MÉZ A HATÉKONY CSODASZER |
Mézes-vajas kenyér,
hideg tejjel. Álmaim reggelije… Volt. Ma már sajnos – tekintettel a vércukromra
– a lehető legritkábban (8 év óta konkrétan semmikor) élhetek vele. Igaz
kaphatóak már „diabetikus mézek” is, de azoknak semmi köze nincs a valódihoz,
pusztán csak az illúzió az, amit kap általuk az ember. Pedig mézet enni – mézes
italokat inni nagyon egészséges. Most annak járunk részletesen utána, hogy
miért.
Egy
kis méz-történelem
·
Bármilyen hihetetlen, de a Homo sapiens
fajhoz tatozó Cromagnoni ősember sziklarajza az Arana barlangban
(Spanyolország) a bizonyítéka annak, hogy a méz ősidők óta az emberi faj társa.
A rajz, amely 16.000 éve keletkezhetett, egy lányt ábrázol, aki méhektől
körüldöngve lépes mézet szed egy üregből. Akkor még az egész lépet megették –
nem törődve a benne található petékkel és lárvákkal, és amellett, hogy tápláló
szénhidrát-forrást találtak – ezzel a pluszfehérjével is támogatták
szervezetüket. 8-9 ezer évvel ezelőtt már termelték is
a mézet – oly módon hogy mesterséges méhlakásokat alakítottak ki (kaptárköveket
faragtak, vagy szalmából- gyékényből-vesszőből fonták)
·
Az ókorból megmaradt régészeti leletek
is bizonyítják, hogy az akkor élő emberek felfedezték a méz - gyógyító
hatásait: az asszírok mézzel készült gyógyszerek receptjeit hagyták az
utókorra, Egyiptomban pedig balzsamozáshoz használtak méhészeti termékeket, de
ugyanígy kiemelt szerepe volt az arab világban, az ősi kínai kultúrában, a
rómaiaknál
·
Magyarország területén jóval a
honfoglalás előtt foglalkoztak méhészettel. Több korabeli helységnév is erre
utal: Méhes, Méhlő, Méhkerék, Méhész, Mézadó, Födémes. Kolostoraink,
apátságaink az Árpádok korában már nagyban méhészkedtek- az országban sok
méhész és méhészet működött.
Virág
– méh - méz
A virágok egymással
versengenek a méhek kegyeiért, színes sziromleveleikkel már messziről felhívják
magukra a méhek figyelmét. A nektármirigyeik illatos édes folyadékot, nektárt
termelnek, melynek illata a szelek szárnyán messzire elérzik – odacsalogatva
ezzel a méheket. A méhek miközben táplálékot gyűjtenek, hozzáérnek a virág
portokjához, amelyből virágpor ragad szőrös kültakarójukra. A virágpor a
méhcsalád számára az egyedüli fehérjeforrás- ebből építik fel testfehérjéiket,
ennek fogyasztása szükséges mirigyeik működtetéséhez. Miközben a méhek
lakmároznak – az egyik virág virágporát akaratlanul átviszik ugyanazon fajhoz
tartozó másik növény virágjára, – mintegy „postásként” közreműködve a
megtermékenyítési folyamatban.
A méhek gyűjtő
tevékenységének célja, hogy a méhcsalád tartalék élelmet raktározzon el azokra
az időkre, amikor a méhek nem tudnak élelmet begyűjteni.
A
nektár sorsa
A nektár magas
víztartalma miatt hamar erjedésnek indulna, ezért a kaptárban dolgozó munkásméhek
dolga a víztartalom eltávolítása oly módon, hogy a nektárt felszívják, a
mézgyomrukba elszállítják egy másik sejthez, melyben szétterítik. A
folyamat során olyan enzimek fejtik ki a
hatásukat, amelyek az összetett cukrokat egyszerű cukorrá bontja, illetve a nektárba
került szilárd alakos elemeket, a virágporokat, az esetleges baktérium és gomba
spórákat is eltávolítja. A levegővel nagy felületen érintkező nektár
víztartalma a meleg kaptárban folyamatosan csökken. A páradús levegőt a méhek
szárnyrezegtetésükkel keltett légárammal távolítják el a kaptárból.
Mézfajták
Magyarországon több
mint nyolcszáz növényfajt látogatnak a méhek nektár és virágporgyűjtés céljából.
E fajoknak csak töredékéről lehet fajtamézet előállítani. Fajtamézekről csak akkor
beszélhetünk, ha a méz készítéséhez használt nektár túlnyomó része a megnevezés
szerinti növényről származik.
Fajtamézek:
- Vegyes virágméz: színük általában sötét, ízük változatos, gyorsan kristályosodnak
- Akácméz: világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú. Különleges minősége miatt Hungaricumnak számít. Kiváló gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok kezelésére
- Hársméz: színe a világossárgától a borostyán sárgáig változhat. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű fajtaméz. Nehezen kristályosodik. Nagyon jó megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Idegnyugtató és fertőtlenítő.
- Napraforgóméz: aranysárga színű, kesernyés-savanykás ízű méz, gyorsan kristályosodik, Jó színező hatása van, emiatt a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtaméz.
- Repceméz: folyékonyan világos színű, kikristályosodva hófehér színű méz. Nagyon gyorsan (napok alatt) kikristályosodik. Általában a sütőiparban használják fel.
- Selyemfűméz: világos, kissé matt színű méz. Kellemes, erős illatú, vanília zamatú fajtaméz. Jellegzetes magyar méz, ez is Hungaricumnak számít. Desszertméz, emiatt önmagában fogyasztandó. Virágpor-érzékenyek számára ez az ideális méz.
- Facéliaméz (mézontófű-méz)
- Gyümölcsméz: egy időszakban (tavasszal) virágzó gyümölcsfáról származó nektárokból készül. Barnás színű, sötét árnyalatú méz. Jellegzetes kesernyés barackmag ízzel bír.
- Gesztenyeméz: színe a borostyán sárgától a sötétbarna színig terjed. Íze jellegzetes, kesernyés. Fogyasztása jó hatású a vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén egyaránt. E méz használható visszértágulat kezelésére is.
- Pohánkaméz (hajdinaméz): a legsötétebb virágméz, szinte fekete színű. Illata jellegzetes bőrszagú. Íze karakteres, fűszeres, igazi ínyenceknek való
- Levendulaméz: borostyán sárga színű, jellegzetesen kellemes illatú méz, amit főként Franciaországban állítanak elő. Nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is.
- Somkóróméz: Világos színű, nagyon kellemes, jellegzetes illatú, vanília ízű méz.
- Őszirózsaméz (Aster méz)
- Édesköményméz
- Édesharmatméz (erdei méz, mézharmatméz) nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő.
- Narancsméz (citrusmézek)
- Kakukkfűméz: Görögországban gyakori, erősen fűszeres ízű csemegeméz.
- Eukaliptusz-méz
- Yucatan méz
A méz összetevői:
- szénhidrátok: egyszerű cukrok (glükóz, fruktóz), összetett cukrok (szacharóz, maltóz), poliszacharidok, dextrinek, keményítők
- Nitrogénvegyületek: aminosavak, fehérjék, enzimek, fermentumok, vitaminok és egyéb biológiailag aktív anyagok
- Savak: foszforsav, citromsav, almasav, szulcinsav, piroglutaminsav, borostyánkősav és a malonsav.
- Aromaanyagok: diacetil (karamell ízért felelős), szerves savak, alkoholok, alkohol-észterek, aldehidek és ketonok.
- Ásványi sók: kálium (jelentős mennyiségben), nátrium, kalcium magnézium, vas, mangán, réz, klór, foszfor.
- Színanyagok
- Virágpor szemcsék (pollen)
- növényi és állati eredetű mikroszkopikus méretű részecskék
- egyéb törmelékanyagok
Rendszeres
fogyasztásával számos betegség megelőzhető, illetve gyógyítható:
·
szívbetegségek
és keringési zavarok
·
máj- epe-,
és veseproblémák
·
gyomor-
nyombélhurut
·
gyulladások
·
endokrin
betegségek
·
nőgyógyászati
panaszok
·
stressz
·
álmatlanság,
alvászavar
·
influenza,
láz, megfázás
·
csontritkulás
·
vérszegénység
·
vitaminhiány
·
izomgörcsök
·
érelmeszesedés
·
fogszuvasodás
·
fertőzések
·
horzsolt,
zúzott sebek
·
székrekedés
·
szívritmuszavarok,
·
szívizomgyulladások,
·
hipertónia,
·
torokgyulladás,
·
gége- és légcsőhurut
MÉZSODÓ –
TOROKGYULLADÁSRA
Egy tojás sárgáját és 2 evőkanál mézet habosra
keverünk, és fokozatosan felengedjük egy pohár meleg tejjel. Lassan,
kortyolgatva 10-15 perc alatt kell elfogyasztani még melegen. Felnőttek napi 2
– 3 pohárral, kisgyermekek napi egy pohárral fogyasszanak belőle.
RECEPTEK
GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 2 narancs felkarikázva, fél citrom felkarikázva, 2 banán vékony karikára vágva,1 alma vékony cikkekre vágva, 2 evőkanál mazsola, 2 marék mogyoró, 2 evőkanál szezámmag, 3 evőkanál méz, 1 grépfrút leve
A hozzávalókat összekeverjük, behűtjük.
MÉZES
NAPINDITÓ
Hozzávalók:3 evőkanál zabpehely, 30 dkg apróra vágott alma,1
evőkanál mazsola, 5 dkg mogyoró, ½l tej
Az apróra vágott gyümölcsöt a zabpehellyel, mazsolával
együtt a tejbe keverjük.
MÉZES PÉPES
ALMA
Hozzávalók:1/2 kg alma, 3 narancs, 4 evőkanál méz,
ízlés szerint fahéj
A hozzávalókat összeturmixoljuk. Akár tölteléknek,
akár önmagában fogyasztva is finom.
HÁZI MOGYORÓS
CSOKIKRÉM
Hozzávalók:10 dkg őrölt mogyoró, 1 evőkanál kakaó, 2
csomag vaníliás cukor,10 dkg vaj, 6 evőkanál méz
A hozzávalókat alaposan elkeverjük.
MÉZES SAJTOS
SALÁTA
Hozzávalók:1 nagy pohár tejföl, 2 teáskanál olivaolaj,
citromlé, mustár, méz, ízlés szerint, 12 szelet sajt, 4 körte, metélőhagyma
A tejfölt összekeverjük az olajjal
és a citromlével, majd mustárral és mézzel ízesítjük. A megmosott, kicsumázott
körtét vékonyan felszeleteljük. A sajtot kockára vagy csíkokra vágjuk, és a körtéhez
adjuk. Az öntetet a salátára csorgatjuk, jól összekeverjük, és végül meghintjük
a felaprított metélőhagymával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése