KÖLES |
Köles? Az meg mi?
–teszed fel most a kérdést csodálkozva, és elképzelni sem tudod, mi lehet?
Nos, akkor jó helyen
jársz, mert a következő cikkben megismerkedhetsz ezzel a méltatlanul mellőzött
gabonafélével, amelyből nemcsak finom, de rendkívül egészséges ételeket lehet
készíteni.
Egy
kis köles-történelem
A köles az egyik
legősibb gabonaféle. Az első adatok a Kr. előtt 7000-5000 év közötti Kínából
származnak. Észak-Kína területén már a neolitkorban a legelterjedtebb és talán
az egyetlen őshonos gabonanövény volt. Afrikában, Ázsiában és Indiában több
mint 4000 éve ismerik és napjainkban is alapélelmiszernek számít, az emberiség
egyharmada fogyasztja rendszeresen.
Hazánkban egészen az
ősidőktől kedvelt napi élelem volt, az 1190-es királyi oklevelek már említik.
Kedvező élettani
hatásai (rendszeres fogyasztása esetén):
- magas szilícium és kovasav- tartalma segíti a csontképzést (csontritkulás megelőzésére ajánlott)
- lúgosít
- gluténmentes – emiatt a lisztérzékenységgel küzdők is bátran fogyaszthatják a belőle készült ételeket
- nagyon gazdag magnéziumban – amely ásványi anyag számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen
- csökkenti a migrénes rohamok számát, segít asztma esetén
- megelőzi a magas vérnyomás kialakulását
- csökkenti a koleszterinszintet
- felfrissít, energiával tölt fel (B- vitaminokban gazdag)
- erős antioxidáns
- prebiotikum – segít növelni a bélrendszerben található „jó” baktériumok számát
- egészségesebbé teszi a szív- és érrendszert
- triptofán-tartalma miatt hangulatjavító, szabályozza a szerotonin-szintet
- magas fehérjetartalma van (50 gramm fedezi a javasolt fehérje-szükséglet 12%-át)
- könnyen emészthető
- vízben oldódó rostjai hozzájárulnak az egészséges emésztéshez
- lassítja az öregedést
- ajánlott a legyengült -, illetve a fejlődő szervezet számára, mert erősíti az immunrendszert
- széppé varázsolja a bőrt
- csökkenti a gyulladásokat
·
100 gramm köles tartalmaz : 350 kcal-t,
9,5 gramm fehérjét, 68,76 gramm szénhidrátot, 3,9 gramm zsírt és 3,8 gramm
élelmi rostot
Felhasználása
Több fajtája ismeretes
(arany-, barna-, vörös- köles), a boltokban hántolt formában kapható. Sokféleképpen
felhasználható: megfőzve édes vagy sós kása-alapnak, gyümölcsökkel, lekvárral vagy
fűszerekkel (vanília, rozmaring, tárkony, kömény, gyömbér, bazsalikom, fahéj, kardamom,
koriander) ízesítve, leturmixolva – ízesítve pudingként, mivel jól duzzad,
sűrítőanyagnak is alkalmas. Zöldségekkel dúsítva, párolva vagy főve köretnek,
rakott, töltött ételekhez, vagdaltakhoz a rizs helyettesítésére vagy egy
részének kiváltására is tökéletes.
Elkészítése
A hántolt kölest
alaposan mossuk meg, szűrjük le, majd két-háromszoros mennyiségű vízzel felöntve,
néha meg-megkavarva - főzzük meg (15-20 perc alatt fő meg).
RECEPTEK
ZÖLDSÉGES
KÖLES
Hozzávalók: olivaolaj,
1 nagy fej vöröshagyma, 1-1 piros és sárga kaliforniai paprika, 1 cukkini, 1
padlizsán, kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, víz, 20 dkg hántolt köles
Az olivaolajon megpirítunk
1 fej apróra vágott vöröshagymát, beletesszük a szeletekre/csíkokra vágott
zöldségeket. Fűszerezzük kakukkfűvel, fokhagymával. Öntsük fel kb. 1 dl vízzel
és kavargatva adjunk hozzá 20 dkg kölest. Sózzuk és lefedve pároljuk puhára.
SZENDVICSKRÉM
KÖLESBŐL
Hozzávalók: 10 dkg
köles, 40 dkg túró, só, petrezselyemzöld, őrölt kömény, 1 pohár kefir
A kölest megmossuk, sós
vízben megfőzzük, majd kihűtjük. A túrót villával összetörjük, sózzuk, finomra
vágott petrezselyemzölddel, őrölt köménnyel ízesítjük, és végül összedolgozzuk
1 pohár kefirrel, és a kölessel.
KÖLESPUDING
Hozzávalók: 1 liter
tej, 1 liter víz, 15 dkg vaj, 4 dl tejföl, 1 vaníliarúd kikapart belseje, ízlés
szerint édesítőszer (vagy méz)
1iter vizet összekeverünk
1 liter tejjel, s ebben megfőzzük a kölest. Tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, tejfölt,
vaníliát, ízlés szerint édesítőszert/mézet. Jól összekeverjük, kis tálkákba
hidegen tálaljuk. Gazdagíthatjuk friss/ aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, kakaóval.
JÓ ÉTVÁGYAT
MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése