2015/02/23

HETI ÍZPRÓBA : RIZSÁZZUNK!

RIZS

Mi lenne az emberiséggel nélküle? 
Azt hiszem a Föld lakosságának 60 %-a igencsak megsínylené a hiányát. A rizs a perjefélék családjába tartozó növény, amely olyan nélkülözhetetlen esszenciális aminosav tartalommal rendelkezik, hogy biológiai értékét az állati fehérjékhez hasonlatossá teszi. Legnagyobb rizstermelők Kína, India és Indonézia. A rizs hazai fogyasztása az ázsiai gasztronómia elterjedésével folyamatosan emelkedik.

Fajtái:

 A rizsszemek színe, és alakja nyújthat némi kapaszkodót, ha a számtalan rizsfajtát csoportokba szeretnénk szedni.
  • barna rizs: hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett „ezüsthártyát” (korpa és csíra), emiatt nagyobb marad a tápértéke, emellett komplex B-vitamin forrás (egyetlen aprócska hátránya – mivel nehezebben fő, főzés előtt célszerű vízbe beáztatni)
  • hántolt és koptatott fehér rizs: 'A' vagy 'B' minőségben (a szemtörmelék és az idegen anyag mennyisége alapján) kerül forgalomba
  • fényezett rizs: fényezetlen fehér rizsből fényező anyagok hozzáadásával készül
  • hosszú szemű fajták: főzésnél „pergősek” maradnak (köretnek kiváló)
  •  rövid szemű fajták: puhábbra főnek, összetapadnak, (gombócnak, pudingnak, tejberizsnek, rizottónak kiváló
  •  vadrizs: ami tulajdonképpen nem is rizs, mert egy másik fűféle termése, de mégis úgy használják, mint a rizst
  • basmati rizs: Indiában és Pakisztánban termelik
  •  jázmin rizs: Thaiföldről vagy Kínából származik, illatos rizsfajta
  • vörös rizs: intenzív, aromás íze van
  • rizottó: apró, kerek, rövid szemű rizs. Az olaszok egyik alapétele.
  • fekete rizs – Indonéziából és a Fülöp szigetekről származik.  Íze mogyoróra emlékeztet, nagyon finom - hántolt rizzsel elkeverve vagy ázsiai rizses édességekhez használják
  • ragadós rizs – Rövid szemű rizs, glutinos tartalma miatt ragadós, kissé nyálkás. Elsősorban Észak-Thaiföldön, Kínában és Japánban termesztik. 
  • amerikai hosszú rizs – Karolinai rizsnek is nevezik, mert South Caroline-ban termelik. Ez a legnépszerűbb rizs Amerikában. Hasonlít az Európában termelt hosszú szemű rizsre
  • opál rizs – Gyors rizsnek vagy félkész rizsnek is nevezik, köznapi néven nem más, mint a zacskós rizs. Ez lehet barna, vagy fehér – hosszú vagy rövid szemű rizs, még a héjában felgőzölik, s csak azután hántolják meg

Mit válasszunk?

Tanácsos a hántolatlan barna rizs fogyasztását előnybe részesíteni fehér fajtáival szemben magasabb rost-, vitamin-, és ásványi anyag tartalma miatt. Mert, a barna rizs héj alatti része tartalmazza az értékes B vitaminokat, fehérjéket, rostokat, mangánt, magnéziumot, vasat, cinket, folsavat, kalciumot, szelént és E-, K-, B1, B3, B6 vitaminokat, esszenciális aminosavakat is.

A barna rizs élettani hatásai:
  •  jó hatása van az emésztésre a bélcsatornát, nyugtatja, tisztítja
  • csökkenti a magas lázat
  • nyugtatja az idegrendszert
  • méregtelenít
  • könnyen emészthető
  • növeli a bélperisztaltikát
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • szépíti a bőrt
  • segíti a veseműködést
  • gátolja a vesekőképződést
  • gluténmentes
  • elűzi a fáradtságot
  • kiváló antioxidáns


RECEPTEK


RIZSSALÁTA

Hozzávalók: 30 dkg rizs, olaj, 2 zöldpaprika, 25 dkg zellerkocka, 1csomag retek, 1/2 citrom, 10 dkg földimogyoró, só, törött fekete bors,  szardellapaszta, 1 fejes saláta

A rizst megmossuk, majd az olajban megfuttatjuk; vízzel felengedve, fedő alatt megpároljuk. A paprikát csíkokra szeleteljük. A zellerkockát sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, félretesszük. A kihűtött rizst, a szeletelt zöldpaprikát, és a főtt zeller kockát edénybe tesszük. Hozzáadjuk a metéltre vágott, megmosott retket. Végül beletesszük a durvára aprított pörkölt földimogyorót. Sóval, törött borssal, citromlével és szardellapasztával ízesítjük. Az egészet meglocsoljuk l dl olivaolajjal, majd jól kihűtve, salátalénél-alapra tálaljuk.

ZÖLDSÉGES RIZSFELFÚJT

Hozzávalók: 40 dkg rizs, 30 dkg pulykasonka,30 dkg mirelit borsó, 15 dkg Gouda sajt, 2 fej hagyma, 3 sárgarépa, póréhagyma, paradicsompaprikák, tyúkhúsleveskocka

Megfőzzük a rizst, megpirítjuk vöröshagymát. Hozzáadunk egy karikára vágott póréhagymát, a reszelt sárgarépát, a felkockázott paradicsompaprikát, majd a tyúkhúslével felengedjük. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. A rizst, a borsót, és a csíkokra vágott, főtt pulykasonkát a zöldségekkel összekeverjük, sózzuk. Ezt követően a keveréket kivajazott sütőformába rakjuk, és a tetejére morzsolt vajdarabkákat szórunk. A felfújtat 25 percig sütjük, majd a reszelt Gouda sajttal és 1-2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Vegyes salátával tálaljuk.

RAKOTT BROKKOLI

Hozzávalók: 40 dkg rizs, 1 kg brokkoli, 1 csomó zöldhagyma, olivaolaj, 3 dl tejföl, 4 tojás, só, bors

A rizst puhára főzzük. A brokkolit rózsáira szedve forrásban lévő sós vízbe téve 2 percig főzzük, leszűrjük. Mély tűzálló tálba terítjük a rizs egyharmadát, erre szálastól rá karikázunk egy kis csomó zöldhagymát, és befedjük a brokkoli egyharmadával. Megsózzuk, majd a tejföllel elhabart tojással meglocsoljuk. Erre újabb réteg rizs és hagyma Kerül, egészen addig, amíg el nem fogy a hozzávaló. A tetejére brokkolinak és tejfölös tojásnak kell kerülnie.  Megsütjük -  fejes salátával tálaljuk.


ZÖLDSÉGES CSIRKE

Hozzávalók: 1 csirke, 50 dkg vegyes leveszöldség, 1 kg zöldborsó, 40 dkg rizs,3 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, só, 1 csokor zöldpetrezselyem,

A csirkét feldaraboljuk, a zöldségeket kockákra vágjuk. A csirkét feltesszük főni a zöldséggel együtt, annyi vízzel, hogy jól ellepje. A rizst forró zsírban megfuttatjuk, és hozzáadjuk a félig megfőtt csirkéhez. Meghintjük vagdalt zöldpetrezselyemmel, hozzákeverjük a zöldborsót, és közép-melegsütőben 20-25 percig fedő alatt puhára pároljuk. Tálaláskor olvasztott vajjal meglocsoljuk, és zöldpetrezselyemmel megszórjuk.

RIZSES PISKÓTA

Hozzávalók: a tésztához 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6evőkanál rétesliszt

Töltelékhez: 20 dkg rizs, 5 dkg vaj; 5 dl tej, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál finomliszt, 3 dl tejszín, 15 dkg mazsola, 3 evőkanál zselatin, 1 citrom reszelt héja, só
A szokásos módon piskótát sütünk. A rizst megfőzzük a tejben, kihűtjük. A tojásokat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel, és gőzön kevergetve sűrű krémmé főzzük. Ezt is kihűtjük. Majd belekeverjük a habbá vert tejszínt, citromhéjat, tejberizst, végül a vízzel feloldott zselatint. A krémmel megtöltjük a kettévágott piskótalapot. Csokoládémázzal bevonjuk.

RIZSFELFÚJT ÉDESEN



Hozzávalók: 24 dkg rizs, 1 liter tej, 4 dl víz, 8 dkg cukor (a habhoz), 8 tojásfehérje, 24 dkg cukor, 4 kanál baracklekvár

Tejberizst főzünk. Tűzálló tálba, vagy erős porcelántálba terítjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadunk 4 kanál lekvárt, és a rizs tetejére öntjük. Tíz percre közép-meleg sütőbe tesszük, amíg a hab pirulni kezd. Azonnal tálaljuk.


JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése