2016/01/12

HETI ÍZPRÓBA: AMIT A KÖLESRŐL TUDNI ÉRDEMES

KÖLES


Köles? Az meg mi? –teszed fel most a kérdést csodálkozva, és elképzelni sem tudod, mi lehet?

Nos, akkor jó helyen jársz, mert a következő cikkben megismerkedhetsz ezzel a méltatlanul mellőzött gabonafélével, amelyből nemcsak finom, de rendkívül egészséges ételeket lehet készíteni.

Egy kis köles-történelem
A köles az egyik legősibb gabonaféle. Az első adatok a Kr. előtt 7000-5000 év közötti Kínából származnak. Észak-Kína területén már a neolitkorban a legelterjedtebb és talán az egyetlen őshonos gabonanövény volt. Afrikában, Ázsiában és Indiában több mint 4000 éve ismerik és napjainkban is alapélelmiszernek számít, az emberiség egyharmada fogyasztja rendszeresen.
Hazánkban egészen az ősidőktől kedvelt napi élelem volt, az 1190-es királyi oklevelek már említik.

Kedvező élettani hatásai (rendszeres fogyasztása esetén):
  • magas szilícium és kovasav- tartalma segíti a csontképzést (csontritkulás megelőzésére ajánlott)
  • lúgosít
  • gluténmentes – emiatt a lisztérzékenységgel küzdők is bátran fogyaszthatják a belőle készült ételeket
  • nagyon gazdag magnéziumban – amely ásványi anyag számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen
  •  csökkenti a migrénes rohamok számát, segít asztma esetén
  • megelőzi a magas vérnyomás kialakulását
  •  csökkenti a koleszterinszintet
  • felfrissít, energiával tölt fel (B- vitaminokban gazdag)
  •  erős antioxidáns
  • prebiotikum – segít növelni a bélrendszerben található „jó” baktériumok számát
  •  egészségesebbé teszi a szív- és érrendszert
  • triptofán-tartalma miatt hangulatjavító, szabályozza a szerotonin-szintet
  • magas fehérjetartalma van (50 gramm fedezi a javasolt fehérje-szükséglet 12%-át)
  • könnyen emészthető
  •  vízben oldódó rostjai hozzájárulnak az egészséges emésztéshez
  •  lassítja az öregedést
  • ajánlott a legyengült -, illetve a fejlődő szervezet számára, mert erősíti az immunrendszert
  • széppé varázsolja a bőrt
  • csökkenti a gyulladásokat
·        100 gramm köles tartalmaz : 350 kcal-t, 9,5 gramm fehérjét, 68,76 gramm szénhidrátot, 3,9 gramm zsírt és 3,8 gramm élelmi rostot

Felhasználása

Több fajtája ismeretes (arany-, barna-, vörös- köles), a boltokban hántolt formában kapható. Sokféleképpen felhasználható: megfőzve édes vagy sós kása-alapnak, gyümölcsökkel, lekvárral vagy fűszerekkel (vanília, rozmaring, tárkony, kömény, gyömbér, bazsalikom, fahéj, kardamom, koriander) ízesítve, leturmixolva – ízesítve pudingként, mivel jól duzzad, sűrítőanyagnak is alkalmas. Zöldségekkel dúsítva, párolva vagy főve köretnek, rakott, töltött ételekhez, vagdaltakhoz a rizs helyettesítésére vagy egy részének kiváltására is tökéletes.

Elkészítése

A hántolt kölest alaposan mossuk meg, szűrjük le, majd két-háromszoros mennyiségű vízzel felöntve, néha meg-megkavarva - főzzük meg (15-20 perc alatt fő meg).


RECEPTEK

ZÖLDSÉGES KÖLES

Hozzávalók: olivaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-1 piros és sárga kaliforniai paprika, 1 cukkini, 1 padlizsán, kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, víz, 20 dkg hántolt köles
Az olivaolajon megpirítunk 1 fej apróra vágott vöröshagymát, beletesszük a szeletekre/csíkokra vágott zöldségeket. Fűszerezzük kakukkfűvel, fokhagymával. Öntsük fel kb. 1 dl vízzel és kavargatva adjunk hozzá 20 dkg kölest. Sózzuk és lefedve pároljuk puhára.

SZENDVICSKRÉM KÖLESBŐL

Hozzávalók: 10 dkg köles, 40 dkg túró, só, petrezselyemzöld, őrölt kömény, 1 pohár kefir
A kölest megmossuk, sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük. A túrót villával összetörjük, sózzuk, finomra vágott petrezselyemzölddel, őrölt köménnyel ízesítjük, és végül összedolgozzuk 1 pohár kefirrel, és a kölessel.

KÖLESPUDING

Hozzávalók: 1 liter tej, 1 liter víz, 15 dkg vaj, 4 dl tejföl, 1 vaníliarúd kikapart belseje, ízlés szerint édesítőszer (vagy méz)
1iter vizet összekeverünk 1 liter tejjel, s ebben megfőzzük a kölest. Tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, tejfölt, vaníliát, ízlés szerint édesítőszert/mézet. Jól összekeverjük, kis tálkákba hidegen tálaljuk. Gazdagíthatjuk friss/ aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, kakaóval.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése