Nos, ha nem, akkor most
elárulom…
Mire a cikk végére érsz
Te is meggyőződéses paradicsom-rajongó leszel, olyan, aki képtelen lesz
ellenállni mindennek, ami paradicsommal készül…
Egy kis ismertető
Pomme d’ore – aranyalma,
Poma amoris – szerelemalma.- ilyen nevekkel illeték régen a ma oly közismert és
közkedvelt paradicsomot. A burgonyafélék családjába tartozó zöldség őshazája
Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el termeszteni, s innen
terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került. Sokféle változata ismert:
alakja, színe határozza meg jellemző tulajdonságait: a sárgától a sötét
bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike koktélparadicsomtól a 10 cm-eres
átmérőjű steakparadicsomig nagyon változatos a kínálat.
Táplálkozás-élettani
jelentőségét rendkívül magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns tartalma
adja.
Tartalma (100
grammonként)
C-vitamin
|
19
mg
|
B1-vitamin
|
57
μg
|
B2-vitamin
|
35
μg
|
B6-vitamin
|
100
μg/
|
biotin
|
4
μg
|
folsav
|
22
μg
|
E-vitamin
|
813
μg
|
A-vitamin
|
97 μg
|
béta-karotin
|
593
μg
|
K-vitamin
|
5,6
μg
|
foszfor
|
22
mg
|
Nátrium
|
3
mg
|
Kálium
|
235
mg
|
Kalcium
|
9
mg
|
Magnézium
|
11
mg
|
Vas
|
316
μg
|
Réz
|
57
μg
|
Cink
|
152
μg
|
Mangán
|
108
μg
|
Szelén
|
1
μg
|
20 ok, amiért érdemes
fogyasztani:
- Alacsony energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal – 100 grammonként), a fogyókúrás étrend szerves részét képezheti, és a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják.
- Kiemelkedő antioxidáns hatását magas likopin tartalmának köszönheti. Kísérleti eredmények bizonyították, hogy a szabadgyökök és a reaktív oxigén molekulák számos megbetegedés kialakulásáért felelősek, és az öregedés folyamatát is gyorsítják. A növények a napfény és az oxigén által kiváltott oxidációs stressz leküzdésére antioxidáns jellegű molekulákat termelnek. Ezek az anyagok az emberi szervezetben hasznos, új antioxidáns tulajdonságú vegyületek kiindulási forrásai lesznek, és így megelőző hatással rendelkeznek különböző daganatos, immun-, szív- és érrendszeri megbetegedést illetően. A paradicsom, ill. a paradicsomból készült ételek fogyasztásával csökken bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázata és ez a kedvező hatás a paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmának köszönhető.
- a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti különböző rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Jó tudni, hogy a paradicsom kedvező hatását a főzés és egyéb feldolgozás szerencsére nem befolyásolja.
- bőrgyógyító hatással is rendelkezik, így hatásosan alkalmazható különböző csípések, gyulladások kezelésére
- jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését. Az egyik legfőbb antioxidánsként a rákos sejtek kialakulását gátolja.
- káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne előforduló ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes eltávolítani.
- gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag),
- magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését
- serkentőleg hat az immunrendszer működésére
- gyógyítja a napégette bőrt: amit A-vitamin tartalmának köszönhetünk,
- a paradicsom külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertőtlenítve azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást.
- a paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, elsősorban a piros színét biztosító likopinban. A likopin nagyon jól hasznosul az emberi szervezetben és szabadgyök fogó tulajdonsága révén számos betegség kialakulását előzheti meg.
- érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét.
- a paradicsomot prosztata daganatok esetében találták nagyon hatékonynak, de beszámoltak emésztőszervi és mellrákok megelőzésében mutatott kedvező hatásáról is. Igazolták, hogy minél magasabb a vérben a likopin szint, annál kisebb az esélye a rosszindulatú daganatok kialakulásának
- a paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen: hatóanyagai képesek gátolni a vérrögképződést,
- védi a vörösvértesteket, ami segít a vérszegénység kialakulásának megelőzésében
- képes fokozni az immunrendszer aktivitását, és ez által a betegségekkel szembeni védelemben
- a népgyógyászatban a paradicsom fogyasztását napsugárzás elleni védelemre, emésztési zavarokra, májregenerálásra, salakanyagok eltávolítására, valamint ízületi gyulladásokra ajánlják.
- serkenti az emésztést, oxálsav tartalma miatt azonban a különböző kő-betegségekben (epe, vesekő) szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk
- sokféleképpen fogyasztható: nyersen-salátákba, főzve, mártásnak, levesnek, szósznak…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése