Ha július, akkor
sárgabarack- szezon…
Javában tombol a nyár, a pihenés, a strandolás, a nyaralás
örömteli perceit pedig még jobban megédesíthetjük ennek a rózsafélék
családjából származó illatos gyümölcsnek a fogyasztásával. Amellett, hogy finom
nagyon egészséges is – érdemes télire is eltartalékolni belőle – dzsem vagy
lekvár formájában.
De miért is egészséges
a sárgabarack?
Íme a cáfolhatatlan
tények:
- nagyon sok vitamin, és ásványi anyag természetes forrása.
- Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint (1,8 mg/100 g), B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint (10 mg/100 g) és ként.
- rendkívül gazdag élelmi rostokban (3,6 g/100 g)
- segíti a csontok és a szövetek újjáépítését
- jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Ezért a kozmetikai ipar felhasználja hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben.
- növeli a sejtek energiáját, élettartalmát,
- fokozza a vérképzést,
- vízhajtó, méregtelenítő hatású
- segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket
- megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulását
- erősítik az immunrendszer
- fogyasztása jó hatású székrekedés esetén
- természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat ezen vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, közömbösíti a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököke
- télen közkedvelt az aszalt formája, ami rostanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagy az energia- és a szénhidrát- (gyümölcscukor) tartalma. Az aszalt barack gyorsan energiát biztosít a szervezetnek: édesebb, mint a friss barack, ezért inkább csak sütéshez és desszert készítéséhez használjuk, gyümölcskenyér sütéséhez, kis mennyiségben müzlik alkotórészeként. Fontos tudni, hogy amíg a friss barackban 48 kcal/100 g energia van, az aszalt sárgabarackban 307 kcal/100 g. és a szénhidráttartalma: 70 g/100 g. emiatt aszalt formájában egyáltalán nem tanácsos a cukorbetegeknek a fogyasztása, nyersen pedig mérve és számolva kell (10,2gramm/100 gramm a szénhidráttartalma) beiktatni a mindennapos étrendbe
- A-vitaminja javítja a látást és késlelteti az öregedési folyamatokat
Csupán egyetlen
probléma van vele: magas cukortartalma miatt cukorbetegek csak minimális
mennyiségben fogyaszthatják.
A sárgabarack leginkább
nyers állapotában fejti ki áldásos hatását, de számtalan formában
hasznosíthatjuk még: levesek, torták, gyümölcslevek készíthetőek belőle télire
pedig –ha üvegbe szeretnénk zárni a nyár valódi ízeit – érdemes sok lekvárt és,
dzsemet készíteni belőle. Akár le is fagyasztható, natúr, vagy felcukrozott
formában.
VANILIÁS
SÁRGABARACK KRÉMLEVES
Hozzávalók: 0,5 kg
sárgabarack, só, fahéj, szegfűszeg, 1 csomag. vanília puding, méz, cukor, tej.
A barackot kimagozzuk,
fél liter vízbe téve 7-8 percet főzzük, csipetnyi sóval fűszerezve. Egy csomag
vaníliás pudingot elkészítünk az előírt módon. A barackot összeturmixoljuk a
saját levével, s hozzáadjuk a pudingot. 3 barackot apró kockára vágunk, hozzá
adjuk a szegfűszeget, fahéjat, és a pudinggal elkevert pürét, percig
összefőzzük, cukorral vagy mézzel (esetleg édesítőszerrel) ízesítjük.
Tejszínhabbal díszítve hidegen fogyasztjuk.
SÁRGABARACKOS
KARAJ
Hozzávalók: 8 szelet
rövidkaraj (csont nélkül), 3 nagy fej vöröshagyma vékony karikákra szelve,, 50
dkg sárgabarack, 5 dkg vaj, 3 evőkanál olaj,4 evőkanál kristálycukor, 2
kiskanál pirospaprika, 3 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál borecet, 4
evőkanál citromlé, 2 dl víz só,bors,oregánó
A sót, a borsot, és az oregánót összekeverjük. Ezzel a keverékkel meghintjük a kivert hússzeleteket. A olajban a húsokat mindkét oldalukon átsütjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. Egy tálkában összedolgozzuk a cukrot, pirospaprikát, sűrített paradicsomot, borecetet, citromlevet, sót, és felengedjük vízzel. Az elegyet ráöntjük a megpárolt vöröshagymára és együtt főzzük pár percig. A hússzeleteket egymás mellé fektetjük egy tepsiben. Ráhelyezzük a barackokat a húsra. Ezután beterítjük egyenletesen a hagymás szósszal. Alufóliával letakarjuk, és megsütjük. Burgonyapüré illik hozzá.
A sót, a borsot, és az oregánót összekeverjük. Ezzel a keverékkel meghintjük a kivert hússzeleteket. A olajban a húsokat mindkét oldalukon átsütjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. Egy tálkában összedolgozzuk a cukrot, pirospaprikát, sűrített paradicsomot, borecetet, citromlevet, sót, és felengedjük vízzel. Az elegyet ráöntjük a megpárolt vöröshagymára és együtt főzzük pár percig. A hússzeleteket egymás mellé fektetjük egy tepsiben. Ráhelyezzük a barackokat a húsra. Ezután beterítjük egyenletesen a hagymás szósszal. Alufóliával letakarjuk, és megsütjük. Burgonyapüré illik hozzá.
KLASSZIKUS
SÁRGABARACKOS GOMBÓC
Hozzávalók: 1 kg
krumpli, 1 kg liszt, 2 diónyi zsír, 2 teáskanál só, 2 tojás, 1 kg barack,10 dkg
cukor, őrölt fahéj, 1 bögre pirított dara vagy zsemlemorzsa, cukor
A főtt krumplit
összetörjük, s elkeverjük a sóval, liszttel, tojással, gyúrható tésztává
dolgozzuk össze. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és 6x6 cm kockákra vágjuk.
Közepébe egy-egy fél cukorban és őrölt fahéjban megforgatott barackot teszünk
és gombócot formálunk. Lobogó vízbe rakjuk, amíg feljönnek a víz tetejére (2-3
perc). Kiszedjük, lecsöpögtetjük. A gombócokat pirított cukros zsemlemorzsában
megforgatjuk és fogyasztható máris.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése