A január sajnos nem a jó időről híres: szürkeség, köd, hideg, csúszós
utak, havazás (mondjuk leszámítva a közlekedési nehézségeket egy hófödte
érintetlen táj látványa csodaszép) – az ember lánya (és fia) ilyenkor semminél
sem vágyik jobban egy finom édességnél.
Banánt enni egész évben ajánlott, de ilyenkor télen különösen érdemes,
mert:
- segít leküzdeni a depressziót - magas triptofán tartalma, amely szerotoninná alakul – kellemes hangulatot biztosít.
- energiával tölt fel
- védelmet nyújt az izomgörcsök ellen
- segít az erős csontozat kiépítésében köszönhetően magas kalciumtartalmának
- kiváló stressz-oldó
- erősíti az idegrendszert,
- segíti a fehérvérsejtek termelődését,
- magas vastartalma által megelőzi vagy gyógyítja a vérszegénységet
- magas kálium tartalma csökkenti a vérnyomást
- segíti az emésztést, mert nagyon gazdag pektinben
- eltávolítja a méreganyagokat és nehézfémeket a szervezetből
- természetes savlekötő, megszünteti a savas refluxot és gyomorégést. és filmes bevonattal látja el a gyomrot a maró savak ellen
- magas B6-vitamintartalma enyhíti a szédüléses panaszokat
- nyugtatja az idegrendszert
- éberebbé tesz, növeli a koncentrálóképességet
Lássuk
a receptet:
Hozzávalók: 6 nagyobb banán,
fahéjas porcukor/ vagy édesítőszer, a sütéshez olaj
A bundához: 30 dkg liszt, ugyanennyi hab nélküli sör, 4 tojás, egy evőkanál vaj, 2 tojás fehérjéből vert hab, só.
A bundához: 30 dkg liszt, ugyanennyi hab nélküli sör, 4 tojás, egy evőkanál vaj, 2 tojás fehérjéből vert hab, só.
- A banánt 2-3 centiméteres darabokra szeleteljük,
- kevés fahéjas porcukorral meghintjük, átforgatjuk.
- A tojáshoz hozzáadjuk a sört, az olvasztott vajat, a lisztet, egy csipet sót.
- Az egészet elkeverjük, konyharuhával letakarva egy órán át állni hagyjuk, míg a tészta egy kicsit felhabzik.
- Mielőtt sütni kezdenénk, finoman elkeverjük benne a habbá vert tojásfehérjét.
- A sütőedénybe nagyobb mennyiségű olajat öntünk és forróra hevítjük.
- A tésztában megforgatjuk a banándarabokat és egyenként, kanállal tesszük az olajba.
- Az olajból kivéve megszórjuk fahéjas porcukorral és forrón tálaljuk.
Jó
étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése