Moss kezet! – gyermekkorunk naponta
többször ismételt felszólítása, aminek mi lelkiismeretesen eleget is tettünk.
Azért írom ezt múlt időben, mert felnőttként nagyon sokan elfeledkeznek eme
intelemről, és hajlamosak lazán állni a kéz higiéné fontosságához számos veszélynek
kitéve ezzel magukat, és – ha olyan munkakörben dolgoznak (élelmezés,
egészségügy) másokat is.
Miért kell kezet mosni?
A válasz evidens: mert munka
vagy tevékenység közben szennyezetté válik. Kézmosás nélkül a bőrön megtapadó
organizmusok – baktériumok, vírusok, gombák, és a különböző szennyeződések
könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe. Elég csak megdörzsölni a szemünket,
orrunkat – vagy megfogni az elfogyasztásra szánt ételünket, és már meg is
fertőződhetünk – gondoljunk csak a téli influenza szezonra, vagy a nyári szalmonellafertőzésekre.
Kézmosás – hideg vagy meleg
vízzel?
Tudományos kísérletek során bebizonyosodott,
hogy a kézmosás hatékonyságát, a baktériumok eltávolítását a víz hőmérséklete
nem befolyásolja. Már 10 másodpercig tartó szappanos hideg vizes kézmosás is
kellően hatékony ahhoz, hogy nyugodt szívvel asztal mellé üljünk. Igaz, a meleg
vízben könnyebben habzik a szappan, és a komfortérzetünk is jobb, de nem ez a
lényeg.
Hagyományos vagy
antibakteriális szappan?
A vizsgálatok során az is
kiderült, hogy az antibakteriális szappannal végzett kézmosás sem bizonyult
hatékonyabbnak a hagyományos társánál – viszont a kézmosás idejének növelése
növelheti a kézről lemosható baktériumok számát.
Moss kezet! – ne feledkezz meg
róla Te sem!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése