Hamvazószerda van.
Ez a nap a
Húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt első napja. Alkalmat ad a lemondásra,
a bűnbánatra, a hitben való elmélyülésre – és arra, hogy az ember méltóképpen
felkészülhessen a Húsvét megünneplésére.
A böjt lényege a
mértékletességben keresendő: minden erkölcsi meggondolásból fakadó
önmegtagadás, főként az érzéki élvezetektől való tartózkodás; szoros értelemben
az önfenntartási ösztön megfékezése az evésben és ivásban. Célja a lélek
fölemelése a testi vágyak megfékezésével, s a bűnbánat kifejezése.
Lényeges eleme a teljes hústilalom
– ami napjaink étkezési szokásait tekintve valóban nagy önfegyelmet igényel, -
hiszen sokan még azt is elképzelhetetlennek tartják, hogy akár 1-2 napig ne
fogyasszanak húst, nemhogy 40 napon át.
Böjti ételek
Most bármennyire is
hitetlenkedve ingatod a fejed: sok-sok olyan étel van, ami – bár nem tartalmaz
egy grammnyi húst sem, mégis laktató, finom, és tartalmazza mindazon
tápanyagokat, vitaminokat, és ásványi anyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek a
számunkra. Egy kis odafigyeléssel változatos – mindenki számára kedvelt étrendet
állíthatsz össze - 40 teljes napon át, anélkül, hogy megszegnéd a nagyböjt
előírásait, és tehermentesítheted a szervezetedet is az eddigi túlzott
fehérjebevitel következményeitől.
Receptek
ZELLERKRÉM-LEVES
Hozzávalók:
2 db zellergumó, 6 db burgonya,
só, zellerlevél, pirított magvak,
zsemlekocka
A zellert, burgonyát hámozzuk
meg, vágjuk nagyobb darabokra és főzzük sós vízben puhára. Amikor megpuhult, turmixszoljuk
össze. A zellerleveleket aprítsuk fel, a magvakat, pl. napraforgómagot,
tökmagot, mandulaforgácsot, dióbelet száraz serpenyőn pirítsuk meg. Készítsünk
zsemlekockát is a díszítéshez.
TARHONYALEVES
Hozzávalók:10 dkg tarhonya, 40
dkg burgonya felkockázva, 20 dkg sárgarépa felkockázva, 20 dkg petrezselyemgyökér
feldarabolva, olaj, 1 nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma, fűszerpaprika, só,
petrezselyemzöld
A megtisztított vöröshagymát és
a petrezselyemzöldjét finomra vágjuk. A hagymát olajon megdinszteljük, lehúzzuk
a tűzről és megszórjuk fűszerpaprikával. Belekeverjük a megtisztított és
felkockázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, valamint a petrezselyemzöld
felét és megsózzuk. Felöntjük vízzel és félig puhára főzzük. A krumplit
felkockázzuk, és a leveshez adjuk. Közben a tarhonyát száraz serpenyőben, vagy
sütőben enyhén megpirítjuk, beleszórjuk a levesbe és a burgonyával együtt puhára
főzzük. A kész levest megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel.
ALMALEVES
Hozzávalók: 3 közepes db alma,
10 dkg kristálycukor, 1 evőkanál liszt, 2 dl növényi tejszín a habaráshoz, citrom
lé és héj, őrölt fahéj és szegfűszeg
Az almát meghámozzuk és
kockákra vágjuk. Beletesszük a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, valamint a
citrom héjával ízesített vízbe és puhára főzzük. Hozzáadjuk a növényi tejszínnel
simára kevert lisztet és kevergetve újra átforraljuk. Ha kész, a citromhéjat és
a fűszereket eltávolítjuk, végül citromlével ízesítjük. Hűtve tálaljuk.
GOMBÁS
ZSEMLE
Hozzávalók: 8 db zsemle, 20 dkg
gomba, 1 nagyobb fejapróra vágott vöröshagyma, olaj, fűszerpaprika, őrölt bors,
petrezselyemzöld, só, egy kevés növényi tejszín
Olajon megpirítjuk az apróra
vágott vöröshagymát, tűzről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával, felöntjük
kevés vízzel, sózzuk és fűszerezzük, hozzáadjuk a felaprított gombát és puhára
pároljuk, majd mikor a folyadék elpárolgott, kicsit átpirítjuk. A zsemlék tetejét
levágjuk, a belsejüket kikaparjuk és meglocsoljuk egy kevés növényi tejszínnel:
éppen csak annyival, hogy kicsit megszívja magát. Hagyjuk állni 10-15 percig,
nyomkodjuk ki, majd morzsoljuk bele a hagymás gombába.
A gombás masszát töltsük bele a
zsemlék üregébe és a megtöltött zsemléket helyezzük sütőlapra vagy egy tepsibe.
A „kalapjukat” tegyük vissza, kenjük meg kevés vízzel és sütőben süssük
pirosra.
ZÖLDSÉGES RAGU
Hozzávalók: 2 kis zsenge főzőtök, 2 padlizsán, 4édes
paprika, 1 nagyobb fej karfiol, 2 fej vöröshagyma, 1 póréhagyma, 1 sárgarépa, ½
pohár zöldborsó, ugyanennyi hüvelyes bab, 2 piros paradicsom, 1
petrezselyemgyökér, 1 zeller, 4 gerezd fokhagyma, ¾ pohár zöldségfőzet vagy
húsleves, só, törött feketebors, 1 babérlevél, 2-3 evőkanál finomra vágott kapor,
petrezselyemzöld, menta. A sütéshez: 3-4 evőkanál növényi olaj.
Az előkészített zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk. A karfiolt, a
zöldborsót és a babot megfőzzük. A vöröshagymát, a petrezselyemgyökeret, a
zellert és a sárgarépát legyaluljuk, külön megsütjük étolajban. Az összes
zöldséget összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, mentával,
leöntjük zöldségfőzettel vagy húslevessel, lefedjük, és 25 percig sütőben
pároljuk. A készételt megszórjuk finomra vágott fokhagymával, egy pillanatra
lefedjük, hogy a fokhagyma ne veszítse el ízét és illatát, majd levesszük a
fedőt. Kaporral és petrezselyemzölddel megszórva, forrón tálaljuk.
CUKKINIS TÉSZTA
Hozzávalók: 50 dkg száraz tészta, 1,5 kg cukkíni, olaj, őrölt bors fokhagyma,
kapor, só
A tésztát a szokásos módon bő,
sós vízben kifőzzük. A cukkínit nagylyukú reszelőn lereszeljük, kicsit
megsózzuk és kevés olajon puhára pároljuk. Ízesítjük őrölt fekete borssal és zúzott
fokhagymával és egy kis kaporral. Hagyjuk, hogy a folyadék elpárologjon belőle:
nem kell lefedni. Mikor kész, összekeverjük a kifőtt tésztával.
DERELYE KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók a tésztához: 4 pohár liszt, 1 pohár víz, 1 teáskanál só.
A töltelékhez: 1,5 kg savanyított vagy friss káposzta, 4 hagyma, 2 sárgarépa, egy csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál növényi olaj, 2 teáskanál cukor, bors, só.
A töltelékhez: 1,5 kg savanyított vagy friss káposzta, 4 hagyma, 2 sárgarépa, egy csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál növényi olaj, 2 teáskanál cukor, bors, só.
A káposztát készre pároljuk, hozzáadjuk az
átpasszírozott hagymát, a sárgarépát, a petrezselymet, a paradicsompürét és
ízlés szerint ízesítjük. Közepes sűrűségű tésztát gyúrunk, vékony levélre
nyújtjuk. A kinyújtott tésztát négyzetekre vágjuk. A tölteléket a négyzetek
közepére rakjuk, egy teáskanálnyinál nem többet, hogy a tésztát ne nyújtsa szét
túlságosan. Az illesztés helyét nem kell vastagabbra hagyni, mint a tészta
többi részét, különben a derelye nem fő meg rendesen, és az íze is rossz lesz.
A kész derelyéket bő, forró, sós vízben főzzük ki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése