A tojás 28 napig fogyasztható,
5-18 fok közötti hőmérsékleten tárolva.
A friss tojás jellemzői:
- pohár vízbe helyezve a friss tojás lesüllyed (ha úszik 1-2 hetes, ha kiáll a vízből 3 hetesnél régebbi)
- a friss feltört tojásnak a legkisebb a szétterülése a tányéron, a fehérje magassága eléri az 1 centit, a sárgája egyben van
A tojás tárolása során
ügyeljünk arra, hogy idegen szagoktól mentes helyen tároljuk, ugyanis a héjon
lévő mintegy 17000 póruson keresztül a tojás könnyen átveszi azokat
élvezhetetlenné téve az ízét.
Annak ellenére, hogy a
tojáshéjon baktériumok lehetnek - nem szabad előre megmosni a tojást, mivel ez
által megsérül a héjon található természetes védőréteg, amely megakadályozza,
hogy a baktériumok a belsejébe jussanak. Ezért a tojásokat mindig közvetlenül
felhasználás előtt mossuk meg.
+1
recept
TOJÁSFASÍRT
Hozzávalók:: 10 kemény tojás, 2 zsemle, 2 tojás, 4 gerezd fokhagyma, bors, só, olaj a sütéshez.
A zsemlét beáztatjuk, kifacsarjuk,
a főtt tojásokat villával összetörjük, a fokhagymát összetörjük, vagy finomra
vágjuk. A hozzávalókat a nyers tojással együtt jól összedolgozzuk, ízlés
szerint sózzuk, borsozzuk. A masszából vizes kézzel pogácsákat formázunk, bő
forró zsiradékban mindkét oldalán kisütjük. A megszokott fasírttal azonos módon
adhatjuk feltétként, vagy körettel önálló fogásként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése