LIBATOJÁS
Kissé olajos íze van. Frissen fel kell használni, rövid ideig főzzük. Tömege 225-280 gramm között van, a tyúktojás négy, ötszöröse.
FÜRJTOJÁS
Igazi ínyencség. A fürjtojás igen apró méretű, héja fehér
alapon barna pettyes, alakja megegyezik a normál tojáséval - tömege körülbelül
10 gramm, energiatartalma 15 kcal.. Az apró fürjtojásokat keményre vagy
félkeményre főzik salátákba, aszpikokba teszik. Egy tyúktojás
energiatartalmának 5-6 darab fürjtojás felel meg, viszont a fürjtojásnak jóval
nagyobb a vitaminértéke és alacsonyabb a koleszterin szintje.
FÁCÁN
ÉS FOGOLYTOJÁS
A tojások fehérek, sárgásbarnák
vagy olajzöldek. A nyílt területen fészkelő állatok tojásait barna vagy fekete
foltok borítják, amivel a tojásokat álcázzák a ragadozókkal szemben. Keményre
főzve salátákba, aszpikokba vagy előételként használják.
GYÖNGYTYÚKTOJÁS
A gyöngytyúk eredeti hazája
Nyugat-Afrika és Madagaszkár ahol 15–20 egyedből álló csapatokban, cserjés-bozótos
területeken barangol. Az egyetlen baromfifaj, melyet nem eredeti hazájában
háziasítottak. A gyöngytyúk nagyon értékes, ízletes húsú baromfiféle. Húsa
sötét, így szárnyas létére húsa hasonlít a vörös húsokhoz. Tojásai különleges
minőségűek, ízletesebbek, mint a tyúktojás. Barnán pettyezett héjuk vastag,
ezért lényegesen hosszabb ideig eltarthatók. Közepesre vagy keményre főzik, és
zöldsalátával tálalják. Főzési ideje 3-5 perc.
PULYKATOJÁS
Íze nem olyan jó, mint a
tyúktojásé.
STRUCCTOJÁS
Ritka és drága tojásfajta, mert
a strucctojások nagy része vagy részlegesen kikel, vagy megsül a napon. Mérete
a tyúktojás húszszorosa, legalább másfél kiló, egy tojással jóllakik egy
négytagú család.
KACSATOJÁS
Olajos ízű tojásfajta. A kacsatojás gyakran szennyezett baktériummal, mivel a kacsa piszkos helyre tojik. Ennek ellenére fogyasztható, ha legalább 15 percig főzzük vagy süteménybe tesszük. Magyarországon nem lehet forgalomba hozni. Főzés után a fehérje kékes, a sárgája vöröses-narancsszínű lesz. Csak nagyon frissen fogyasszuk, habok, krémek készítésére ne használjuk. Fehérjéje nem verhető habbá.
Olajos ízű tojásfajta. A kacsatojás gyakran szennyezett baktériummal, mivel a kacsa piszkos helyre tojik. Ennek ellenére fogyasztható, ha legalább 15 percig főzzük vagy süteménybe tesszük. Magyarországon nem lehet forgalomba hozni. Főzés után a fehérje kékes, a sárgája vöröses-narancsszínű lesz. Csak nagyon frissen fogyasszuk, habok, krémek készítésére ne használjuk. Fehérjéje nem verhető habbá.
+1
recept
CSÍPŐS
TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 10 db kemény tojás,
6 héjában főtt burgonya, 2 fej lilahagyma, 3 dl kefir, 1 tasaknyi csípős,
mustáros salátaöntet
A főtt tojásokat megtisztítjuk,
karikára vágjuk, és mélyebb salátástálba tesszük. A sós vízben megfőzött
burgonyát, megtisztítjuk, lehűtjük, majd karikára vágjuk, és hozzáadjuk a
tojáshoz. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a burgonyás tojáshoz keverjük
óvatosan, hogy ne törjön össze. Jól lehűtjük. Közben elkészítjük az öntetet. A
kefirt kikeverjük a csípős mustáros öntettel, kicsit állni hagyjuk, és a
lehűtött salátára öntjük. Jól lehűtve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése