Ez az illatos fészkes
virágzatú fűszernövény Ázsia pusztáin őshonos – hazánkba még a népvándorlás
idején került. Két fő változata van: a
francia és az orosz tárkony. Minőségileg a francia tárkony a jobb, hiszen jóval
magasabb illóolaj tartalommal rendelkezik társánál. A fűszernövény friss, vagy
szárított leveleit és gyökerét használjuk.
Mire használható?
- levesek, mártások, saláták ízesítésére
- sült húsok ízesítésére
- tisztított illóolaját illatszerek gyártására
- gyógyászati célokra
- konzerviparban,
- növényi ecetek gyártására
Egészségre gyakorolt hatása
- kiváló gyomorerősítő,
- étvágyjavító,
- vérnyomás csökkentő,
- epehajtó
- enyhe nyugtató
- enyhíti a hasi görcsöket
- mérsékli a kínzó fogfájást
- segíti a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből
- enyhíti az álmatlanságot
- száműzi a depressziót
RECEPTEK
EGYSZERŰ
TÁRKONYLEVES
Hozzávalók: 1 csokor friss tárkony, vaj, 1 liter víz, 3 dl tej, 1
evőkanál liszt, só, bors, citromlé, tejföl, pirított zsemlekocka
A friss tárkonyt
finomra vágjuk, és vajas világos rántásban megfuttatjuk. Felengedjük a hideg
vízzel és a tejjel. Sóval, törött borssal, citromlével ízesítjük és
átforraljuk. Tejföllel elkeverve pirított zsemlekockával tálaljuk.
TÁRKONYOS
CSIRKELEVESGALUSKÁVAL
Hozzávalók: 1 csomag leveszöldség, 2 fej vöröshagyma, 1 kg csirkemell, só, bors, majoránna, tárkony, 2 evőkanál liszt, 2 tojás és liszt a galuskához, tejföl, citromlé
A kockákra vágott
csirkehúst a megtisztított és szintén kockákra vágott leveszöldséggel és a
finomra vágott hagymával félig puhára pároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal és
kevés majoránnával. Meghintjük a liszttel, és 3 liter vízzel föleresztjük.
Hozzáadunk egy evőkanál tárkonyt, és átforgatjuk a levest. 2 tojásból galuskát
készítünk, amit a levesbe szaggatva főzünk ki. Tálalás előtt egy kevés tejfölt
keverünk bele, és citromlével ízesítjük.
TÁRKONYOS SÜLT
CSIRKE
Hozzávalók. 1 db
csirke, 30 dkg gomba,2 csomó zöldhagyma, 8 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 2 dl fehérbor,
2 dl tejszín, 3 evőkanál finomra vágott tárkony, só, bors
A csirkét feldaraboljuk,
bedörzsöljük a sóval, borssal és a
zúzott fokhagymával, és a felhevített olivaolajon erősen körülsütjük. Vékony
szeletekre vágott, gombát aprórávágott zöldhagymát, kevés fűszerkeveréket
hozzáadjuk, felöntjük a borral és a tejszínnel, fedő alatt készre pároljuk.
TÁRKONYOS
REGGELI KRÉM
Hozzávalók: 2 dl
majonéz, 3 dl tejföl, 25 dkg tehéntúró, 2 teáskanál tárkonyos ecet, 1 evőkanál
finomra vágott friss tárkonylevél, őrölt fehér bors, só, kevés finomra vágott
zöldpetrezselyem
A tehéntúrót villával
áttörjük, belekeverjük a majonézbe, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is.
Hűtve kínáljuk.
TÁRKONYOS SALÁTA
Hozzávalók: 6 nagy
ecetes uborka, 3 dl sűrű tejföl, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 1 csokor
friss tárkonylevél, csipetnyi só és csipetnyi cukor
A tejfölbe belekeverjük a finomra vágott, tisztított zöldhagymát és a tárkonylevelet, sóval és cukorral ízesítjük, beleöntünk 3 evőkanál uborkalevet, és a vékonyra szelt uborkára öntjük.
A tejfölbe belekeverjük a finomra vágott, tisztított zöldhagymát és a tárkonylevelet, sóval és cukorral ízesítjük, beleöntünk 3 evőkanál uborkalevet, és a vékonyra szelt uborkára öntjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése