Az újév első Heti
ízpróbájának nem véletlenül lett az ananász a főszereplője. Ez az egzotikus
gyümölcs ugyanis rendelkezik minden olyan jó tulajdonsággal, ami így az ünnepek
után segítségünkre lehet emésztésünk helyrehozásában. A számlálatlanul
leküldött linzerek, zserbók, diós, és mákos kalácsok, zsíros sültek, és egyéb
felsorolni sem lehetséges finomságok után két dologban biztosan változtunk. Az
egyik a gyomrunk, amely már segítségért kiált a túlterheltség okán, a másik a
súlyunk – ami az eltelt 2 hétben rohamos gyarapodásnak indult.
De mi köze mindehhez az ananásznak?
Ez a Broméliafélék
családjába tartozó, tőlevélrózsás növény számos, olyan élettanilag fontos
összetevővel rendelkezik, ami a legegészségesebb gyümölcsök közé emeli.
Hatásai:
- segíti az emésztést,
- csökkenti a vér savtartalmát,
- elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását
- zsírégető
- magas a vitamin-, és ásványi anyag- tartalma: B1-, B2, B6-, C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, jódot, és cinket rejt
- rengeteg rostanyagot tartalmaz, ami megakadályozza a székrekedés kialakulását
- a legjelentősebb folsavforrás
- erőteljes gyulladáscsökkentő (reumás, artritiszes gyulladások esetén fogyasztása kiváló kiegészítő terápiaként)
- erősíti az immunrendszert
- a fehérjék bontását segítő enzimje- a bromelain – segíti az emésztési folyamatokat (étkezés után frissen fogyasztva az ananászt)
- megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
- emésztést serkentő,
- segít hasnyálmirigy- és bőrproblémák, súlyfelesleg, tüdőgyulladás, meghűlés, köszvény, isiász, ínysorvadás, vérszegénység esetén is
- csökkenti a depressziót
- stressz-oldó
- javítja az emlékezőképességet
- fiatalít
- segíti a fogyást
Felhasználása
A teljesen érett termés
nagyon ízletes - húsát a héj eltávolítása után többnyire nyersen, gyümölcsként
vagy salátaként fogyasztják; a rostos hajtástengelyt el kell dobni. Felhasználható
pikáns ételek készítéséhez, ideálisan harmonizál curryval, paprikával, borssal,
gyömbérrel, chilivel. Társítható húsokhoz (pl. klasszikus a sertés, de
szárnyashoz is jól passzol), az ázsiai konyha egy kedvelt alapanyaga.
Vigyázat! Az éretlen
termés mérgező, heves hasmenést okozhat!
Hát Én immár kit válasszak?
Érett az ananász, ha:
- a gyümölcs alsó részénél, érződik a gyümölcsből a tipikus ananász illata
- ha a korona középső levelei könnyen kihúzhatók kézzel,
- elég lédús, azaz súlyosabb társainál
- sárgás a héja
Érdekességek – dióhéjban
- őshazája feltehetően Paraguay, Közép-Amerika és Dél-Amerika
- Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1493-ban
- Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző
- A 19. századra hazánkban is elterjedt. Az Esterházy család Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelte az ananászt, amelyből 1830-ban 400 db-ot szüreteltek
- Az ananászfajták három nagy csoportba sorolhatók: a „Spanyol" (fehér húsú), a „Királynő" (fehér húsú) és a sárga húsú típusok.
- A termések tömege 1—4 kg között változik, meghámozva, szeletelve, cukrozva fogyasztható. Húsa bő levű, kellemesen aromás, savanykás édes ízű, frissítő hatású
- A karibi indiánok már nagyon régen alkalmazzák a vad és termesztett ananászt különféle orvosi célokra. Latin-Amerikában ma is használják erősítőszerként.
- A levelek finom, fehér rostjaiból hálókat, táskát, függőágyat, papírt és szövetet állítanak elő. A levél nedvével égéseket kezelnek. A bromelain enzimet, mint emésztésserkentő gyógyszert, a termésekből nyerik.
Jó, de, miképp tisztítható?
Az ananászt
fogyasztásához meg kell szabadítani a külső héjtól, erre többféle módszer
létezik: kés vagy speciális ananászhámozó eszköz. Ha kést használunk, vágjuk le
első lépésként az ananász tetejét és alját kb. 1-2 cm vastagon. Majd döntsük
el, miként szeleteljük – héjastól és csak utólag vágjuk le a héjat a
szeletekről, vagy előbb hámozunk, és utána szeletelünk!
KÖNNYŰ ANANÁSZOS RECEPTEK – GYÓGYÍR A GYOMORNAK
ANANÁSZOS
MÜZLI
Hozzávalók:3 érett
banán,6 szelet ananász,10 dkg zabpehely, 4 evőkanál kókuszreszelék, 4 evőkanál
olvasztott margarin, 1 marék mazsola
A banánt a margarinnal összeturmixoljuk.
Az ananászt apró darabokra vágjuk. Egy nagy tálban mindent összekeverünk, ha
nem elég sűrű, adunk hozzá még zabpelyhet. Egy lapos 20-cmes tepsit kibélelünk
sütőpapírral, majd megtöltjük a masszával. Kb. 20 percig szép barnára sütjük.10
percig hűlni hagyjuk, majd egy tányérra fordítjuk. Kis kockákra vágjuk.
ANANÁSZOS
CSIRKESALÁTA
Hozzávalók:1kg csirkemell-filé,
olaj, 2 narancs, 2 alma, 1 kisebb ananász,30 dkg joghurt, 15 dkg majonéz,1 kis
pohár tejföl, curry por, 1 pici friss gyömbér reszelve, só, bors, tabasco,
citromlé
A csirkemellet sózzuk,
borsozzuk. Serpenyőben olajon a hús mindkét oldalát megpirítjuk, majd sütőben
készre sütjük. Közben a narancsot, az almát, az ananászt pucoljuk meg, vágjuk
falatnyi darabokra. A joghurtot keverjük el a majonézzel, tejföllel, ízesítsük
a gyömbérrel, curryvel, sóval, borssal, tabascoval, citromlével. A sült húst
vágjuk 1 cm-es darabokra. A húst keverjük össze a gyümölcsökkel és az öntettel.
Hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket a tálalás előtt.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése