2017/03/01

BÖJTI SZELEK FÚJNAK


Hamvazószerda van. 
Ez a nap a Húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt első napja. Alkalmat ad a lemondásra, a bűnbánatra, a hitben való elmélyülésre – és arra, hogy az ember méltóképpen felkészülhessen a Húsvét megünneplésére.


A böjt lényege a mértékletességben keresendő: minden erkölcsi meggondolásból fakadó önmegtagadás, főként az érzéki élvezetektől való tartózkodás; szoros értelemben az önfenntartási ösztön megfékezése az evésben és ivásban. Célja a lélek fölemelése a testi vágyak megfékezésével, s a bűnbánat kifejezése.


Lényeges eleme a teljes hústilalom – ami napjaink étkezési szokásait tekintve valóban nagy önfegyelmet igényel, - hiszen sokan még azt is elképzelhetetlennek tartják, hogy akár 1-2 napig ne fogyasszanak húst, nemhogy 40 napon át.


Böjti ételek

Most bármennyire is hitetlenkedve ingatod a fejed: sok-sok olyan étel van, ami – bár nem tartalmaz egy grammnyi húst sem, mégis laktató, finom, és tartalmazza mindazon tápanyagokat, vitaminokat, és ásványi anyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek a számunkra. Egy kis odafigyeléssel változatos – mindenki számára kedvelt étrendet állíthatsz össze - 40 teljes napon át, anélkül, hogy megszegnéd a nagyböjt előírásait, és tehermentesítheted a szervezetedet is az eddigi túlzott fehérjebevitel következményeitől.


Receptek

ZELLERKRÉM-LEVES
Hozzávalók: 2 db zellergumó, 6 db burgonya, só, zellerlevél, pirított magvak, zsemlekocka
A zellert, burgonyát hámozzuk meg, vágjuk nagyobb darabokra és főzzük sós vízben puhára. Amikor megpuhult, turmixszoljuk össze. A zellerleveleket aprítsuk fel, a magvakat, pl. napraforgómagot, tökmagot, mandulaforgácsot, dióbelet száraz serpenyőn pirítsuk meg. Készítsünk zsemlekockát is a díszítéshez.

TARHONYALEVES
Hozzávalók:10 dkg tarhonya, 40 dkg burgonya felkockázva, 20 dkg sárgarépa felkockázva, 20 dkg petrezselyemgyökér feldarabolva, olaj, 1 nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma, fűszerpaprika, só, petrezselyemzöld
A megtisztított vöröshagymát és a petrezselyemzöldjét finomra vágjuk. A hagymát olajon megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk fűszerpaprikával. Belekeverjük a megtisztított és felkockázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, valamint a petrezselyemzöld felét és megsózzuk. Felöntjük vízzel és félig puhára főzzük. A krumplit felkockázzuk, és a leveshez adjuk. Közben a tarhonyát száraz serpenyőben, vagy sütőben enyhén megpirítjuk, beleszórjuk a levesbe és a burgonyával együtt puhára főzzük. A kész levest megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel.

ALMALEVES
Hozzávalók: 3 közepes db alma, 10 dkg kristálycukor, 1 evőkanál liszt, 2 dl növényi tejszín a habaráshoz, citrom lé és héj, őrölt fahéj és szegfűszeg
Az almát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Beletesszük a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, valamint a citrom héjával ízesített vízbe és puhára főzzük. Hozzáadjuk a növényi tejszínnel simára kevert lisztet és kevergetve újra átforraljuk. Ha kész, a citromhéjat és a fűszereket eltávolítjuk, végül citromlével ízesítjük. Hűtve tálaljuk.

GOMBÁS ZSEMLE
Hozzávalók: 8 db zsemle, 20 dkg gomba, 1 nagyobb fejapróra vágott vöröshagyma, olaj, fűszerpaprika, őrölt bors, petrezselyemzöld, só, egy kevés növényi tejszín
Olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, tűzről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával, felöntjük kevés vízzel, sózzuk és fűszerezzük, hozzáadjuk a felaprított gombát és puhára pároljuk, majd mikor a folyadék elpárolgott, kicsit átpirítjuk. A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kikaparjuk és meglocsoljuk egy kevés növényi tejszínnel: éppen csak annyival, hogy kicsit megszívja magát. Hagyjuk állni 10-15 percig, nyomkodjuk ki, majd morzsoljuk bele a hagymás gombába.
A gombás masszát töltsük bele a zsemlék üregébe és a megtöltött zsemléket helyezzük sütőlapra vagy egy tepsibe. A „kalapjukat” tegyük vissza, kenjük meg kevés vízzel és sütőben süssük pirosra.


ZÖLDSÉGES RAGU
Hozzávalók: 2 kis zsenge főzőtök, 2 padlizsán, 4édes paprika, 1 nagyobb fej karfiol, 2 fej vöröshagyma, 1 póréhagyma, 1 sárgarépa, ½ pohár zöldborsó, ugyanennyi hüvelyes bab, 2 piros paradicsom, 1 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 4 gerezd fokhagyma, ¾ pohár zöldségfőzet vagy húsleves, só, törött feketebors, 1 babérlevél, 2-3 evőkanál finomra vágott kapor, petrezselyemzöld, menta. A sütéshez: 3-4 evőkanál növényi olaj.
Az előkészített zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk. A karfiolt, a zöldborsót és a babot megfőzzük. A vöröshagymát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a sárgarépát legyaluljuk, külön megsütjük étolajban. Az összes zöldséget összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, mentával, leöntjük zöldségfőzettel vagy húslevessel, lefedjük, és 25 percig sütőben pároljuk. A készételt megszórjuk finomra vágott fokhagymával, egy pillanatra lefedjük, hogy a fokhagyma ne veszítse el ízét és illatát, majd levesszük a fedőt. Kaporral és petrezselyemzölddel megszórva, forrón tálaljuk.

CUKKINIS TÉSZTA
Hozzávalók: 50 dkg száraz tészta, 1,5 kg cukkíni, olaj, őrölt bors fokhagyma, kapor, só
A tésztát a szokásos módon bő, sós vízben kifőzzük. A cukkínit nagylyukú reszelőn lereszeljük, kicsit megsózzuk és kevés olajon puhára pároljuk. Ízesítjük őrölt fekete borssal és zúzott fokhagymával és egy kis kaporral. Hagyjuk, hogy a folyadék elpárologjon belőle: nem kell lefedni. Mikor kész, összekeverjük a kifőtt tésztával.



DERELYE KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók a tésztához: 4 pohár liszt, 1 pohár víz, 1 teáskanál só.
A töltelékhez: 1,5 kg savanyított vagy friss káposzta, 4 hagyma, 2 sárgarépa, egy csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál növényi olaj, 2 teáskanál cukor, bors, só.
A káposztát készre pároljuk, hozzáadjuk az átpasszírozott hagymát, a sárgarépát, a petrezselymet, a paradicsompürét és ízlés szerint ízesítjük. Közepes sűrűségű tésztát gyúrunk, vékony levélre nyújtjuk. A kinyújtott tésztát négyzetekre vágjuk. A tölteléket a négyzetek közepére rakjuk, egy teáskanálnyinál nem többet, hogy a tésztát ne nyújtsa szét túlságosan. Az illesztés helyét nem kell vastagabbra hagyni, mint a tészta többi részét, különben a derelye nem fő meg rendesen, és az íze is rossz lesz. A kész derelyéket bő, forró, sós vízben főzzük ki!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése