JOGHURT |
Az erjesztett
tejtermékeket már évezredekkel ezelőtt fogyasztották a Közel-Keleten. A joghurt áldásos hatásának felfedezéséért, a joghurtból
a tej alvadását előidéző baktériumfaj kitenyésztéséért Ilja Iljics Mecsnyikovot
1908-ban Nobel-díjjal jutalmazták. Ő volt az, aki a bolgár pásztorok hosszú
életének titkát kutatva rájött, hogy a tejsavbacilusok elpusztítják a bélben
levő mérgező anyagokat. Isaac Carasso (a Danone cég megalapítója) Mecsnyikov
segítségével 1919-ben elkészítette az első saját fejlesztésű joghurtot, amit
egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt kezdetben-patikákban árusítottak.
Miért
tanácsos rendszeresen joghurtot fogyasztani?
Mert:
- segíti az emésztést
- erősíti az immunrendszert
- óvja a bélnyálkahártyát
- segíti a fiziológiás bélflóra egyensúlyának fenntartását
- segíti a tápanyagok felszívódását
- megakadályozza a daganatok kialakulását
- elpusztítja a káros baktériumokat
- enyhíti a gyomorpanaszokat
- segíti a koleszterin-anyagcserét
- csökkenti az ízületi gyulladásokat
- kora gyermekkortól rendszeresen fogyasztva csökkenti az elhízás veszélyét
- magas kalcium-tartalma miatt erősíti a csontrendszert, megakadályozza a csontritkulás kialakulását
- segít gyomorsav termelés elégtelensége, vékony-, és vastagbélgyulladás esetén
Hogyan
készül a joghurt?
Egyszerűen. A
pasztörizált, homogenizált meleg tejhez baktériumtenyészetet adnak. A tejcukor
ilyenkor tejsavvá változik, ennek következtében az állaga és íze is más lesz.
Nagyon könnyen mi magunk is készíthetünk házilag joghurtot: forraljunk fel 1
liternyi tejet, várjuk, meg amíg testhőmérsékletűre hűl, keverjünk bele 2
kanálnyi élőflórás natúr joghurtot, öntsük egy zárható üvegbe, vagy termoszba –
zárjuk le, és hagyjuk állni. Másnapra a baktériumok elvégzik a feladatukat:
finom fogyasztható joghurtot kapunk.
Ízesített, vagy natúr?
Ez itt a kérdés. De a
válasz egyértelmű: természetesen a natúr joghurt az, ami igazán a hasznunkra
válhat. Ha ízesítettet szeretnénk – ízesítsünk házilag: valódi gyümölcsök,
lekvárok hozzáadásával, mézzel, vagy nyírfacukorral édesítve. Kerüljük a bolti
agyonreklámozott „vegy-laborokból” származó termékeket, amelyek mesterséges
színező-anyagokat és aromákat tartalmaznak.
245 gramm joghurt
tartalmaz:
Jód
|
87,22
mcg
|
Foszfor
|
351,58mg
|
Protein
|
12,86g
|
Triptophan
|
0,06
g
|
Molibdén
|
11,27
mcg
|
B5-vitamin
|
1,45
mg
|
Kalcium
|
447,
37 mg
|
B2-vitamin
|
0,52mg
|
B12-vitamin
|
1,38
mcg
|
Kálium
|
572,81 mg
|
Cink
|
2,18
mg
|
Hogyan
fogyasszuk?
Fogyasztható önmagában,
de nagyon finom pirított kenyérrel, müzlivel, gyümölccsel, zabpehellyel.
Salátákhoz különféle öntetet készíthetünk belőle, de egytálételek ízesítésére,
vagy süteménykrémekhez egyaránt kiváló alapanyag.
RECEPTEK
NYERS
JOGHURTLEVES
Hozzávalók: 4 pohár
natúr joghurt, 30 dkg uborka, 1 csomó kapor, borsmentalevél, só, bors, 10 gerezd
fokhagyma.
A meghámozott uborkát
felkockázzuk, a fokhagymát átpréseljük. A kaprot és a mentaleveleket apróra vágjuk,
majd az összes hozzávalót jól összeturmixoljuk. Hidegen tálaljuk.
JOGHURTOS
ZÖLDSÉGLEVES
Hozzávalók: 1 nagy fej
vöröshagyma, olaj, 3 gerezd fokhagyma, 40 dkg cukkini, 2 nagy sárgarépa, 1
piros húsú kaliforniai paprika, 1 liter húslé, 2 pohár joghurt, 1 evőkanál
liszt, reszelt sajt
A felkockázott hagymát
az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket, a fokhagymát, pár
percig együtt pirítjuk – felöntjük, a húslével, majd ha a zöldségek megpuhultak
a joghurttal elkevert liszttel behabarjuk. Reszelt sajttal díszítve tálaljuk.
JOGHURTOS
FASÍROZOTT
Hozzávalók: 50 dkg
darált csirkemell, 2 szikkadt zsemle, 2 pohár joghurt, 12 tojás, fokhagyma,
snidling, petrezselyem, bazsalikom, só ízlés szerint
A hozzávalókat alaposan
összekeverjük – kipogácsázzuk, és olajban pirosra sütjük. Salátával tálaljuk
JOGHURTOS
CITROMKRÉM
Hozzávalók: 4 pohár natúr joghurt, 1 citrom, édesítőszer,
tejszínhab, idénygyümölcs
A citromot lereszeljük, a levét kicsavarjuk, majd
összekeverjük a joghurttal és az édesítőszerrel. Talpas poharakba töltjük, majd
jól behűtjük. Tejszínhabbal és idénygyümölcs-darabokkal díszítve tálaljuk.
JOGHURTOS
SALÁTAÖNTET
Hozzávalók: 4 tojás keményre főzve, 2 pohár natúr
joghurt, só, édesítőszer, bors
A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd az
elkészített salátánkra öntjük.
JÓ
ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése