2016/01/20

EXPRESSZ-KAJÁK 2016/02. RÁNTOTT BANÁN


A január sajnos nem a jó időről híres: szürkeség, köd, hideg, csúszós utak, havazás (mondjuk leszámítva a közlekedési nehézségeket egy hófödte érintetlen táj látványa csodaszép) – az ember lánya (és fia) ilyenkor semminél sem vágyik jobban egy finom édességnél.  

Banánt enni egész évben ajánlott, de ilyenkor télen különösen érdemes, mert:

  • segít leküzdeni a depressziót - magas triptofán tartalma, amely szerotoninná alakul – kellemes hangulatot biztosít.
  •  energiával tölt fel
  • védelmet nyújt az izomgörcsök ellen
  • segít az erős csontozat kiépítésében köszönhetően magas kalciumtartalmának
  •  kiváló stressz-oldó
  • erősíti az idegrendszert,
  • segíti a fehérvérsejtek termelődését,
  • magas vastartalma által megelőzi vagy gyógyítja a vérszegénységet
  • magas kálium tartalma csökkenti a vérnyomást
  • segíti az emésztést, mert nagyon gazdag pektinben
  •  eltávolítja a méreganyagokat és nehézfémeket a szervezetből
  •  természetes savlekötő, megszünteti a savas refluxot és gyomorégést. és filmes bevonattal látja el a gyomrot a maró savak ellen
  • magas B6-vitamintartalma enyhíti a szédüléses panaszokat
  • nyugtatja az idegrendszert
  • éberebbé tesz, növeli a koncentrálóképességet

Lássuk a receptet:

Hozzávalók: 6 nagyobb banán, fahéjas porcukor/ vagy édesítőszer, a sütéshez olaj
A bundához: 30 dkg  liszt, ugyanennyi hab nélküli sör, 4 tojás, egy evőkanál vaj, 2 tojás fehérjéből vert hab, só.
  1. A banánt 2-3 centiméteres darabokra szeleteljük,
  2. kevés fahéjas porcukorral meghintjük, átforgatjuk.
  3. A tojáshoz hozzáadjuk a sört, az olvasztott vajat, a lisztet, egy csipet sót.
  4. Az egészet elkeverjük, konyharuhával letakarva egy órán át állni hagyjuk, míg a tészta egy kicsit felhabzik.
  5. Mielőtt sütni kezdenénk, finoman elkeverjük benne a habbá vert tojásfehérjét.
  6. A sütőedénybe nagyobb mennyiségű olajat öntünk és forróra hevítjük.
  7. A tésztában megforgatjuk a banándarabokat és egyenként, kanállal tesszük az olajba.
  8. Az olajból kivéve megszórjuk fahéjas porcukorral és forrón tálaljuk.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése