2015/02/03

HETI ÍZPRÓBA : ÉDES MINT A MÉZ

MÉZ A HATÉKONY CSODASZER

Mézes-vajas kenyér, hideg tejjel. Álmaim reggelije… Volt. Ma már sajnos – tekintettel a vércukromra – a lehető legritkábban (8 év óta konkrétan semmikor) élhetek vele. Igaz kaphatóak már „diabetikus mézek” is, de azoknak semmi köze nincs a valódihoz, pusztán csak az illúzió az, amit kap általuk az ember. Pedig mézet enni – mézes italokat inni nagyon egészséges. Most annak járunk részletesen utána, hogy miért.

Egy kis méz-történelem

·        Bármilyen hihetetlen, de a Homo sapiens fajhoz tatozó Cromagnoni ősember sziklarajza az Arana barlangban (Spanyolország) a bizonyítéka annak, hogy a méz ősidők óta az emberi faj társa. A rajz, amely 16.000 éve keletkezhetett, egy lányt ábrázol, aki méhektől körüldöngve lépes mézet szed egy üregből. Akkor még az egész lépet megették – nem törődve a benne található petékkel és lárvákkal, és amellett, hogy tápláló szénhidrát-forrást találtak – ezzel a pluszfehérjével is támogatták szervezetüket. 8-9 ezer évvel ezelőtt már termelték is a mézet – oly módon hogy mesterséges méhlakásokat alakítottak ki (kaptárköveket faragtak, vagy szalmából- gyékényből-vesszőből fonták)
·        Az ókorból megmaradt régészeti leletek is bizonyítják, hogy az akkor élő emberek felfedezték a méz - gyógyító hatásait: az asszírok mézzel készült gyógyszerek receptjeit hagyták az utókorra, Egyiptomban pedig balzsamozáshoz használtak méhészeti termékeket, de ugyanígy kiemelt szerepe volt az arab világban, az ősi kínai kultúrában, a rómaiaknál
·        Magyarország területén jóval a honfoglalás előtt foglalkoztak méhészettel. Több korabeli helységnév is erre utal: Méhes, Méhlő, Méhkerék, Méhész, Mézadó, Födémes. Kolostoraink, apátságaink az Árpádok korában már nagyban méhészkedtek- az országban sok méhész és méhészet működött.

Virág – méh - méz



A virágok egymással versengenek a méhek kegyeiért, színes sziromleveleikkel már messziről felhívják magukra a méhek figyelmét. A nektármirigyeik illatos édes folyadékot, nektárt termelnek, melynek illata a szelek szárnyán messzire elérzik – odacsalogatva ezzel a méheket. A méhek miközben táplálékot gyűjtenek, hozzáérnek a virág portokjához, amelyből virágpor ragad szőrös kültakarójukra. A virágpor a méhcsalád számára az egyedüli fehérjeforrás- ebből építik fel testfehérjéiket, ennek fogyasztása szükséges mirigyeik működtetéséhez. Miközben a méhek lakmároznak – az egyik virág virágporát akaratlanul átviszik ugyanazon fajhoz tartozó másik növény virágjára, – mintegy „postásként” közreműködve a megtermékenyítési folyamatban.
A méhek gyűjtő tevékenységének célja, hogy a méhcsalád tartalék élelmet raktározzon el azokra az időkre, amikor a méhek nem tudnak élelmet begyűjteni.

A nektár sorsa

A nektár magas víztartalma miatt hamar erjedésnek indulna, ezért a kaptárban dolgozó munkásméhek dolga a víztartalom eltávolítása oly módon, hogy a nektárt felszívják, a mézgyomrukba elszállítják egy másik sejthez, melyben szétterítik. A folyamat  során olyan enzimek fejtik ki a hatásukat, amelyek az összetett cukrokat egyszerű cukorrá bontja, illetve a nektárba került szilárd alakos elemeket, a virágporokat, az esetleges baktérium és gomba spórákat is eltávolítja. A levegővel nagy felületen érintkező nektár víztartalma a meleg kaptárban folyamatosan csökken. A páradús levegőt a méhek szárnyrezegtetésükkel keltett légárammal távolítják el a kaptárból.

Mézfajták



Magyarországon több mint nyolcszáz növényfajt látogatnak a méhek nektár és virágporgyűjtés céljából. E fajoknak csak töredékéről lehet fajtamézet előállítani. Fajtamézekről csak akkor beszélhetünk, ha a méz készítéséhez használt nektár túlnyomó része a megnevezés szerinti növényről származik.

Fajtamézek:

  •         Vegyes virágméz: színük általában sötét, ízük változatos,  gyorsan kristályosodnak
  • Akácméz: világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú. Különleges minősége miatt Hungaricumnak számít. Kiváló gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok kezelésére
  • Hársméz: színe a világossárgától a borostyán sárgáig változhat. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű fajtaméz. Nehezen kristályosodik. Nagyon jó megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Idegnyugtató és fertőtlenítő.
  • Napraforgóméz: aranysárga színű, kesernyés-savanykás ízű méz, gyorsan kristályosodik, Jó színező hatása van, emiatt a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtaméz.
  • Repceméz: folyékonyan világos színű, kikristályosodva hófehér színű méz. Nagyon gyorsan (napok alatt) kikristályosodik. Általában a sütőiparban használják fel.
  • Selyemfűméz: világos, kissé matt színű méz. Kellemes, erős illatú, vanília zamatú fajtaméz. Jellegzetes magyar méz, ez is Hungaricumnak számít. Desszertméz, emiatt önmagában fogyasztandó. Virágpor-érzékenyek számára ez az ideális méz.
  • Facéliaméz (mézontófű-méz)
  • Gyümölcsméz: egy időszakban (tavasszal) virágzó gyümölcsfáról származó nektárokból készül. Barnás színű, sötét árnyalatú méz. Jellegzetes kesernyés barackmag ízzel bír.
  • Gesztenyeméz: színe a borostyán sárgától a sötétbarna színig terjed. Íze jellegzetes, kesernyés. Fogyasztása jó hatású a vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén egyaránt. E méz használható visszértágulat kezelésére is.
  • Pohánkaméz (hajdinaméz): a legsötétebb virágméz, szinte fekete színű. Illata jellegzetes bőrszagú. Íze karakteres, fűszeres, igazi ínyenceknek való
  • Levendulaméz: borostyán sárga színű, jellegzetesen kellemes illatú méz, amit főként Franciaországban állítanak elő. Nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is.
  • Somkóróméz: Világos színű, nagyon kellemes, jellegzetes illatú, vanília ízű méz.
  •  Őszirózsaméz (Aster méz)
  • Édesköményméz
  • Édesharmatméz (erdei méz, mézharmatméz) nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő.
  • Narancsméz (citrusmézek)
  • Kakukkfűméz: Görögországban gyakori, erősen fűszeres ízű csemegeméz.
  • Eukaliptusz-méz
  • Yucatan méz

 A méz összetevői:
  • szénhidrátok: egyszerű cukrok (glükóz, fruktóz), összetett cukrok (szacharóz, maltóz), poliszacharidok, dextrinek, keményítők
  • Nitrogénvegyületek: aminosavak, fehérjék, enzimek, fermentumok, vitaminok és egyéb biológiailag aktív anyagok
  • Savak: foszforsav, citromsav, almasav, szulcinsav, piroglutaminsav, borostyánkősav és a malonsav.
  • Aromaanyagok: diacetil (karamell ízért felelős), szerves savak, alkoholok, alkohol-észterek, aldehidek és ketonok.
  • Ásványi sók: kálium (jelentős mennyiségben), nátrium, kalcium magnézium, vas, mangán, réz, klór, foszfor.
  • Színanyagok
  • Virágpor szemcsék (pollen)
  • növényi és állati eredetű mikroszkopikus méretű részecskék
  • egyéb törmelékanyagok

Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, illetve gyógyítható:
·        szívbetegségek és keringési zavarok
·        máj- epe-, és veseproblémák
·        gyomor- nyombélhurut
·        gyulladások
·        endokrin betegségek
·        nőgyógyászati panaszok
·        stressz
·        álmatlanság, alvászavar
·        influenza, láz, megfázás
·        csontritkulás
·        vérszegénység
·        vitaminhiány
·        izomgörcsök
·        érelmeszesedés
·        fogszuvasodás
·        fertőzések
·        horzsolt, zúzott sebek
·        székrekedés
·        szívritmuszavarok,
·        szívizomgyulladások,
·        hipertónia,
·        torokgyulladás,
·        gége- és légcsőhurut 


MÉZSODÓ – TOROKGYULLADÁSRA

Egy tojás sárgáját és 2 evőkanál mézet habosra keverünk, és fokozatosan felengedjük egy pohár meleg tejjel. Lassan, kortyolgatva 10-15 perc alatt kell elfogyasztani még melegen. Felnőttek napi 2 – 3 pohárral, kisgyermekek napi egy pohárral fogyasszanak belőle.

RECEPTEK

GYÜMÖLCSSALÁTA

Hozzávalók: 2 narancs felkarikázva, fél citrom felkarikázva, 2 banán vékony karikára vágva,1 alma vékony cikkekre vágva, 2 evőkanál mazsola, 2 marék mogyoró, 2 evőkanál szezámmag, 3 evőkanál méz, 1 grépfrút leve
A hozzávalókat összekeverjük, behűtjük.

MÉZES NAPINDITÓ

Hozzávalók:3 evőkanál zabpehely, 30 dkg apróra vágott alma,1 evőkanál mazsola, 5 dkg mogyoró, ½l tej
Az apróra vágott gyümölcsöt a zabpehellyel, mazsolával együtt a tejbe keverjük.

MÉZES PÉPES ALMA

Hozzávalók:1/2 kg alma, 3 narancs, 4 evőkanál méz, ízlés szerint fahéj
A hozzávalókat összeturmixoljuk. Akár tölteléknek, akár önmagában fogyasztva is finom.

HÁZI MOGYORÓS CSOKIKRÉM

Hozzávalók:10 dkg őrölt mogyoró, 1 evőkanál kakaó, 2 csomag vaníliás cukor,10 dkg vaj, 6 evőkanál méz
A hozzávalókat alaposan elkeverjük.

MÉZES SAJTOS SALÁTA

Hozzávalók:1 nagy pohár tejföl, 2 teáskanál olivaolaj, citromlé, mustár, méz, ízlés szerint, 12 szelet sajt, 4 körte, metélőhagyma

A tejfölt összekeverjük az olajjal és a citromlével, majd mustárral és mézzel ízesítjük. A megmosott, kicsumázott körtét vékonyan felszeleteljük. A sajtot kockára vagy csíkokra vágjuk, és a körtéhez adjuk. Az öntetet a salátára csorgatjuk, jól összekeverjük, és végül meghintjük a felaprított metélőhagymával.

JÓ ÉTVÁGYAT!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése