány elfogadta az "Egészséges Magyarország 2014–2020” egészségügyi ágazati stratégiát

    Budapest, 2015. február 10., kedd (MTI) - A kormány elfogadta az "Egészséges Magyarország 2014–2020" egészségügyi ágazati stratégiát - olvasható a Magyar Közlöny kedden megjelent számában.

   
Ezzel összefüggésben a kormány arra kéri az emberi erőforrások miniszterét és a megvalósításban érintett többi minisztert, hogy a stratégiában meghatározott célok elérését szolgáló eszközöket építsék be szakpolitikai tevékenységeikbe és tegyék meg az e célok eléréséhez szükséges intézkedéseket.A tavaly év végén közzétett anyag szerint a kormány elkötelezett az ország egészségügyi helyzetének további javítása mellett, egyik legfontosabb célkitűzése, hogy folyamatosan javuljon a lakosság egészségi állapota. A megelőzés mellett fontos kormányzati cél a betegek gyógyulási esélyeinek javítása. Ezért vette a kabinet állami fenntartásba az eladósodott egészségügyi intézmények többségét, ami a dokumentum szerint garanciát jelent a hatékonyabb, hosszú távon is biztonságos működésre.A dokumentumban megfogalmazták a következő időszak általános ágazati célkitűzéseit, ezek közé tartozik egyebek mellett, hogy 2020-ra két évvel növekedjen a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek száma, 2022-re pedig elérje az EU-átlagot. A születéskor várható élettartam nők esetében 78,3 évről 80 évre és férfiak esetében 70,3 évről 72 évre emelkedjen, valamint 10 százalékkal csökkenjen a halálozási arány. Az anyag szerint további fontos cél, hogy erősödjön és érvényesülni tudjon az egyéni felelősségvállalás az egészségmegőrzésben, valamint csökkenjen az ország egyes területei között a lakosság egészségi állapotában tapasztalható különbség.

A magáncsőd bevezetését szorgalmazza a Feosz
Budapest, 2015. február 10., kedd (MTI) - Az adósságspirálba került természetes személyek tartozásainak rendezésére a magáncsőd bevezetését szorgalmazza a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (Feosz).

A Feosz keddi közleményében kifejtette: azon fogyasztóknak, akikre nem vonatkoznak a devizahitelesek megsegítésére hozott jogszabályok, a magáncsőd intézménye megoldást jelenthet. Hasonlóképp a forintosítási törvény végrehajtását követően a tartozás megfizetésére nem elegendő bevétellel rendelkezőknek is alternatíva lehet. A szövetség továbbá - a tudatos fogyasztói magatartás szélesebb körben történő elterjesztése miatt - indokoltnak tartja, hogy az is élhessen a lehetőséggel, akinél már előre látható, hogy nem lesz képes jövőbeni tartozásai kiegyenlítésére.A csődvédelemben részesülő magánszemély korlátozott anyagi felelősséggel bír, és ha együttműködik az adósaival, akár meg is szabadulhat tartozásainak egy részétől és a végrehajtók fenyegetésétől mentesen új életet kezdhet. A szövetség szerint a hitelezők követelésének kielégítése is könnyebbé válna a megfelelő garanciák és megállapodás révén.A Feosz hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a rendszerbe kizárólag önkéntes döntés alapján - kockázatfelmérést követően - kerülhetne be a fogyasztó, valamint azt, hogy a magáncsőd intézményének biztosítania kell a hitelező vállalkozások jogainak védelmét a költségek megtérülésének kiszámíthatóságával.Továbbá kialakításkor a fennálló tartozásoknál meg kell határozni olyan minimális értékhatárt, amely alatt nem igényelhető a csődvédelem.

Érzékenyítő mintaprogram indul az iskolásoknak Rákosmentén

   
Budapest, 2015. február 10., kedd (MTI) - Fogyatékossági érzékenyítő mintaprogramot indít Rákosmente önkormányzata az országos fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetek bevonásával, az érintettek kedden írták alá az erre vonatkozó megállapodást.

Riz Levente (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere az MTI-nek elmondta, a kezdeményezés lényege, hogy minden kerületi általános- vagy középiskolába járó diák legalább egyszer részt vegyen érzékenyítő foglalkozáson. A mintaprogram öt iskolával indul, és ha mindenhová kiterjesztik, akkor 5-6 ezer diák vesz majd részt benne.Az iskolásoknak fogyatékkal élőket képviselő civil szervezetek - például a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, az Autisták Országos Szövetsége - tartanak tanórákat, a mindennapi életükről szóló előadások mellett pedig interaktív feladatok is segítik az érzékenyítést. Riz Levente példaként hozta, hogy a diákok a gyakorlatban is megismerkedhetnek a csörgőlabdával, mint sporttal.A polgármester szavai szerint a rákosmenti közösség természetes kötelességének érzi, hogy a fiatalokat megtanítsa, hogyan kell gondoskodni azokról, akik segítségre szorulnak.A mintaprogram költségeit az önkormányzat viseli.

Kezdődik a mohácsi busójárás

Pécs, 2015. február 10., kedd (MTI) - A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel megkezdődik csütörtökön a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át minden eddiginél több, 1200 jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban

Hegedűs Emese, az esemény egyik fő szervezője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a busójáráson mintegy 30 helyszínen reggeltől estig több mint 70 programra várják az érdeklődőket.A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, dudástalálkozó, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptáncelőadás, sokacbál, busólakodalmas, koncert, maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is neves művészek által készített busóálarcokból.Az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára felkerült népszokás idei rendezvényein 40 busócsoport várhatóan mintegy 1100 busója és további 100 maskarása vesz részt, a kiemelt rendezvényekre 70-80 ezer látogatót várnak.A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a mohácsi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Városnéző étterembusz járja Párizst

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:Párizs, 2015. február 11., szerda (MTI) - A francia gasztronómia ínyencségeit és egy csodálatos városnézés élményeit kínálja a Párizs nevezetességeit körbejáró Bustronome nevű étterembusz.

A Párizs utcáin négy hónapja közlekedő, feketére festetett, üvegtetős kétszintes busz belülről egy elegáns éttermi tetőteraszra emlékeztet, ahonnan minden irányba csodálatos kilátás nyílik a városra. A Bustronome-ban Vincent Thiessé séfnek köszönhetően a francia konyha különlegességeit kóstolhatják meg a vendégek. A havonta változó menüt a szakács az óránként 15 kilométeres sebességgel haladó busz városnézési körülményeihez igazította. Az étlapon az évszakoknak megfelelő legkiválóbb francia termékekből összeállított tálak szerepelnek, a két óráig tartó ebédre négy fogást, a két és fél órás esti városnézésre pedig hatfogásos pezsgős vacsorát kínál a Bustronome. A menüárak 65 és 125 euró között mozognak a menühöz rendelhető italoktól függően.A Diadalívtől induló busz felső szintjén helyet foglaló vendégek szemei előtt az ebéd vagy a vacsora elfogyasztása közben Párizs leghíresebb nevezetességei tűnnek fel az Eiffel toronytól az Operán, a Louvre-on vagy a Notre Dame-on át a Grand Palais kiállítócsarnokig. Minden utas rendelkezésére áll egy egyszerű tollra hasonlító, ötnyelvű idegenvezetői készülék. Elég a tollal az étlapon feltüntetett nevezetesség egyikére rábökni, s a készülék az előre kiválasztott nyelven az adott épületről mesél a vendég fülébe. A guruló étteremben a felső szinten két- és négyfős asztaloknál 38 teríték várja a vendégeket, az alsó szinten találhatók a kiszolgálóhelyiségek: a konyha, a ruhatár, a mosdó és a vezetői fülke. A Bustronome két tulajdonosa, Jean-Christophe Fournier és Bertrand Mathieu pénzügyi szakember a Société Générale bankban ismerkedett meg egymással. A frissen készített ételeket kínáló, egyre népszerűbb kamionéttermek (food truck) láttán másfél évvel ezelőtt merült fel bennük egy olyan városnéző buszétterem ötlete, amely minőségi gasztronómiát kínál. A megvalósításhoz fizetés nélküli szabadságot vettek ki, és a Spanyolországban vásárolt kétszintes buszt a dél-franciaországi Toulouse-ban fél év alatt alakítatták luxusétteremmé. Az október óta nyitva tartó guruló étterem vendégei nyolcvan százalékban párizsiak. "Ha a helyieket sikerül meggyőznünk, akkor szinte biztos, hogy a francia és a külföldi turistáknak is tetszeni fog az ötlet" - mondta az MTI-nek Jean-Christophe Fournier, az egyik alapító. A Bustronome hétfőn, kedden és szerdán üzleti ebédekre és vacsorákra vállalati csoportokat fogad, a hét többi napján van lehetőség egyéni foglalásokra, kizárólag az interneten. A tulajdonos azt reméli, hogy még idén két másik buszt is elindíthat Párizsban, a következő években pedig többek között Londont, Rómát, New Yorkot és Dubajt is meghódíthatja a városnéző étterembusz.

Az EP azt szeretné, ha a feldolgozott élelmiszereken is szerepelne a felhasznált hús származási helye - FRISSÍTETT (új: Szanyi)

Brüsszel, 2015. február 11., szerda (MTI) - Az Európai Parlament (EP) azt várja az Európai Bizottságtól, hogy készítsen olyan jogszabálytervezetet, amely kötelezővé tenné, hogy a friss marhahúshoz hasonlóan a feldolgozott élelmiszerek, így például a fagyasztott pizza és a mirelit lasagna csomagolásán is fel kelljen tüntetni a felhasznált hús származási helyét - derül ki a szerdán elfogadott állásfoglalásból.

   
A határozat szerint ez átláthatóbbá tenné az egész élelmiszeripar vertikumát, így az európai fogyasztók tájékozottabban választhatnának, és így megerősödne az élelmiszertermékek iránti bizalom.  "A lóhúsbotrány után vissza kell szereznünk a vásárlók bizalmát. Ugyanakkor nem szabad, hogy az új kötelezettség további terhet rójon az ágazatban gyakori kis- és középvállalkozásokra" - idézi az EP közleménye a környezetvédelmi bizottság olasz, néppárti elnökét, Giovanni La Viát. (Nyugat-Európa több országában 2013-ban tört ki az eddigi legnagyobb lóhúsbotrány, amikor marhahúsnak átcímkézve árusítottak lóhúst tartalmazó termékeket.)A képviselők ismét kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy az élelmiszeripari csalások rombolják az élelmiszerbiztonságot, a fogyasztók bizalmát és egészségét, akadályozzák az élelmiszerlánc működését és kedvezőtlenül befolyásolják a mezőgazdasági termékek árát. Arra külön kitér a dokumentum: meg kell vizsgálni, hogy az intézkedés milyen hatással lenne az árakra.Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője a szavazást követően közleményt adott, melyben arra az álláspontra helyezkedett, hogy győzött a fogyasztók akarata. A politikus szerint a nagy húsipari vállalatok javára részrehajló az az elemzés, amely emiatt az árak 15-50 százalékos emelkedését vetíti előre.A szocialista politikus felhívta az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy árnövelő hatás elsősorban azon cégek esetében képzelhető el, amelyek idáig kétes eredetű, vagy megfelelő minőségbiztosítással nem rendelkező országból szállítottak alapanyagokat."Amikor nem tudjuk, hogy honnan származik a termék, az okoz extra költséget. A fogyasztók tudni akarják, hogy az élelmiszerek honnan származnak, átláthatóság kell"- húzta alá Szanyi Tibor.A politikus közölte: minden más szempontnál fontosabb a fogyasztói bizalom és az egészség, illetve az élelmiszerekkel kapcsolatos csalás elleni küzdelem és az ezáltal garantálható biztonság.

Influenza - OEK: továbbra is terjed az influenza

Budapest, 2015. február 11., szerda (MTI) - Továbbra is terjed az influenza, egy hét alatt több mint 22 százalékkal emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán a honlapján. Az országos influenzajárvány miatt szerdától újabb egészségügyi intézményekben vezették be, illetve terjesztették ki a látogatási tilalmat.

   
Az OEK jelentése szerint az elmúlt héten 87 500-an fordultak orvoshoz influenzás tünetekkel. A 6. héten a fővárosban és 15 megyében emelkedett, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom és Tolna megyében nem változott, Fejér megyében negyedével csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Békés megyében a betegek száma egy hét alatt két és félszeresére nőtt. A legtöbb beteget Tolna, Győr-Moson-Sopron, Békés és Pest megyében regisztrálták, a legkevesebbet Csongrád, Heves és Zala megyében. Két megye (Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye) kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést.A betegek csaknem 31 százaléka gyermek, 36 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek mintegy 25 százaléka, 8,2 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat összesítése szerint a fővárosban és az ország valamennyi megyéjében rendeltek el a kórházakban teljes vagy részleges látogatási tilalmat. A részleges tilalmak alá jellemzően a szülészet-nógyógyászati, a koraszülött- és újszülöttosztályok, egyes gyermekosztályok, az onkológiai klinikák és részlegek, az intenzív terápiás, valamint az ápolási osztályok esnek.Vannak olyan megyék (Csongrád és Fejér), amelyekben a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a megye összes fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében elrendelte a teljes látogatási tilalmat. Másutt néhány intézményben korlátozták a látogatást. Ezzel együtt az influenzás megbetegedések halmozódása esetén az egészségügyi intézmények vezetői saját hatáskörben is elrendelhetik a látogatási tilalmat betegeik védelme érdekében. A látogatási korlátozásokat az ÁNTSZ folyamatosan frissíti honlapján.Szerdán is újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat. A Soproni Gyógyközpont például szerdától már egyáltalán nem látogatható.

Bélyeg helyett egy csókért is kézbesít leveleket a holland posta Bálint napon

Brüsszel, 2015. február 12., szerda (MTI) - Ingyen kézbesíti a szerelmesek ünnepére, Bálint napra küldött üdvözlőlapokat a holland posta, a levél küldőjének csupán annyi a dolga, hogy jó erős rúzzsal egy nagy csókot nyomjon a kedvesének szóló kártya jobb felső sarkába, a bélyeg helyére.

A lényeg az - hívta fel szerdán a figyelmet a posta szóvivője - hogy a február 14-iki ünnep előtt egy nappal, február 13-án, pénteken délután öt óráig adják postára üzenetüket mindazok, akik a csókbélyeges szolgáltatást szeretnék igénybe venni.Mint a szóvivő elmondta, alkalmazottaik napok óta dolgoznak a postahivatalokban, illetve az elosztó helyeken működő szkennerek átállításán, hogy azok biztonsággal felismerjék a levelek, üdvözlőlapok megfelelő helyein virító csókformájú rúzsnyomot.  "A munka jól halad, dolgozóink saját maguk tesztelik a gépeket. Eddig ötszáz csókkal lebélyegzett levéllel tettünk próbát és egyik gépünk sem vallott kudarcot. Reméljük, hogy semmi fennakadás nem lesz pénteken, illetve szombaton sem, amikor élesben működtetjük a rendszert, és ezzel a gesztussal sikerül örömet szerezünk mindazoknak, akik így szeretnének kedveskedni párjuknak Bálint napon"- tette hozzá.  Nem tudható mennyien fognak élni az új - bár csupán átmeneti - szolgáltatással, a posta számára mindenesetre meglehetősen nagy a kihívás. Évente átlagosan mintegy 500 ezer Bálint napi üdvözlő kártyát adnak postára Hollandiában.

Kutyavásárt hirdet a rendőrség

Budapest, 2015. február 11., szerda (MTI) - Kutyavásárt hirdet a rendőrség, az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) a police.hu-n közzétett felhívása szerint minimum 10-14 hónapos, elsősorban német és belga juhászkutyákat vennének szolgálati kutyának.


A vásárra magánszemélyek, társadalmi szervezetek, gazdasági társaságok jelentkezését várják, a felajánlott kutyáknak rendelkezniük kell mikrochippel, veszettségi elleni védőoltással, egészségi alkalmasságukat az ORFK Dunakeszi Oktatási Központ állatorvosa bírálja el. Emellett egy bizottság vizsgálja azt, hogy az állatok rendelkeznek-e a tervezett szolgálati feladathoz szükséges képességekkel, készségekkel, temperamentummal és pszichikai tulajdonságokkal. Vizsgálják például azt, hogyan reagál a kutya egy 7,62-es gépkarabélyból leadott lövésre. A rendőrség különböző képzettségű kutyákat venne, a hirdetmény tartalmazza az egyes kategóriákhoz tartozó vizsgálatokat és gyakorlatokat bemutató videókat is. A vásárra - amelyet szerdánként tartanak az ORFK Dunakeszi Oktatási Központjában - elsősorban német juhászkutyákat és belga juhászkutya (malinois) rövidszőrű változatát, másodsorban e két fajta fajtakeverékét, harmadsorban egyéb fajtákat várnak. A törzskönyv megléte nem elvárás.



Angliában tilos lesz rágyújtani az autóban, ha gyerek is utazik benne

London, 2015. február 12., csütörtök (MTI) - Október 1-jétől törvény fogja tiltani Angliában az autósok számára, hogy rágyújtsanak a volán mögött, ha gyerek is ül a járműben.

A szerdán elfogadott jogszabály célja, hogy megóvja a 18 éven aluliakat a passzív dohányzás ártalmaitól. Walesben már életbe léptettek hasonló korlátozást és Skócia is fontolgatja a lépést. A törvénysértésen kapott brit autósokat akár 50 fontra is büntethetik. A korlátozás nem fog vonatkozni azokra, akik egyedül utaznak, vagy lehajtott tetejű autót vezetnek - adta hírül a BBC News.A British Lung Foundation jótékonysági szervezet adatai szerint hetente több mint 430 ezer gyermek van kitéve másodlagos dohányfüstnek az autókban. Közegészségügyi szakértők szerint a passzív dohányzás a gyermekeknél növelheti az asztma, az agyhártyagyulladás és a bölcsőhalál kockázatát.Az autóban való dohányzás korlátozását sokan támogatják, néhányan azonban szükségtelen beavatkozásnak tekintik. Jane Ellison közegészségügyi miniszter szerint hárommillió gyerek van kitéve a környezeti dohányfüst ártalmainak az autókban. Mint fogalmazott, a fiatalok közül sokan kínosnak érzik, vagy félnek megkérni a felnőtteket arra, hogy hagyják abba a dohányzást, a szabályozások éppen ezért jelentenek fontos lépést a gyermekek megóvása felé.A British Lung Foundation győzelemként ünnepelte a korlátozást. Mint azt Penny Woods, az alapítvány elnöke elmondta, jelenleg arra buzdítják a kormányt, hogy hasonló elkötelezettséget tanúsítson a dohánytermékek egyencsomagolásának bevezetése iránt, ami segíthet csökkenteni a dohányáruk vonzerejét a fiatalok szemében.A dohányosok érdekeit képviselő Forest csoport vezetője, Simon Clark azonban eltúlzottnak nevezte a korlátozást. "A dohányosok túlnyomó többsége tudja, hogy meggondolatlanság gyermekkel az autóban dohányozni és nem is tesz így. Nincs szükségük rá, hogy az állam ilyen szinten beleavatkozzon az életükbe" - mondta Clark, hozzátéve, hogy a rendőrség nem lesz képes egymaga betartatni a törvényt, így a kormánynak egy kisebb "besúgóseregre" lesz szüksége a kihágások jelentéséhez.  (http://www.bbc.com/news/health-31310685)

A migrén kialakulását vizsgálja a Semmelweis Egyetem új kutatócsoportja

    Budapest, 2015. február 12., csütörtök (MTI) - A migrén kialakulásához vezető genetikai tényezőket, valamint a migrén és a stressz összefüggéseit vizsgálja a Nemzeti Agykutatási Program keretében alakult új kutatócsoport a Semmelweis Egyetemen.

A szakemberek elsősorban arra fókuszálnak, hogy mely faktorok váltják ki a migrénes roham visszatérését. Hipotézisük szerint genetikai tényezők befolyásolják, hogy miként reagál valaki olyan külső környezeti hatásokra - például a stresszre -, amelyek migrénhez vezetnek - olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján elérhető közleményben.„Feltételezéseink szerint az agykéregnek, különösen a homloklebenyi résznek, vannak olyan szabályozó területei, melyek migréneseknél kevésbé hatékonyan működnek, így a szorongás, illetve a fokozott stresszválasz, valamint a fájdalom kialakulásáért felelős agyi területek nincsenek megfelelő kontroll alatt” - idézi a honlap a kutatócsoportot vezető Juhász Gabriellát, a GYTK Gyógyszerhatástani Intézetének docensét. A szakember szerint a stresszt szélesebb értelemben vizsgálják, így például a munkahelyi és a hétköznapi stresszhelyzetek mellett a fájdalom visszatérésétől való félelem is kulcsfontosságú lehet. A vizsgálatokba a tervek szerint száz önként vállalkozót vonnak be: ötven migrénest és kontrollcsoportként ötven egészséges személyt. Az MTI válaszára Juhász Gabriella elmondta, hogy az önkéntes résztvevők előzetes vizsgálatai már megkezdődtek: egy beszélgetés, majd egy részletes kivizsgálás alapján döntik el, hogy a jelentkező alkalmas-e a kutatásra.Ennek részeként a szakemberek egyebek közt funkcionális MR segítségével képeket készítenek az agyról, miközben különböző behatások érik az alanyt, például félelmet kifejező arcot mutatnak neki, vagy fájdalommal fenyegető helyzetet szimulálnak. A vizsgálatok során látható lesz, hogy az egyes külső behatásokra mely agyi terület aktivitása milyen mértékben változott, és különbözött-e ez a migrénesek és a kontrollcsoport esetén.A kutatási program másik része arra keresi a választ, hogy a stresszoldó módszerek, úgy mint az autogén tréning megtanulása, hogyan hat az agy működésére. A stresszoldó relaxációs módszert elsajátító és alkalmazó migrénes betegek ugyanis arról számolnak be, hogy ritkábban fáj a fejük és kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükségük.A stressz és a migrén összefüggéséről rendszerint a betegek is beszámolnak saját tapasztalataik alapján - olvasható az egyetem honlapján. Érdekesség, hogy legtöbbször nem a stresszhelyzetben jön a roham, hanem a stresszhatás lecsengését követően. Gyakori, hogy a hétköznapi stressz okozta migrén a hét végén alakul ki. Juhász Gabriella az MTI-nek elmondta, hogy korábbi hazai kutatások alapján nagyjából 1-1,2 millió migrénes él Magyarországon és a betegség elsősorban az aktív korban lévő lakosságot érinti, nőknél 2-3-szor gyakoribb az előfordulása.A szakember abban bízik, hogy a támogatás három éve alatt munkájuk nemcsak a hazai kutatást viheti előre, hanem nemzetközi szinten is jelentős, új eredményeket hozhat. Céljuk egyebek mellett, hogy felismeréseik lehetőséget nyújtsanak a migrénes rohamok megelőzésére, és olyan biokémiai mechanizmusokat tárjanak fel, amelyek támpontot nyújthatnak későbbi gyógyszerfejlesztésekhez - olvasható a közleményben.Az MTA-SE-NAP B Genetikai Agyi Képalkotó Migrén Kutatócsoport a Nemzeti Agykutatási Program B alprogramja keretében alakult meg.

Az elhízás genetikai hátterét vázolta fel egy nemzetközi kutatócsoport

   London, 2014. február 12., csütörtök (MTI) - Egy nemzetközi tudóscsoport több mint 90 olyan új génterületet tárt fel, amely magyarázatot adhat arra, miért hajlamosabbak egyes emberek az elhízásra.

A kutatók több mint 300 ezer ember génkészletét vizsgálták meg, és ennek alapján alkották meg az elhízás legnagyobb genetikai térképét, amelyet a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban ismertettek - adta hírül a BBC News.Állandó mintázatokat keresve kapcsolatot találtak az agyi folyamatokban részt vevő génekkel, ami azt sugallja, hogy az elhízásnak részben neurológiai alapja lehet.A Giant (Genetic Investigation of Anthropometric Trait) nevű konzorcium a testsúly és a magasság aránya alapján számított testtömegindex (BMI) mögötti genetikát vizsgálta.A Nature folyóiratban közzétett másik tanulmányukban azt kutatták, hogyan hat a genetika arra, miként oszlik el a zsír a testen. A hastájék körüli zsír például több egészségi problémát okoz, mint a combokon lévő. Mintegy 33 újonnan megállapított génterületet hoztak összefüggésbe a zsíreloszlással - ami további magyarázatot ad arra, egyes emberek, miért körte alakúak, míg mások miért híznak inkább a hasra. Azonosítottak továbbá több mint 60 genetikai területet, amely hatással van a testtömegindexre, megháromszorozva a korábban ismert ilyen génterületek számát. Néhány ilyen terület az idegrendszerrel áll kapcsolatban. Elizabeth Speliotes, a Michigani Egyetem professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint ez utóbbi meglepte őt. "Nem járunk neurológushoz azért, hogy megvitassuk a testsúlyunkat, amikor az elhízásra gondolunk, nem gondolunk általában az idegrendszerre. Ez azonban megváltoztatja azt a módot, ahogy az elhízásra gondolunk: talán nem csupán anyagcserével kapcsolatos állapotról van szó, hanem neurológiai alapja is van" - tette hozzá.A szakemberek úgy vélik, hogy néhány gén szerepet játszik abban, miként kezeljük az éhségünket, mások az élelmiszer körüli gondolatainkat befolyásolják.Speliotes professzor hangsúlyozta, a feltárt genetikai területek sokfélesége azt jelzi, hogy az elhízásra való hajlam nem egyetlen génhez köthető. "Ezért kevésbé valószínű, hogy egyetlen megoldás az elhízás leküzdésére mindenki esetében működhet. Jelenleg a nem és a életkor alapján adunk általános tanácsokat az egészséges testsúlyra és életmódra. Ez a típusú genetikai adathalmaz azonban egy napon segíthet abban, hogy sokkal inkább egyénre szabott tanácsokat adjunk" - mondta a BBC-nek. http://www.bbc.com/news/health-31372156

Házasság hete - Novák Katalin: a családbarát szemléletet erősítené a kormány

Budapest, 2015. február 12., csütörtök (MTI) – Családbarát munkahely pályázatot írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a kormányzat ezzel is azt szeretné elérni, hogy a családbarát szemlélet erősödjön, legyen "trendi" Magyarországon – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy csütörtöki budapesti fórumon.


    Novák Katalin a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom konferenciáján arról beszélt, hogy akkor családbarát egy munkahely, ha ott nemcsak a munkavállalókat "látják, hanem a mögöttük álló" családokat, a gyerekeket, az otthonokat is A kormány intézkedéseivel elő kívánja segíteni a családi és a munkahelyi élet összeegyeztethetőségét, és szerinte ezt az elvet a munkaadóknak is le kell fordítaniuk a hétköznapokra - közölte.Az államtitkár a házasság hete programsorozat egyik központi, a Magyar Tudományos Akadémián tartott rendezvényén a kormány családpolitikai intézkedései közül azt a járulékkedvezmény-lehetőséget emelte ki, ami arra ösztönözheti a munkaadókat, hogy vonzóbb - anyagilag kedvezőbb - legyen számukra a kisgyermekes anyák foglalkoztatása.Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a program fővédnöke a boldog házasság nélkülözhetetlen pillérének mondta a szeretet mellett a bátorságot, az alázatot és a hűséget. A fővédnök a házasság hete mottójára, a megtartó hűségre utalva azt mondta, az bármely élethelyzetben nagy segítség lehet, így például a közösséghez tartozásban, a munkahelyi helytállásban, vagy a családban, a gyermeknevelésben  Idézte Böjte Csaba ferences szerzetest, aki azt mondta: ha egy kapcsolat az Isten akarata szerinti szerelemre épül, amely magában foglalja az örök értékek szeretetét, az alkotás, az életadás örömét, a gyermeknevelés felelősségét, akkor azzal le lehet győzni mindazt, ami a hűséget, a kitartást támadja.Az államtitkár a most kiírt programot ismertetve elmondta, a családbarát munkahely pályázat idei keretösszegét a tavalyi több mint a duplájára, 50 millió forintra emelték. Közölte, a pályázatra - négy kategóriában - azok a kis-, közép- és nagyvállalatok, valamint költségvetési, közigazgatási szervek, köztük önkormányzatok jelentkezhetnek, amelyek vállalják, hogy legalább egy éven át egy - általuk kitalált, vagy már máshol működő - konkrét családbarát programot folytatnak. Példaként említette egy játszósarok vagy családi napközi kialakítását, nyári tábor szervezését, valamint a távmunka lehetőségének biztosítását, akár a kötött munkaidő egy részére is. Hozzátette: az eddigi jó gyakorlatok alapján elmondható, hogy a családbarát programok beválnak, azokat a munkaadók hosszú távon is megőrzik.Közölte, az egyes munkaadók idén a tavalyi összeg kétszeresét, 3 millió forintot kaphatnak új programjaikra, és azokhoz önrészt sem kell biztosítaniuk. Elmondta, a pályázat már elérhető az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján, arra március 17-ig jelentkezhetnek a munkaadók.Az államtitkár a családbarát szemlélet megerősítésében a kormányzat partnerének nevezte a tervezett gyermekek megszületését különböző programokkal ösztönző Három Királyi, Három Királylány Mozgalmat, majd a rendezvényen megállapodást írtak alá a családbarát munkahely programról.A magyarországi házasság hetét - idén február 8-15. között - a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásában tartják. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek.

ÁNTSZ: 32 ezer nőnek kézbesítenek méhnyakrák-szűrésre szóló levelet
Budapest, 2015. február 12., csütörtök (MTI) - A napokban közel 32 ezer nőnek küld méhnyakrák-szűrésre szóló levelet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ); a névre szóló meghívót azoknak a 25 és 65 év közöttieknek postázzák, akik jogosultak az ingyenes vizsgálatra, és olyan településen élnek, ahol már elérhető a védőnői méhnyakrák-szűrés.


    Az ÁNTSZ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2013-ban indította el azt a programot, amelynek célja, hogy a védőnők bevonásával minél többen vegyenek részt az ingyenes szűrővizsgálaton. A védőnők egy képzést követően önállóan végezhetnek méhnyakszűrést a védőnői tanácsadókban. A program keretében elsősorban olyan védőnők jelentkezését várták, akik 5 ezer főnél kisebb településen dolgoznak, így azok számára is helyben elérhetővé válik a vizsgálat, akiknek korábban ezért távolabb kellett utazniuk.Februártól újabb 154 védőnő kapcsolódik be a programba, így országosan már 344 védőnőnél érhető el a szolgáltatás - írták.A kiemelt projekt forrását részben a magyar kormány, részben az Európai Unió biztosítja az Európai Szociális Alapból, ennek révén a védőnői vizsgálat lehetősége mára az ország 534 településén vált elérhetővé, és a következő hónapokban ez a szám még tovább bővül, megközelítve az ezret. A most vizsgálatra hívott nőknek a lakóhely szerint illetékes területi védőnővel kell időpontot egyeztetni. A beavatkozás fájdalommentes, egyszerű vizsgálat.

Nagycsaládoknak írtak ki szociális üdülési pályázatot

Budapest, 2015. február 13., péntek (MTI) - Nagycsaládoknak írt ki szociális üdülési pályázatot a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA); a jelentkezők több mint negyven szálláshely közül választhatnak. Az üdüléshez fizetendő önrész egy négygyermekes családnak 3-6 éjszakára 20 ezer forint, plusz az idegenforgalmi adó.


Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az Erzsébet-program pályázatait ismertetve azt hangoztatta, a kormány célja az, hogy minden gyermek eljuthasson nyári táborba, például a Balatonhoz. Az államtitkár a kormány családpolitikája nemzetközileg is elismert ékkövének nevezte az Erzsébet programot, és emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években 400 ezernél többen vehettek részt abban, köztük 200 ezer gyermek. Közölte, a kormány az Erzsébet utalványok forgalmazásából befolyó 3 milliárd forintot további 3 milliárd forinttal egészíti ki, így idén összesen 6 milliárd forintért írhatnak ki pályázatokat.Novák Katalin az MTI-nek azt mondta, tavaly 43 ezren vehettek részt a nagycsaládos üdülési programban, és idén az a céljuk, hogy ezt - a megduplázott támogatásnak köszönhetően - kétszeresére emeljék.A rendezvényen kiosztott tájékoztató szerint idén 70 pályázatot hirdetett meg az MNÜA. A dokumentum szerint az Erzsébet-program a kedvezményezettek köréből idén is kiemelten a nagycsaládosokat, a fogyatékossággal élőket valamint a nyugdíjasokat részesíti üdülési, kikapcsolódási támogatásban.A nagycsaládos szociális üdülési pályázatra 30 napig lehet jelentkezni. A felnőtteknek 5 ezer, a 3-14 év közötti gyerekeknek 2500 forintot kell fizetni. Az üdülési idő 3-6 éjszaka attól függően, hogy elő-, utó-, vagy főszezonra jelentkeznek-e a családok, továbbá függ az adott szálláshely szolgáltatásaitól is.A pályázaton nyertes családok több mint negyven szálláshely közül választhatnak; ezek egy része vízparton, strandok közelében, például a Balatonnál, Hévízen vagy Balfon található, de vannak köztük hegyvidéki panziók is. A szálláshelyek listájáról a www.erzsebetprogram.hu oldalon választhatnak majd üdülőhelyet és foglalhatnak időpontot a nyertesek A nagycsaládok december 31-éig használhatják fel az üdülési lehetőséget.A pályázati kiírásra elektronikus úton, ugyancsak az Erzsébet-program honlapján, egy adatlap kitöltésével lehet jelentkezni. Novák Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagycsaládos pályázat mellett további "futó" pályázatokra is lehet még jelentkezni az oldalon keresztül, így például a tavaszi, az őszi és a nyári tematikus - például sport- vagy művészeti – gyerektáborokra. Akiknek nincs internetkapcsolata, azok az úgynevezett segítőpont hálózattól kérhetnek segítséget, így például a kormányablakokban, vagy a sokgyerekesek a Nagycsaládosok Országos Egyesületének helyi irodáiban. A pályázati jelentkezéshez személyesen is lehet segítséget kérni Budapesten, VI. kerület, Podmaniczky utca 43 alatti irodában. Az alapítvány 06 1 371 32 42-es információs telefonszáma munkanapokon 8-16 óráig hívható. A Duna palotában tartott rendezvényen - Novák Katalin részvételével - osztották ki a Nyári élmények 2014 pályázat díjait is. A gyerekek feladata az volt, hogy a táborokban eltöltött napjaikat képzőművészet alkotásokkal, rajzokkal, festményekkel vagy írásos élménybeszámolókkal mutassák be. A több korosztályban és műfajban kiírt pályázatra 723 pályamű érkezett, a nyertesek egyebek mellett családi üdülési lehetőségeket nyertek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése