RIZS |
Mi lenne az
emberiséggel nélküle?
Azt hiszem a Föld lakosságának 60 %-a igencsak
megsínylené a hiányát. A rizs a perjefélék családjába tartozó növény, amely
olyan nélkülözhetetlen esszenciális aminosav tartalommal rendelkezik, hogy
biológiai értékét az állati fehérjékhez hasonlatossá teszi. Legnagyobb
rizstermelők Kína, India és Indonézia. A rizs hazai fogyasztása az ázsiai
gasztronómia elterjedésével folyamatosan emelkedik.
Fajtái:
A rizsszemek színe, és alakja nyújthat némi
kapaszkodót, ha a számtalan rizsfajtát csoportokba szeretnénk szedni.
- barna rizs: hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett „ezüsthártyát” (korpa és csíra), emiatt nagyobb marad a tápértéke, emellett komplex B-vitamin forrás (egyetlen aprócska hátránya – mivel nehezebben fő, főzés előtt célszerű vízbe beáztatni)
- hántolt és koptatott fehér rizs: 'A' vagy 'B' minőségben (a szemtörmelék és az idegen anyag mennyisége alapján) kerül forgalomba
- fényezett rizs: fényezetlen fehér rizsből fényező anyagok hozzáadásával készül
- hosszú szemű fajták: főzésnél „pergősek” maradnak (köretnek kiváló)
- rövid szemű fajták: puhábbra főnek, összetapadnak, (gombócnak, pudingnak, tejberizsnek, rizottónak kiváló
- vadrizs: ami tulajdonképpen nem is rizs, mert egy másik fűféle termése, de mégis úgy használják, mint a rizst
- basmati rizs: Indiában és Pakisztánban termelik
- jázmin rizs: Thaiföldről vagy Kínából származik, illatos rizsfajta
- vörös rizs: intenzív, aromás íze van
- rizottó: apró, kerek, rövid szemű rizs. Az olaszok egyik alapétele.
- fekete rizs – Indonéziából és a Fülöp szigetekről származik. Íze mogyoróra emlékeztet, nagyon finom - hántolt rizzsel elkeverve vagy ázsiai rizses édességekhez használják
- ragadós rizs – Rövid szemű rizs, glutinos tartalma miatt ragadós, kissé nyálkás. Elsősorban Észak-Thaiföldön, Kínában és Japánban termesztik.
- amerikai hosszú rizs – Karolinai rizsnek is nevezik, mert South Caroline-ban termelik. Ez a legnépszerűbb rizs Amerikában. Hasonlít az Európában termelt hosszú szemű rizsre
- opál rizs – Gyors rizsnek vagy félkész rizsnek is nevezik, köznapi néven nem más, mint a zacskós rizs. Ez lehet barna, vagy fehér – hosszú vagy rövid szemű rizs, még a héjában felgőzölik, s csak azután hántolják meg
Mit válasszunk?
Tanácsos a hántolatlan
barna rizs fogyasztását előnybe részesíteni fehér fajtáival szemben magasabb
rost-, vitamin-, és ásványi anyag tartalma miatt. Mert, a barna rizs héj alatti
része tartalmazza az értékes B vitaminokat, fehérjéket, rostokat, mangánt,
magnéziumot, vasat, cinket, folsavat, kalciumot, szelént és E-, K-, B1, B3, B6
vitaminokat, esszenciális aminosavakat is.
A barna rizs élettani
hatásai:
- jó hatása van az emésztésre a bélcsatornát, nyugtatja, tisztítja
- csökkenti a magas lázat
- nyugtatja az idegrendszert
- méregtelenít
- könnyen emészthető
- növeli a bélperisztaltikát
- csökkenti a koleszterinszintet
- szépíti a bőrt
- segíti a veseműködést
- gátolja a vesekőképződést
- gluténmentes
- elűzi a fáradtságot
- kiváló antioxidáns
RECEPTEK
RIZSSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg
rizs, olaj, 2 zöldpaprika, 25 dkg zellerkocka, 1csomag retek, 1/2 citrom, 10 dkg
földimogyoró, só, törött fekete bors, szardellapaszta,
1 fejes saláta
A rizst megmossuk, majd
az olajban megfuttatjuk; vízzel felengedve, fedő alatt megpároljuk. A paprikát csíkokra
szeleteljük. A zellerkockát sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, félretesszük. A
kihűtött rizst, a szeletelt zöldpaprikát, és a főtt zeller kockát edénybe
tesszük. Hozzáadjuk a metéltre vágott, megmosott retket. Végül beletesszük a
durvára aprított pörkölt földimogyorót. Sóval, törött borssal, citromlével és
szardellapasztával ízesítjük. Az egészet meglocsoljuk l dl olivaolajjal, majd
jól kihűtve, salátalénél-alapra tálaljuk.
ZÖLDSÉGES
RIZSFELFÚJT
Hozzávalók: 40 dkg
rizs, 30 dkg pulykasonka,30 dkg mirelit borsó, 15 dkg Gouda sajt, 2 fej hagyma,
3 sárgarépa, póréhagyma, paradicsompaprikák, tyúkhúsleveskocka
Megfőzzük a rizst, megpirítjuk
vöröshagymát. Hozzáadunk egy karikára vágott póréhagymát, a reszelt sárgarépát,
a felkockázott paradicsompaprikát, majd a tyúkhúslével felengedjük. Előmelegítjük
a sütőt 220 fokra. A rizst, a borsót, és a csíkokra vágott, főtt pulykasonkát a
zöldségekkel összekeverjük, sózzuk. Ezt követően a keveréket kivajazott
sütőformába rakjuk, és a tetejére morzsolt vajdarabkákat szórunk. A felfújtat 25
percig sütjük, majd a reszelt Gouda sajttal és 1-2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzölddel
megszórjuk. Vegyes salátával tálaljuk.
RAKOTT
BROKKOLI
Hozzávalók: 40 dkg
rizs, 1 kg brokkoli, 1 csomó zöldhagyma, olivaolaj, 3 dl tejföl, 4 tojás, só,
bors
A rizst puhára főzzük.
A brokkolit rózsáira szedve forrásban lévő sós vízbe téve 2 percig főzzük, leszűrjük.
Mély tűzálló tálba terítjük a rizs egyharmadát, erre szálastól rá karikázunk egy
kis csomó zöldhagymát, és befedjük a brokkoli egyharmadával. Megsózzuk, majd a tejföllel
elhabart tojással meglocsoljuk. Erre újabb réteg rizs és hagyma Kerül, egészen addig,
amíg el nem fogy a hozzávaló. A tetejére brokkolinak és tejfölös tojásnak kell kerülnie. Megsütjük -
fejes salátával tálaljuk.
ZÖLDSÉGES
CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke, 50
dkg vegyes leveszöldség, 1 kg zöldborsó, 40 dkg rizs,3 evőkanál olaj, 5 dkg
vaj, só, 1 csokor zöldpetrezselyem,
A csirkét
feldaraboljuk, a zöldségeket kockákra vágjuk. A csirkét feltesszük főni a
zöldséggel együtt, annyi vízzel, hogy jól ellepje. A rizst forró zsírban
megfuttatjuk, és hozzáadjuk a félig megfőtt csirkéhez. Meghintjük vagdalt
zöldpetrezselyemmel, hozzákeverjük a zöldborsót, és közép-melegsütőben 20-25
percig fedő alatt puhára pároljuk. Tálaláskor olvasztott vajjal meglocsoljuk,
és zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
RIZSES
PISKÓTA
Hozzávalók: a tésztához
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6evőkanál rétesliszt
Töltelékhez: 20 dkg
rizs, 5 dkg vaj; 5 dl tej, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2
evőkanál finomliszt, 3 dl tejszín, 15 dkg mazsola, 3 evőkanál zselatin, 1
citrom reszelt héja, só
A szokásos módon
piskótát sütünk. A rizst megfőzzük a tejben, kihűtjük. A tojásokat kikeverjük a
cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel, és gőzön kevergetve sűrű krémmé
főzzük. Ezt is kihűtjük. Majd belekeverjük a habbá vert tejszínt, citromhéjat, tejberizst,
végül a vízzel feloldott zselatint. A krémmel megtöltjük a kettévágott
piskótalapot. Csokoládémázzal bevonjuk.
RIZSFELFÚJT
ÉDESEN
Hozzávalók: 24 dkg rizs,
1 liter tej, 4 dl víz, 8 dkg cukor (a habhoz), 8 tojásfehérje, 24 dkg cukor, 4
kanál baracklekvár
Tejberizst főzünk. Tűzálló
tálba, vagy erős porcelántálba terítjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény
habbá verjük, hozzáadunk 4 kanál lekvárt, és a rizs tetejére öntjük. Tíz percre
közép-meleg sütőbe tesszük, amíg a hab pirulni kezd. Azonnal tálaljuk.
JÓ ÉTVÁGYAT
MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése