2017/02/27

6 OK, AMIVEL TE MAGAD GÁTOLOD AZ IMMUNRENDSZERED MŰKÖDÉSÉT!


Pillanatok alatt elkapsz bármilyen fertőzést? 
Egész évben náthával küszködsz? 
Egyik bakteriális, vagy vírusos fertőzés követi a másikat? 
Akkor előfordulhat, hogy gyengébb az immunrendszered az átlagnál, amiről bizony TE magad is tehetsz…

Miért?


Mert bizonyos szokásaid, és életkörülményeid könnyen gátolhatják a védekezőképességed tökéletes működését.
  1. NEM ALSZOL ELEGET – az alváshiánnyal küzdők fehérvérsejtjeinek a működése kimutathatóan csökken, viszont a stressz-hormon termelődése növekszik. Ez egyrészt oda vezet, hogy a szervezetük kevésbé lesz ellenálló a különböző mikroorganizmusokkal szemben, illetve a megemelkedő kortizol-szint gyulladásos folyamatokat vált ki, ami tartós fennállás esetén szövetkárosodáshoz is vezethet.
  2. MEGBETEGÍT A STRESSZ -  az állandó nyugtalanság, a folyamatos kapkodás, idegeskedés, és teljesítménykényszer – a stressz nem megfelelő kezelése,és feldolgozása előbb vagy utóbb testi tüneteket eredményez: magas vérnyomás, gyomorpanaszok, alvászavar, hormonzavar – no és az immunrendszer gyengülése.
  3. VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG HIÁNYOD VAN – nem lehet elégszer elmondani, hogy a megfelelő - egészséges, változatos étrend teljes mértékben biztosítani tudja a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat,és ásványi anyagokat. Viszont az egészségtelen egyoldalú táplálkozás –amelyből hiányoznak az immunrendszert támogató vitaminok (  A-, C-, B6-, D- és E-vitamin és a folsav), és ásványi anyagok (szelén, réz, cink és vas) könnyen legyengítheti azt.
  4. TÚL SOK A SÚLYOD  - az egészségtelen táplálkozás mellett a mozgáshiány is jelentős szerepet játszik abban, hogy a lakosság jókora hányada küzd súlyfelesleggel. A kéretlenül lerakódó zsírszövet viszont olyan hormonokat termel, amelyek aktiválják az immunrendszer gyulladásos válaszát –gyulladáskeltő vegyületek szabadulnak fel csökkentve a T-sejtek működését és megnövelve a különböző súlyos szív-érrendszeri-, daganatos-, és anyagcsere-betegségek –kockázatát.
  5. MÉRTÉKTELENÜL ISZOL – mármint alkoholt. Ugyanis nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása után nő a fertőzésekkel szembeni fogékonyság.
  6. MÉRHETETLENÜL MAGÁNYOS VAGY- minél inkább egyedül érzed magad, minél inkább dühös vagy és elégedetlen az életeddel, annál jobban gyengíted az immunrendszeredet. A társas kapcsolatok hiánya, az elfojtott érzelmek, az elszigetelődés, mind-mind károsan befolyásolja az ellenálló képességedet.

Mi következik a fentiekből?
  1. Aludj eleget! (Legalább napi 8 órát)
  2. Próbáld meg helyesen kezelni a stresszt! (Jóga, meditáció, légzéstechnika)
  3. Étkezz egészségesen, és változatosan! (Sok-sok zöldség, gyümölcs, kevés szénhidrát, és zsír)
  4. Mozogj rendszeresen !
  5. Bánj csínján az alkohollal!
  6. …és tedd mindezeket jó társaságban! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése